Политиката меѓу навивачите

ZIKS

Ај за убо да е.
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.582
Поени од реакции
39
Сакате да видите што е најполитичко кај навивачите ?

ФРАНЦУСКИ НАВИВАЧИ


И ОДГОВОР НА РУСКИТЕ НАВИВАЧИИ сето тоа на еден натпревар, помеѓу Марсеј и Зенит во Франција.
 
Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
:pos: Кул... колку се глупи, немаат свои проблеми, па мораат да си направат за да можат да се пцујат меѓу себе, инаку ќе треба да се навраќаат на Наполеон, а повеќето се толку морони што немаат ни поим кој е тој.

А каде е делегатот да им ги земе транспарентите... :tapp:
 
Член од
9 јули 2017
Мислења
380
Поени од реакции
80
Комитите колку неутрални останаа во каква политичка бура.
 
Член од
11 декември 2013
Мислења
1.404
Поени од реакции
3.313
Некој што знае да го објасни ривалството на 2 та клубови од Глазгов, Шкотска, а тоа се Ренџерс и Селтик.
Иако се од Шкотска Ренџерс цело време вадат знамиња на Велика Британија, а Селтик претежно Ирски и чат пат некое Шкотско. Знам дека за Ренџерс претежно навиваат протестанти, а Селтик католици.
Не ми е јасно како 2 та најголеми клубови од Шкотска не се поврзани никако со Шкотска.
 
Член од
22 септември 2021
Мислења
184
Поени од реакции
755
Некој што знае да го објасни ривалството на 2 та клубови од Глазгов, Шкотска, а тоа се Ренџерс и Селтик.
Иако се од Шкотска Ренџерс цело време вадат знамиња на Велика Британија, а Селтик претежно Ирски и чат пат некое Шкотско. Знам дека за Ренџерс претежно навиваат протестанти, а Селтик католици.
Не ми е јасно како 2 та најголеми клубови од Шкотска не се поврзани никако со Шкотска.
Old firm derby... па горе долу воглавно е тоа, едните католици (селтик) другите протестанти (ренџерс). За селтик во најголема мера навиват ирци кои живеат во шкотска, а за ренџерс шкоти кои се протестанти и повеќе ја почитуваат круната (кралското семејство, UK како држава) него религијата и папата. Впрочем така настанаа и протестантите, некој крал сакал да се разведи ама католичката религија тоа време не дозволувала и тој како кој ги еба и нив и папата јас сум над нив и се развел...
Често пати селтик ако дај гол и играчиѕе провоцират/ ќе застанат кон тие на ренџерс и ке се прекрстат. Порано во ренџерс не ни играле религиозни фудбалери. Во поново време и кај нив можи да видиш дошлаци шо ке се прекрстат пред да влезат во терен и слично, нешто шо порано било незамисливо.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.604
Поени од реакции
79.897
Некој што знае да го објасни ривалството на 2 та клубови од Глазгов, Шкотска, а тоа се Ренџерс и Селтик.
Иако се од Шкотска Ренџерс цело време вадат знамиња на Велика Британија, а Селтик претежно Ирски и чат пат некое Шкотско. Знам дека за Ренџерс претежно навиваат протестанти, а Селтик католици.
Не ми е јасно како 2 та најголеми клубови од Шкотска не се поврзани никако со Шкотска.
За ривалството има многу да се збори.
Па Ренџерс е шкотски тим. Селтик не.
Да, лојалистички, ама и шкотски.

Песната на навивачите на Ренџерс што ја постував во УЕФА темата има многу врска со нивното ривалство. Забранета е во Шкотска.
 
Член од
11 декември 2013
Мислења
1.404
Поени од реакции
3.313
Old firm derby... па горе долу воглавно е тоа, едните католици (селтик) другите протестанти (ренџерс). За селтик во најголема мера навиват ирци кои живеат во шкотска, а за ренџерс шкоти кои се протестанти и повеќе ја почитуваат круната (кралското семејство, UK како држава) него религијата и папата. Впрочем така настанаа и протестантите, некој крал сакал да се разведи ама католичката религија тоа време не дозволувала и тој како кој ги еба и нив и папата јас сум над нив и се развел...
Често пати селтик ако дај гол и играчиѕе провоцират/ ќе застанат кон тие на ренџерс и ке се прекрстат. Порано во ренџерс не ни играле религиозни фудбалери. Во поново време и кај нив можи да видиш дошлаци шо ке се прекрстат пред да влезат во терен и слично, нешто шо порано било незамисливо.
Мене не ми е јасно како 2 та најголеми и најпознати клубови во Шкотска не се со ништо поврзани со Шкотска и Шкотите кои важат за најбунтовни и најпатриоти на островот.
Автоматски споено мислење:

За ривалството има многу да се збори.
Па Ренџерс е шкотски тим. Селтик не.
Да, лојалистички, ама и шкотски.

Песната на навивачите на Ренџерс што ја постував во УЕФА темата има многу врска со нивното ривалство. Забранета е во Шкотска.
Повеќе Шкотски знамиња има на Селтик, за разлика од Ренџерс ниедно.
 
