Мај 2024.
Во поранешната северџанија изродите комуњари се тресеа и со солзи ја бранеа северна.
А во Горничево, Леринско во истиот период
Панаѓур во село Горничево леринско 7 мај 2024
www.youtube.com
Државјанство е едно, националност друго. Може кај државјанство да ти пишува МКД, а да не си Македонец по националност. Он прашува дали во Европа можеш да се попишеш како Македонец по националност.Не знам како е на попис и да не се добие впечаток дека бранам преспански кога и самиот гласав против, мене на визата ми пишува кај државјанство МКД. Какви импликации има тоа што во пасош е надополнето со коса црта и додавка, не знам.
Подобро е богами. Не го разбирам само моментов со плавиве мајци и сонцето и на грчки што пишува.Еве ти едно подобро видео.
Асимилација. Ова ти е веќе 3-4 генерација на Македонци кои учат само грчки, учат грчка историја и пропаганда, се крштеваат во грчка црква. Македонскиот јазик го слушале само од нивните баби, кои и тие е прашање дали се сеуште живи. Но сепак, слушаат македонска народна музика, и играат македонски народни ора.Подобро е богами. Не го разбирам само моментов со плавиве мајци и сонцето и на грчки што пишува.
Добра забелешка. Во визата стои staatsangehörigkeit/nationality MKD, а во пасош стои Државјанство/nationality. Државјанство на англиски би било citizenship а на германски staatsbürgerschaft. Испаѓа дека со преспа е сменето државјанството а пасошите ги праел некој рамковен.Државјанство е едно, националност друго. Може кај државјанство да ти пишува МКД, а да не си Македонец по националност. Он прашува дали во Европа можеш да се попишеш како Македонец по националност.
Пак не ми е јасно. Или си тоа или си тоа. Ми нема логика да идеш по македонски песни ора у Егејска Македонија а да носиш обележја кои го порекнуваат тоа. Ок и асимилација и генерации и се тоа ок, али пак ми е нејасно, а мислам и на нив не им е баш најјасно што се дешава.Асимилација. Ова ти е веќе 3-4 генерација на Македонци кои учат само грчки, учат грчка историја и пропаганда, се крштеваат во грчка црква. Македонскиот јазик го слушале само од нивните баби, кои и тие е прашање дали се сеуште живи. Но сепак, слушаат македонска народна музика, и играат македонски народни ора.
Измешаа баби и жаби со тоа националност на личните документи. Тоа мислам дека го направија со законот за употреба на јазиците со кој можат да бидат преведени личните карти и на друг јазик освен македонски. Ете, пред некој ден прв пат видов ромска лична карта и баш се смеев за називите на живеалиште и место на раѓање.Добра забелешка. Во визата стои staatsangehörigkeit/nationality MKD, а во пасош стои Државјанство/nationality. Државјанство на англиски би било citizenship а на германски staatsbürgerschaft. Испаѓа дека со преспа е сменето државјанството а пасошите ги праел некој рамковен.
Гледам во стариот пасош исто стои, државјанство/nationality. Сте виделе стар пасош со нешто друго освен македонско? Својствено на ова, на рамковните тука на визите би требало да им стои албанско.Измешаа баби и жаби со тоа националност на личните документи. Тоа мислам дека го направија со законот за употреба на јазиците со кој можат да бидат преведени личните карти и на друг јазик освен македонски. Ете, пред некој ден прв пат видов ромска лична карта и баш се смеев за називите на живеалиште и место на раѓање.
Со Преспа е сменето државјанството во Македонец / граѓанин на Северна Македонија, или така некако. А по националност на еден попис, чинам 2002 беше, имаше такви и како Марсовци што се изјаснуваа.
Да сум студент би ме срамело да одам на лекции кај Пендаровски и на него слички како Бучковски, Фрчковски сите до еден носат одговорност кон загинати македонци 2001 и факторизирање на албанците во нашата татковина и држава Македонија.Најдобар претседател
Пендаровски обезбеди работа за тројца од неговиот кабинет, а самиот плата ќе заработува како професор - МКД.МК
Пендаровски по завршувањето на претседателските избори соопшти дека веќе ѝ се вратил на професорската кариера во Американ колеџ и дека нема да ја користи државна пензија коа по закон му следува. Тој потсети дека тоа ветување го дал уште кога пред пет години беше избран за шеф на македонската...mkd.mk
Не може. Кај нас ова прави огромна збунка зошто Југославија била една од ретките повеќе-национални држави во Европа па им го пишувало тоа во документите. Кога се работи за (едно)национална држава, државјанство = националност. Француски државјанин = Французин, нема такво нешто како Француски државјанин со Алжирска националност. Исто е и за Германија, Полска, Италија, Шпанија, Португалија, Бугарија, Грција, итн ...Државјанство е едно, националност друго. Може кај државјанство да ти пишува МКД, а да не си Македонец по националност. Он прашува дали во Европа можеш да се попишеш како Македонец по националност.