Пред една седмица ударна вест.
...дефокус и релативизација и сега сме на тема колку се жртвите во ВСВ, особено на еврејската религија.
Настанот во кој имаше десетици жртви беше симнат од интерес, но полека почнаа да излегуваат подетални анализи, една е оваа горе.
Дап, пошто не можам да издржам веќе од купишта филмови за Словените и нивните страдања во ВСВ. Мислам преку фалус веќе, се некои „Владимирова Листа“, „Дневникот на Иван“, „Пијанистот Аљоша“, итн, итн... Ќе си каже човек само Словени гинеле, Евреи никој не спомиња.
Ти посочи и кумановецот, а ти кажав и јас од мој агол: не гледаш за Словените зошто:
1. Разединети
2. Сиромашни
3. Изолирани (барем до глобалнава калакурница, сега секој оди кај сака)
Евреите знаеш и сам дека се учени и богати. Евреите имаат филмски студија, продуценти, режисери. Евреите се доктори, адвокати, трговци и што уште не. Евреите се успешни каде и да живеат. Затоа тие ќе најдат начин нивниот глас да биде слушнат, не им фалат ни филмови ни серии ни ништо друго.
Словените си се прибраа во своите држави и потонаа во комунизам, и затоа можеш да ја гледаш Битката на Неретва на пример ама нема да ја гледаш Шиндлеровата Листа за Словени.
Сакам да кажам, никој не им е крив на Словените. Да биле способни ќе било поинаку. Затоа сме тука каде што сме.
Ударићемо змију у главу, збрисаћемо Иран са лица земље
...чекај сеа како тоа ќе го збришат Иран, па нели Хамас им ја загрозуваше безбедноста...
Тие уште не ги решиле проблемите со Хамас а веќе тргнаа на Иран
За очекување беше вакво сценарио по испраќањето на големи воени ефективи од страна на САД во тој регион..., но зарем САД и демокративе ќе завојуваат против целиот исламски свет и кој би бил исходот од една таква екскурзија?
Може нема да ти биде убедливо, но постои црковен став дека чифутините навистина ќе го гаѓаат Иран, и тоа со нуклеарка. Ставот вели дека чифутините „им го собираат„ на Персијанците (т.е. денешните Иранци) уште од времињата кога Евреите биле 2 пати поразени и собрани во ропство од страна на Персијанците...
Тоа што Иран навистина ја помага Палестинската герила е само покритие за намерата за напад врз Иран...
Не е поентата дали имало холакауст во ВСВ, туку дека не бил еврејски туку бил општа човечка трагедија (а ако веќе мора еден етнос да се издвои, тогаш тоа најмногу било словенска трагедија). Тоа и моментот дека случувањата во ВСВ никако не биле изговор за да ја земат Палестина од Палестинците.
Преувеличувањето на бројот од убиени чифутини е намерно, со цел да се оправда обновувањето на Еврејската држава, ама на туѓа земја, во случајот Палестинска, иако Евреите се окупирани и раселени од денешна Палестина уште во средината од 1-от век од нашава ера.
Има и теории дека ВСВ е водена токму со идејата за обновување на Израилот, иако не ми „звучи„ многу убедливо, оти причините за ВСВ се помногубројни од намерата за основање етнички чиста држава.
Ако земеме дека се убиени барем 23-27 милиони советски граѓани, сите туѓи колективни страдања се неспоредливи...освен за самите Германци, кои и самите го имаат „дебело јадено„.
Другар, ова е виктимологија 101. Но веќе ветив дека ќе престанам за ова... Само не сакав да мислиш дека те игнорирам. (можеби некоја друга тема е посоодветна за ова, во моментов не ми текнува за ниедна)
Screen grab captured from a video shows the doctors of the al-Shifa Hospital making a press statement among the corpses after the injured and dead are brought there following the Israeli attack on Gaza's Al-Ahli Baptist Hospital, in Gaza City, Gaza on October 17, 2023
It's true that Israel didn't "bomb the al-Ahli hospital" in Gaza on the night of Oct. 17th 2023. The evidence suggests it did something much worse.
As is the case with all other hospitals in Gaza, al-Ahli hospital had become a refuge for the thousands of people internally displaced in Gaza due to Israel's massive bombing campaign that began on Oct. 7th. On the night of Oct. 17th, hundreds of Palestinian men, women and children had congregated in the courtyard of the hospital (the hospital itself being already full) because they believed it to be a relatively safe haven from Israeli bombs.
Canon Richard Sewell, the dean of St George's College in Jerusalem, told the BBCthat about 1,000 displaced people were sheltering in the courtyard when it was hit, and about 600 patients and staff were inside the building.
