Полигамија - ДА или НЕ

Полигамија: Да или НЕ

  • Да

    Гласови: 14 36,8%
  • Не

    Гласови: 24 63,2%

  • Вкупно гласачи
    38
  • Гласањето е завршено на .

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Да не си ме рабрал погрешно нешто...?!
Исус рекол дека човек може да биде маж на една жена..Никаде не вели дека полигамијата е неограничена..
П.С....Оти ми се чини оти членовите на форумот на идивиди полека ја префрлаат битката овде...!??!!Стана досадно таму..или вршите регрутација..?!
Да не се овие од тие радикалите?
 

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
:nenene: Кои правосудни органи, какви правосудни органи?

Рековме дека земјата е 100 % христијанска и главен збор има Светото писмо или Библијата. Свештенството ја има главната улога,и мора во таа земја да се воспостават закони меѓу кои и кривичното или казненото право. Оти нормално е дека нема да тече мед и млеко,ќе имаат и испади, ќе има криминал,убиства,пљачки, блудо дејствија,разводи на брак,малолетничка деликвенција, семејно насилство,употреба на дрога итн...итн..

Е сега остави го шеријатот на страна, убаво реков дека исламот како вера мисли покрај духовниот и на световниот живот на муслиманот ( секако во чиста муслиманска држава,каде што шеријатот е државното уредување), во Исламот е се убаво регулирано и потцртано.

Кажи ми ти дали Христијанството има решение за овој предизвик,дали е способно да организира државно уредување,заборави ги сегашниве закони, претпостави дека постои само народот Христијански и Светото писмо. Како ќе се уреди таа јурисдикција, како ќе се уреди казненото право,според кои норми, според кои цитати СПОРЕД ШТО г - дине?
Библијата е полна со закони за однесување со секој стих се упатува повик како треба еден верник да живее.од десете божји закони па натаму.....судот пак секогаш е оставен на Бога..не на луѓето...тука е и една од поважните разлики меѓу овие две вери...Затоа немаш изговор човеку, кој судиш - кој и да си ти - зашто судејќи го другиот, самиот се осудуваш; бидејќи ти кој судиш, го правиш истото.
 
O

Omer el Faruk

Гостин
Библијата е полна со закони за однесување со секој стих се упатува повик како треба еден верник да живее.од десете божји закони па натаму.....судот пак секогаш е оставен на Бога..не на луѓето...тука е и една од поважните разлики меѓу овие две вери...Затоа немаш изговор човеку, кој судиш - кој и да си ти - зашто судејќи го другиот, самиот се осудуваш; бидејќи ти кој судиш, го правиш истото.
И Кур,анот е полн со закони за однесување, со секој ајет се упатува повик како треба еден верник да живее. Но со таа разлика што Кур,анот е сеопфатна книга која е подобна да им одговори на сите предизвици и проблеми кои со себе ги носи животот за разлика од Библијата.

Не сакам никого да навредам но, дали сте се запрашале каква света книга е таа која нема моќ да го организира световниот живот на луѓето?

Ако велите,па тоа е оставено на државниот закон,световниот,тогаш нужно само по себе се наметнува прашањето: па што со тој човек кој пропишал смртни казни за разни злочини во световниот законик, што со тој човек ( судија ) кој што изречува казни спротивно на пасусот кој погоре го цитира?

А што пак ако постапиме по тој библиски пасус: Затоа немаш изговор човеку, кој судиш - кој и да си ти -зашто судејќи го другиот, сам се осудуваш, бидејќи ти кој судиш, го правиш истото.

На што ќе личи едно човечко општество ако се препушти самото на себеси и си живее без никаков закон ( секако тука влегува и казненото право)?

Зарем сметате дека е доволно само да се советува а да не се казнува?

Драги мои, ставете го прстот на челото,промислете добро и запрашајте се: Како е можно Бог кој е семоќен, да не може да воспостави свој закон во светот?

