Мај 2024.
Во поранешната северџанија изродите комуњари се тресеа и со солзи ја бранеа северна.
А во Горничево, Леринско во истиот период
![]()
Панаѓур во село Горничево леринско 7 мај 2024
www.youtube.com
Државјанство е едно, националност друго. Може кај државјанство да ти пишува МКД, а да не си Македонец по националност. Он прашува дали во Европа можеш да се попишеш како Македонец по националност.Не знам како е на попис и да не се добие впечаток дека бранам преспански кога и самиот гласав против, мене на визата ми пишува кај државјанство МКД. Какви импликации има тоа што во пасош е надополнето со коса црта и додавка, не знам.
Подобро е богами. Не го разбирам само моментов со плавиве мајци и сонцето и на грчки што пишува.Еве ти едно подобро видео.![]()
Асимилација. Ова ти е веќе 3-4 генерација на Македонци кои учат само грчки, учат грчка историја и пропаганда, се крштеваат во грчка црква. Македонскиот јазик го слушале само од нивните баби, кои и тие е прашање дали се сеуште живи. Но сепак, слушаат македонска народна музика, и играат македонски народни ора.Подобро е богами. Не го разбирам само моментов со плавиве мајци и сонцето и на грчки што пишува.
Добра забелешка. Во визата стои staatsangehörigkeit/nationality MKD, а во пасош стои Државјанство/nationality. Државјанство на англиски би било citizenship а на германски staatsbürgerschaft. Испаѓа дека со преспа е сменето државјанството а пасошите ги праел некој рамковен.Државјанство е едно, националност друго. Може кај државјанство да ти пишува МКД, а да не си Македонец по националност. Он прашува дали во Европа можеш да се попишеш како Македонец по националност.
Пак не ми е јасно. Или си тоа или си тоа. Ми нема логика да идеш по македонски песни ора у Егејска Македонија а да носиш обележја кои го порекнуваат тоа. Ок и асимилација и генерации и се тоа ок, али пак ми е нејасно, а мислам и на нив не им е баш најјасно што се дешава.Асимилација. Ова ти е веќе 3-4 генерација на Македонци кои учат само грчки, учат грчка историја и пропаганда, се крштеваат во грчка црква. Македонскиот јазик го слушале само од нивните баби, кои и тие е прашање дали се сеуште живи. Но сепак, слушаат македонска народна музика, и играат македонски народни ора.
Измешаа баби и жаби со тоа националност на личните документи. Тоа мислам дека го направија со законот за употреба на јазиците со кој можат да бидат преведени личните карти и на друг јазик освен македонски. Ете, пред некој ден прв пат видов ромска лична карта и баш се смеев за називите на живеалиште и место на раѓање.Добра забелешка. Во визата стои staatsangehörigkeit/nationality MKD, а во пасош стои Државјанство/nationality. Државјанство на англиски би било citizenship а на германски staatsbürgerschaft. Испаѓа дека со преспа е сменето државјанството а пасошите ги праел некој рамковен.
Гледам во стариот пасош исто стои, државјанство/nationality. Сте виделе стар пасош со нешто друго освен македонско? Својствено на ова, на рамковните тука на визите би требало да им стои албанско.Измешаа баби и жаби со тоа националност на личните документи. Тоа мислам дека го направија со законот за употреба на јазиците со кој можат да бидат преведени личните карти и на друг јазик освен македонски. Ете, пред некој ден прв пат видов ромска лична карта и баш се смеев за називите на живеалиште и место на раѓање.
Со Преспа е сменето државјанството во Македонец / граѓанин на Северна Македонија, или така некако. А по националност на еден попис, чинам 2002 беше, имаше такви и како Марсовци што се изјаснуваа.
Да сум студент би ме срамело да одам на лекции кај Пендаровски и на него слички како Бучковски, Фрчковски сите до еден носат одговорност кон загинати македонци 2001 и факторизирање на албанците во нашата татковина и држава Македонија.Најдобар претседател
![]()
Пендаровски обезбеди работа за тројца од неговиот кабинет, а самиот плата ќе заработува како професор - МКД.МК
Пендаровски по завршувањето на претседателските избори соопшти дека веќе ѝ се вратил на професорската кариера во Американ колеџ и дека нема да ја користи државна пензија коа по закон му следува. Тој потсети дека тоа ветување го дал уште кога пред пет години беше избран за шеф на македонската...mkd.mk
![]()
Не може. Кај нас ова прави огромна збунка зошто Југославија била една од ретките повеќе-национални држави во Европа па им го пишувало тоа во документите. Кога се работи за (едно)национална држава, државјанство = националност. Француски државјанин = Французин, нема такво нешто како Француски државјанин со Алжирска националност. Исто е и за Германија, Полска, Италија, Шпанија, Португалија, Бугарија, Грција, итн ...Државјанство е едно, националност друго. Може кај државјанство да ти пишува МКД, а да не си Македонец по националност. Он прашува дали во Европа можеш да се попишеш како Македонец по националност.