Ај мене дајми шема.Јас купив голема перка 250ден и бидејки на старата плоча имаше каде да ја вклучам(она шо е со бело фан како го викаја исто ко за процесор шо е)убо си беше ладеше мн,а сега на новава немат на шо да ја приклучам па од старото напојувајне го скинав она цело шо е бело и ги поврзав трите шици од перката жолта,црвена и црна а уште една црна шо остана ја напрев со изолир и не ја чепкам
,арно ама не чинит,не вртит мн,порано бучеше,пробав црвената и црната само и пак несакат.ЧАре.
Ох леле . Јовче бе ... Значи на молекс конектор жиците се по следниот распоред . Жолта , црна ,црна , црвена . Е сега .. на вентилаторот жолтата ти е сензор за вртежите . а црвена и црна ти се напон и земја . Црвена е напон , црна е земја . Пошто си ја врзал и Жолтата од вентот на напон има шанса да ги имаш изгорено вентојте .
Е сега пошто на молексот напоните се на Жолта и Црвена . Имено Жолта со црна е 12 V a црвена со црна е 5 V .
За попросто ке ви представам со слика .
Е сега правилен начин за поврзување е црвена од вентилаторот на жолтата од молексот , црната на црната . Така се добиват 12 V на вентилаторот .
Ако се поврзе црвена на црвена , црна на црна , тогаш добиваш 5 волти , што генерално би значело дека вентилаторот работи на помал број на обртаи ( Ако е 3000 на 12 , тогаш ке биди 1250 на 5 волти )
Толку за овај дел .
Е јас кај мене целотот то го имам средено со еден преклопник и се поврзани на молексот вкупно три жици ... Едната оди на црвено , една на жолто и една на црна . Преклопникот е врзан така шо менва мегу 12 и 5 волти .
Јас користев преклопник изваен од стар изгорен адаптер ( онај шо менва мегу поларитети )
Точна шема ке напрам во паинт кај да е и кој сака таков сет- уп .. нека пиши на ПП ке ви дам точни пин аути и шемичка за то како се прај .