Помош, проблеми, прашања, совети...

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
У последно време,имам еден проблем.
Кога отворам некоја програма,апликација,игра,гледам филм на компјутерот,доста често почнува да ми свири тит-тит.Според мој другар тоа било од графичката.А кога ке исклучам се и оставам пример само хром уклучен прекинува тој звук.Дали ова значи дека графичката ми е при крај???
Дали со формат има шанси некако тој звук да го снемува?
Уклучи програм за мерење на температури и види да не прегрева нешто.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Од ова што го гледам дискот ти е ок, ама изгледа сата контролерите/портовите ти се пред умирање, ако не бил проблемот во сата/павр каблите.

Користи го неколку дена ако работи немаш гајле.

H

HoT IcE

Гостин
Може ли некако преку ОС да се исклучи тачпадов на лаптоп, полудувам дур пишувам, неможам никако да се навикнам.

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Може ли некако преку ОС да се исклучи тачпадов на лаптоп, полудувам дур пишувам, неможам никако да се навикнам.
Мора да имаш копче на лаптопот за исклучување на тачпадот. Најчесто е комбинација од "Fn" и некод од "F" копчињата (F1-F12).

Woofer

I'm a very neat monster.
Член од
21 април 2010
Мислења
854
Поени од реакции
325
Имам Samsung 2232BW монитор веќе 4+ години и во последно време почна да трепка кога ќе се вклучи после некое време мирување. Трепкањето трае околу 5-6 секунди и после се враќа во нормала. Дали е можно да е заебан некој кондензатор?

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Имам Samsung 2232BW монитор веќе 4+ години и во последно време почна да трепка кога ќе се вклучи после некое време мирување. Трепкањето трае околу 5-6 секунди и после се враќа во нормала. Дали е можно да е заебан некој кондензатор?
Ако проблемот е како на видеово, тогаш да (барем според коментарите).

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Rapidstorage е за raid/SSD што ќе му е за хард диск? него му требаат чипсет драјвери, (тука се согласувам) и меaнџмент компоненти.
Intel RST ili Rapidstorage е за Раид ама и за сингл драјв, у детаљи не го разглабам а и не ме интересира, само знам дека е замена за MatrixStorage драјверите за поновата генерација чипсети, или у превод тоа е AHCI драјвер за постари чипсети на Интел е MatrixStorage, за поновите RST.
А у ниеден случај не би го возел хардот на генерик драјвер од М$. Пример за мојов southbridge HM57 само RST го има за доунлоад како AHCI драјвер и во дивајс менаџер под контролер ми стои Интелов драјвер со верзија на драјверот иста како шо ми е RST верзијата и имам само еден хард.Само има заебанции да се инсталира пошо знам бараше некое IMEI(Intel management engine interface) да биде инсталирано претходно а кој враг е тоа IMEI неам појма.

Intel Rapid Storage Technology provides benefits to users of single drives as well. Through AHCI, storage performance is improved with Native Command Queuing (NCQ). AHCI also delivers longer battery life with Link Power Management (LPM), which can reduce the power consumption of the chipset and Serial ATA (SATA) hard drive.

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Ај кога збориме за Intel RST, баш сега во Device Manager кај мене што има. Јас имам еден постар лаптоп Acer 5920G и се држи одлично. Има Intel 965M chipset со southbridge ICH8M-E (C2D T7300 (2GHz), 4GB DDR2, 8600M Nvidia), уште се држи солидно, полни пет години во октомври :D.
Гледам на подршката за RST дека го има мојов чипсет. Имам инсталирано Win7 x64, и еднаш на две-три недели обавезно ми се јавува BSOD, и имам приметено дека ми пишува нешто memory.... Треба убаво да ги разгледам логовите за да видам дали ми е до рамов нешто. Во DM ми дава следно за контролериве.

AHCI контролеров. Во BIOS подесено ми е на AHCI.

Овој не знам за што е контролер, дали за хардот или за нешто друго, не сум сигурен.

Претпоставувам дека ќе можам да го инсталирам RST драјверот на Intel. Ај да пробам па да видам дали ќе има нешто подобрување.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Овој не знам за што е контролер, дали за хардот или за нешто друго, не сум сигурен.
На плочата имаш 2 хдд контролера, овој вториот ти е ИДЕ контролер за случај ако од стариот компјутер ти останал некој ИДЕ хард да можеш да си го укључиш со оној широкиот ИДЕ кабел без да користиш адаптери IDE to SATA.На многу плочи го има тој контролер у пар со САТА контролерот чисто да се најде ако притреба.

Kajgana Shop

На врв Bottom