normalno. imas 20 zemji megu mkd i usa/aus sto se poeftini i podobri za investicija. treba da me ubedis deka karahiram porcelanka e dobra investicija zosto trajce vo ger i maja u svedska nasle pazar i ako jas investiram x a ti go vodis toa za 5 god ke dobijam xx...
usa/aus/can dijasporata e banka/investickiot fond sto vi treba, eu dijaspora vi se bdm vie treba da gi vodite i rabotite vo tie investicii, ako cekas nekoj od preku barata toa da go pravi ondak nisto ne si sfatil.
Има нешто што се вика патриотизам, мислиш Трајче Зуко не знае дека тие 30 милиона ако ги инвестирал на друго место ќе му донесат побрз и посигурен поврат и профит на парите ? И ние што сме тука знаеме дека таму подобро се живее, знаеме и дека има подобри опции за инвестирање од тука али џабе објаснувам тоа или го имаш или го немаш 99% од дијаспората кр не им чуе за тука
35 godini ve cekavme da se pokazete. stoka nesposobna ste so cest na retki, mnogu retki isklucoci.
i ne ne mora da e nekoj vo mkd ili uk ili bilo kade za drzavata da ide napred. aus i usa se izgradeni i napraveni od pretezno luge od uk pa prosperiraat. irska e denes kade sto e radi nivnata dijaspora. taka da imas miljon primeri deka moze ako se saka, ali toa e, ke si napises post ovde i ke ee cukas u gradi deka nekoj sto stvoril 100 pati poveke od tebe ne go biva i ne treba da se slusa i ke si lupas za 500ce...
Ako planot za opravanje na Makedonija ti e isto kao za FK Vardar … ziti se nemoj bate da ne opravate batali… otisle Baba desi tvoi pred 50 godini zemale 2 kukji za 20000 dolari ti prodade sve otvori nekoj biznis I prodavas ovde kako u Makedonija nema sposobni ludje… sram da ti e vaka Sto zboris be milijardi imaj denar Makedonija da ne vidi od vakvi kao tebe ke procveta be bruko edna… Fakt e najgnasna dijaspora e taa Avstralija ednostavno e
Си помислуваш некогаш форумов пред умирање, наеднаш некој спомна дијаспора, одма форумов заживува, се печатат страници да не можеш да дочиташ. Гревој, со гајда да ги жалиш.
Шала на страна нашиве од Австралија се одлепени тотално од реалноста у Македонија. Имам една тетка отселена пред распад на Југославија, кога и да дое тука мисли дека сме заглавени во 89та. Аа тука имате олед телевизори, оптички интернет и електриК Карсс? Татко ми еднаш не додржа ја избрка од дома . Башка и обавезно не пропуштаат да кажат дека било таму многу тешко и немало работа (превентивно да не помислиш да се преселиш таму и помош да им побараш дур се снајде).
Има нешто што се вика патриотизам, мислиш Трајче Зуко не знае дека тие 30 милиона ако ги инвестирал на друго место ќе му донесат побрз и посигурен поврат и профит на парите ? И ние што сме тука знаеме дека таму подобро се живее, знаеме и дека има подобри опции за инвестирање од тука али џабе објаснувам тоа или го имаш или го немаш 99% од дијаспората кр не им чуе за тука
ne. biznis e biznis sekade, ako ima profit ke ima pari za site, biznisi bazirani na custva nikogas ne se uspesni toa e fakt. toa e samo kratkorocen fiks i nema korist od toa.
plus za da ima "patriotizam" treba da sme sploteni. ne sme. ima eden kup sipci, kurtoni i dzabolebari u drzavata so koj ne vredi da se sorabotuva radi custva.
Ako planot za opravanje na Makedonija ti e isto kao za FK Vardar … ziti se nemoj bate da ne opravate batali… otisle Baba desi tvoi pred 50 godini zemale 2 kukji za 20000 dolari ti prodade sve otvori nekoj biznis I prodavas ovde kako u Makedonija nema sposobni ludje… sram da ti e vaka Sto zboris be milijardi imaj denar Makedonija da ne vidi od vakvi kao tebe ke procveta be bruko edna… Fakt e najgnasna dijaspora e taa Avstralija ednostavno e
Шала на страна нашиве од Австралија се одлепени тотално од реалноста у Македонија. Имам една тетка отселена пред распад на Југославија, кога и да дое тука мисли дека сме заглавени во 89та. Аа тука имате олед телевизори, оптички интернет и електриК Карсс? Татко ми еднаш не додржа ја избрка од дома . Башка и обавезно не пропуштаат да кажат дека било таму многу тешко и немало работа (превентивно да не помислиш да се преселиш таму и помош да им побараш дур се снајде).
Индиректно им прават услуга на своите со тоа што не планираат да се враќаат, а уште помалку па да помогнат при преселба таму кај нив во Кенгуронија.
Австралија од поодамна не е асално место за живеење, особено не после 2020/2021 година кога им испраќаа војска среде улица против луѓе кои протестираа против самоизолациски и карантински политики.
Да се надоврзам на еден претходен пост, не можам сега да го најдам:
Против сум нашата дијаспора да се меша во политичките случувања во Македонија. Не живееш тука, не ги знаеш проблемите, нема што да се мешаш, да солиш памет а уште помалку да гласаш. Треба и да се укинат оние три загарантирани места во собрание наменети за дијаспората.
Ние овде што живееме треба самите да си ја решаваме својата судбина. а башка многу нашинци не и мислат добро на државава. Потсвесно, или свесно, посакуваат да биде уште полошо, да имаат оправдување што емигрирале, „се мачам овде во туѓинава, но во Македонија е многу лошо, убаво што избегав„. Знам еден куп такви.
- Македонскара дијаспора не се меша во политките на Македонија. Реално и нема некои механизми, напротив државата се однесува кон дијаспората како да се туѓинци.
- Како државјанин на Македонија имаш уставно гарантирани права, се подразбира и право да гласаш. Не можеш тиа да го укинеш.
- Како слободни луѓе имаме право на слободен говор. Значи ќе солиме памет колку сакаме. Твое е што правиш со тоа.
- Тие три пратенички места никогаш не биле дијаспорски. Македонските партии поставува лица на изборни листи тоа беше само начин ДПМНЕ да добие повеќе пратеници.
- Каков е тој муабет нашите не мислеле добро на државата? Па што мислиш зошто уште се замараме ако не сакаме најдоброто за Македонија? Причини за емиграција имало секогаш од Македонија со децении емигрираат луѓе. Треба да си слеп сегашнава ситуација да ја сметаш за ок.
На ова само ќе кажам: За ситуацијата во Македонија дијаспората не носи вина. Од 1991 до денес луѓе од Македонија гласани од луѓе кои живеат во Македонија ја запустија државата. Вина барај тука а не кај дијаспората. Лично сметам дека во Македонија нема капацитет да ја оправи државата, зборувам за човечки капацитет. Би било од корист способни личности од дијаспората да влезат во клучни позиции и да оправаат колку што можат. Ама на локалните властодржци тоа не им одговара па идат само за сликајне во дијаспората а не со конкретни мерки за нивно активирање.
Ево вистински пример, самиот се јави! За ова зборувам, за вакви луѓе. Полни су комплекси, трауми, стресови, надуени, полни со себе, себични.
Овде се останати неспособните, способните се надвор и сега тие ќе им кажуваат на неспособните што треба да прават.
Државава наша не е добра, тоа сите ќе се сложиме. Прашањето е дали ќе беше подобро Кано и компанија да останеше овде? Убеден сум дека ќе беше, баш ми е мака што не е во Македонија и место да придонсеува, мора вака да јаде г....
Верувам дека и самиот не сака така да се однесува, но што да прави, си има работа со незнајковици и копуци
На сите да ви се одземе гласот! И кога ќе дојдете да си ги поправате забите, на сите една Траповска такса.
(да не грешам душа, има и нормални нашинци, не се сите како Кано и другарите)
Ти можеш да паушализираш и да земеш поедници како пример ама реалноста не е таква. Искрено од секoгаш ми било феномен, како Македонците во Македонија се сметаат како попаметни и поспобни од Македонците во дијаспората. Ај во ред, во 60/70тите можеби било така ама не можеш да го негираш brain drain-от што се случи последните години во Македонија. Не зборувам само за доктори тyку општо стручен народ што заминал трајно.
Животот надвор не е лесен посебно не првото време. Но ако им било полошо во секое време можеле да се вратат ама не се вратиле. Изгледа сепак условите се подобри.
И лично: Најлоши се тие како тебе што тураат бензин во огон и со вакви муабети придонесуваaт на делби место како една нација да работиме за доброто на Македонија.