Note also that, in the past week, Israeli political and military elite have publicly stated that they view all Palestinian resistance groups as "literal Nazis" and by implication the Palestinian people as "Nazi sympathizers", and therefore "subhuman" and not entitled to the same rights as "normal" human beings.
Initially, and based on claims by Hamas, Palestinian Islamic Jihad (PIJ) and hospital staff, the media reported that Israel had bombed the hospital, "killing hundreds of people." Within a day however, the IDF claimed that the explosion was in fact a result of a PIJ rocket that "misfired" and hit the area, and provided evidence to "prove" it.
Since then, both the UK's Channel 4 and Al Jazeera (video below) have convincingly debunked this IDF claim, showing that the PIJ rocket in question was fully destroyed by the Iron Dome missile defense system about 7 seconds before the explosion at the hospital, and therefore could not have been responsible for the damage to the courtyard and the deaths of 471 people.
Below is an image of the crater in the courtyard left by the missile/bomb.
Note the small size of the crater and also the likely direction of the missile/bomb (from the East/North East) based on the scarring pattern to the right of the crater (Westwards). The official Israeli narrative on this event is further discredited by their claim that the "failed PIJ rocket" came from almost the opposite direction, the South West. See here for a forensic analysis suggesting the missile/bomb came from the North East.
The IDF and others had also claimed that it could not have been an Israeli missile/bomb because they leave much bigger craters. Such a 'hot take' however, ignores the fact that there are many different types of bombs in the Israeli arsenal. And some of them have specific purposes that mean they do NOT leave a large crater (more on that in moment).
Next look at these images of the cars that were parked within 5-10 meters of the crater. Note that several of the roofs of the cars are caved in by significant downward pressure. Notice also the damage to the tile roof in the background that appears to have been "ablated" from above rather than from below.
The next image shows tile roofs of buildings situated to the right (West) of the impact crater and the burned cars. The height of the roof of the large building is approximately 8-10 meters. The damage appears to be consistent with the impact of objects moving in a horizontal/downward direction rather than up and outward blast debris from a ground impact that would have caused more damage to the building facade than the roof. In addition, given the small size of the crater, it is unlikely that there was enough 'ejecta' to cause this widespread damage while also killing hundreds of people.
The image below shows significant shrapnel (or projectile) damage to the East of the crater site also, suggesting a 300-degree dispersal.
Below is an overview of the site, with my additions showing the estimated diameter of the immediate blast area or "kill zone", which is about 40-50 meters. Remember, there is no dispute that upwards of 1,000 people were packed into this area on the night of the explosion.
Here's an example of 20kgs of explosive 5 meters from the detonation site.
While a standard Palestinian rocket hitting the ground could plausibly have caused the crater and at least some of the shrapnel damage to cars and buildings seen at the site, it is unlikely that it could also have killed 471 people, regardless of how tightly packed together they were, simply because it lacks the explosive power and shrapnel volume to do so.
The Most Likely Explanation
Given the extent of Israel's ongoing surveillance of Gaza, the fact that up to 1,000 people had congregated at that location was very likely known to the IDF command. Certainly, such a large group of people would have been clearly visible to the pilot of a jet that dropped the bomb/missile via his FLIR imaging sensor.
The video below shows the effects of a US-made mark 83 airbust bomb, and subsequently GMLRS missiles with a M30A1 warhead with airburst fuze, detonating at 10 meters above the ground. Notice how a small part of the explosive energy and probably the tail fin of the missile assembly continues through to the ground, while the large majority of the explosive energy (along with the rest of the missile body and any added cluster munition) is dispersed over a downward circular pattern. The impact on the ground directly in line with the angle of the bomb/missile would be minimal, mirroring the small crater at the hospital courtyard.
In the comparison below between two bombs (one a mark 83 JDAM configuration bomb from Afghanistan, the other from the attack on the al-Ahli hospital), while the sound is the same, the first ejects a large plume of debris into the air because it exploded on impact with the ground. In the 2nd clip from the hospital attack, there is no such plume visible (and no large crater) because it was most likely an airburst bomb, the explosive force and shrapnel from which was absorbed, partly by the cars and buildings in the courtyard, but primarily by the bodies of the hundreds of people who had congregated there.
The most likely explanation then is that an Israeli Air force jet deliberately fired a US-madeMark 83bombwith JDAM guidance kitandairburst fuze settingon the courtyard of the hospital where up to 1,000 Palestinians were seeking refuge - ironically, from Israeli bombs. The intent was not to target the hospital itself because in that case an airburst bomb would not have been used and the hospital itself would have been hit. In the case of 'bad aim', the crater in the courtyard would be much larger.
