Помош: Општи прашања, совети, трикови..

Член од
27 ноември 2005
Мислења
636
Поени од реакции
11
Кога почнував АСП.НЕТ со ВБ.НЕТ седнав пред Вижуал Студиото и дремев дремев на крај не направив ништо.
После неколку месеци пак се вратив седнав направив тоа што сакав да го направам и од тогаш ми оде :)

Поентата ми е, пробувај, но никогаш не го губи мотивирањето...

Сега сакам да се префрлам на десктоп програмирање... седнав и се збркав, но не се откажувам...

Книгите нема многу да ти помогнат, јас го имам целиот комплет на Wrox за .НЕТ па не ми користи многу, дури ја имам и АСП.НЕТ Спешл едишн па не ја користам ми стои во канцеларија како украс :)

Добар начин за да почнеш се видео туторијалите, нешто од кое многу ќе научиш... барем јас учев од нив...

Кент

Професионалец
Член од
16 февруари 2010
Мислења
255
Поени од реакции
15
Dejan];3509489 напиша:
Кога почнував АСП.НЕТ со ВБ.НЕТ седнав пред Вижуал Студиото и дремев дремев на крај не направив ништо.
После неколку месеци пак се вратив седнав направив тоа што сакав да го направам и од тогаш ми оде :)

Поентата ми е, пробувај, но никогаш не го губи мотивирањето...

Сега сакам да се префрлам на десктоп програмирање... седнав и се збркав, но не се откажувам...

Книгите нема многу да ти помогнат, јас го имам целиот комплет на Wrox за .НЕТ па не ми користи многу, дури ја имам и АСП.НЕТ Спешл едишн па не ја користам ми стои во канцеларија како украс :)

Добар начин за да почнеш се видео туторијалите, нешто од кое многу ќе научиш... барем јас учев од нив...
Пробај ги Pro ASP.NET или било која друга книга од Apress. Од видео туторијали не се учи програмирање ;)

Член од
27 ноември 2005
Мислења
636
Поени од реакции
11
Од Апрес ја имам само АСп.НЕТ Е-Комерц, ама сепак за мене видео туторијалите се добра снова за учење... веројатно кај некој тоа нема да биде така... ама кај мене запали :)
Пробај ги Pro ASP.NET или било која друга книга од Apress. Од видео туторијали не се учи програмирање ;)

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
2. Се почнува со мали залаци, и (иако многу луѓе не би се согласиле со мене тука) на повисоко ниво. На пример, многу од книгите ке те тераат да работиш со конзола и со текстуален интерфејс. Иако тоа е у принцип сржта на програмот, изгледа тотално неинтересно за почетник. Ако почнеш со технологија која ќе ти овозможи веднаш да направиш графички интерфејс (копчиња, слики, табели) без да ги кодираш рачно, ќе можеш да се фокусираш на тоа да си ја завршиш задачата што побрзо. Верувај ми, потоа ќе се запрашаш како сите тие прозорчиња работат и ќе на влезеш подлабоко во проблематиката и ќе стигнеш и до C јазик.
Тотално погрешно. Кога ќе види програма во C/C++ со едно прозорче и 2 копчиња, ќе се исплаши од кодот што ќе биде 150 линии.
Кога ќе ја види истата програма за работа во козола, ќе ја сфати суштината зашто ќе ги гледа само тие линии код што му требаат и полесно ќе разграничи што е што во програмата.

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
аманте бе-ме исплашивте :nesvest::nesvest::nesvest::nesvest:

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Х

Ханзо

Гостин
Иначе, со среќа...не се учи C++ од туториали...
Се учи C++ од туторијали, и за помалку од 21 ден. Проблемот е - што со C++от на дваесет и вториот ден. :)
Математиката, логиката, алгоритмите...е за тоа бога ми е сценариото од стрипот. Џабе му се и 10 јазици да знае, ако со нив знае да направи само Hello world и Celsius to Fahrenheit converter, ќе му служат само за набројување во друштво. Како што кажа deXterche, синтаксата служи само да го напишеш она што си го замислил. А и интернетот е секогаш тука да ти помогне околу синтаксички детали во случај да заборавиш нешто.

