Помош, проблеми, прашања, совети...

П

Паган-др

Гостин
Има некој информација за откуп на хардверско ѓубре? Пред месец дена слушнав за нешто такво, ама само на тоа остана. Не дознав ништо повеќе...

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Ми зуе графичката поготово 3Д апликации кога пуштам, претпоставувам дека е навртката (coil), дали имал некој искуство со поправање на овој проблем? Sакам да слушнам некое мислење пред да ја отворам и да видам што е навистина проблемот и како да го решам... графичката е nvidia geforce GTX285 1GB

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Ми зуе графичката поготово 3Д апликации кога пуштам, претпоставувам дека е навртката (coil), дали имал некој искуство со поправање на овој проблем? Sакам да слушнам некое мислење пред да ја отворам и да видам што е навистина проблемот и како да го решам... графичката е nvidia geforce GTX285 1GB
Ако е е намотка, стави двокомпонентен лепак во нејзе и ќе престане со зуењето.

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Каков хард диск ќе ми треба за интернет со брзина од 150мбпс (15 мега у секунда) ? Онака чисто ме интересира, бидејќи близу во Бугарија имаат таков нет и ме чуди каков е тој хард диск кој ќе поднесе толкава брзина + да работиш нешто друго на компјутер.

Јас знам порано со 5мб/с ако нешто отворам на компјутер (прелистување на страници, слики, било што) веднаш пишува Disk Overloaded 100% и додека се намали отиде возот...И чисто онака ме интересира, каков хард диск е потребен такво оптоварување да издржи?
Или па некој што има нет со 45 мб/с, како еден член што напиша на темата на Близу

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Каков хард диск ќе ми треба за интернет со брзина од 150мбпс (15 мега у секунда) ? Онака чисто ме интересира, бидејќи близу во Бугарија имаат таков нет и ме чуди каков е тој хард диск кој ќе поднесе толкава брзина + да работиш нешто друго на компјутер.

Јас знам порано со 5мб/с ако нешто отворам на компјутер (прелистување на страници, слики, било што) веднаш пишува Disk Overloaded 100% и додека се намали отиде возот...И чисто онака ме интересира, каков хард диск е потребен такво оптоварување да издржи?
Или па некој што има нет со 45 мб/с, како еден член што напиша на темата на Близу
Нека не те мачи брзината на довнлоад со брзината на запис на диск, ако симињаш со 15Мб незначи и дека запишуваш на хард со 15Мб/сек...торентите се симинјаат у делчиња
(pieces) so odreden size на делчето и блокови, во еден момент може ке симиња 20 делчиња, другпат 5 зависи...кога сите блокови од делчето ке се симнат тогаш тоа делче станува спремно за запис што незначи дека ке биде запишано веднаш туку зависи од големината на кешот(за ова има и една опција wright completed process immediately во уторент). Сите опции за запис на диск на делчињата се штелаат во опциите за Кешот. Ако користиш уторрент стај се доле на Speed графикот и таму одбери за диск кеш да ти прикажува график, ке ти стане појасно како работи, чим го напуни кешот го празни со запис на диск, дур не е полн кешот делчињата ги држи у меморија и тоа е тоа што ја прави паузата да не запишува дискот цело време. Уствари би му дошло што побрз нет и доста РАМ поголем кеш треба да се намести у сетинзите пошо дефаулт е мислам 32Мб.

Член од
17 септември 2008
Мислења
643
Поени од реакции
485
Иама проблем со прегревање на процесорот (AMD Athlon x2 5200+). Сменав ладење со многу појако од претходното, но ете прееска ми дигна 106 степени (нормална работна температура му е 55-70 степени). Ме интересира дали топлово време може да влијае на процесорот или сепак е при крај па да одам да си купам нов?

Член од
12 септември 2008
Мислења
324
Поени од реакции
44
Иама проблем со прегревање на процесорот (AMD Athlon x2 5200+). Сменав ладење со многу појако од претходното, но ете прееска ми дигна 106 степени (нормална работна температура му е 55-70 степени). Ме интересира дали топлово време може да влијае на процесорот или сепак е при крај па да одам да си купам нов?
Што паста му кладе пробај некоја поквалитетна паста.

Член од
17 септември 2008
Мислења
643
Поени од реакции
485
Му ставив добра паста, но сепак не мисалм дека 40 степени разлика да прави.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Му ставив добра паста, но сепак не мисалм дека 40 степени разлика да прави.
Или си згрешил со ставање на пастата или со монтажата на кулерот.
Кај АМД, понекогаш, таа пластиката каде што се монтира кулерот се олабавува.

Член од
17 септември 2008
Мислења
643
Поени од реакции
485
Или си згрешил со ставање на пастата или со монтажата на кулерот.
Кај АМД, понекогаш, таа пластиката каде што се монтира кулерот се олабавува.
Кулерот ми го монтираа во Анхоч...кога дојдов дома беше ок, после наеднаш почна да грее па го тргнав ја сменав пастата и го исчистив лежиштето од прашина. Од тогаш е добро. Интересно е што секогаш ми прегрева околу 15-16 часот :S

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.290
Поени од реакции
564
помош ... се стартува компјутерот, ама по една минута откако ќе се стартува се здрвува моменталната слика, се заматува малку и ништо не реагира ... при рестарт пак исто ... ???

Член од
23 март 2011
Мислења
304
Поени од реакции
150
^^^ Од ова што го кажа - може да му биде БИЛО ШТО... Прво наведи од кои компоненти е составен компјутерот, оперативен систем, опиши го подетално проблемот ( дали се кочи на исто место, дали многу грее, дали ако го оставиш неколку минути во BIOS/некое live distro се случува истиот проблем итн. ), пробај со една плочка рам, ако имаш интегрирана графичка пробај со неа блабла и тако даље :).

Значи направи basic troubleshooting па после со добиените информации ќе бараме некое чаре.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Кулерот ми го монтираа во Анхоч...кога дојдов дома беше ок, после наеднаш почна да грее па го тргнав ја сменав пастата и го исчистив лежиштето од прашина. Од тогаш е добро. Интересно е што секогаш ми прегрева околу 15-16 часот :S
Не е некоја мистерија, don't worry. :D
Најверојатно антивирусот почнува да скенира околу тоа време, па затоа прегрева.Или некоја друга програма се активира.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Ми се заглави празно ЦД во MacBook-от, односно не го препознава за да го исфрлам надвор. Некој софтверски или хардверски трик за да го извадам?

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.010
Поени од реакции
5.666
Ми се заглави празно ЦД во MacBook-от, односно не го препознава за да го исфрлам надвор. Некој софтверски или хардверски трик за да го извадам?
Немој да ми кажеш дека си стаил мини диск :)
Види дали ќе ти помогне нешто од ова:
http://www.mac-forums.com/forums/apple-notebooks/36211-how-manually-eject-cd.html
http://www.mac-forums.com/forums/apple-notebooks/43477-eject-cd-while-off.html
http://www.mac-forums.com/forums/apple-notebooks/60640-mini-cd-stuck-drive.html
http://www.mac-forums.com/forums/apple-notebooks/45509-force-eject-cd-intel-based-macbook.html

Kajgana Shop

На врв Bottom