Помош: Општи прашања, совети, трикови..

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Ме чуди што луѓето го спомињаат Ц++ како еден од потешките јазици за учење ...

Јас па Ц би го ставил на прво место и би го потцртал ... =(
Абе не дека е којзнае колку тежок, начинот на градење на една програма кај сите програмски јазици е ист...

- Фаза на решавање на проблемот.
- Фаза на имплементација.
- Фаза на одржување.

...во сите програмски јазици имаш пишувае код, променливи и слично, само што објективно ориентираните програмски јазици овозможуваат многу повеќе со што автоматски добиваат на "тежина" башка и C++ претежно се користи за посложени апликации.

Кога би споредувал VB со C++ или пак Pascal со C++ мислам дека очигледна е разликата во "тежината" кој е полесен, а кој потежок. :)

R

Reve0ke

Гостин
Абе синтаксата не е проблем во програмирањето колку што е проблем да составиш алгоритам.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045
Абе не дека е којзнае колку тежок, начинот на градење на една програма кај сите програмски јазици е ист...

- Фаза на решавање на проблемот.
- Фаза на имплементација.
- Фаза на одржување.

...во сите програмски јазици имаш пишувае код, променливи и слично, само што објективно ориентираните програмски јазици овозможуваат многу повеќе со што автоматски добиваат на "тежина" башка и C++ претежно се користи за посложени апликации.

Кога би споредувал VB со C++ или пак Pascal со C++ мислам дека очигледна е разликата во "тежината" кој е полесен, а кој потежок. :)

Во право си брат ... Со господ напред и Ц ке биде положен до крај на годинава ... хехех е..........

Адиктус

Дрф.
Член од
26 јануари 2008
Мислења
725
Поени од реакции
33
Според мене...(како што и јас направив),
прво научи некој полесен јазик (например, Pascal).
Потоа ке ти е многу полесно, бидејки е повеќе разлика во синтакси...
Можеш да научиш C и C++ потоа...
За visual, незнам кој да ти препорачам...

Сепак најтешкото е правење на алгоритам, потоа префрлување на алгоритам во код е многу полесно, така да кога се научи еден програмски јазик, другите се многу полесни за совладување.

Член од
24 декември 2008
Мислења
401
Поени од реакции
244
ме интересира колку активно време е потребно за изучување на еден програмски јазик, со минимални познавања
се до некој приход

Едит од модератор :

Тука поставувајте ги општите прашања околу програмирање и програмските јазици. Прашања за кои што не знаете каде да ги постирате па отварате нова тема.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
ме интересира колку активно време е потребно за изучување на еден програмски јазик, со минимални познавања
се до некој приход
Со многу мозок и логика... некоја недела, колку да се има основа.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045
:smir:Како што рече Корун ...мн. мозок и логика +зависи од јазикот :) и претходни познавања со програмирање и секако , вољата да се научи :)

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Ако немаш математичка логика и една година може да ти биде малце.
Јас сум самоук програмер и правам повеќе пари од професорите на факултетиве.

Член од
24 декември 2008
Мислења
401
Поени од реакции
244
а колку време учеше сам?
и сега работиш outsourcing?
абе имам учено на факултет ама колку да положам
а сега сватив дека треба да се знае ако сакаш работа:tapp:

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
а колку време учеше сам?
и сега работиш outsourcing?
Постојано учиш.
Да се бавам со freelancing.

D

drle

Гостин
Значи од вакво размислување, за болдот мислам ми се превртуваат цревата и ми се бега од државава. Па добро бе пи*ка му материн за што се запиша на факултет за да земиш диплома и да ја урамиш да ја ставиш на ѕидот над креветот каде што спиеш и да чекаш пари да паѓаат од неа. И после не сака никој да си фати работа со нас (Македонците), па нормално дека нема да си фати кога 90% се со вакво размислување и плус тоа му прават непроценлива штета на останатите 10 %.

Да се вратам на темата ко што те гледам дека си тапа невидена како и 90% од денешните студенти мислам дека ќе ти треба бааааги време за да научиш програмирање, и да програмирање треба да знаеш а не програмски јазик (тоа е споредна работа, техничко прашање).

nozo.mk

Ultras Karpos Boys
Член од
6 септември 2007
Мислења
472
Поени од реакции
18
Ако веќе знаеш да програмираш тогаш за да научиш програмски јазик (како што стои во твоето прашање) потребно ти е само неколку дена. Всушност ја учиш синтаксата на новиот јазик. А ако се работи за прв програмски јазик тогаш учиш да програмираш и ќе ти треба малце повеќе време. Се зависи од колку време ке вложуваш, логиката, математички колку си поткован и тн...

D

Deleted member 12196

Гостин
Јас учам Visual Basic потполно самостојно. Почнав некаде летото 2007 (тогаш успеав да набавам VB 2005). Имам две книги, едната од Michael Halvorson (Бугарски превод), другата од James Foxall(Српски превод). Не сум научил многу, но и не се трудам премногу, затоа што го користам само како релаксација. Пред тоа имав познавање од Basic за Commodore 64. Има некои работи што ми користеа(For...Next, Rnd,..). Знам дека со повеќе труд можам да постигнам многу, но тоа не ми е преокупација.

Член од
15 октомври 2009
Мислења
822
Поени од реакции
291
a c++ za kolku vreme moze da se nauci barem 50-60% ?? ko za mene 16 godisen ?

Kajgana Shop

На врв Bottom