A

apidrone

Гостин
Можеби ми кажале, но на некој нивни начин, кој ретко кој го разбира. И самата професорка (Лошковска еве) си признава дека сака да не збуни. И не реков дека сум јак програмер само затоа што сум на електро. Не знам како било во твое време, јас знам како е сега, и не знам дали ти си знаел да програмираш пред да се запишеш на факс, јас за мене си кажувам.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Ова што го кажа до некаде е и точно. Конкретно за програмирањето дека не се учи доволно. Ама програмирање нема да научиш скоро на ниеден факултет. Ако не ми веруваш погледни ги програмите на факултетите надвор од Македонија.
Башка не си веќе дете кога си на факс, така да се очекува од тебе сам да работиш. Професорите се тука да ти дадат насока, да те подучат, и на крај да оценат дали задоволуваш некои критериуми. Не се таму за да те учат. Колку побрзо го сфатиш тоа, толку подобро за тебе.

Кент

Професионалец
Член од
16 февруари 2010
Мислења
255
Поени од реакции
15
Можеби ми кажале, но на некој нивни начин, кој ретко кој го разбира. И самата професорка (Лошковска еве) си признава дека сака да не збуни. И не реков дека сум јак програмер само затоа што сум на електро. Не знам како било во твое време, јас знам како е сега, и не знам дали ти си знаел да програмираш пред да се запишеш на факс, јас за мене си кажувам.
Лошковска ви кажува кои се стапици во кодот, на тој начин се обидува да ве „збуни“.
јас кога се запишав на факултет веќе знаев да програмирам (имав предемт во средно).
И колку за информација, Лошковска ми предаваше и на мене, така да знам за што станува збор.

A

apidrone

Гостин
Кога ќе размислам подобро, професорите воопшто не се продуктивни. На почеток толку те трупаат со информации, шо не знаеш кај ти е главата (поготово ако си rookie во програмирањето). Искрено, воопшто не ни идам на предавања, попаметно ми е кога решаваме конкретни примери на вежби, бидејќи сметам дека програмирање се учи со вежбање, со пробување, ако не оди вака, тогаш вака, комбинација од неколку работи, пошо секогаш ќе има нешто што не си го сретнал дотогаш (поправете ме ако грешам).

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Кога ќе размислам подобро, професорите воопшто не се продуктивни. На почеток толку те трупаат со информации, шо не знаеш кај ти е главата (поготово ако си rookie во програмирањето). Искрено, воопшто не ни идам на предавања, попаметно ми е кога решаваме конкретни примери на вежби, бидејќи сметам дека програмирање се учи со вежбање, со пробување, ако не оди вака, тогаш вака, комбинација од неколку работи, пошо секогаш ќе има нешто што не си го сретнал дотогаш (поправете ме ако грешам).
Па и да и не:) Често професорот на предавање знае да ни каже некој штос што асистентот не го кажува, а тоа ни се наоѓа и те како за на колоквиум:) Знае професорот дека само 10% од студентите идеме на предавања, па намерно така прави.

M

Mr.InF3ction

Гостин
Колку глупаво прашање, тоа зависи од човекот колку брзо ги сфаќа работите и колку се труди да научи нешто.:)

Vnuce

http://abix.mk
Член од
20 март 2006
Мислења
2.602
Поени од реакции
223
Налетав на ова, како добар одговор:

Depends.

To program in an expressive and powerful language: Python
To get a website up quickly: PHP
To mingle with programmers who call themselves “rockstars”: Ruby.
To really learn to program: C.
To achieve enlightenment: Scheme.
To feel depressed: SQL
To drop a chromosome: Microsoft Visual Basic
To get a guaranteed, mediocre, but well paying job writing financial applications in a cubicle under fluorescent lights: Java.
To do the same thing with certifications and letters after your name: C#
To achieve a magical sense of childlike wonder that you have a hard time differentiating from megalomania: Objective C

Kajgana Shop

На врв Bottom