Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .

TwiNNeR

Повеќе читам, помалку пишувам
Член од
1 декември 2009
Мислења
186
Поени од реакции
113
Ama jas ne sum od bugarska nacionalnost nitu mozam da ti kazam od kakva nacionalnost si ti. Zemi napravi DNK test i kje vides tocno potekloto od kade ti e.

Jas samo vi kazuvam deka nema potreba da zimate bugarski pasosi zosto dopolnitelno si pravete problemi poradi toa i samo komplicirate zosto imate zaednicka isorija so bugarite spored isoriski fakti i dokumenti...Ponatamu koga kje izracunat ako imate povekje od 200-300k bugari kje vi barat i oficijalen bugarski jazik....Ako dojde do toa da ima bugarski oficijalen jazik i ako ima ramkoven dogovor za tie so bugarski pasos i da ima privilegii za niv..kje vides kako magicno tie so bugarski pasos kje stanat bugari i kje se otkazat od makedonskiot pasos...

A bugarite edisveno mozat da ve osvoja so kapial i so investicii..Znaci so PARI...Se e drugo dzabe....Oti drzavata e propadnata kako e trgnalo kje stane i vtoro KOSOVO...Vo Skopje kako sto gledam sekoja investicija e kosovarska i nema kaj vekje ne se zbore albanski....Porano ne bese taka.
Смешно ми е да ти реплицирам:
Vasite dedovci i babi zosto se pisuvale vo tursko vreme kako bugari koj gi znae...

Deka malku e bilo sto ste bile bugari do 1945 godina pa sega uste sakate da bidete bugari. Dali toa znaci deka prirodno ve vlece da bidete povtorno bugari?

A narodot zimat bugarski pasos od 1 pricina. Zosto se bugari i zosto i treba za rabota vo stranstvo...

Narodot ama ic k*r ne go bole dali se bugari ili makedonci zosto vekje znaat ja vistinata deka pred 1945 godina nivnite dedovci i pradedovci se bile bugari.
Како каде? Буквално секаде тврдиш дека сме бугари, што магично станале македонци во 45, како онака се будам и еј види денес сум македонец:pos:
Заедничка историја имаме да, сте не тепале,затварале,убивале и правеле разни терори, пак и за ова имаме живи сведоци, немора да ставам линкови од вордпрес/википедија.
И пак не ми објасни, еве мене лично, не некој друг, како не сум бугар?
Како им текнало на моиве дома да станат македонци, онака преку ноќ?
И да се соберат еве повеќе, друштво некое и да си измислат јазик,историја,преданија,носии и сл?

Член од
6 ноември 2024
Мислења
11
Поени од реакции
2
Да ви го кажам примерот со Пустец. Кај нас е познато по тоа што ги влечеа да гласаат за дпмне. Дали државата или партијата им даде нешто ги помогна на некој начин да им го олесни животот? Бугарија во последните 2-3 години донира тоа што им е потребно на луѓево па и модуларна амбуланта со доктори од аџибадем им отворија каде бесплатно им вршат прегледи и даваат терапија. И пасоши им даваат, барем еден од семејство да може да работи во ЕУ и да си рани фамилија. Нешто што требаше да го прави државичево ако беше функционално. Ковидот кога хараше, не прашуваа бугари ли се македонци ли се, ги донесоа со авион дома.

Ама тоа е држава која си го штити својот интерес надвор од своите граници и има долгогодишна стратегија. Нашево е прчвара за вработување рамковни, комуњари, в-морончиња а и модерни левичи и тие сакаат од медот.

Член од
22 јуни 2019
Мислења
903
Поени од реакции
1.407
@TwiNNeR @Roronoa
Makedonizacijata ne se slucilo na naselenieto preku nokj. Toa ima trajano vekovi i vekovi..Pred toa lugjeto vo vardarska makedonija bile bugari no srbite zosto nemozele da gi privlecat da bidat srbi izmislile i propaganda deka se anticki makedonci i taka natamu slicno...I taka po red cekor do cekor na ova nivo ste padnati.. Intervju gledajte na Ljupco Geogrigevski oj detalno objasnuva kako zapocnuva propagandadata na narodot deka se makedonci i deka se anticki makedonci..

Inaku da vo Pustes i sekade kade sto e imalo makedonsko malcinstvo..Bugarite na tie mesta mnogu pomagat i besplatni diplomi za fakulteti dodeluvat..Drzavata i politicarite nemat nisto ni so prst mrdnato...Poradi toa mnogu golem del povekje ne ni sakat da slusnat za makedonska nacija..isto i kako vo grcija sto povekje ne sakat da slusant ni malku za makedonska nacija...

TwiNNeR

Повеќе читам, помалку пишувам
Член од
1 декември 2009
Мислења
186
Поени од реакции
113
@TwiNNeR @Roronoa
Makedonizacijata ne se slucilo na naselenieto preku nokj. Toa ima trajano vekovi i vekovi..Pred toa lugjeto vo vardarska makedonija bile bugari no srbite zosto nemozele da gi privlecat da bidat srbi izmislile i propaganda deka se anticki makedonci i taka natamu slicno...I taka po red cekor do cekor na ova nivo ste padnati.. Intervju gledajte na Ljupco Geogrigevski oj detalno objasnuva kako zapocnuva propagandadata na narodot deka se makedonci i deka se anticki makedonci..

Inaku da vo Pustes i sekade kade sto e imalo makedonsko malcinstvo..Bugarite na tie mesta mnogu pomagat i besplatni diplomi za fakulteti dodeluvat..Drzavata i politicarite nemat nisto ni so prst mrdnato...Poradi toa mnogu golem del povekje ne ni sakat da slusnat za makedonska nacija..isto i kako vo grcija sto povekje ne sakat da slusant ni malku za makedonska nacija...
Не, не биле. Каде се доказите, не измислените на википедија и слично каде секој може да пишува, каде се доказите кај нас во фамилија? Ве боли што таму неможете да измислувате, лажете бидејки се пренесува усно, генерациски. Колку и да сакале срби,бугари,грци, сите имале пропаганда, зашто не сме станале тоа?
Зашто сме го отфрлиле, ете и иста религија сме, значи лесно ви било да не направите било кој народ
Разберете, никогаш и после тоа, нема да ги смените работите што се пренесуваат генерациски, внатре во сите наши фамилии од колено на колено. Тоа ве боли, факт, и пак ќе ми вратиш со Википедија, со рандом бугарофилски интервјуа дебело платени за тоа и сл.

А за тој мит со 1945 е уништен, еве ја прашувам баба ми 90 години има и ми вика македонка е, не се мачи да враќаш лажни линкови. Ако е тоа лага (а тоа ви е најакиот аргумент 45) се бугарско е лага и пропаганда.

И прекинете да имате територијални претензии, тоа нема да се случи никогаш и после тоа

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom