Помош, проблеми, прашања, совети...

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Не бе мини кај клавам, четири кладов оти кај мене е МП4...:confused:

Фала наум, ми помогна првиот трик...

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
имам проблем со екстерен хард диск (2,5''), кога ќе го поврзам на усб си се поврзува нормално , го пронаоѓа , но кога ќе почнам да чепкам низ фолдерите ми се кочи и ми дава not responding на прозорот а хардот се гаси (прекинува да врти).
јас се сомневам во конекторот што е од сата во усб . ако може некој совет затоа што на екстерналот има некој фајлови кој не би сакал да ги изгубам :)

Pance24

Мариовец
Член од
26 август 2012
Мислења
270
Поени од реакции
104
имам проблем со екстерен хард диск (2,5''), кога ќе го поврзам на усб си се поврзува нормално , го пронаоѓа , но кога ќе почнам да чепкам низ фолдерите ми се кочи и ми дава not responding на прозорот а хардот се гаси (прекинува да врти).
јас се сомневам во конекторот што е од сата во усб . ако може некој совет затоа што на екстерналот има некој фајлови кој не би сакал да ги изгубам :)
Ако е со посебен адаптер првин провери го адаптерот потоа барај каде има недоволен контакт во конекторите на хардот.

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Дали сигурно ова следново е хардверски проблем, да знам дали да го носам на сервис или да можам да го решам проблемот дома. Знам дека сум досаден, али да одам до сервис не ми е баш блиску, а и со времето сум кнап:

Значи порано пушташе YouTube Full HD видеа преку било кој пребарувач...Сега едвај оди и преку IE9 (единствениот преку кој добро одеше). Ако истите ги симнам и ги пуштам на компјутер, супер си одат...

Дали е можно процесорот/графичката да се оштетиле од прегреаност? Бидејќи имам AMD C-50 APU (нели тие што се AMD Vision процесори, со интегрирана графичка во процесорот). Али секогаш сум користел лаптоп кулер дури и далеку пред овој проблем.
Единствено знам дека кога играв NFS Carbon на топлото, одеднаш играта засецка многу и почнаа проблемите да се јавуваат:
со драјвери не препознавање, со видеава...

Исто така приметив компјутерот почна поспоро да работи ДУРИ и после форматирање.

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Дали сигурно ова следново е хардверски проблем, да знам дали да го носам на сервис или да можам да го решам проблемот дома. Знам дека сум досаден, али да одам до сервис не ми е баш блиску, а и со времето сум кнап:

Значи порано пушташе YouTube Full HD видеа преку било кој пребарувач...Сега едвај оди и преку IE9 (единствениот преку кој добро одеше). Ако истите ги симнам и ги пуштам на компјутер, супер си одат...

Дали е можно процесорот/графичката да се оштетиле од прегреаност? Бидејќи имам AMD C-50 APU (нели тие што се AMD Vision процесори, со интегрирана графичка во процесорот). Али секогаш сум користел лаптоп кулер дури и далеку пред овој проблем.
Единствено знам дека кога играв NFS Carbon на топлото, одеднаш играта засецка многу и почнаа проблемите да се јавуваат:
со драјвери не препознавање, со видеава...

Исто така приметив компјутерот почна поспоро да работи ДУРИ и после форматирање.
Види до колку иде искористеност на CPU кога пушташ видеа на 1080p на YT.
Пробај да реинсталираш Флеш плеер, мада сумњам дека ќе помогне.

А инаку што е проблемот со драјверите?

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Види до колку иде искористеност на CPU кога пушташ видеа на 1080p на YT.
Пробај да реинсталираш Флеш плеер, мада сумњам дека ќе помогне.

А инаку што е проблемот со драјверите?

Со драјверите? Порано кога инсталирав драјвери екранот ќе се изгасеше па ќе се упалеше, како и што треба. Исто така инсталацијата ќе траеше барем 2-3 минути...Сеа ни минута не трае инсталацијата, како само да ја проаѓа и ништо не се опоравува...

Пробав со реинсталација на целиот PC...Не успеа ништо

N

Nicky Santoro

Гостин
Повторно јас :(
Полначов го ставам и несаака да тргни.Дури на 5-6 пат а некогаш и мн повеќе тргнува,и тоа да е малтретирам жицава да е виткам да е галам,мазнам :mad:
Кога ќе тргне нема гајле и 3 недели да стои ќе почни повторно.Е проблемот е сеа што неќе да тргне и на 30+пати и со мазнење на жица и со виткање + 300 марифети.
Што да правам? Нов да набавам? мислам дека до него е проблемов.Некој ми рече да земам универзален. Колку е тој ? да земам таков или има некој др совет?

