Имам еден интересен проблем кој ме вади од патики кога ќе седна да го санирам, тој е следниов:
Се работи за
нов лаптоп
HP Compaq 610 кој знае да заглави (повремено, еднаш дневно) на два начина, првиот е да замрзне тастатура и маус а системот да си работи (сатот врти) и да заглави комплетно без притоа да појави блу скрин само чисто да замрзне и ништо да не функционира.
Битни моменти:
- на тастатурата
не се палат светлата за капс лок и сите остали
- системот е преформатиран на
двапати и инсталирани се сите драјвери
симнати од официјалната страна на HP за тој модел
- претходно мислев дека ме зеза
додадената рам меморија +512 која не беше иста со таа кога го купив 1 гига, па и неа ја извадив но проблемот продлжи
-тестиран е, пуштани се бенчмаркови преку еверест и слични програми, хард диско е скениран до HD Tune за бед сектори, фрагментиран е и се што ми падна напамет веќе му направив па преку глава ми е незнам стварно што се дешава, не зеза при тестирање и сите тортури што ги јаде
-направив deep restart (или како и да се викање, кога се вади батерија и полнач и се држи шат даун 30 секунду) на биосот
-интересно е што знае да блокира кога ќе ѕвони телефон во близина но некогаш блокира и кога нема телефон во близина :S
-најбитен дел, првиот пат кога го инсталирав виндоусот икс пе и кога ги инсталирав драјверите од вградената веб камера при рестартирање на системот блокираше на скринот за гасење однсоно замрзнуваше па требаше рачно да се изгасне. Кога ги избришав драјверите се поправи грешката а камерата остана да работи
, океј не е толку битно пошто пак го преформатирав да видам да не сум утнал нешто, најдов нови драјвери за камерата од кои не мрзне при гасење но пак повремено знае да замрзне целиот систем, некогаш делумно само тастатура и маус некогаш целосно
Ако има некој идеа што може да се дешава со лаптопот нека пише пред да го носам на сервис (не дека ќе го најдат проблемот ама ај, купен е од АМЦ)