Да не забораваме: Новиот Завет нема верозаконик. Светото писмо не е способно да го организира световниот живот на луѓето, туку чека некој судија да го направи тоа за него.

А сега за полигамијата, пак ќе повторам дека таа е регулирана во Кур,анот,а не наредена. Таа е исклучок во исклучителни моменти од типот на војни,каде се згрижуваат самохрани мајки итн.., а не правило или секојдневие.

Кур,анот е јасен по ова прашање кога вели: "А ако не сте во состојба кон сите да бидете праведни ,тогаш доволно вие само една .."

Затоа не судете според праксата на одредена група слаби верници кои доволно не си ја познаваат својата вера и под нејзината капа си ги задоволуваат своите страсти...., судете според она што е запишано во Книгата која што треба да ја следи секој еден вистински муслиман.

Секое добро!
 

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Ако велите,па тоа е оставено на државниот закон,световниот,тогаш нужно само по себе се наметнува прашањето: па што со тој човек кој пропишал смртни казни за разни злочини во световниот законик, што со тој човек ( судија ) кој што изречува казни спротивно на пасусот кој погоре го цитира?

А што пак ако постапиме по тој библиски пасус: Затоа немаш изговор човеку, кој судиш - кој и да си ти -зашто судејќи го другиот, сам се осудуваш, бидејќи ти кој судиш, го правиш истото.

На што ќе личи едно човечко општество ако се препушти самото на себеси и си живее без никаков закон ( секако тука влегува и казненото право)?

Зарем сметате дека е доволно само да се советува а да не се казнува?

Драги мои, ставете го прстот на челото,промислете добро и запрашајте се: Како е можно Бог кој е семоќен, да не може да воспостави свој закон во светот?
Затоа што Библијата учи на нешто што овде не го гледам..треба да се први разлика од страв од Господ и стравопочитување кон него..А за тоа колку бог може да воспостави ред...
Кој Ме отфрла Мене и не ги прима Моите зборови, има свој судија: Словото - што го изговорив - тоа ќе му суди во последниот ден.
Сепак мојот Бог е бог на љубов...оставен е светот да се покае..Ќе дојде ден кога секој ќе може да ја види неговата моќ.. Мене ќе Ми се поклони секое колено; и секој јазик ќе Го исповеда Бога.”

За полигамијата..но заради блудствата секој маж нека си има своја жена и секоја жена свој маж."(Нов Завет: 1 Коринтјани 7:2)

Поздрав
 

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Omer el Faruk, se e ok okolu kaznuvanjeto, zakonite... i jas potpolno se slozuvam deka treba da postojat..... kazi mi samo kade se predviduvaat takvi kazni kakvi sto se praktikuvaat na nekoi mesta, secenje, kamsikuvanje, kamenuvanje.....?

p.s. prasanjeto e iskreno, zosto stvarno nemam informacii kade toa se predviduvaat takvi kazni, kade toa e napisano. Ne aludiram na toa deka nigde ne se napisani, tuku prasuvam, kade?
 
O

Omer el Faruk

Гостин
Omer el Faruk, se e ok okolu kaznuvanjeto, zakonite... i jas potpolno se slozuvam deka treba da postojat..... kazi mi samo kade se predviduvaat takvi kazni kakvi sto se praktikuvaat na nekoi mesta, secenje, kamsikuvanje, kamenuvanje.....?

p.s. prasanjeto e iskreno, zosto stvarno nemam informacii kade toa se predviduvaat takvi kazni, kade toa e napisano. Ne aludiram na toa deka nigde ne se napisani, tuku prasuvam, kade?
Конкретно за блудот ( зината ) единствена казна која што е пропишана и постои во Кур,анот е онаа која што се наоѓа во 2 ајет од сура Нур: " Bludnicu i bludnika izbicujte sa stotina udara bica, svako od njih..."

