Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?


  • Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Член од
22 февруари 2024
Мислења
885
Поени од реакции
2.846
Имам прашање.


Ќе се укинат ли комисиите за образование и историја помеѓу Македонија и Бугарија и Македонија со Грција?
 
Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.507
Поени од реакции
5.263
Член од
29 март 2024
Мислења
435
Поени од реакции
837
Имам прашање.


Ќе се укинат ли комисиите за образование и историја помеѓу Македонија и Бугарија и Македонија со Грција?
Не, ке имаме нова комисија за Дуи да го подржи ДПМНЕ пошто неќеше една изборна единица и да се спои со Левица.

 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.531
Поени од реакции
22.590
ima li nekoj makedonec na temava majka mu stara, gledam samo bugari, srbi, komunjari odrodeni, vlasi samo makedonec ne! :(
Ima be druze, kako nema. Ete Jas na primer :)
Автоматски споено мислење:

Znam e vnatrepartiska presmetka na sdsm, so mislam za niv, toa vazi i znam. Koa kje se sredat rabotite u sds kje si se vratat nazad.

Mislam imas pregolem hejt kon levica, bidejki ima premnogu nivni naporni clenovi na forumot. Te citirav za toa deka 10 pati napraile poise steta od drugite.

Ajde da trgneme od niv i 2016 kako klucna godina. Levica togas imase 20k glasaci i povekje odmogna na sdsm da sobere mnozinstvo. Tie glasaci ili kje odea kaj sds, ili ko mene kje apstiniraa. Znaci im skratija, ne im dadoa pratenik. E sea ete ucestuvale u sarenata, napraile nekoja steta, pa aj da gi rangirame zaso rabotite ne se crno i beli, ima nijansi..
Ne 10, tuku 100 pati pomalce steta imaat od ostanatite. Dvete partii imaa mokj, institucii, 500k lugje kako podrzuvaci i megjunarodna podrska. Trgajki od Zaev i ekipata koj ja pocna rabotata, do Gruevski koj gi imase site mehanizmi da ja sredi rabotata. Vlijanieto na levica, pozitivno ili negativno, bese prdez.
Izvini malce kasnam so odgovorot.
Zatoa te prasav za ZNAM. Vikas odrodeni komunjari. Dali tie se cisti spored tebe kako partija koga clenstvoto, rakovodstvoto im e toa sto e, site dovcerasni komunjari.
Analogno na toa taka jas ja gledam Levica. Clenstvoto, rakovodstvoto, osven nekoj zalutan site im se bivsi sareni kurtoni. Vklucitelno i liderot nivni koj bese prv na barikadite, pa vo SJO itn itn. Interesno napomenuvas Levica togas osvoila pislivi 20000, pickin dim so bi rekle. Ali zaboravas da kazes deka togas SDSM dobi 49 pratenici. Koj gi glasase niv ? Ete da ne se mislis, sarenite kurtoni koi po nekoja slucajnost sega stanaa site blagonadezni levicari.
Ne mi veruvas ?
Site tuka naporni levicari se so dupli profili ali nikoj ne se kazuva koj bil togas, vo 2015, 2016, 2017.
Da si go otkrijat togasniot nik mnogu interesni raboti ke mozat da se procitat koj za sto bese i poddrzuvase. Zatoa i se krijat ako ne pak.
Ete druze zatoa Levica ja smetam za naslednik na sarenite kurtoni posto tamu edno 99.99999 se bivsi sareni kurtoni, od liderot nivni pa nadolu.
E sega ako ZNAM e cista posto ne ni postoela vo 2016, togas i Levica e bezgresna.
I so velis ti ZNAM bezgresni se, nemaat kabaet za nisto vo megjuvreme so se desavalo ili ?
Автоматски споено мислење:

Младиќу,

цело време се фаќаш за формални а не за суштински работи. Се‘ додека и други така размишљаат, ќе ја имаат токму оваа состојба во која две македонски партии се менуваат во власта, а суштински се‘ останува „...како и до сега...„.