Оти никогаш во овие муабети не спомнуваат, дека има доста богаташи Македонци во Македонија кои претежно со грабеши дошле до многу пари, не ги користат тие пари да инвестираат во Македонија? Виновни се секогаш дијаспорците кои немале патриотизам. Убо пиша кано, заеби патриотизам кога условите се лоши и поединци во секој момент можат да ги лапнат парите, како што често било пример од 90тите до денес?
najjaki mi se ovie likovi so rodnini idioti... kruska pod kruska paga, takva ti e familijata druze, miki maus karakteri i tetka ti i tatko ti sto ja brkal i ti sto tuka davas debilni primeri za idiotizmot u tvoja familija...
- Македонскара дијаспора не се меша во политките на Македонија. Реално и нема некои механизми, напротив државата се однесува кон дијаспората како да се туѓинци.
- Како државјанин на Македонија имаш уставно гарантирани права, се подразбира и право да гласаш. Не можеш тиа да го укинеш.
- Како слободни луѓе имаме право на слободен говор. Значи ќе солиме памет колку сакаме. Твое е што правиш со тоа.
- Тие три пратенички места никогаш не биле дијаспорски. Македонските партии поставува лица на изборни листи тоа беше само начин ДПМНЕ да добие повеќе пратеници.
- Каков е тој муабет нашите не мислеле добро на државата? Па што мислиш зошто уште се замараме ако не сакаме најдоброто за Македонија? Причини за емиграција имало секогаш од Македонија со децении емигрираат луѓе. Треба да си слеп сегашнава ситуација да ја сметаш за ок.
На ова само ќе кажам: За ситуацијата во Македонија дијаспората не носи вина. Од 1991 до денес луѓе од Македонија гласани од луѓе кои живеат во Македонија ја запустија државата. Вина барај тука а не кај дијаспората. Лично сметам дека во Македонија нема капацитет да ја оправи државата, зборувам за човечки капацитет. Би било од корист способни личности од дијаспората да влезат во клучни позиции и да оправаат колку што можат. Ама на локалните властодржци тоа не им одговара па идат само за сликајне во дијаспората а не со конкретни мерки за нивно активирање.
Автоматски споено мислење:
Ти можеш да паушализираш и да земеш поедници како пример ама реалноста не е таква. Искрено од секoгаш ми било феномен, како Македонците во Македонија се сметаат како попаметни и поспобни од Македонците во дијаспората. Ај во ред, во 60/70тите можеби било така ама не можеш да го негираш brain drain-от што се случи последните години во Македонија. Не зборувам само за доктори тyку општо стручен народ што заминал трајно.
Животот надвор не е лесен посебно не првото време. Но ако им било полошо во секое време можеле да се вратат ама не се вратиле. Изгледа сепак условите се подобри.
И лично: Најлоши се тие како тебе што тураат бензин во огон и со вакви муабети придонесуваaт на делби место како една нација да работиме за доброто на Македонија.
Автоматски споено мислење:
Оти никогаш во овие муабети не спомнуваат, дека има доста богаташи Македонци во Македонија кои претежно со грабеши дошле до многу пари, не ги користат тие пари да инвестираат во Македонија? Виновни се секогаш дијаспорците кои немале патриотизам. Убо пиша кано, заеби патриотизам кога условите се лоши и поединци во секој момент можат да ги лапнат парите, како што често било пример од 90тите до денес?
Ostanuvam na toa što go rekov. Iselenicite ne treba da glasaat. Možebi ja sakaat makedonija poveke od mene, no živeat vo druga država. Možat se razbira da pomognat, i so sovet i so stručnost i so kapital, dobrodojdeni se ako sakaat, no da povtoram, ne e vo red da glasaat, da ni ja rešavaat sudbinata a potoa da zaminat. Ne e fer, možebi ne znaeme, ne umeeme, glupu sme, no nie ovde živeeme
Pojasen zdravje. Sekoj gragjanin na Makedonija (ako ne se otkazal od drzavjanstvo) kako i vo sekoja demokratska zemja, ima pravo da glasa.
Bash vo zemji kako Makedonija, kade shto ako realno se prebroi, mozhe da dojde do priblizhno ista brojka lugje doma i vo dijaspora (rachunajkji gi i vtora treta generacija iselenici), treba dijasporata da ima povekje uloga i vlijanie.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.