Помош, проблеми, прашања, совети...

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
помогнете ми итно ми е не можам да го упалам компјутерот.
Според она што прочитав на кратко, може да е проблем рамот. Извади од струја адаптерот, извади ја батеријата, држи го power копчето 30тина секунди, заземји се на парно, извади ги рам плочките и внеси ги пак. Види дали ќе ти се реши проблемот.

Еве некој линк за плус читање.
http://en.community.dell.com/support-forums/laptop/f/3518/t/19461106.aspx
http://www.fixya.com/support/t7930607-dell_inspiron_531s_double
http://www.nullamatix.com/dell-diagnostic-beep-code-troublshooting-chart/

Dr.House

Аудиофил
Член од
18 февруари 2010
Мислења
2.549
Поени од реакции
3.847
Според она што прочитав на кратко, може да е проблем рамот. Извади од струја адаптерот, извади ја батеријата, држи го power копчето 30тина секунди, заземји се на парно, извади ги рам плочките и внеси ги пак. Види дали ќе ти се реши проблемот.

Еве некој линк за плус читање.
http://en.community.dell.com/support-forums/laptop/f/3518/t/19461106.aspx
http://www.fixya.com/support/t7930607-dell_inspiron_531s_double
http://www.nullamatix.com/dell-diagnostic-beep-code-troublshooting-chart/
иначе го направив тоа со рамот и некако не ми работеше, ама пак ги пробав само што овој пат ги заменив рам плочките и работеше.. Барем за сега ќе видам ако имам проблем пак ќе пишам, во секој случај фала на помошта :)

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.952
Поени од реакции
11.790
Здраво,
Ме интересира дали е возможна и економски исплатлива поправка на монитор од лаптоп.
Се работи за хп лаптоп стар едно 4 години. Однапред фала.

Член од
6 јануари 2008
Мислења
1.910
Поени од реакции
731
Дечки имам еден лаптоп и пастата на процесорот е скроз исушена,скоро и да ја нема.Кај можам да најдам да купам,што цена е, дали треба да го исчистам процесорот одозгора пред да ја нанесам одново пастата?

Член од
17 ноември 2012
Мислења
4.548
Поени од реакции
5.305
Ми се заеба полначот на лаптопот. Е сега најдов еден друг арно ама од помал лаптоп(оние мини што се), се гледа дека и адаптарчето е помало, ама фака на овој лаптоп. Ме интересира дали може нешто да се заебe батеријата на лаптопот или адаптерот(пошто сепак има помала волтажа и помали батерии полни).

Член од
7 февруари 2005
Мислења
688
Поени од реакции
76
Дечки имам еден лаптоп и пастата на процесорот е скроз исушена,скоро и да ја нема.Кај можам да најдам да купам,што цена е, дали треба да го исчистам процесорот одозгора пред да ја нанесам одново пастата?
во сите продавници за компјутерска опрема има.Најмалото пакување е околу 50 денари...Ќе ти сврши работа за еден роцесор
--- надополнето: 16 април 2013 во 16:03 ---
Вака не знам каде да го ставам прашањево дали тука или во софтвер, имам dell inspiron 5520 и од пред некој ден почна да испушта двоен звук(beep) краткотраен и да не ми се уклучува компјутерот. Се уклучуваат трите копчиња што светат од лево до десно и назад и продолжуваат да светат. Не знам дали е физички проблем или софтверска грешка,и последниве неколку пати успеав некако да го уклучам ама денес немам среќа.

П.С. кога е на стендбај не се случува, само кога е изгасен, помогнете ми итно ми е не можам да го упалам компјутерот.

нешто како ова само што место едно beep има две
Највероварно е до рамот.ровери да нее изместен нешто, можно е прашина исто така да има влезено, ако не извади го еден по еден ги пробај рамовите ако имаш две плочки ако не пробај со друг рам.Според мене е 90% до рамот..

Член од
17 мај 2012
Мислења
184
Поени од реакции
105
Ми се заеба полначот на лаптопот. Е сега најдов еден друг арно ама од помал лаптоп(оние мини што се), се гледа дека и адаптарчето е помало, ама фака на овој лаптоп. Ме интересира дали може нешто да се заебe батеријата на лаптопот или адаптерот(пошто сепак има помала волтажа и помали батерии полни).
Не е битно колку е голем полначот провери дали дава иста јачина и исти напон на струја на пример (од прилика полнач за 2 јадрен изгледа вака напон 14-19V-зависи од моделот 5A 90W) ако е Dual Core ти треба околу 90W полнач ako e Quad минимум 120W. Затоа што кога се наполни батеријата на 100% и се префрле да работи на полначот можеби ќе нема доволно струја за се посебно ако играш некоја игра што го оптеретува компјутерот.

