Помош, проблеми, прашања, совети...

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
На плочата имаш 2 хдд контролера, овој вториот ти е ИДЕ контролер за случај ако од стариот компјутер ти останал некој ИДЕ хард да можеш да си го укључиш со оној широкиот ИДЕ кабел без да користиш адаптери IDE to SATA.На многу плочи го има тој контролер у пар со САТА контролерот чисто да се најде ако притреба.
Можно е тој контролер да е за оптичкиот драјв. Знам дека CD-Rom-от (т.е. BluRay имам во лаптопот) ми е на IDE контролер.

Претпоставувам дека ако го ставам RST драјверот на Интел нема да ми се деси некоја заебанција со pc-то.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Можно е тој контролер да е за оптичкиот драјв. Знам дека CD-Rom-от (т.е. BluRay имам во лаптопот) ми е на IDE контролер.

Претпоставувам дека ако го ставам RST драјверот на Интел нема да ми се деси некоја заебанција со pc-то.
RST се сата/ahci драјвери нема врска со ИДЕ, тие мислам ке ти останат како што ти се, а по сликиве глеам на микрософт драјвери користиш за ИДЕ/UltraATA, а ако веќе си инсталирал чипсет драјвери што нејвероватно си, би требало да стои Интел место Микрософт. Види у драјвер детаилс дали има од Интел нешто, немам тука на ПЦво ИДЕ контролер да проверам како стои.

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
RST се сата/ahci драјвери нема врска со ИДЕ, тие мислам ке ти останат како што ти се, а по сликиве глеам на микрософт драјвери користиш за ИДЕ/UltraATA, а ако веќе си инсталирал чипсет драјвери што нејвероватно си, би требало да стои Интел место Микрософт. Види у драјвер детаилс дали има од Интел нешто, немам тука на ПЦво ИДЕ контролер да проверам како стои.
На работа сум сега, не можам да проверам, ама ќе видам покасно. За RSТ драјверите, мислев за Сата контролерот кој го пишав претходно, затоа што гледам дека ми се од Мајкрософт и за него. Сите драјвери се ок инсталирани, директно од Acer симнати, барем тоа што беше последна верзија.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
На работа сум сега, не можам да проверам, ама ќе видам покасно. За RSТ драјверите, мислев за Сата контролерот кој го пишав претходно, затоа што гледам дека ми се од Мајкрософт и за него. Сите драјвери се ок инсталирани, директно од Acer симнати, барем тоа што беше последна верзија.
Според сликава што ја стави за САТАта драјверот тој ти е интелов. Тој на интел е iaStor.sys (Intel RST) а на M$ e msahci.sys (Microsoft AHCI)

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Според сликава што ја стави за САТАта драјверот тој ти е интелов. Тој на интел е iaStor.sys (Intel RST) а на M$ e msahci.sys (Microsoft AHCI)
Да, на Интел е тој драјвер, само постара верзија очигледно. Последниот што го симнав е 10.8.0.1003 од 11.11.2011. Ќе го инсталирам после тој поновиот, па ќе видам дали ќе има промена. Барем поретко BSOD :).

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Да, на Интел е тој драјвер, само постара верзија очигледно. Последниот што го симнав е 10.8.0.1003 од 11.11.2011. Ќе го инсталирам после тој поновиот, па ќе видам дали ќе има промена. Барем поретко BSOD :).
iastor.jpg
Кај мене е вака

H

HoT IcE

Гостин
Сакам да купам кулер за лаптоп, и сакам да ми препорачате или да ми помогнете во изборот. Нема да го користам многу, но ете кога играм League of Legends ќе биде секако вклучен за да не се топи лаптопов, дајте препорака за добар кулерпад, јас од тоа што сум чул, Кулермастер биле најдобри.
Еве неколку што ги земам во предвив па ме интересира ваше мислење:
CoolerMaster NotePal X2 R9-NBC-4WAK-GP
Cooler Master R9-NBC-2WAK-GP Notepal X1Notebook Cooler
Cooler Master R9-NBC-PPAK-GP Notepal U1 Notebook Cooler
И:
COOLER DX 604
Cooler Targus Lap Top Chill Mat AWE61EU-51(COO-076)
Мене лаптопот највеќе ми грее лево горе, и затоа барам некој кулерпад кој има кулерче токму тамо за подобро да го лади, или тоа нема врска?
Кажете вие кој ќе заврши работа гејмање и благодарам однапред:icon_mrgr:

POS-51

Infinity Driver
Член од
11 ноември 2008
Мислења
1.411
Поени од реакции
445
Имам едмо многу смотано прашање :D
Сакам на лаптопот да му залепам една налепница каков лепак да користам ? Налепницата не е самолеплива, лепакот не за 3 дена да ми се одлепи :) кажете ми некој појак лепак и од кај да го најдам да го купам

Член од
12 септември 2008
Мислења
324
Поени од реакции
44
Имам едмо многу смотано прашање :D
Сакам на лаптопот да му залепам една налепница каков лепак да користам ? Налепницата не е самолеплива, лепакот не за 3 дена да ми се одлепи :) кажете ми некој појак лепак и од кај да го најдам да го купам
Неостик би требало да ти брка работа :D Јас со него лепам добар е а и да сакаш некогаш да го одлепиш ќе може и лепакот да излези што не е истото со секундарно лепило, мислам дека секундарното ќе одлепи и дел од пластиката :D

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Сакам на лаптопот да му залепам една налепница каков лепак да користам ?
Зависи дали си решен да ја ставиш таа налепница и да не ја вадиш никогаш. Ако сакаш да ти остане засекогаш, користи некој посилен лепак, ако планираш да ја вадиш земи некој послаб лепак. Веројатно некој послаб лепак можеш да најдеш во книжара, посилен во некоја продавница како за бои и лакови, или Хубо, Меркур, Бриколаж и слично.

