Помош, проблеми, прашања, совети...

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Имам проблем, барам помош, поставувам прашање. Скоро ми почина старата FX 5200 и ја сменив со нова FX 5500 (имајте разбирање за моето говорење на древен јазик, рецесија е :)), и по навика си симнувам драјвер за 5 FX серија кој ми ја ебава сликата на 800х600 и 4 битни бои. Чаре?
Brisi gi starite drajveri, pa odi na Google i najdi gi Nvidia 77.77 drajverite, stavi gi niv i teraj.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Лаптопот мрзне, ИТНО!

Имам еден интересен проблем кој ме вади од патики кога ќе седна да го санирам, тој е следниов:

Се работи за нов лаптоп HP Compaq 610 кој знае да заглави (повремено, еднаш дневно) на два начина, првиот е да замрзне тастатура и маус а системот да си работи (сатот врти) и да заглави комплетно без притоа да појави блу скрин само чисто да замрзне и ништо да не функционира.

Битни моменти:
- на тастатурата не се палат светлата за капс лок и сите остали
- системот е преформатиран на двапати и инсталирани се сите драјвери симнати од официјалната страна на HP за тој модел
- претходно мислев дека ме зеза додадената рам меморија +512 која не беше иста со таа кога го купив 1 гига, па и неа ја извадив но проблемот продлжи
-тестиран е, пуштани се бенчмаркови преку еверест и слични програми, хард диско е скениран до HD Tune за бед сектори, фрагментиран е и се што ми падна напамет веќе му направив па преку глава ми е незнам стварно што се дешава, не зеза при тестирање и сите тортури што ги јаде
-направив deep restart (или како и да се викање, кога се вади батерија и полнач и се држи шат даун 30 секунду) на биосот
-интересно е што знае да блокира кога ќе ѕвони телефон во близина но некогаш блокира и кога нема телефон во близина :S

-најбитен дел, првиот пат кога го инсталирав виндоусот икс пе и кога ги инсталирав драјверите од вградената веб камера при рестартирање на системот блокираше на скринот за гасење однсоно замрзнуваше па требаше рачно да се изгасне. Кога ги избришав драјверите се поправи грешката а камерата остана да работи:toe:, океј не е толку битно пошто пак го преформатирав да видам да не сум утнал нешто, најдов нови драјвери за камерата од кои не мрзне при гасење но пак повремено знае да замрзне целиот систем, некогаш делумно само тастатура и маус некогаш целосно

Ако има некој идеа што може да се дешава со лаптопот нека пише пред да го носам на сервис (не дека ќе го најдат проблемот ама ај, купен е од АМЦ)

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Имам еден интересен проблем кој ме вади од патики кога ќе седна да го санирам, тој е следниов:

Се работи за нов лаптоп HP Compaq 610 кој знае да заглави (повремено, еднаш дневно) на два начина, првиот е да замрзне тастатура и маус а системот да си работи (сатот врти) и да заглави комплетно без притоа да појави блу скрин само чисто да замрзне и ништо да не функционира.

Битни моменти:
- на тастатурата не се палат светлата за капс лок и сите остали
- системот е преформатиран на двапати и инсталирани се сите драјвери симнати од официјалната страна на HP за тој модел
- претходно мислев дека ме зеза додадената рам меморија +512 која не беше иста со таа кога го купив 1 гига, па и неа ја извадив но проблемот продлжи
-тестиран е, пуштани се бенчмаркови преку еверест и слични програми, хард диско е скениран до HD Tune за бед сектори, фрагментиран е и се што ми падна напамет веќе му направив па преку глава ми е незнам стварно што се дешава, не зеза при тестирање и сите тортури што ги јаде
-направив deep restart (или како и да се викање, кога се вади батерија и полнач и се држи шат даун 30 секунду) на биосот
-интересно е што знае да блокира кога ќе ѕвони телефон во близина но некогаш блокира и кога нема телефон во близина :S

-најбитен дел, првиот пат кога го инсталирав виндоусот икс пе и кога ги инсталирав драјверите од вградената веб камера при рестартирање на системот блокираше на скринот за гасење однсоно замрзнуваше па требаше рачно да се изгасне. Кога ги избришав драјверите се поправи грешката а камерата остана да работи:toe:, океј не е толку битно пошто пак го преформатирав да видам да не сум утнал нешто, најдов нови драјвери за камерата од кои не мрзне при гасење но пак повремено знае да замрзне целиот систем, некогаш делумно само тастатура и маус некогаш целосно

Ако има некој идеа што може да се дешава со лаптопот нека пише пред да го носам на сервис (не дека ќе го најдат проблемот ама ај, купен е од АМЦ)
А температура? Да не грее многу?