Оваа е единствената телесна казна која што Кур,анот ја пропишува за овој грев. Јас навистина не знам ( не сум прочитал, мислам на хадис ) во кој треба поинаку да се казнат блудниците.Ако некој знае подобро нека посочи извор од Кур,анот или Суннетот ( Хадисот ) на Аллаховиот Пратеник с.а.в.с.

За каменувањето со сигурност тврдам дека нема подлога во Кур,анот,и навистина не мие јасно од каде дошла таквата примена во некои муслимански земји. Инаку можам да ти посочам податок дека за период од 1400 години, (значи од самата појава на Исламот па до денес), забележани се само 14 случаи на смртна казна од ваков вид, мислам на каменување.

Селам - Поздрав.
 
Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
700
Ако на некој му одговара таков живот и пристапил во него доброволно, кои сме ние да се расправаме дали е тоа според морал или не? Што е во наши очи добро и праведно, за некој друг тоа не е така.

Онака, за информација, ја не би стапила во таков однос и не би ми се свиѓало никој мој ближен да има таква судбина. Знам, звучи хипокритички, ама луѓе сме на крају крајева. Ако не ме засега емоционално, ама ич не ми гајле тогаш.
 

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Конкретно за блудот ( зината ) единствена казна која што е пропишана и постои во Кур,анот е онаа која што се наоѓа во 2 ајет од сура Нур: " Bludnicu i bludnika izbicujte sa stotina udara bica, svako od njih..."

Оваа е единствената телесна казна која што Кур,анот ја пропишува за овој грев. Јас навистина не знам ( не сум прочитал, мислам на хадис ) во кој треба поинаку да се казнат блудниците.Ако некој знае подобро нека посочи извор од Кур,анот или Суннетот ( Хадисот ) на Аллаховиот Пратеник с.а.в.с.

За каменувањето со сигурност тврдам дека нема подлога во Кур,анот,и навистина не мие јасно од каде дошла таквата примена во некои муслимански земји. Инаку можам да ти посочам податок дека за период од 1400 години, (значи од самата појава на Исламот па до денес), забележани се само 14 случаи на смртна казна од ваков вид, мислам на каменување.

Селам - Поздрав.
E pa ok togas. Znaci ima samo del kade se spomenuva kamsikuvanjeto, no kamsikuvanje ne znaci i smrt t.e. smrtna kazna taka? Nekoi spomenuvaa razni najgrozomorni smrtni kazni.....
 
Член од
10 јуни 2006
Мислења
118
Поени од реакции
7
:nenene: Кои правосудни органи, какви правосудни органи?

Рековме дека земјата е 100 % христијанска и главен збор има Светото писмо или Библијата. Свештенството ја има главната улога,и мора во таа земја да се воспостават закони меѓу кои и кривичното или казненото право. Оти нормално е дека нема да тече мед и млеко,ќе имаат и испади, ќе има криминал,убиства,пљачки, блудо дејствија,разводи на брак,малолетничка деликвенција, семејно насилство,употреба на дрога итн...итн..

Е сега остави го шеријатот на страна, убаво реков дека исламот како вера мисли покрај духовниот и на световниот живот на муслиманот ( секако во чиста муслиманска држава,каде што шеријатот е државното уредување), во Исламот е се убаво регулирано и потцртано.

Кажи ми ти дали Христијанството има решение за овој предизвик,дали е способно да организира државно уредување,заборави ги сегашниве закони, претпостави дека постои само народот Христијански и Светото писмо. Како ќе се уреди таа јурисдикција, како ќе се уреди казненото право,според кои норми, според кои цитати СПОРЕД ШТО г - дине?
Како можеш да пишуваш вакви работи? Па дај подразмисли малце. Според вас попаметни биле некои луге што живееле илјадници години пред нас, нивните тогашни судови биле попаметни од сегашните, ма дај ти се молам. Само да те информирам дека светот напредува, се развива, се менуваат условите.:vozbud: На што личи тоа некој да те каменува? Ако е Алах толкав тиранин, нека дојде он лично да ја искаменува, а не некои полудени деликвенти. АЈ... друг пат повеќе.
 