Член од
28 ноември 2009
Мислења
117
Поени од реакции
10
здраво ! има ли некој искуство со Spy Pen Camera јас имам такво но го изгубив долниот дел од пенкалото и не можам да ја наполнам батеријата дали може некако да се наполни и дали може барем да го користам како усб меморија но колку што ја знам го вклучив и воопшто не го чита во компјутерот некој совет може ли некако да го користам без тој дел ..барам како усб инаку имам исто вакво како на сликата но го немам долниот дел ... фала

Attachments

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Кај мене е вака
После неколку саата читање се испостави дека Интел не нуди подршка за ICH8M-E во драјверот 10.8.0.1003, иако пишува на нивната веб страна дека го подржуваат. Успеав да најдам претходен драјвер што го подржува мојов чипсет, 10.1.0.1008. Сега имам RST, претходно веројатно немав.
Планирам да земам SSD, па ме зачуди тоа што ми пишува подоле Sata transfer rate: 1.5Gb/s, иако знам дека оваа плоча и овој лаптоп подржуваат Sata II или 3Gb/s (кај повеќе луѓе кои инсталирале SSD на ист лаптоп). Претпоставувам дека веќе имам подршка за TRIM, или се лажам?
RST_5920G_ICH8M-E.png Intel-ICH8M-E SATA AHCI Controller Driver_10.1.0.1008.png

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
После неколку саата читање се испостави дека Интел не нуди подршка за ICH8M-E во драјверот 10.8.0.1003, иако пишува на нивната веб страна дека го подржуваат. Успеав да најдам претходен драјвер што го подржува мојов чипсет, 10.1.0.1008. Сега имам RST, претходно веројатно немав.
Планирам да земам SSD, па ме зачуди тоа што ми пишува подоле Sata transfer rate: 1.5Gb/s, иако знам дека оваа плоча и овој лаптоп подржуваат Sata II или 3Gb/s (кај повеќе луѓе кои инсталирале SSD на ист лаптоп). Претпоставувам дека веќе имам подршка за TRIM, или се лажам?
Прегледај го приврзокот 47162Прегледај го приврзокот 47163
A хардот ти е SATA2 ili SATA1 ? Тука има табела од интел кои опции ги има RST(иако не е јасно дали за сите верзии важи ова) според чипсети, за твојов чипсет као подржан е 3Гб.
А за TRIM вероватно ако у хелпот ти стои ко на сликава треба да е подржан во таа верзија. Овде имаш добра дискусија за тоа може ке ти се најде.

Член од
24 август 2009
Мислења
535
Поени од реакции
72
Сакам да купам кулер за лаптоп, и сакам да ми препорачате или да ми помогнете во изборот. Нема да го користам многу, но ете кога играм League of Legends ќе биде секако вклучен за да не се топи лаптопов, дајте препорака за добар кулерпад, јас од тоа што сум чул, Кулермастер биле најдобри.
Еве неколку што ги земам во предвив па ме интересира ваше мислење:
CoolerMaster NotePal X2 R9-NBC-4WAK-GP
Cooler Master R9-NBC-2WAK-GP Notepal X1Notebook Cooler
Cooler Master R9-NBC-PPAK-GP Notepal U1 Notebook Cooler
И:
COOLER DX 604
Cooler Targus Lap Top Chill Mat AWE61EU-51(COO-076)
Мене лаптопот највеќе ми грее лево горе, и затоа барам некој кулерпад кој има кулерче токму тамо за подобро да го лади, или тоа нема врска?
Кажете вие кој ќе заврши работа гејмање и благодарам однапред:icon_mrgr:

http://www.set.com.mk/Proizvod.php?si=36296
ова сигурен сум дека ќе ти заврши работа, има 3 кулери и можеш да ги поместуваш каде што тебе ти одговара, и е за лаптоп до 17’’, мислам дека има и помало со 2 кулерчиња значи не сум сигурен провери си.. поздрав :)
--- надополнето: 8 август 2012 во 10:31 ---

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
A хардот ти е SATA2 ili SATA1 ? Тука има табела од интел кои опции ги има RST(иако не е јасно дали за сите верзии важи ова) според чипсети, за твојов чипсет као подржан е 3Гб.
А за TRIM вероватно ако у хелпот ти стои ко на сликава треба да е подржан во таа верзија. Овде имаш добра дискусија за тоа може ке ти се најде.
Хардот ми е Seagate Momentus 5400.3 ST9160821AS. Најверојатно е Сата 1. Не знам од кога почнаа со вградување на Сата 2 во лаптопите, ама мојов е купен во октомври 2007. Знам дека TRIM е подржан во Win7 и мислам дека нема да имам проблем. А дека SSD Sata II(III) работат (со 3Gb/s) на мојот чипсет имам читано по форуми од луѓе на повеќе места. Единствено Леново имаат проблем со брзинaта на Sata, затоа што од Леново намерно го ограничиле чипсетот да работи само на 1,5Gb/s или Sata 1.
Како и да е, фала за коментарите, кај и да е, ќе се земе SSD и ќе пишам искуство.
Seagate Momentus 5400.3 ST9160821AS_2.jpg

Едит: Да, Sata 1 ми е хардот во лаптопов, затоа ми јавува 1,5Gb/s во RST.

Kajgana Shop

На врв Bottom