Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.606
Поени од реакции
22.338
А не се прашувате зошто баш сега се отвора оваа тема за грбот? Дали тоа не е увертира во уставните измени согласно преговарачката рамка? Дали тоа не е дефокусирање на јавноста од актуелните проблеми за кои очигледно немаат идеа како да ги решат? До каде се со судството, до каде се со здравството, отпуштањата од странските инвестиции, оти се усраа и синоќа не донесоа одлука за ограничување на маржите... досега на секое поле се апсолутно импотентни и сега ке менувале грб, со месеци медиумите ке кењат за грбот...
Ovaa tema od osamostuvanjeto do denes redovno ide na agendata. Ne deka e vrven prioritet ama i vakvi temi treba da se odrabotat. Posle 35 godini nezavisna drzava seuste imame temi okolu drzavata, sustinski, koi ne se zatvoreni. Znameto na pocetok, brzo se zatvori. Na nasa steta. Imeto posle deceniski spor, privremeno a najverovatno trajno, se zatvori. Na nasa steta. Grbot e nesto megju, imame grb bez komunisticka zvezda ama ovoj so segasniov grb retko koj se identificira. Ako moze barem vo prasanjeto za grbot da postigneme genuin makedonski simbol da bide zemen za grb, barem malku ke i dademe na drzavata Makedonski pecat. Bi bil iznenaden ako toa ke go postigneme, mislam deka pak ke izgubime. I taka na kraj ke ispadne deka ja obezlicivme Makedonija od sekakov Makedonski element vo svoja nacionalna drzava kade najmalku sme 2/3 od narodot. Severna Makedonija kako kolateralna steta na istorijata a ne Republika Makedonija, kako nacionalna drzava na Makedoncite. Ustavot e vekje sogolen ama da, so sekoe otvaranje nie gubime prema Arnautite.

Od druga strana, ne sum ekspert po pravnata ramka vo Makedonija, ako e mozno, oti da ne se napravi referendum za promena na grb odnosno da ima predlog i da se pravi referendum okolu prasanjeto, segasniot grb da bide zamenet so noviot predlog. Ima i tuka opasnosti da ne uspee ama mi izgleda polesno ostvarlivo i bez pridones na Arnautite nego so niv vo zaednicki konsenzus da se napravi promena koja ne e na steta na Makedoncite.

Последно уредено:
Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.083
Поени од реакции
6.227
Ovaa tema od osamostuvanjeto do denes redovno ide na agendata. Ne deka e vrven prioritet ama i vakvi temi treba da se odrabotat. Posle 35 godini nezavisna drzava seuste imame temi okolu drzavata, sustinski, koi ne se zatvoreni. Znameto na pocetok, brzo se zatvori. Na nasa steta. Imeto posle deceniski spor, privremeni a najverovatno trajno, se zatvori. Na nasa steta. Grbot e nesto megju, imame grb bez komunisticka zemja ama ovoj so segasniov grb retko koj se identificira. Ako moze barem vo prasanjeto za grbot da postigneme genuin makedonski simbol da bide zemen za grb, barem malku ke i dademe na drzavata Makedonski pecat. Bi bil iznenaden ako toa ke go postigneme, mislam deka pak ke izgubime. I taka na kraj ke ispadne deka ja obezlicivme Makedonija od sekako Makedonski element vo svoja nacionalna drzava kade najmalku sme 2/3 od narodot. Severna Makedonija kako kolateralna steta na istorijata a ne Republika Makedonija, kako nacionalna drzava na Makedoncite. Ustavot e vekje sogolen ama da, so sekoe otvaranje nie gubime prema Arnautite.

Od druga strana, ne sum ekspert po pravnata ramka vo Makedonija, ako e mozno, oti da ne se napravi referendum za promena na grb odnosno da ima predlog i da se pravi referendum okolu prasanjeto, segasniot grb da bide zamenet so noviot predlog. Ima i tuka opasnosti da ne uspee ama mi izgleda polesno ostvarlivo i bez pridones na Arnautite nego so niv vo zaednicki konsenzus da se napravi promena koja ne e na steta na Makedoncite.
Кога дојде Сорос во Македонија деведесетите исто тоа куче го спомна лавот како проблем освен името и знамето од кутлеш.