Член од
30 август 2012
Мислења
3.356
Поени од реакции
5.674
Мене не ми е јасно како 2 та најголеми и најпознати клубови во Шкотска не ааѕ ништо поврзано со Шкотска и Шкотите кои важат за најбунтовни и најпатриоти на островот.
Долга е историјата .
Шкотска до 16 ти век била претежно католичка земја. После 16 ти век дел од шкотскиот население се одвојува од Рим и прифаќаат протестанство, кое се повеќе се шири.
Околу 19 ти век има голем број и на протестанти , а во Ирска има голема сиромаштија и се претежно католици... Во 19-ти век многу сиромашно Ирци католици се преселват во Шкотска... Со што се зголемуваат католиците.

Но бидејќи се посиромашни доселениците ирци почнуваат да прифаќаат работа за пониска цена и со тоа дел им се конкуренција на Шкотите , кој на некои места остануваат без работа .
Шкотите биле доста насилни кон доселениците уште во тој период 19-ти век има немири меѓу тие две верски заедници

Фудбалски клуб Селтик е формиран од ирци со кој гледале од карти продажба да им поможат на посиромашните католици.На почетокот на формирање на Селтик се бараше и да има ограничен број на протестанти шо ќе играт таму, но мислам дека никогаш во историјата не воведија.

Ренџерс пак бил клуб во кој претежно играле протестанти.Нс почеток на оформување успеале да најдат спонзори богати спонзори протестанти .
Е сега постар е Ренџерс , Селтик е после формиран ама за брзо станал успешен . Па едини клуб тоа време кој им бил конкуренција бил Ренџерс и голем број протестанти почнале да го поддржуваат .Исто во Ренџерс играле само протестанти, незнам до негде 1970-80 мислам после тоа почнаа да примаат и католици.

Е сега има таму дешавки католици протестанти и тоа клубови со најпоќе фанови се вжештува атмосфера и ривалство .

Така да ако гледаш од аспект поврзаност со Шкотска - јас мислам повеќе има Ренџерс , ама пак и доселеници Ирци во Шкотска има од 16 ти век така да двата клубови се Шкотски и врзани се со државата формирани се 19 век , а се поделени по верска основа.
 
Член од
11 декември 2013
Мислења
1.404
Поени од реакции
3.313
Долга е историјата .
Шкотска до 16 ти век била претежно католичка земја. После 16 ти век дел од шкотскиот население се одвојува од Рим и прифаќаат протестанство, кое се повеќе се шири.
Околу 19 ти век има голем број и на протестанти , а во Ирска има голема сиромаштија и се претежно католици... Во 19-ти век многу сиромашно Ирци католици се преселват во Шкотска... Со што се зголемуваат католиците.

Но бидејќи се посиромашни доселениците ирци почнуваат да прифаќаат работа за пониска цена и со тоа дел им се конкуренција на Шкотите , кој на некои места остануваат без работа .
Шкотите биле доста насилни кон доселениците уште во тој период 19-ти век има немири меѓу тие две верски заедници

Фудбалски клуб Селтик е формиран од ирци со кој гледале од карти продажба да им поможат на посиромашните католици.На почетокот на формирање на Селтик се бараше и да има ограничен број на протестанти шо ќе играт таму, но мислам дека никогаш во историјата не воведија.

Ренџерс пак бил клуб во кој претежно играле протестанти.Нс почеток на оформување успеале да најдат спонзори богати спонзори протестанти .
Е сега постар е Ренџерс , Селтик е после формиран ама за брзо станал успешен . Па едини клуб тоа време кој им бил конкуренција бил Ренџерс и голем број протестанти почнале да го поддржуваат .Исто во Ренџерс играле само протестанти, незнам до негде 1970-80 мислам после тоа почнаа да примаат и католици.

Е сега има таму дешавки католици протестанти и тоа клубови со најпоќе фанови се вжештува атмосфера и ривалство .

Така да ако гледаш од аспект поврзаност со Шкотска - јас мислам повеќе има Ренџерс , ама пак и доселеници Ирци во Шкотска има од 16 ти век така да двата клубови се Шкотски и врзани се со државата формирани се 19 век , а се поделени по верска основа.
Баш сега ја гледав утакмицата и не ми се веруваше дека нема ниедно Шкотско знаме, сите беа на Велика Британија и фатив да гуглам :) фала за појаснувањето.
 
Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.235
Поени од реакции
36.317
Некој што знае да го објасни ривалството на 2 та клубови од Глазгов, Шкотска, а тоа се Ренџерс и Селтик.
Иако се од Шкотска Ренџерс цело време вадат знамиња на Велика Британија, а Селтик претежно Ирски и чат пат некое Шкотско. Знам дека за Ренџерс претежно навиваат протестанти, а Селтик католици.
Не ми е јасно како 2 та најголеми клубови од Шкотска не се поврзани никако со Шкотска.

Изгледај го видеово, на кратко е објаснето за историјата на Ирска и влијанието на Британците таму. Во глобала истото е пресликано и кај фудбалските клубови.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom