Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.617
Поени од реакции
31.455
Понатака, ПОГОЛЕМИ ПЛАТИ ОДМА ЗА СИТЕ. Зашо? Пошто од незадоволство од плата се подмитливи луѓево.
Ne gledam deka toa gi spreci pratenicite da ne se povtorno korumpirani.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.694
Поени од реакции
43.667
левичариве некако со поддршка за Инфомакс иако тимот им се слика со најголемите крадачи во историјата на државава и со убијци на деца :kafence:

Член од
14 октомври 2021
Мислења
191
Поени од реакции
455
Бидејќи гледам дека си многу огорчена , со право, имам само едно да ти предложам.
Направи едно детално истражување што се дешавало и се дешава во Македонија , пробај да биде од што посигурни извори и гледај самата да го направиш сето тоа. Истражување од години години наназад до сеа и кога ќе ги поврзеш работите ќе блееш ко теле во ѕид и ќе сфатиш зошо е вака.
Реалноста е црна , а посебно кај нас работите се толку комплексни и испреплетени , тешко е да се одвртат.
Ти убаво збориш , ни едни ни други ни трети во моментов не бива , но обединувањето кај нас се дешава само кога ќе умре некој стриктно на социјални мрежи или кога има спортски успех.
Огорчена сум одамна. И на себе сум си лута. Порано си викав е ќе се замарам со политика. Не со политика, ама со политичарите. Пошо они одлучуваат како ќе живееме сите, меѓу кои и јас. Си викав ај пошо не сум за ниедни, ќе си ќутам. Ќе се бунам! Не ми чини, секој за себе си гледа. Јас не сум воспитана така. Моите ми рекле и последните пари да ги поделам за некој да не се осети лошо. Како може да крадеш кога гледаш дека народов за сѐ нешто моли? Ние како Економски сме правеле хуманитани забави, бидејќи државава ич гајле нема за болни дечиња, над 250,000 денари имаме собрано од ДЕЦА, кои купувале билети или донирале во кутии. Деца пази. Со повисока свест.
за секоја донација има уплатница на Инстаграм. Сега исто, народов преку Црвен Крст милиони собра. Никој, никој од Вмро, од Сдсм или Дуи ДЕНАР не даде.
Даде Македонско-турската стопанска комора. Сабајле дала комората на Ромите.
КАДЕ СЕ НАШИТЕ?
До кога други ќе нѐ спасуваат и ќе донираат.
Пред една недела ова време, па и порано бев станата, секогаш отварам прво чат со дечко ми, да му посакам добро утро. Тој ден не беше така.
Ми имаше пишано станувај имало пожар во Кочани и Днк се повредени. Со Андреј сме седеле лично.. многу се смеевме.
Цела недела, е жива тишина, на работа пазам како газам, зборам со 2 децибела, шепкаме сите буквално. Колешки доаѓаа на терапии. Го доживеавме најголемиот пораз како држава, и огорчена сум и лута на сите. Затоа што тие души не го заслужија ова. Ниедно дете не заслужува да биде повредено. Дечарка сум од мала, деца ми се слабост.
За деца душата пет пати повеќе ме боли. Сега ми ја изеде скроз. Да дозволиш такво нешто да се случи, поготово како што наталитетот ни е во опаѓање, и нема кој да работи? Место да ја чуваш младинава, да ѝ ствараш, да ја тераш да седи, да сака да седи, ти ја бркаш или убиваш..
Многу ме боли душата.
Извинете ако некој се вознемирува, не ме читајте. Но ми олеснува кога пишувам.

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.635
Поени од реакции
15.304
Многу е напорна оваа хистерија на ДПМНЕ, секогаш кога ќе се соочат со некој проблем, по автоматизам играат на картата "седете мирни државата е во прашање".

Па тој народ само пред помалку од една година ви даде 438 000 гласови, речиси 50% од излезените, имаш 58 пратеници, па земи владеј, ти си должен да ја заштитиш државата, така што ќе решаваш големи проблеми, ќе работиш под притисок, а не да кукаш само "леле на народот ќе му подметнат". Со децении ист муабет, ене го оној од Будимпешта, уште периодично исфрлува долгометражни коментари, во кои тој е совршен, а сите погрешиле, дури и народот, кој бил изманипулиран.

Не се трпи ни хистеријата на граџанството, кое само неколку месеци го тргнаа од државна цицка и веднаш увидоа како било неиздржливо во државата, "режимот се вратил", ништо не чинело и треба пак нивната структура (политичка, бизнис, медиумска, невладина) да дојде на власт, да не оправи.

×××××

@Saber Rider Не се сложувам со твоето размислување, дека е важно само тоа што ја напаѓаат власта, а да не гледаме подалеку од тоа. Надвор од политиката е така, но кога се во прашање политички борби и прегрупирања, важна е и биографијата на "борците за вистина, правда". Ние се вртиме во круг, затоа што во зависност од тоа кој е на власт, прифаќаме лесно било која структура да ја води борбата во наше име и се така во круг.

Како што не сум го прифатил Латас како херој или било кој друг од новинарското дувло на другата страна, додека СДСМ беше на власт, нема ни сега овие големи борци за правда и подобро општество во Инфомакс или од граџанството кое пак крена глава, а сега се на иста страна.

А и во недостаток на силна опозиција, се поставуваат и како политички фактор, а не само како новинари.

Левица е друга приказна, може политички да не се сложувам со нив, да ми се сомнителни некои работи, како превземањето на партијата преку вакво судство, до тоа што решија да учествуваат во власта во Скопје или нивната внатрепартиска структура.

Но, сигурно дека не биле во центарот на овој систем, гравитирале повеќе на периферија, ниту го воспоставиле ниту се офајдиле како СДСМ и ДПМНЕ, па не ги ни изедначувам со двете големи партии, за разлика од овие новинарско удбашки дувла што сега се прегрупираат и ни нудат нови херои.

А и има право Левица политички да се бори и да извлече корист (особено сега кога во опозиција е расуло), таа морална паника како сакале политички да профитираат е глупа. Па нормално дека било која партија сака политички да профитира и да ја победи, уништи конкуренцијата.

Дали мене ќе ми се допадне начинот и слично, ќе одлучам со гласање или ќе јадам гомна на форум и ќе ги критикувам.

Доколку нема подобра алтернатива, а не поминат некоја граница и покажат дистинкција од едниот дел на политичко-бизнис-удбашко дувло кое сега нема толку пристап до моќ, финансии, привилегии, може и да ги гласам на следни избори, без разлика што ми се далечни.

Ако ништо друго, треба размрдување во нашиот политички систем, тие можат да бидат оружје за такво нешто.

Последно уредено:
Член од
14 октомври 2021
Мислења
191
Поени од реакции
455
Ne gledam deka toa gi spreci pratenicite da ne se povtorno korumpirani.
Па нели им се доста бе човек??
Немаме стандарди ко Швајцарија. Еве 2,000€ да зимаат, па и со 2,000€ МЕСЕЧНО. Овде си богаташ. Не знам изгледа ја сум мрдната нешто. А зиам 500€ иначе.

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.844
Поени од реакции
4.555
левичариве некако со поддршка за Инфомакс иако тимот им се слика со најголемите крадачи во историјата на државава и со убијци на деца :kafence:
Уште ве боли газот што ви го изгоре мечка со незгодните прашања пред цела јавност поради кои моравте да притворите и ваши луѓе

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.617
Поени од реакции
31.455
Па нели им се доста бе човек??
Немаме стандарди ко Швајцарија. Еве 2,000€ да зимаат, па и со 2,000€ МЕСЕЧНО. Овде си богаташ. Не знам изгледа ја сум мрдната нешто. А зиам 500€ иначе.
Uste da doznaes biftek kolku cini vo sobranie...

Член од
11 октомври 2024
Мислења
510
Поени од реакции
921
Сликава во пеинт правена, измонтирана само за штабските пацови да ја споделуваат по интернетот.

По ништо не се разликуваат од оние кои ги напаѓаат дека бркале поени на туѓа несреќа. Цела недела само се обидуваат да најдат нешто контра луѓето што какви и да се, се' што кажаа беше вистина.
Рашков е бугараш, најодвратни луѓе, ама се' што кажа е таман.
Инфомакс одработува протов Мицко, му извадија слика од пред сто години со Заев прикажувајќи дека е од сега, ама ги сотре. Се што кажува е на место.
За Левица да не коментирам, ги убиваат во поим во секој статус. Луѓе може да не се согласуваат со нивните глупи ставови за Палестина, за што ти ја знам, ама за оние инцестоидни суртуци во собрание од другите партии се измислени.

Ама луѓето си држат до оние кои ги вработиле, знаат дека ако се смени власт, може да јадат метла од државната работа на која не ни одат да ја работат, а земаат плата и мито за да завршат нешто под ракав.
Од вашите за вашите. Повели

Албански верзии на Левица нема никогаш да се појават. Не можам да замислам некоја Албанка да ми се шета во маало со натпис “оџа и џамијата да одјебете“ и тоа Албанците да го проголтаат. Или да забрануваат албански знамиња да се носат на митинзи и во штабови. Со самото тоа што постојат партии како Левица во македонски корпус доволно покажува колку македонскиот корпус е порозен и срозан.

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.635
Поени од реакции
15.304
Го изгледав видеото со кое Златев и Бетмен откриваат некаков "државен удар". :icon_lol:

Па демек инструкторка од Србија. Девојче кое се подготвува да излезе, додека се фенира и шминка им кажува како се организирале во Србија, а пропагандава демек Коминтерна воскреснала.

Од видеово повеќе се гледа наивност и желба, плус дека секое движење кај нас ќе има проблем да биде независно, како и сите поделби што ќе им се јават и проблемите зошто е тешко во Македонија да направиш автентично движење и колку е бесмислено да се копира.

Нивните колеги од Србија се искалија преку борба, ние како народ сакаме по шаблон, по директива.

Едно е да се инспирираш, друго е да копираш.

Внатре, помеѓу студентите има различни групи, можат да изгубат многу ако влезат во битка за превласт.

Црвената младина делува најамбициозно. :)

Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
21.082
Поени од реакции
17.312
Многу е напорна оваа хистерија на ДПМНЕ, секогаш кога ќе се соочат со некој проблем, па по автоматизам играат на картата "седете мирни државата е во прашање".

Па тој народ само пред помалку од една година ви даде 438 000 гласови, речиси 50% од излезените, имаш 58 пратеници, па земи владеј, ти си должен да ја заштитиш државата, така што ќе решаваш големи проблеми, ќе работиш под притисок, а не да кукаш само "леле на народот ќе му подметнат". Со децении ист муабет, ене го оној од Будимпешта, уште периодично исфрлува долгометражни коментари, во кои тој е совршен, а сите погрешиле, дури и народот, кој бил изманипулиран.

Не се трпи ни хистеријата на граџанството, кое само неколку месеци го тргнаа од државна цицка и веднаш увидоа како било неиздржливо во државата, "режимот се вратил", ништо не чинело и треба пак нивната структура (политичка, бизнис, медиумска, невладина) да дојде на власт, да не оправи.

×××××

@Saber Rider Не се сложувам со твоето размислување, дека е важно само тоа што ја напаѓаат власта, а да не гледаме подалеку од тоа. Надвор од политиката е така, но кога се во прашање политички борби и прегрупирања, важна е и биографијата на "борците за вистина, правда". Ние се вртиме во круг, затоа што во зависност од тоа кој е на власт, прифаќаме лесно било која структура да ја води борбата во наше име и се така во круг.

Како што не сум го прифатил Латас како херој или било кој друг од новинарското дувло на другата страна, додека СДСМ беше на власт, нема ни сега овие големи борци за правда и подобро општество во Инфомакс или од граџанството кое пак крена глава, а сега се на иста страна.

А и во недостаток на силна опозиција, се поставуваат и како политички фактор, а не само како новинари.

Левица е друга приказна, може политички да не се сложувам со нив, да ми се сомнителни некои работи, како превземањето на партијата преку вакво судство, до тоа што решија да учествуваат во власта во Скопје или нивната внатрепартиска структура.

Но, сигурно дека не биле во центарот на овој систем, гравитирале повеќе на периферија, ниту го воспоставиле ниту се офајдиле како СДСМ и ДПМНЕ, па не ги ни изедначувам со двете големи партии, за разлика од овие новинарско удбашки дувла што сега се прегрупираат и ни нудат нови херои.

А и има право Левица политички да се бори и да извлече корист (особено сега кога во опозиција е расуло), таа морална паника како сакале политички да профитираат е глупа. Па нормално дека било која партија сака политички да профитира и да ја победи, уништи конкуренцијата.

Дали мене ќе ми се допадне начинот и слично, ќе одлучам со гласање или ќе јадам гомна на форум и ќе ги критикувам.

Доколку нема подобра алтернатива, а не поминат некоја граница и покажат дистинкција од едниот дел на политичко-бизнис-удбашко дувло кое сега нема толку пристап до моќ, финансии, привилегии, може и да ги гласам на следни избори, без разлика што ми се далечни.