The likely intent, instead, was to target the 1,000 people in the courtyard with a bomb that was specifically designed to kill as many 'soft' targets as possible.
The only unusual aspect of this event was the efforts made by the Israeli government and military to deny responsibility. After all, Israel has, to date, had no problem in destroying entire buildings in Gaza with many people inside. Why would they make an exception for the al-Ahli massacre? Was it the unusually large number of civilian deaths, and that they were deliberately targeted? Or was it the fact that the 'optics' of such a bloody massacre using an American plane and an American bomb were particularly bad given that Biden was arriving the very next day? And was it the Biden administration that pushed the Israelis to mount a media offensive, not to apologize, but to deny that they (and therefore the Americans) had anything to do with it?
I suppose we'll never know the finer details. But given the available facts and the overall context in which the massacre occurred, there is little doubt that the massacre at the al-Ahli hospital courtyard has Zionist fingerprints all over it.
Me држеа заробеник, ми ја зедоа слободата, ама ми даваа вода да пијам...љољ...Тоа ти е исто ме силуваа, ама беа фер, не ме истепаа..
Добро бе мајкаму стара, и киднапери почна да браниш и релативизираш? Што остана уште? На педофилите да му бараш оправдание за своите дела?
Ме потсети на една случка порано. Еден чичко имаше проблем со комшијата, и требаше да му се среди работа за да не го гиба повеќе. Одиме кај чичкото во двор, ракија, салатиче, мезе ти реков ми рече, иди комшијата, наместо да застани со колата и да си се паркира дома, си продолжи направо, и човечето видно среќен вели „Видееее, дали виде...Вчера да го видеше овде...Дојде и ми испцу се до 7мо колено“....И ти му викам што направи? „Јассс, ништооо...Си ќутеев, знаев дека ти и другарти ќе дојдитеее денес, нека дојди сега нека речи нешто да го видам...“
Вест. Се работи за вест. Изјави од ослободени заложници. Согледување разлики меѓу репортирање на истата вест од различни медиуми. Согледување разлики меѓу очекувања (тепање, силување) со реалноста (ништо не им фали на жените). Итн, итн... Не туку барај/наметнувај некои значења истовремено со обвинувања за „релативизирање“, пошто може да ти падне на глава тег од 16 тони, специјално направен како за тебе - со натпис ИРОНИЈА на него.
Ај олабави ме.
Вест. Се работи за вест. Изјави од ослободени заложници. Согледување разлики меѓу репортирање на истата вест од различни медиуми. Согледување разлики меѓу очекувања (тепање, силување) со реалноста (ништо не им фали на жените). Итн, итн... Не туку барај/наметнувај некои значења истовремено со обвинувања за „релативизирање“, пошто може да ти падне на глава тег од 16 тони, специјално направен како за тебе - со натпис ИРОНИЈА на него.
Ај олабави ме.
Да да, мнооогу веродостојно..Хамас уште малку и ќе ги направиш наследници на Мајка Тереза и Ганди истовремено.. Оти ич не и се имаат за ништо закането...Душички тие, срциња...
Еве се слуша дека бабата се обврзала на овај миротворецот од Хамас, дека ќе го земи за кум на свадбата од внук и, ако преживеј нормално...
Варто и ти како уште неколкумина на темава многу праволиниски и стрикно право идете. Во политика и војна не секогаш е 2+ 2 = 4.
За да ја сфатиш микро сликата треба да ја знаеш прво макро сликата. За да ги знаеш двете треба да знаеш добро историја на односите на сите засегнати во случката.
Еве сликовито што ти зборам :
Може нема да ти биде убедливо, но постои црковен став дека чифутините навистина ќе го гаѓаат Иран, и тоа со нуклеарка. Ставот вели дека чифутините „им го собираат„ на Персијанците (т.е. денешните Иранци) уште од времињата кога Евреите биле 2 пати поразени и собрани во ропство од страна на Персијанците...
Тоа што Иран навистина ја помага Палестинската герила е само покритие за намерата за напад врз Иран...
Може да бидне ама не мора да значи!
Дали ционистиве ќе извршат напад на Иран не зависи само од нив, по се изгледа се вклучени и САДистите (читај ЕУСА).
Сакам да речам тие го водат орото.
Ако има напад на Иран не е само заради обидите на Иран да проектира влијание и креира полумесечина туку пред се е удар за БРИКС.
Имаше инфо дека Иран има некаков договор со РФ, не знам дали истиот е како и оној со Сирија за воено-техничка соработка кој опфаќа и воена помош во случај на напад, во секој случај ако овие нападнат ќе видиме за каков договор се работи.