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
790
АМС како АМС се поим за тиње компјутери.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Мислам дека е стабилна, треба да проверам...мада ако грееше при бенчмарковите ќе ми блокираше
Провери ја температурата преку Real Temp или преку Everest.

За да го намачиш малце процесорот, земи си CPU Stability Test, имаш и додатна опција на која целта е да го загрева процесорот.

И уште нешто, се укочува на различни моменти, или БАШ кога играш некоја специфична игра, или кога работиш во некој програм....?

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Провери ја температурата преку Real Temp или преку Everest.

За да го намачиш малце процесорот, земи си CPU Stability Test, имаш и додатна опција на која целта е да го загрева процесорот.

И уште нешто, се укочува на различни моменти, или БАШ кога играш некоја специфична игра, или кога работиш во некој програм....?
Финтата е што не се работи за мој лаптоп така да неможам одма да ги направам тестовите...обично блокира без врска, на сурфање, во мирување кога е и како што заприметив кога во близина ќе ѕвони мобилен...

Иначе АМЦ ако ги чачкаат лаптопите кога ќе дојдат ќе разберам...ама демек за HP го продадоа

soul123

...plAy HaRd GO pRo...
Член од
2 октомври 2008
Мислења
295
Поени од реакции
23
1. Тапа ти е графичката... ептен.
2. Имаш ли драјвери за графичката инсталирано?
3. Кои игри и на која резолуција и детали?
Да, тапа е графичката али по логика мојата е подобра од на другарот. Мојата е hd 3400 а неговата hd 2400. Имам и драјвери инсталирано се си е у ред.

Еве за пример ќе ја зеам Stalker - Clear Sky. Другаров ја игра со Full Dynamic Lights на 1024*768 без antialyzing, а другите работи да крај.
А кај мене на 800*600 со Full Dynamic Lights кочи и тоа многу.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Да, тапа е графичката али по логика мојата е подобра од на другарот. Мојата е hd 3400 а неговата hd 2400. Имам и драјвери инсталирано се си е у ред.

Еве за пример ќе ја зеам Stalker - Clear Sky. Другаров ја игра со Full Dynamic Lights на 1024*768 без antialyzing, а другите работи да крај.
А кај мене на 800*600 со Full Dynamic Lights кочи и тоа многу.
Zemi zacisti si ja grafickata, kulerite na grafickata i procesorot... I bas probaj (ako mozes) da se zamenite so grafickite, ti da mu ja dades na drugar ti, a on tebe negovata, vidi sto ke bide.

trickster

Remember the name …
Член од
19 август 2007
Мислења
452
Поени од реакции
14
Ајде некој со искуство земав Sony PS 3 значи донесено е од америка, е сеа проблемот е пошо приклучокот е за на 120 вати дали само со обичен наставак ке средам работа и да го ставам на 220 (и да добијам дома мини нуклеарка) или ке треба некаков конвертор за струја ... тнх

Bobson

Seek & Destroy
Член од
22 февруари 2008
Мислења
274
Поени од реакции
41
Како прво не се вати туку волти.
Никако дирекно, ке ти треба некој конвертор да си најдеш од 220 V / 50Hz во 120 V / 60Hz.

trickster

Remember the name …
Член од
19 август 2007
Мислења
452
Поени од реакции
14
Ок , кажи ми каде можам да најдам таков конвертор или некакво друго решение препорачај ми ...

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Ок , кажи ми каде можам да најдам таков конвертор или некакво друго решение препорачај ми ...
Ako si od Skopje, odi vo Beverli gore vo toa loging ili kako i da bese (so zeleni ramki na prozorite), tamu imas skoro se od elektronika, kabli, priklucoci.....

trickster

Remember the name …
Член од
19 август 2007
Мислења
452
Поени од реакции
14
Ок корун и бобсон фала идам одма да видам поздрав и фала уште еднаш поздрав.

Џабе патот во моментот немаат а незнаат кога ке добијат друго чаре некој друг по нетов секаде каде што видов најчесто наместо кабелот кој иде со сонито(оној со приклучок за на 120V) ставаат кабел обичен од пц и го ставаат на 220V и наводно немало гајле се си било ок...
Е сеа пошо не ми е дојдено до експериментирање дај некој што има SpS3 нека објасни што како да направам ... тнх

Член од
4 мај 2007
Мислења
598
Поени од реакции
208
Во планови сум да ја земам конфигурацијава:
CPU: Intel core2Quad Q 9550 2.83GHz
MB MSI Interl P43 Neo-F
HDD 500 GB
VGA MSI N250GTS0 2D1G
Ram DDR2 4/6 GB/1333Mhz