Ако ништо друго, треба размрдување во нашиот политички систем, тие можат да бидат оружје за такво нешто.
Што ќе гласаш ??
Еве судии и обвинители се Над народот, мува не ги лазе...пак некој политичари има осудено, некој и лежеа (од ДПМНЕ пред 23 години 2-3 ца и неодамно министерката на МВР), ама од судско обвинителна фела неало воопшто Постапка ни за сообраќајка !!)
Лично бев присатен пред 25+ години, некој судски буџа згазил дете кај Магир малоо, полиција се затвори, никој не можеше ни да се приближи, воопшто ништо не смееше ни да се напише... од кај нас од работа, полуписмен, кој со почитичка школа во Кумровец стана председател на суд за здружен труд, усмрти човек во уличка во Ѓорче, ќерка му кажуваше, го избркал полицаецот, не смеело ни увуд да се праи !!.... Па и сега уште е слично, кога ја згазија Фросина од Паланка, пред 9 години, на партизанска, на истиот пешачки по една недела возило на блгарскаамбасада усмрти пешак, еднаш само малку имаше во медиум и мукла...Имунитет не значи дека не смее да има Увид и постапка !!! Нашата амбасадорка лично возела во Вашингтон ДЦ и на паркинг ја Привел во станица Позарникар !!!
Ајде дали судии и политичари плаќале некогаш казна за Пајак ?? Па имаше кога фатија кола со незаконски флешери што возеле децата на Буши, дека била и дигана од пајак ама враќана без казна!!
Јас пишав прв да се напраи мораториум на сите политички партии, ама и да се напраи тоа, има судство кое е над обичниот народ, а имаат подршка и од меѓународниот фактор, иако истиот фактор не клука 24/7 за правна држава и корупција !!!!... т,е,, бори се против корупција ама со врзани раце !!
Па еве, имаме во УСА, судијка му напраи Сопка на Трамп кога донесе одлука за укинување на УсАид !!!
Така да не очекувајте радикални промени...имаше многу галама и лажни надежи кога во Романија се појави обвинителката Команечи, јас не верувам дека многу што е опраено таму...
Баш ме интересира од наши луѓе, кој живеат во Исланд, да пренесат како е таму ?
А еве, Норвешка има добра средина, закони, морал, ама им дојде еден Брејвик и ги масакрира, а наскоро ќе му истече затворската казна...

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.694
Поени од реакции
43.667
Уште ве боли газот што ви го изгоре мечка со незгодните прашања пред цела јавност поради кои моравте да притворите и ваши луѓе
Тошкоски рече дека секој што е крив ќе одговара. И така е. Дури и Панчо е обвинет. Пошто очигледно он со групата ги внеле прскалиците.

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.635
Поени од реакции
15.304
Љупчо Златев (за "инструкторката"): "Можно е да е поврзана со тајни служби кои имаат за цел да го прелеат српското сценарио во Македонија."

Ако вака делуваат тие озбилни тајни служби, тогаш какви ли се нашите доколку се исплашиле и немаат одговор на оваа шпиунска операција. :icon_lol:

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.844
Поени од реакции
4.555
Тошкоски рече дека секој што е крив ќе одговара. И така е. Дури и Панчо е обвинет. Пошто очигледно он со групата ги внеле прскалиците.
И Тошковски и Мицковски пробаа на некој начин да го амнестираат градоначалникот па и инспекциските служби од одговорност со своите изјави на почеток, слободно побарај ги нивните изјави веднаш по трагедијата па ќе видиш дали беа коректни.

Не знам што ви смета мечка што поставува незгодни прашања, мора малку притисок од медиуми јавност за да се заврши работата

Член од
11 октомври 2024
Мислења
510
Поени од реакции
921
Студентите се буквално најглупа, најнаивна и најкорумпирана социјална група во општеството.

Едноставно се глорифицираат заради нивната МЛАДОСТ, а не искуство и памет.

Луѓе кои никогаш немале работно искуство, немаат семејство, не знаат што е да паѓаш на дно, да се креваш, да исчуваш деца, да подигнеш луѓе на пат.

Затоа студентите секогаш биле и СЕ мета на левичарски движења, затоа што само на таков слој луѓе можеш да им продадеш такви глупости и пропалитети и неработници за лидери.

Искуствата покажале во светот дека секаде каде се имплементирале левичарски движења тие општества доживеале тотален колапс и нефункционалност и социјален крах.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
17.092
Поени од реакции
51.821
Од сам старт агресивно нагазување на копиљациве. Да не е видено срањево пред неполни десет години со Мартин Нешковски, па да глумиме дека некого жалат или некаква правда бараат.
Да им даде државава сами да бираат кој да е осуден и да им ги поапси сите по список , пак нема да се задоволни.
Многу е просто, одење по хировите на нови Влатко Васиљи и рахитични бубуљичари не смее да се дозволи, макар избила граѓанска војна.

Kajgana Shop

На врв Bottom