Член од
17 ноември 2012
Мислења
4.548
Поени од реакции
5.305
Не е битно колку е голем полначот провери дали дава иста јачина и исти напон на струја на пример (од прилика полнач за 2 јадрен изгледа вака напон 14-19V-зависи од моделот 5A 90W) ако е Dual Core ти треба околу 90W полнач ako e Quad минимум 120W. Затоа што кога се наполни батеријата на 100% и се префрле да работи на полначот можеби ќе нема доволно струја за се посебно ако играш некоја игра што го оптеретува компјутерот.
Ова го пишува на полначите:

Малиот полнач:
Input: 100-240v ~ 1,0A 50-60Hz
Output: 19v 1.58A

Големиот(расипаниот)
Input: 100-240v~ 1.5A 50-60Hz
Output: 18.5V 3.5A
Не го користам за игри или слично, само интернет и тоа по неколку саати во денот, не е да кажеш цел ден да стои уклучен.

Инаку, дали може да се среди расипаниов или ке треба нов да земам? Гледам дека се разбираш, па да прашам.

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Здраво,
Ме интересира дали е возможна и економски исплатлива поправка на монитор од лаптоп.
Се работи за хп лаптоп стар едно 4 години. Однапред фала.
Можеш, зошто да не. Јас пред три години сменив екран. Се брзав и не разгледав доволно, платив 100 евра, ама се наоѓа поевтино, во зависност од големината. Прашај тука.

Член од
17 мај 2012
Мислења
184
Поени од реакции
105
Ова го пишува на полначите:

Малиот полнач:
Input: 100-240v ~ 1,0A 50-60Hz
Output: 19v 1.58A

Големиот(расипаниот)
Input: 100-240v~ 1.5A 50-60Hz
Output: 18.5V 3.5A
Не го користам за игри или слично, само интернет и тоа по неколку саати во денот, не е да кажеш цел ден да стои уклучен.

Инаку, дали може да се среди расипаниов или ке треба нов да земам? Гледам дека се разбираш, па да прашам.
Премногу е слаб тој полнач спрема оригиналниот и може да имаш проблеми понекогаш, да не стартува лаптопот некогаш,да не работе цд-ром,многу споро да се полни батеријата итн. Не е добро да користеш полнач што е многу послаб од оригиналниот. Прашај во некој сервис за поправка и колку ќе те кошта види колку е нов и дали се исплаќа да го правиш.

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.952
Поени од реакции
11.790
Можеш, зошто да не. Јас пред три години сменив екран. Се брзав и не разгледав доволно, платив 100 евра, ама се наоѓа поевтино, во зависност од големината. Прашај тука.
Фала многу пријател.

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Мислам дека нема да имаш проблем со тој полнач, може само поспоро да се полни. Сепак, би ти препорачал да си земеш соодветен, или да го поправиш стариот. Јас два пати го поправам мојот. Отиди во некој сервис и замоли да ти го отворат и да ѕирнат. Последниот пат ми сменија два кондензатора, 7ма година го користам. Малку се зае*ани за отварање, херметички се затворени, ама ваљда ќе ти се нафати некој. Мене братучед кој работи во сервис ми го среди.

Dr.House

Аудиофил
Член од
18 февруари 2010
Мислења
2.549
Поени од реакции
3.847
Nisto ne se podobri hate imam dba beep zvuci I ne se uklucuva,pomos :(

Член од
18 јули 2012
Мислења
1.221
Поени од реакции
769
не знам дали барам во содветно место но ми треба driver за камерата модел:DELUX DLV-B30
--- надополнето: 16 април 2013 во 22:12 ---
не знам дали барам во содветно место но ми треба driver за камерата модел:DELUX DLV-B30

Член од
31 август 2008
Мислења
499
Поени од реакции
381
--- надополнето: 16 април 2013 во 22:12 ---
Ако мислеше на DELUX DLV-B30 тогаш

Kajgana Shop

На врв Bottom