Помош, проблеми, прашања, совети...

punkbooster

Black Rose Dying
Член од
10 декември 2009
Мислења
845
Поени од реакции
29
А оперативниот систем ти е 32 битен или 64 битен? Ако е 32 битен, никогаш нема да ги видиш тие 4 гига.
A Ако ОС е лиценциран?? дали ќе го чита тие 4 зш имам видено лаптоп делл имаше 32-бит а пишеше 4 гб ???

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Ти мислиш јас глуп сум за да не побарам.Побарав и не најдов ништо.И на гугл барав и не најдов.
Шубоо си потврди! :pos2: (мала шала)

32 битен е... која е разликата меѓу 64 и 32 битниот ОС, мислам, сакам да знам како понеупатена во темава :P И зошто ми е тоа важно за РАМ меморијата?
32 и 64 битниот ОС се разликуваат во начинот на алоцирање на меморијата. Било кој 32 битен оперативен може да поддржи максимум 4 гигабајти рам. Било кој 64 битен оперативен систем може да поддржи незнам таму колку ексабајти рам(мнооогу многу рам). Е сеа најверојатно се прашуваш ако 32 битниот има лимит од 4 гига, зошто ја не глеам 4 гига кај мене? Одговор: Оперативниот систем е главен и одговорен за сите компоненти во компјутерот. Со други зборови, графичката на пример има 512мб рам, хардот има 32мб кеш, звучната и мрежната по 8мб, останати чипови на матичната плоча си имаат своја меморија. Кога све ке се собере на купче испаѓа дека оперативниот треба да се грижи за 4.7 гига рам, а бидејќи технички е невозможно тоа да го прави, крати од генералниот рам на системот(бидејки рамот на останатиоте уреди е со повисок приоритет), и затоа гледаш 3 или 3.2 гига рам.(различно на секој ПЦ оти сите имаат различни делови кои имаат различна меморија на нив)

A Ако ОС е лиценциран?? дали ќе го чита тие 4 зш имам видено лаптоп делл имаше 32-бит а пишеше 4 гб ???
Којзнае што си видел. Од технички причини пишани погоре, не е возможно лаптопот во твојата ситуација да ги корсти сите 4 гига рам.

punkbooster

Black Rose Dying
Член од
10 декември 2009
Мислења
845
Поени од реакции
29
Којзнае што си видел. Од технички причини пишани погоре, не е возможно лаптопот во твојата ситуација да ги корсти сите 4 гига рам.

Ај ако имам прилика пак да го видам ке напрам скриншот па ке видите

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Т.Е. најдов нешто али не бев сигурен пишеше таму win7 and vista 32 bit ама не пишеше хр.

Знам дека е од 9 серијата ама јас барав барав и ова не го најдов.
За друг пат да знаеш кај да најдеш :)

NetworX

Кретен
Член од
9 ноември 2009
Мислења
252
Поени од реакции
19
кога сме кај рамовите, кај мене на win7 од 4гб рам кога инсталирам нешто јаде 3.8gb што прв пат у живот го глеам тоа svchost ми зема само 150мб+ додека трае инсталацијата а другите се нормални 25-35мб.
Нешо не е у ред или ок си е OS:toe:

Член од
3 мај 2008
Мислења
601
Поени од реакции
7
може да ми каже некои каже како се движеа цените на овие делови пред 3 години ( сакам да направам мала споредба со денес )

1.amd athlon 64 3000+ BOX ( со кулер )
2.msi geforce 7300 512mb
3.рам 1gb 800mhz
4.dvd-rw x16
5.хард диск 160gb
6.напојување deluxe 500w
7.матична asus m2v k8t890

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
може да ми каже некои каже како се движеа цените на овие делови пред 3 години ( сакам да направам мала споредба со денес )

1.amd athlon 64 3000+ BOX ( со кулер )
2.msi geforce 7300 512mb
3.рам 1gb 800mhz
4.dvd-rw x16
5.хард диск 160gb
6.напојување deluxe 500w
7.матична asus m2v k8t890
Процесорот беше 2200 пред 3 години, графичката 2500, рамот 1600-2000, режачот 1800, хадот 2800, напајањето 1000ка, матичната 2800-3000.

Денеска: Процесорот го нема во продажба, графичката е 1200, рамот 800-1000, режачот 900, хардот 1800, напајањето 1000, плочата 2000.

Член од
24 август 2009
Мислења
535
Поени од реакции
72
Mi se pojavi problem.. Znaci vaka kompjuterot mi bese pusten, sve si rabotese najnormalno go izgasiv i posle nekoe vreme go upaluvam pak, se pusta i taman koga treba da stigne do welcome screen mi dava BSOD i odma se restartira nemam vreme ni da procitam sto e problemot... Care nekoe ? Ve molam pobrzo za odgovor mnogu mi e itno.. Fala odnapred i se izvinuvam za latinicava... :jaj::jaj:

Член од
6 април 2009
Мислења
6.147
Поени од реакции
2.988
Звучниците ми зујат во последно време. Но, само кога намалувам или пуштам повеќе глас, иначе додека свират на пр. некоја песна се е добро? Што може да биди?

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Звучниците ми зујат во последно време. Но, само кога намалувам или пуштам повеќе глас, иначе додека свират на пр. некоја песна се е добро? Што може да биди?
ако не зуеле до сеа ондак е филтерот на појачалото...најверојатно некој кондензатор или gate...ама тоа е веќе електроника не Информатичка технологија - Хардвер :)

Y

Young J

Гостин
Хелоу :)
Епа вака... имам мал проблем
Пред некоја година кога бев глуп :) , на компјутерот почнав да инсталирам Windows Xp иако го имав веќе инсталирано. И на среде инсталација ја прекинав и не се доинсталира. И сеа кога го пуштам пц-то ми се појавува да бирам како да имам 2 оперативни системи, едниот си е windows xp , а вториот е сетапот од windows-от што не заврши. Е сеа неможам ни да ја завршам инсталацијата ни да го форматирам пц-то...... HELPPPPP

punkbooster

Black Rose Dying
Член од
10 декември 2009
Мислења
845
Поени од реакции
29
Хелоу :)
Епа вака... имам мал проблем
Пред некоја година кога бев глуп :) , на компјутерот почнав да инсталирам Windows Xp иако го имав веќе инсталирано. И на среде инсталација ја прекинав и не се доинсталира. И сеа кога го пуштам пц-то ми се појавува да бирам како да имам 2 оперативни системи, едниот си е windows xp , а вториот е сетапот од windows-от што не заврши. Е сеа неможам ни да ја завршам инсталацијата ни да го форматирам пц-то...... HELPPPPP
А ти пишува виндоус олд?? ако така како цека папка не можи да се избриши оди влези во неа и сите исбришиги со се таму имат 100000 фајлој тие фатиги сите и делете ако ти крева винот?

Член од
15 април 2009
Мислења
657
Поени од реакции
112
пробај вака.. стави го цд-то за инсталација на ХР,рестарт, и кога ти се појават двата ОС. избери го тој “Сетап“. и види дали ке продолжи со инсталацијата. Ако не биде, преинсталација, ама: ВНИМАВАЈ ОВОЈ ПАТ :helou: позз

Kajgana Shop

На врв Bottom