Член од
10 јуни 2006
Мислења
118
Поени од реакции
7
И Кур,анот е полн со закони за однесување, со секој ајет се упатува повик како треба еден верник да живее. Но со таа разлика што Кур,анот е сеопфатна книга која е подобна да им одговори на сите предизвици и проблеми кои со себе ги носи животот за разлика од Библијата.

Не сакам никого да навредам но, дали сте се запрашале каква света книга е таа која нема моќ да го организира световниот живот на луѓето?

Ако велите,па тоа е оставено на државниот закон,световниот,тогаш нужно само по себе се наметнува прашањето: па што со тој човек кој пропишал смртни казни за разни злочини во световниот законик, што со тој човек ( судија ) кој што изречува казни спротивно на пасусот кој погоре го цитира?

А што пак ако постапиме по тој библиски пасус: Затоа немаш изговор човеку, кој судиш - кој и да си ти -зашто судејќи го другиот, сам се осудуваш, бидејќи ти кој судиш, го правиш истото.

На што ќе личи едно човечко општество ако се препушти самото на себеси и си живее без никаков закон ( секако тука влегува и казненото право)?

Зарем сметате дека е доволно само да се советува а да не се казнува?

Драги мои, ставете го прстот на челото,промислете добро и запрашајте се: Како е можно Бог кој е семоќен, да не може да воспостави свој закон во светот?

Да не забораваме: Новиот Завет нема верозаконик. Светото писмо не е способно да го организира световниот живот на луѓето, туку чека некој судија да го направи тоа за него.

А сега за полигамијата, пак ќе повторам дека таа е регулирана во Кур,анот,а не наредена. Таа е исклучок во исклучителни моменти од типот на војни,каде се згрижуваат самохрани мајки итн.., а не правило или секојдневие.

Кур,анот е јасен по ова прашање кога вели: "А ако не сте во состојба кон сите да бидете праведни ,тогаш доволно вие само една .."

Затоа не судете според праксата на одредена група слаби верници кои доволно не си ја познаваат својата вера и под нејзината капа си ги задоволуваат своите страсти...., судете според она што е запишано во Книгата која што треба да ја следи секој еден вистински муслиман.

Секое добро!

БИБЛИЈАТА е книга за сите времиња, нејзината вредност воопшто не губи. БИБЛИЈАТА е книга која нуди духовен мир, кој е универзален, кој не осудува, кој зближува, БИБЛИЈАТА ти остава простор да се развиеш во свој човек.

А кажи ми што ти нуди куранот? Начини на одмазада, омраза кон оние кои не веруваат во него, нееднаквост. Погледни ја вредноста на куранот денес, смешен е. Проповедано е право паганство, кое во тоа време кога се пишувало било нормално, а денес....:tapp:.
 
Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
Конкретно за блудот ( зината ) единствена казна која што е пропишана и постои во Кур,анот е онаа која што се наоѓа во 2 ајет од сура Нур: " Bludnicu i bludnika izbicujte sa stotina udara bica, svako od njih..."

И блудницата кога требаше да биде каменувана,Исус Христос рече :„Кој од вас е без грев,прв нека го фрли каменот“....Па се наведна долу на земјата,и започна да пишува по прашината.....ги запиша гревовите на истите оние кои сакаа да фрлат камен по неа,а потоа се тргнаа настрана.Бидејќи,НИКОЈ НЕ Е БЕЗ ГРЕВ!Ужасно е да се судат останатите,кога и самите не сме ни малку совршени.Има на сите Кој да ни суди.„НЕ СУДЕТЕ,АКО НЕ САКАТЕ ДА ВИ БИДЕ СУДЕНО“
 