• Ми се допаѓа
Reactions: A__
Член од
4 август 2018
Мислења
1.575
Поени од реакции
3.368
Важи, мисли што сакаш, ако нешто лично те здоболе неможам да ти помогнам, разговараш со македонец, ќе се привикнеш.
Ако си ти македонец со тој мајндсет тогаш тешко на таа држава и на тој народ што ти ќе го браниш..поздрав исто така од македонец само карши од тебе..И не ме врзувај за ниедна партија за Лаик изборите се завршени пред 20 години кога сфатив дека сите се исти гомна..

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.179
Поени од реакции
12.020
И после епскиот пораз СДС не си ја научи лекцијата. Паралела со демократите во Калифорнија кои гордо изјавија и покрај забраната од Трамп тие ќе дозволат транџи во женски спорт, така и комуњарата кај нас ќе го бранела комунистичкиот грб

Член од
14 август 2006
Мислења
45.390
Поени од реакции
84.642
ВМРО со родовата идеологија во образованието е иста ко СДСМ.
Нека се ебат.

placeb

place_b
Член од
21 јуни 2016
Мислења
3.407
Поени од реакции
3.214
Постовите за грбот станаа језиви како постовите на византиецот.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.606
Поени од реакции
22.338
Grbovite na YU-Republikite ne se izvorni izlezeni od jugoslovenskite narodi. Cudno neli, deka site se slicni i uste pocudno sto sledat nekoj komunisticki izgled. Ne za drugo, site drugi YU-republiki go smenija grbot posle raspadot na Jugoslavija. Debilno e toa sto tvrdi SDS, debilno e toj grb da go povrzuva so ASNOM. Tocno e samo, deka ovoj novkomponiran grb go imame od vremeto koga Makedonija stana YU-Republika, so mali izmeni do denes.

Грбот на Народна Република Македонија При составување на грбот на НРМ, за разлика од повеќето социјалистички држави и републики, историскиот грб не го најде своето место во новиот социјалистички амблем, создаден по урнек на „грбот“ на СССР. Наместо историскиот и земски грб, новиот грб на Н.Р. Македонија поприма чисто пејзажна композиција, и со тоа влегува во иста категорија со Романија, Босна и Херцеговина и Црна Гора. Авторството на грбот му се припишува на Василије Поповиќ – Цицо, кој веројатно е авторот на ликовното решение на преtставата на грбот од законот, кој се употребувал до крајот на истата година. Тој знаел за земскиот грб на Македонија.31 Има мислење дека автор на денешниот грб е Ѓорѓе Андреевиќ – Кун кому му се припишува и авторството на грбовите на другите републики на ФНРЈ, кој всушност стилски ги унифицирал

https://heraldika.org.mk/MKHerald-3.pdf - strana 9

• Ми се допаѓа
Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.083
Поени од реакции
6.227
И после епскиот пораз СДС не си ја научи лекцијата. Паралела со демократите во Калифорнија кои гордо изјавија и покрај забраната од Трамп тие ќе дозволат транџи во женски спорт, така и комуњарата кај нас ќе го бранела комунистичкиот грб

Какви кловнови од партија, врска нема овој грб со НОБ, се гордеат со Кораб :lolzz: оваа партија го смени грбот милион пати сега не го давале, какви лајна трпиш македонијо.

Наместо како нормална опозиција да кажат дека ова е увертира за бугари во устав тие за грбот се фатија, не смеат лош збор да кажат за блгарчетата, ти ибам партијата предавничка и едната и другата.

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Член од
28 ноември 2022
Мислења
485
Поени од реакции
933
Screenshot_20250214-141859_Chrome.jpg
,,paketot za pocetok vklucuva,, Bugari vo Ustav, nov drzaven grb, nova drzavna himna. Dobro ,,izgleda,, a?
Grom ,,da ve sotre,, i sdsm i vrmo-dpmne , predavnik vrz predavnik.