И после се прашувам зашто од година во година гледам се‘ поскапи коли по улиците, а улиците се збирка од дупки...народот се‘ посиромашен...народот се отселува...гледам се‘ повеќе доодени луѓе, не и млада популација...буџетот се‘ пополн, инвестии никаде...буџетите од институциите и установите опљачкани...едни и исти ликови кои „прелетуваат„ кон партиите кои победиле на избори...

Ако, пак да си ги гласаш...
Formalno, sustinski isto ti se fakja, nikoj ne ni instalira nisto, sami si gi birame. Vo gragjanite e kabaetot.
I ok, ete so predlagas ti za toa da se smeni ?
Автоматски споено мислење:

секој може што сака да пишуе

оној онаму вика земјата е рамна, оние другине викаат ЕУ била фер кон нас, па имаш на другите теми што бараат децата да смеат да си сечат цицки и курови

секакви будали има, но истовремено секој има право на свое мислење, колку и да е самиот нерационален
Vojvodo ne mi palamudi mnogu, vakvi prikazni mozes da im kazuvas na nekoj so memorija na zlatna ripka. Ko dete na ceresna se radvase ko go srusivte rezimot, taka da batali so vakvi dlabokoumni misli. Nisto poaren ne bese od random sarenokurtonec togas. Uste ti go pamtam muabetot so toj starecot za koj otvori i posebna tema.
 
Последно уредено:
Член од
12 декември 2010
Мислења
10.325
Поени од реакции
11.164
Јас го критикувам Мицко за погрешни политики тебе не сум те видел да ја нападнеш партијата што си ја гласал, нити сега, нити пред избори кога застанавте на страна на фуркан.
Не сум ги нападнал ама нити ги бранев кога другите ги напаѓаа за фуркан и кај хоџа кога отидоа додека вие останатите кога се работи за вашата партија ондак за се наоѓате изговори :masa:
еппа има разлика
 
Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.507
Поени од реакции
5.263
Читам денес дпнеовциве викаат да не сме се грижеле за Македонците во бугарија туку за наталитетот дома, ајде мајката, јас ли бев тој што одеше на отварањето на клубот Никола Јонков Вапцаров во Пиринска Македонија или лидерот.
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.537
Поени од реакции
4.634
странска „инвестиција“ какви што правеше СДС, само кај нив беа соларни централи.


Прегледај го приврзокот 419979
Со вкакви „инвестиции„, Мицкоски само уште повеќе го намалува енергетскиот суверенитет на „нашата земјата„.

Со вакви „инвестиции„, стануваме зависни од туѓа волја, живеејќи на своја земја.

А како не му текна ова со ветерниците да биде домашна инвестиција? Една ветерна електрана не чини миљарда Евра, ако се земе во предвид обемот од легално пљачкање на државниот буџет.
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.537
Поени од реакции
4.634
Formalno, sustinski isto ti se fakja, nikoj ne ni instalira nisto, sami si gi birame. Vo gragjanite e kabaetot.
I ok, ete so predlagas ti za toa da se smeni ?
„Формално„ и „суштински“ не е „исто„. На пример, формално имаме држава со сите потребни институции и установи, а суштиниски, истите се персонален гнилеж, склон кон корупција и неработење.

Како решение, не предлагам ништо, затоа што во „нашата земјата„ нештата се системски поставени (како погрешни и штетни за Македонија и Македонците), така да во догледна иднина се‘ ќе биде „...како и до сега...„.

Поблиските историски искуства, и туѓи и домашни, укажуват дека се‘ додека на поголемиот дел од народот му е арна ваквата состојба, се‘ додека има грам комодитет и комформизам, нема ништо да превземе по прашање на тоа дали е „свој на свое„. Ако на дел од Македонците умот им е во Солун или на Халкидик, „нашата земјата„ пак ќе биде ваква каква ја знаеме до сега. Од друга страна, ако народов како колектив, не види колективно зло и не почне да го губи она малку што остана од Македонија па да посака да го врати или задржи своето, од таквиот (македонски народ) не очекувам ниту грам свесност за она кое тековно му се случува (како зло) и за она кое допрва ни доаѓа (како зло).
 

Kajgana Shop

На врв Bottom