Помош, проблеми, прашања, совети...

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Jane напиша:
Епа тоа и јас викав. Не се исти биповите за сите плочи. Ај Круша може ќе ни објасни поубаво.
Јане не викаш ти исто со него, ти тврдиш дека матични од различни производители имаат различни beep кодови, а нео-гео ти вика дека beep кодовите зависат од производителот на bios чипот (award, ami,phoenix...). Но, истотака има и матични кои користат Led диоди или Led екранче на кој различна бројка значи различна грешка

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
krusha03 напиша:
Јане не викаш ти исто со него, ти тврдиш дека матични од различни производители имаат различни beep кодови, а нео-гео ти вика дека beep кодовите зависат од производителот на bios чипот (award, ami,phoenix...). Но, истотака има и матични кои користат Led диоди или Led екранче на кој различна бројка значи различна грешка
И? Што испадна точно? Дека СИТЕ матични имаат исти бипови, или има различни? Во почетокот никој не спомна биоси или такви работи. Јас кажав дека сум разгледа неколку упатства и сум приметил различни кодови, што значи дека нема универзални како шро кажа он убеден дека неговото е точно.

Член од
14 февруари 2007
Мислења
27
Поени од реакции
0
Во право е Krusha03, зависи од типот на биосот.

MkForces

тантара пантара
Член од
25 јануари 2007
Мислења
600
Поени од реакции
19
Имам еден проблем.. ДВД ромот на компјутерот ми откажува послушност, т.е. ако ставам малку изгребано ДВД, или пак некое ДВД од пофушарските, нема абер да го прочита. Порано ги читаше сите типови на ДВД-ја, ништо не му бегаше ! Ама, староста си го прави своето...
Е сега, дали има шанси со чистење на ласерот да се поправи ситуацијата ? И ако го чистам ласерот ( тоа мислам рачно да го правам ), со какво средство да го чистам ? Имам слушнато дека ласерите на ДВД-јата се многу поспецифични отколку оние на обичните ЦД-роми, и мислам дека не треба да се чистат со обичен алкохол, ама не сум сигурен...

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
MkForces напиша:
Имам еден проблем.. ДВД ромот на компјутерот ми откажува послушност, т.е. ако ставам малку изгребано ДВД, или пак некое ДВД од пофушарските, нема абер да го прочита. Порано ги читаше сите типови на ДВД-ја, ништо не му бегаше ! Ама, староста си го прави своето...
Е сега, дали има шанси со чистење на ласерот да се поправи ситуацијата ? И ако го чистам ласерот ( тоа мислам рачно да го правам ), со какво средство да го чистам ? Имам слушнато дека ласерите на ДВД-јата се многу поспецифични отколку оние на обичните ЦД-роми, и мислам дека не треба да се чистат со обичен алкохол, ама не сум сигурен...
:pos2:
Немој ни да си помислил сам да го отвориш.:nenene:Можеме да се кладиме нема цел живот да го склопиш, а камоли ласерот да го исчистиш. Алкохол и такви глупости ништо не се става. Наједноставно земи со она цедено што има четкички одоздола и тоа ќе ти го исчисти колку толку. Ако ни тогаш не ти чита тогаш може и на ласерот да му дошол крај. Однеси го на стручен сервис они да ти го средат, инаку сам не го отварај.:helou:

MkForces

тантара пантара
Член од
25 јануари 2007
Мислења
600
Поени од реакции
19
Го имам отворено веќе, и цел расклопено, вториот ден од ко го зедов ;). Не бери гајле за тоа ( струка ми е електроника ), мене ме интересира само со какво средство се чисти двд ласерот. Ако не се сердува, јебига, нов ќе се купува... А од тоа цедето со четкички, вујко ми си има лошо искуство, си го заеба ласерот од двд-то во колата, па сеа ќе треба да се спружи поќе од 100 евра за ново...

Член од
17 февруари 2007
Мислења
296
Поени од реакции
0
Jane напиша:
:pos2:
Немој ни да си помислил сам да го отвориш.:nenene:Можеме да се кладиме нема цел живот да го склопиш, а камоли ласерот да го исчистиш. Алкохол и такви глупости ништо не се става. Наједноставно земи со она цедено што има четкички одоздола и тоа ќе ти го исчисти колку толку. Ако ни тогаш не ти чита тогаш може и на ласерот да му дошол крај. Однеси го на стручен сервис они да ти го средат, инаку сам не го отварај.:helou:
Хехе, абе за отворање нема проблем, ништо нема да се случи. Имам отворено 10+ уреди и сите потоа работат префектно. Инаку за чистење на ласерот, иди во најблиската аптека и си купи етанол.

Инаку за Јане, ај пробај отвори го твојот, не е толку страшно (само доколку гаранцијата му е помината, а и немора). Ја отвараш вратичката и го гасиш ПЦ-то со отворена врата на цд-ромот. Го вадиш од куќиштето, му одвртуваш 4 штравчиња (или колку и да се), ја вадиш маската (предната маска) на цд-ромот, го вадиш капакот и го гледаш ласерот, го чистиш, и се враќаш назад. Ај се надевам ќе пробаш за да видиш дека не е толку страшно.:helou:

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.719
Поени од реакции
13.437
Vaka mi treba sovet/mislenje. Sakam da zemam nov kompjuter. Se dvojam pomegju laptop i PC. Glavno kompjuterot go zemam radi ponovive igri sto iskocija: Civ 4, Age3 Sims 2 GTA san andreas, no i toa sto segasniot kompjuter sto go imam (veke 6 godini) mnogu e spor. Karakteristiki na segasniov se nesto kako office konfiguracija - bez graficka karta. Gi razgledav cenite po popoznative prodavnici i ukopcav deka za isti pari mozam da zemam laptop koj ne e tolku moken no zatoa mozam segde da go nosam i PC koj e moken no zatoa ne e portabl. Jas sum covek koj mnogu ne patuva u momentotno nikogas ne se znae. I istotaka vazno mi e kompjuterot da moze da se nadgraduva. Mi treba vase mislenje/sovet dali da zemam laptop ili PC i koja konfiguracija e optimalna (planiram do 35000 den) i od koja prodavnica?

Odnapred blagodaram

Член од
17 февруари 2007
Мислења
296
Поени од реакции
0
Saladin напиша:
Mi treba vase mislenje/sovet dali da zemam laptop ili PC i koja konfiguracija e optimalna (planiram do 35000 den) i od koja prodavnica?
Јас би ти препорачал да си земеш десктоп пошто за тие 35000ден. ке земеш многу слаб лаптоп и потоа ќе се каеш.

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.719
Поени од реакции
13.437
frenki напиша:
Јас би ти препорачал да си земеш десктоп пошто за тие 35000ден. ке земеш многу слаб лаптоп и потоа ќе се каеш.
A koja mu e konfiguracijata na desktopot?

Член од
17 февруари 2007
Мислења
296
Поени од реакции
0
Еве разгледај ги системите во Анхоч, плус имаш и опција сам да ја измениш конфигурацијата.

Предпоследната конфигурација е добра,465е + 18%ддв ~ 34000ден. Не е Dual Core или Core 2 Duo но сепак е солиден, да не речам супер. Може само плус 512МБ рам.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
209
Поени од реакции
1
Koja zvucna kartica ja preporacuvate?

naslovot kazuva se da ne dolzam mnogu kazete koja e dobra t.e koja ja preporacuvate.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Salam laptop e nad 60 000 a salam personalen nad 30 000 :) e sega vidi si ti, ama lap top si e lap top , so tebe i kaj sakas teras

Вено

Кишобран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
144
Поени од реакции
1
moze nekoj da mi dade sovet da kupam MOUSE za gaming... CS pretezno.. pozdraF

Kajgana Shop

На врв Bottom