O

Omer el Faruk

Гостин
И блудницата кога требаше да биде каменувана,Исус Христос рече :„Кој од вас е без грев,прв нека го фрли каменот“....Па се наведна долу на земјата,и започна да пишува по прашината.....ги запиша гревовите на истите оние кои сакаа да фрлат камен по неа,а потоа се тргнаа настрана.Бидејќи,НИКОЈ НЕ Е БЕЗ ГРЕВ!Ужасно е да се судат останатите,кога и самите не сме ни малку совршени.Има на сите Кој да ни суди.„НЕ СУДЕТЕ,АКО НЕ САКАТЕ ДА ВИ БИДЕ СУДЕНО“
Контекстот во кој Иса а.с. ги изговорил овие зборови е сосема на место. Но тоа не значи дека сега на секој маж и жена им е дозволено без разлика дали се во брак или не,да прават блудодејствија, оргии и разно разни прстапи. Ако денеска се толкува Библијата на начинот на кој вие ја толкувате,тогаш слободно нека се распуштат сите судови,затвори ,поправни домови и другите казнени институции и луѓето нека си живеат во хаос.

Значи прашањето г-дине Радост е многу јасно и кратко: Има или нема моќ Библијата да воспостави световни закони ( во кои влегува и казненото право ) за луѓето?

Фокусирај се на прашањето - чекам одговор.

Поздрав.
 
O

Omer el Faruk

Гостин
БИБЛИЈАТА е книга за сите времиња, нејзината вредност воопшто не губи. БИБЛИЈАТА е книга која нуди духовен мир, кој е универзален, кој не осудува, кој зближува, БИБЛИЈАТА ти остава простор да се развиеш во свој човек.

А кажи ми што ти нуди куранот? Начини на одмазада, омраза кон оние кои не веруваат во него, нееднаквост. Погледни ја вредноста на куранот денес, смешен е. Проповедано е право паганство, кое во тоа време кога се пишувало било нормално, а денес....:tapp:.
:nenene: Не греши душа. Немој она што не си способен,што не знаеш како да го направиш да му го припишуваш на другиот.

Еве ќе ти го повторам уште еднаш мојот пост, прочитај го внимателно и одговори.

И Кур,анот е полн со закони за однесување, со секој ајет се упатува повик како треба еден верник да живее. Но со таа разлика што Кур,анот е сеопфатна книга која е подобна да им одговори на сите предизвици и проблеми кои со себе ги носи животот за разлика од Библијата.

Не сакам никого да навредам но, дали сте се запрашале каква света книга е таа која нема моќ да го организира световниот живот на луѓето?

Ако велите,па тоа е оставено на државниот закон,световниот,тогаш нужно само по себе се наметнува прашањето: па што со тој човек кој пропишал смртни казни за разни злочини во световниот законик, што со тој човек ( судија ) кој што изречува казни спротивно на пасусот кој погоре го цитира?

А што пак ако постапиме по тој библиски пасус: Затоа немаш изговор човеку, кој судиш - кој и да си ти -зашто судејќи го другиот, сам се осудуваш, бидејќи ти кој судиш, го правиш истото.

На што ќе личи едно човечко општество ако се препушти самото на себеси и си живее без никаков закон ( секако тука влегува и казненото право)?

Зарем сметате дека е доволно само да се советува а да не се казнува?

Драги мои, ставете го прстот на челото,промислете добро и запрашајте се: Како е можно Бог кој е семоќен, да не може да воспостави свој закон во светот?

Да не забораваме: Новиот Завет нема верозаконик. Светото писмо не е способно да го организира световниот живот на луѓето, туку чека некој судија да го направи тоа за него.


Примери: -Човек ќе направи убиство - како ќе му пресудиш според Библијата?
- Човек ќе те украде, ќе ти ја запали куќата, силува ќерката,убие жената итн. - како ќе му пресудиме на овој грешник според Библијата? По примерот на Радост кој го даде со каменувањето на блудничката?


:nenene: Не,не и не!

