Помош: Општи прашања, совети, трикови..

bogev4eboy

Хејтер
Член од
6 март 2011
Мислења
382
Поени од реакции
180
Ако немаш математичка логика и една година може да ти биде малце.
Јас сум самоук програмер и правам повеќе пари од професорите на факултетиве.
da brat za tebe pisuvase i vo vesnik :pos2::vozbud::pos2::pos2:

--- надополнето ---

a c++ za kolku vreme moze da se nauci barem 50-60% ?? ko za mene 16 godisen ?
ami razmisluvas logicki i vezbas sekojdnevno za mesec da ne recam ke znaes perfektno, odnosno ako imas mozok ke bides programer

Член од
27 мај 2011
Мислења
16
Поени од реакции
0
Здраво.
Јас сакам да почнам да учам програмски јазик.
Ве молам наведете ме и кажете ми програмски јазик од кој можам да почнам, а по можност и каде да го учам.
Благодарам однапред!
Поздрав!

FeliXxX

Нинџа
Член од
27 април 2010
Мислења
808
Поени од реакции
282
Здраво.
Јас сакам да почнам да учам програмски јазик.
Ве молам наведете ме и кажете ми програмски јазик од кој можам да почнам, а по можност и каде да го учам.
Благодарам однапред!
Поздрав!
паскал....доволно ти е да ја имаш скриптата за средно...и зборка задачи за 1 месец ке научеш максимум

Член од
16 април 2011
Мислења
607
Поени од реакции
154
Го има некој матерјалов во електронска форма? Ако ја има и да ги стави некаде на нет?

FeliXxX

Нинџа
Член од
27 април 2010
Мислења
808
Поени од реакции
282
Го има некој матерјалов во електронска форма? Ако ја има и да ги стави некаде на нет?
ја имам целата книга .скрипта....ама не во електронска форма...ако му треба не некој ..пп

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Јас би препорачал за апсолутен почетник Visual basic 6, Паскал, за напредно (мада преферирам повеќе Ц++ или Делфи)

Ако хрватски не ти е проблем еве и тутуријалче.

http://www.ic.ims.hr/vba/vba-kazalo.html

Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Незнаев како би ја крстил темава поинаку, па мора вака :)

Значи вака, ми треба да ми дадете совет, имам некоја идеја за игра.. Играта сум способен да ја направам во конзола во C++. Но да ми кажете дали тоа се исплати, дали може да биде нешто од неа, или треба да биде визуелно програмирање? Значи зборам за 2д игра без некоја си графика и ефекти.

Да знам дали воопшто да почнам да ја права во конзола, или да не се мачам за џабе, туку да фатам да учам нешто понапрено. :)

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Ако идејата е изводлива во конзола тогаш нека биди во конзола.

Ако е доволен тој пикселски, поточно ASCII приказ на конзолата, оди со конзола. Значи една конзола е мрежа од 80x25 знаци. Знаците можат да бидат букви бројки цртички (хоризонтални, вертикални, коси) некои фацки и сл.

Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Ако идејата е изводлива во конзола тогаш нека биди во конзола.

Ако е доволен тој пикселски, поточно ASCII приказ на конзолата, оди со конзола. Значи една конзола е мрежа од 80x25 знаци. Знаците можат да бидат букви бројки цртички (хоризонтални, вертикални, коси) некои фацки и сл.
Идејата е изводлива, но има проблем на пр. кога почнува играта да се постави банер или некоја слика воопшто во конзола неможе да се прикаже.. Има ли некое решение за ова или?

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Сакам да почна Android да учам и као спуштив од интернет Basic4Android, па не знам дали е тоа тоа. Знае некој?

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Научи да програмираш ЈАВА и андроидот ќе ти биде лесен всушност ќе можеш да компајлираш во Андроид СДК кој е само контејнер или средина ,позадината е ЈАВА.

за mreza
За ГРАФИКА е тешко затоа што треба да знаеш технологии на графички картички и драјвери а јазик ти е C+ нема подобар јазик за работа со графика. ASCII програмирање е само почеток.

Мислам дека има 3д програми за програмери ама тоа ти е веќе моделирање на објекти има доста работа тоа.
--- надополнето: Jun 22, 2011 7:07 PM ---
Сакам да почна Android да учам и као спуштив од интернет Basic4Android, па не знам дали е тоа тоа. Знае некој?
Toa ti e programce za pravenje na gotovi aplikacii odnosno funkcii gledam mozez da koristis i drug jazik vo Windows ,dobar za amateri ama za napredni korisnici si bara Java.

Kajgana Shop

На врв Bottom