Последно уредено:
Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.083
Поени од реакции
6.227
Прегледај го приврзокот 443371
,,paketot za pocetok vklucuva,, Bugari vo Ustav, nov drzaven grb, nova drzavna himna. Dobro ,,izgleda,, a?
Grom ,,da ve sotre,, i sdsm i vrmo-dpmne , predavnik vrz predavnik.
Финтата се знае од порано, Мицко ќе лобира грбот да се донесе за да ги пише бугарите а албанците да бидат мирни, ова со химната и јазикот на 20% е глупост на албанските партии за да добијат нешто плус, ништо нема да добијат.
Уцената е јасна, грб за бугари.

Член од
28 ноември 2022
Мислења
485
Поени од реакции
933
Финтата се знае од порано, Мицко ќе лобира грбот да се донесе за да ги пише бугарите а албанците да бидат мирни, ова со химната и јазикот на 20% е глупост на албанските партии за да добијат нешто плус, ништо нема да добијат.
I vo red li im e ,,politikata,,? Ne be prijatele. Ama taka se nerviram, maka nad oci mi pagja.
Go sakam ,,ova parce zemja,, ovaa nasa Makedonija.
Ne mozam ,,da izbrojam,, kolku priliki kako pomlad //do neodamna// ,,mi se davale,, da rabotam vo stranstvo ,,da zarabotuvam, da ne mozam da se prebrojam,,. Ne! Tuka sum sakal, tuka sum ostanal. Ne se ,,zalam,, finansiski , fala mu na Gospod imam dovolno.

Tuka mi ziveat decata i tie ,,pridonesuvaat,, vo zdravstvoto na Makedonija kako specijalisti.
Ne mozam ,,vekje da trpam,, nepravdi kon nas Makedoncite. Ne mozam ,,da podnesam,, da gledam ,,rasprodazba,, na Makedonija.
Tolku bev revoltiran ,,od prethodnite,, i uste tolku sum revoltiran ,,od segasnive,,.
Planovite ,,im se jasno vidlivi,, za sekoja ,,pointelegentna licnost,,. Vo ,,losa nasoka,, se dvizat rabotite.
Maka na dusa mi e.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.416
Поени од реакции
24.140
Abe i vas krajot ne vi se najdva. So sum kreval raka vo 2016 ispadna rabotata.
Ali jbg baravte gledajte sega :pos:
p.s vi rekov jas ke dojdite na mojot,vie ne pa ne. Pred kolku godini vi go predloziv noviot grb i zname na republikata, pamti nekoj ? Ovie so novostarite profili gi prasuvam, izbanjatite, prosvetlenite, trkalata sarenokurtonski.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.711
Поени од реакции
16.924
Добра идеја, новиот грб треба да има Сонце со чисто ведро небо, тука може да се стави и планина бидејќи сме нели планинска земја, река која тече како Вардар, нешто народна носија/фолклор со црвено и може растенија неколку од страна да се стават. Нешто како овој грб доле.

Патем петокрака да стои или не? Бидејќи нели историјата на нашиот народ да ја отслика а не смееме ниту кутлеш ниту лав па останува само ѕвездата.

Охи црвена, Мозе само жолта звезда, 52 протекторат на Вујче :cool:

Член од
4 ноември 2013
Мислења
957
Поени од реакции
1.484
Добра идеја, новиот грб треба да има Сонце со чисто ведро небо, тука може да се стави и планина бидејќи сме нели планинска земја, река која тече како Вардар, нешто народна носија/фолклор со црвено и може растенија неколку од страна да се стават. Нешто како овој грб доле.

Патем петокрака да стои или не? Бидејќи нели историјата на нашиот народ да ја отслика а не смееме ниту кутлеш ниту лав па останува само ѕвездата.

Хаха
Ајде ќе тераме и на таков начин муабет , ќе си играме курташак за битни работи.
Тоа ли ти е целта со вакви иронични коментари?

Ко јас комунистите на грб да ги носам..
Автоматски споено мислење:

Епа ајде кажи зашто на тацна да им се сервира тоа?

Kajgana Shop

На врв Bottom