А за тоа што ни нуди Кур,анот ќе ти одговорам кратко и јасно: -комплетен живот во кој е опфатен и духовниот и световниот сегмент на верникот. Живот кој е исполнет со наредби и забрани. Живот кој има можност за превентива но и за казна кога ќе се отиде во крајности.Со еден збор кажано: живот кој е регулиран од А до Ш.

Го имате ли вие тоа во Светото писмо?
Секое добро!
 
Член од
9 јуни 2008
Мислења
69
Поени од реакции
1
Како можеш да пишуваш вакви работи? Па дај подразмисли малце. Според вас попаметни биле некои луге што живееле илјадници години пред нас, нивните тогашни судови биле попаметни од сегашните, ма дај ти се молам. Само да те информирам дека светот напредува, се развива, се менуваат условите.:vozbud: На што личи тоа некој да те каменува? Ако е Алах толкав тиранин, нека дојде он лично да ја искаменува, а не некои полудени деликвенти. АЈ... друг пат повеќе.
Demek deneska ste mnogu pametni!??
A zosto ako togasnite Luge bile "nepametni"!
Zosto deneska Vie Pametnjakovicite se sluzete uste so Otkritijata na Tie "Nepametnjaci"??


Toa sto ke se kamenuva toj koj ce go napravet Bludot...E Pouka za Obdarenite so Razum....za da i tie ne go dobijat toa,ke zemaat pouka od toj koj e Kamenuvan,i nema da go pravat toa...

Za da imame zdravo Opstestvo!!!

Vo koe sekoj eden ce bide ramnopraven i ce ziuvat Blagoroden zivot!!!

Ili deneka vam vi se dopagat ovaa Vasa "Demokratija"!?

Deneska vi se dopagat ova..ako sinmu od Presedatelot Ukrade...Toj nema da odgovara,a ako nekoj posiromav Ukrade..togas ke go krkat toj Stapot..duri i za si nmu od Presedatelot ke go jade!!!

Zarem ovoj zakon deneska go sakate vie..zakonot na Tagutoto a??

E mn Praveden zakon imate..bravo!!!:pos2:

Ke ti prenesam eden hadis od Muhammed.s.a.v.s.!

Vo negovoto vreme edna Ugledna zena Ukrala,togas sankcijata za Kradenje e Secenje na Raka...dosol nekoj covek kaj Muhammed.s.a.v.s. za da posreduvat da ne i se izvrsuvat sankcijata....Togas Muhammed.s.a.v.s. se Vcrvel i mu rekol

Zarem sakas da posreduvas pomegu Allahoviot zakon?(za Promenuvanje)

(ako gresno do tuka nekade nesto sum citiral...gi molam bracata da me popravat)!

Togas Muhammed.s.a.v.s. mu rekol:Se kolnam vo onoj(Allah) vo cii race e mojata dusa,i Fatima cerkata na Muhammed.s.a.v.s. da Ukradese Ce i Go presecev Rakata!

E ova...ninana..e pravda,Ovaa pravda ja ima Samo vo Islamot!!

A vo denesnava tvoja Demokratija,go ima li ova,ja ima li pravdata??

Nemoj dami kazis deka ja ima!

aj pozdrav..Halid ibn Velid!
 
Член од
16 март 2007
Мислења
317
Поени од реакции
20
Aјде и од христијанска...
Адам во Рајот имаше една жена па одтаму, која е потребата од повеќе? Кој е тој фактор што одредува дали треба да се живее во некаква заедница со повеќе жени/сопруги? Похотата? Страстите?
Одличен заклучок!
ДА имало потреба мажот да има повеќе жени и обратно, Бог тоа ќе го знаел и така и ќе било.
Значи ПРОТИВ!
Не е ни здраво, ни продуктивно да се има заедница. било каква дали во вид на повеќе бракови, или на вонбрачни врски....тоа е само СУЕТА!
 

Kajgana Shop

На врв Bottom