Понатаму Кина во последниве децении има десетици милијарди инвестиции во Иран, сигурно ќе преземе мерки за да ги заштити своите инвестиции.
Кина е најголемиот увозник на нафта од Иран по договорени цени, ако го нападнат Иран Кина ќе остане без тие енергенти што значи ударот ќе биде и против Кина не само против Иран, ако падне најголемата економија во светот ќе има големи турбуленции.
Значи напад против Иран е пред се напад на БРИКС.
Ако до 01.01.2024 не извршат напад, во членство на БРИКС влегуваат 6 нови членки кои заедно со старите ќе бидат најголемата политичко-економска сила видена до сега во историјата на Светот.
Минатата недела во Кина имаше конференција за проектот “Појас и пат“, велат над 130 држави зеле учество, тоа се скоро 3/4 од сите земји во светот (ги има 198), процесот на дедоларизација и редефинирање на светскиот поредок е како што рекоа незапирлив процес.
Од 24.02.20222 до денес светот е во многу што изменет и отпочнати се процеси за еден нов и поправеден свет, замисли кое ќе биде влијанието на овој судир на БИ, дали ќе ги забрза тие процеси или ќе ги забави е вистинското прашање.
Варто и ти како уште неколкумина на темава многу праволиниски и стрикно право идете. Во политика и војна не секогаш е 2+ 2 = 4.
За да ја сфатиш микро сликата треба да ја знаеш прво макро сликата. За да ги знаеш двете треба да знаеш добро историја на односите на сите засегнати во случката.
Еве сликовито што ти зборам : Прегледај го приврзокот 395463
Добро де, го знам ова што е на сликава. Ама ако сум антинацист ќе бидам антинацист секаде. Меѓудржавните односи и идеолошката определба не се мешаат, така да антифашист може (и треба) да биде секој, независно од национална, верска и каква и да било поделба. Заборавија да допишат дека Ерменија како Христијанска земја поради победата на прозапад влада, изгуби поддршка од Русија, и Русија си се држеше настрана, која секогаш важеше како заштитник на Ерменија, затоа и се деси Нагорно Карабах, кој се случи 2 недели мислам после средбата на Ердоган со Путин.
Да го негираш холокаустот, значи свесно убивање систематски цел народ, тоа е нонсенс бе..Модерен нацизам...
Словени загинале? Да, точно..Но тоа не го исклучува фактот дека Холокаустот секако дека постоел. Имаш и живи сведоци за тоа. Лично сум зборувал со нив.
па тоа е целата работа, со Иран и Хезболах да се пресметаат, Хамас е заебанција за овие. Иран е тврд орев сега, географски е тврдина, башка и што е наоружан со дронови, балистички ракети, и противтенковска муниција. Ова нема да биде пустинска олуја од деведесетите.
Сум читал. Не сум гледал сведоштва и репортажи. Не сум ги споредил реакциите од западната јавност. Мислењето ми е формирано врз база на факти и докази, во секој учебник по историја го има холокаустот, филмови, документарци и слично, не ми треба ни пропаганда ни запад ни север ни бутур. Не гледам некој да го негира ерменскиот геноцид, а зошто не се зборува толку многу не знам. Крај краева ние го имаме примерот со Егејците и треба да знаеме што значи протерување од сопствена територија. По 190343243242342 пат, последен овој пат, ќе ти кажам зошто го спомнуваат холокаустот повеќе од се поврзано со ВСВ, заради НАЧИНОТ на кој е извршен тој чин и поради истиот Германија и ден денес се срами и плаќа пенали за тоа, или барем плаќаше до скоро. Ниту некој ти негира дека имало повеќе убиени Словени, ниту дека тоа е небитно, работата е за НАЧИНОТ на кој се убивани. Хитлер сакал да ги сотре како сорта, како народ, ова го знаеш и не мора да ти пишувам, а најлесен начин за тоа било со трпање како стока по логори и да ги гушиш со гас. Не знам некој претходно спомна зашо не ги стрелале едноставно во шума , мислам дај бе луѓе сериозни ли сте со тезиве... Убаво ти вика ИО, ти сам правиш мислење и после дискутираш за истото. Еве ај кратко и едноставно, во една реченица одговори ми 2-3 прашања: Дали постоел холокаустот? И дали бројките се изразени во милиони. Ако одговорот е да, тогаш џабе куцаше/вме 3232432 постови, а ако е не тогаш..