Член од
10 февруари 2007
Мислења
4.773
Поени од реакции
2.082
Разбрав дека после чистење на лап топот од прашина и слично (со што доведува до качување температура) се ставало и некоја паста. Знае некој каква е всушност и каде можам да ја најдам? Фала

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Со драјверите? Порано кога инсталирав драјвери екранот ќе се изгасеше па ќе се упалеше, како и што треба. Исто така инсталацијата ќе траеше барем 2-3 минути...Сеа ни минута не трае инсталацијата, како само да ја проаѓа и ништо не се опоравува...

Пробав со реинсталација на целиот PC...Не успеа ништо
Каква графичка имаш ?
--- надополнето: 29 август 2012 во 03:24 ---
Повторно јас :(
Полначов го ставам и несаака да тргни.Дури на 5-6 пат а некогаш и мн повеќе тргнува,и тоа да е малтретирам жицава да е виткам да е галам,мазнам :mad:
Кога ќе тргне нема гајле и 3 недели да стои ќе почни повторно.Е проблемот е сеа што неќе да тргне и на 30+пати и со мазнење на жица и со виткање + 300 марифети.
Што да правам? Нов да набавам? мислам дека до него е проблемов.Некој ми рече да земам универзален. Колку е тој ? да земам таков или има некој др совет?
Полнач за лаптоп така ? Во купилаптоп вршат сервис, 600 денари и имаш 3 месеци гаранција, а универзален полнач е некаде околу 3000 денари.
--- надополнето: 29 август 2012 во 03:26 ---
Разбрав дека после чистење на лап топот од прашина и слично (со што доведува до качување температура) се ставало и некоја паста. Знае некој каква е всушност и каде можам да ја најдам? Фала
Термална паста е тоа што го бараш, може да ја најдеш во секоја ИТ продавница, но тешко дека ќе успееш да ја ставиш од причина што истата треба да се нанесе на кулерот, а вадење на кулер кај лаптоп не е баш лесна работа, треба многу работи да извадиш за да дојдеш до него. Подобра опција би ти била да го однесеш во некој сервис, па тие да го исчистат и да ја сменат пастата. Ако и после пак имаш проблеми со загревање, тогаш не би било лошо да си набавиш кулер за лаптоп (имаш од 300 денари па нагоре).

N

Nicky Santoro

Гостин
^
да да полнач за лап топ.Најверојатно нешто жицава е прецвикана имам комшија што се одбира од такви работи ќе е среди ако е тоа..Универзален или полнач за делл? Има разлика ценава или и полнач за делл е 3бона?

Член од
10 февруари 2007
Мислења
4.773
Поени од реакции
2.082
Термална паста е тоа што го бараш, може да ја најдеш во секоја ИТ продавница, но тешко дека ќе успееш да ја ставиш од причина што истата треба да се нанесе на кулерот, а вадење на кулер кај лаптоп не е баш лесна работа, треба многу работи да извадиш за да дојдеш до него. Подобра опција би ти била да го однесеш во некој сервис, па тие да го исчистат и да ја сменат пастата. Ако и после пак имаш проблеми со загревање, тогаш не би било лошо да си набавиш кулер за лаптоп (имаш од 300 денари па нагоре).
Имам кулер, Cooler Master. 1150ден го зедов ама не помага сега кога е "затнат". Значи подобро на сервис да го носам. Фала Аце.

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
^
да да полнач за лап топ.Најверојатно нешто жицава е прецвикана имам комшија што се одбира од такви работи ќе е среди ако е тоа..Универзален или полнач за делл? Има разлика ценава или и полнач за делл е 3бона?
Replacement charger for
Dell 7,4x5,0 19,5v4,62A
CE Certificated
http://www.sezalaptop.com.mk/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=60&Itemid=198&lang=mk

Цена не пишува, ќе мораш некако да ги контактираш за да дознаеш :)

M

Mamba.

Гостин
Пред 1 недела ми смениа матична и морало да се направе формат..ама имав некои податоци шо ми требат па сеа може ли некако да ги вратам ?

Член од
22 јуни 2010
Мислења
57
Поени од реакции
6
Имав Wi-Fi усб адаптер со чија помош фаќав ваерлес во мојата соба (да не влечам кабли низ цела куќа).Ама, за жал цркна.:( Не знам што му е, само знам дека за жива глава нејке ни компјутерот да го препознае.И сега на нет најдов (или мислам дека најдов) Wi-Fi адаптер, али од оние што се вградуваат во компјутерот.http://www.amazon.com/Mini-PCIe-Express-Adapter-Antenna/dp/B0057UPNBE/ref=?ie=UTF8&m=A1HKVQTYI2W24Y
Може некој да ми помогне и да ми кажи дали ова е тој адаптер или јас сум грешка :S
Благодарам однапред :)

Kajgana Shop

На врв Bottom