Пожар во Кочани, диско Пулс.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.963
Поени од реакции
12.638
Ај деновиве пред години. Мене 70тите ме начекаа за претрес во рација во едно од тогашните диска. Одеднаш музиката прекина, запалија светла и почнаа претреси. Овде имало рација со музика и огномет? Со значка, имаат право во секој момент да го прекинат настапот. Ама Тортевски фино се изрази за полицајците.
Второ, ние често имавме (средно и факултет) вежби симулации од несреќи. А со оглед на тоа што иако учев и полагав за пожарникар 89та (за да работам како чувар во Охис), денеска скоро на ништо не се сеќавам. Значи потребно е и фирмите да организираат во најмала рака обуки и предавања и симулации од разни непогоди и како да се снајдеш во нив.
Барем рацијата ќе помогнела да не се случи пожарот.
Патем, претставник на јавниот ред и мир цели денови си бупка музика у подрум. Затварање, пффф.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.414
Поени од реакции
22.056
Читаш вест дека израелски доктори извршиле 23 тешки операции за 24 часа, и со тоа сигурно спасиле животи, и после налетуваш на ваков коментар. :facepalm:

Да не дошле докторите, ќе беше зошто не дошле да помогнат.

САМО ЗА 24 ЧАСА ИЗВРШИЛЕ 23 ТЕШКИ ОПЕРАЦИИ Израелските лекари направија чудо во Скопје
Медицинскиот тим од Израел се покажа како еден од највпечатливите во напорите за спасување на тешко повредените од трагедијата во Кочани.

Во само еден ден, во средата, израелските лекари извршиле 23 сложени операции, со што буквално спасиле 23 животи – потврдуваат македонски здравствени работници кои биле дел од заедничките тимови.

Иако сите странски екипи што дојдоа во земјава покажаа високо ниво на стручност и помогнаа во стабилизирање на повредените, според сведоштва на медицинари кои работеле со нив, израелскиот тим се издвојувал со својата посветеност, брзина и искуство во третман на вакви трауматски повреди.

Израелците биле распределени во трите скопски болници, каде работеле заедно со македонскиот медицински персонал, како и со тимови од Чешка и од Србија.

Очевидци истакнуваат дека покрај напредната опрема и лекови кои ги донеле со себе, нивната несебична ангажираност и стремеж да спасат што е можно повеќе животи била фасцинантна.

Дел од нивната екипа веќе ја напушти Македонија, но други останале за да ја започнат втората, далеку покомплицирана фаза на лекување, која бара длабоко медицинско знаење и прецизност.

Пофалба за странските лекари пристигна и од претседателката Гордана Сиљановска Давкова.

„Имав особена чест да ги примам медицинските тимови од Државата Израел (16 члена) и Чешката Република (6 члена), во придружба на нивните амбасадори, пред заминувањето. Тие, заедно со веќе заминатиот српски медицински тим од ВМА, извршија стотина операции во соработка со македонските лекари. Се работи за лекари со врвно знаење, професионалност, хуманост, пожртвуваност и етика. Убаво е да се чујат комплименти за нашите лекари, како и изразена спремност за нивна едукација. По она што го чув од нив, не можев да најдам соодветни зборови за да им изразам должна благодарност. Од срце им благодарам за херојскиот ангажман во спасувањето на животите на настраданите во апокалиптичниот пожар. Никогаш нема да го заборавам нивниот несебичен лекарски потфат“, напиша претседателката на Фејсбук.

Во меѓувреме, израелските лекари со почит зборувале за своите македонски колеги и ја пофалиле брзата интервенција на институциите, нагласувајќи дека токму таквата соработка дала резултати во клучните моменти.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
17.090
Поени од реакции
51.790
Читаш вест дека израелски доктори извршиле 23 тешки операции за 24 часа, и со тоа сигурно спасиле животи, и после налетуваш на ваков коментар. :facepalm:

Да не дошле докторите, ќе беше зошто не дошле да помогнат.

САМО ЗА 24 ЧАСА ИЗВРШИЛЕ 23 ТЕШКИ ОПЕРАЦИИ Израелските лекари направија чудо во Скопје

Без грам сомнеж најглупа и најбезвезна жена во државава. Докажано низ триста примери како тогаш кога се испосра со Ласкарци.
Кога кажувам дека УКИМ е коренот на нашата мизерија и дека треба да е безмилосно гранатиран, прво лице што ми се појавува пред Фрчко, Таки и слични ми е овоа глупичко стринче.