П.с. Пак ќе ти кажам, јас лично, не знам за другите а не ме ни занима, не сакам со ова да оправдувам некакво си однесување на Израел, демек ги убивале пред 80 години па сеа нека праат што сакаат, јас зборам исклучително за настанот што се случил во ВСВ, настанот наречен холокауст.
П.п.с Му реков и на Ска Манијак, кој си ти или вие да кажувате кој каде да коментира и која лига е? Божем ми треба мене Гугл за холокаустот, за работа која е општа и за која знае цел свет. Ова ти е исто ко ја да се инаетам дека Коби не играл во Лејкерс туку во Далас.
Никој не кажува кој каде смее да коментира, ние ти кажуваме дека ако немаш познавање на оваа тема не мора толку цврсто и одлучно да влагаш во преписки. На почеток прати малце повеќе аналитички зошто не се работите така едноставни како што се прикажуваат во медимите. Работата е дека со бранење тези заради некое анти - про еврејско, арапско чуство или заради инает кон некој член можеш само да испаднеш кловн како ботовине.
Затоа ти реков дека Сладоледот многу повеќе гледа на работиве аналитички за разлика од тебе.
Пластично да ти објаснам ти си како јувенташине во темине за фудбал што не сакаат да чујат друго мислење за скандалите, не сакаат да размислат аналитички и одма бурно реагираат на све и мислат дека нив лично ги напаѓаш со тоа што им пласираш факти или рандом ставови па после почињаат со мајки - шајки.
Еве сликовите што збориме :
Може да бидне ама не мора да значи!
Дали ционистиве ќе извршат напад на Иран не зависи само од нив, по се изгледа се вклучени и САДистите (читај ЕУСА).
Сакам да речам тие го водат орото.
Ако има напад на Иран не е само заради обидите на Иран да проектира влијание и креира полумесечина туку пред се е удар за БРИКС.
Имаше инфо дека Иран има некаков договор со РФ, не знам дали истиот е како и оној со Сирија за воено-техничка соработка кој опфаќа и воена помош во случај на напад, во секој случај ако овие нападнат ќе видиме за каков договор се работи.
Понатаму Кина во последниве децении има десетици милијарди инвестиции во Иран, сигурно ќе преземе мерки за да ги заштити своите инвестиции.
Кина е најголемиот увозник на нафта од Иран по договорени цени, ако го нападнат Иран Кина ќе остане без тие енергенти што значи ударот ќе биде и против Кина не само против Иран, ако падне најголемата економија во светот ќе има големи турбуленции.
Значи напад против Иран е пред се напад на БРИКС.
Ако до 01.01.2024 не извршат напад, во членство на БРИКС влегуваат 6 нови членки кои заедно со старите ќе бидат најголемата политичко-економска сила видена до сега во историјата на Светот.
Минатата недела во Кина имаше конференција за проектот “Појас и пат“, велат над 130 држави зеле учество, тоа се скоро 3/4 од сите земји во светот (ги има 198), процесот на дедоларизација и редефинирање на светскиот поредок е како што рекоа незапирлив процес.
Од 24.02.20222 до денес светот е во многу што изменет и отпочнати се процеси за еден нов и поправеден свет, замисли кое ќе биде влијанието на овој судир на БИ, дали ќе ги забрза тие процеси или ќе ги забави е вистинското прашање.
Ова кое го наведуваш е точно, гледано во постојната состојба „на терен„, во реално време; неспорно е дека Иран има двонасочни релации и со РФ и со Кина и со БРИКС, но Иран постои и пред БРИКС, а заканите од Израел кон Иран не се „од вчера„, туку се децениски.
Само замисли ситуација; колку треба да е чифутинот дрзок, па да се заканува на земја која и по население и по територија е ихаааа поголема од чифутниновата?
Израел не упатува закани кон Иран само затоа што САД стојат за Израел, туку намерата ми беше да посочам дека заканите кон Иран не се производ (само) ради создавањето на државата Израел и нејзиниот однос кој Палестинците или ради тоа што Израел 3 пати ги тепаше Арапските му соседи, туку намерата ми беше да посочам дека постојат и „нематеријални„ причини за односот од Израел кон Иран. Таков однос, Израел нема кон Арапите, барем колку ми е мене познато. Арапите одамна не се воинствено-победнички народ (погледни ги само како се питоми Јордан и Египет и се‘ станува јасно...), а Иранците пак, не се „затуцани„ Арапи и точно знаат што им подготвуваат и Израел и САД...
Кога САД ги нападна и окупира Ирак и Авганистан, мојата претпоставка беше дека наредна држава која ќе го „јаде„ од САД ќе биде или Иран или Сирија.
Не промашив многу...бидна Сирија. Сега е на ред Иран.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.