Член од
14 октомври 2021
Мислења
190
Поени од реакции
439
Во Пулс малце пред пожарот имало рација за дрога и малолетници.
зашо не кажале за пиротехниката нешто?
А) толку го знаат законот, влезени со средно и врски
Б) корумпирани до даска

ниииза пропусти

Член од
6 април 2014
Мислења
5.152
Поени од реакции
6.616
Без грам сомнеж најглупа и најбезвезна жена во државава. Докажано низ триста примери како тогаш кога се испосра со Ласкарци.
Кога кажувам дека УКИМ е коренот на нашата мизерија и дека треба да е безмилосно гранатиран, прво лице што ми се појавува пред Фрчко, Таки и слични ми е овоа глупичко стринче.
Donekade objavata i e na mesto za toa sto go napravi izrael vrz gaza. Ama postot i mozel da poceka uste edna nedela ili mesec za da go napise.

Член од
23 август 2010
Мислења
40.124
Поени од реакции
117.678
Во Пулс малце пред пожарот имало рација за дрога и малолетници.
зашо не кажале за пиротехниката нешто?
А) толку го знаат законот, влезени со средно и врски
Б) корумпирани до даска

ниииза пропусти
Зашо влегле да најдат дрога и малолетници. Аман ова со пиротехниката како го правите божем со тенкови и хермелини влегле внатре и пукале со саати... Класика е тоа на секој настап/свадба/веселба, се користат тие прскалки и никој не обраќа пажња на тоа од аспект дека претставува животна опасност. Уствари тие и не се некаква опасност, освен нели ако местото каде што се пуштаат не е по прописи и е изградено од лесно запаливи материјали.

Член од
14 октомври 2021
Мислења
190
Поени од реакции
439
Зашо влегле да најдат дрога и малолетници. Аман ова со пиротехниката како го правите божем со тенкови и хермелини влегле внатре и пукале со саати... Класика е тоа на секој настап/свадба/веселба, се користат тие прскалки и никој не обраќа пажња на тоа од аспект дека претставува животна опасност. Уствари тие и не се некаква опасност, освен нели ако местото каде што се пуштаат не е по прописи и е изградено од лесно запаливи материјали.
Аман ова??
Па од шо закопавме завчера 59 луѓе?
Од дрога да не умреа?
Ако пред тебе гледаш нешо шо не е океј, и да си таму за друго, ќе реагираш.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.748
Поени од реакции
11.904
Не е точно.

Пак спамирате. Првиот ден се уапсени директно инволвирани со дискотеката. Градоначалникот е одведен на испитување, полицијата влезе во општината итд итд.

Иако лажеа дека избегал, не се јавил бла бла. Градоначалникот цел ден бил на распит.

Прво се прави распит, се собираат докази, па се покренува обвинение. Сакате правна држава? Почитувајте презумција на невиност и процедури, а не да суди толпа полуписмени фејсбук тролови и партиски ботови, кои користат трагедија за собирање политички поени.
Првиот ден или мислиш третиот откако даде оставка од морални причини он беше на распит така да навалете ботови

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
17.090
Поени од реакции
51.790
Donekade objavata i e na mesto za toa sto go napravi izrael vrz gaza. Ama postot i mozel da poceka uste edna nedela ili mesec za da go napise.
Постот можел да почека некој нареден живот, ама кога во ситуација во која секој нешто кажува, ете сакаш и ти да си чуена, релевантна и да не си покусо, ваков пролив од ставови искачаат.
Генерации и генерации студенти биле изложени на моронов.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.414
Поени од реакции
22.056
Можела барем додека е ден на жалост да нè поштеди од "левичарењево", да почека некој ден.

Член од
28 октомври 2019
Мислења
221
Поени од реакции
167
sega mene bas i ne mi e jasno kako od taa cold spark mashine nastana pozarot, (jasno vidovme od niv bese od iskrite), izgledav nekolku videa na yt , velat isfrla ladni iskri, luge so race gi fakjaat, da ostava ko tocki no ne se izgorenici,i ne se voopsto opasni, opasno e vo oci da vlezat //, gi koristat i vo zatvoreni prostorii
i sega navistina ic ne mi e jasno kako predizvika pozar
ete pr ovoj , a mislam istite se ?

Член од
6 ноември 2014
Мислења
4.366
Поени од реакции
10.695
Аман ова??
Па од шо закопавме завчера 59 луѓе?
Од дрога да не умреа?
Ако пред тебе гледаш нешо шо не е океј, и да си таму за друго, ќе реагираш.
Абе ти мислиш така е тоа, тие обучени за све и свашта се. Тие имале една единствена задача и ја работеле таа. Плус, има видеа на тикток за нова година бетер пиротехники се пуштале таму, ама имале среќа па не се запалило. Или мењале нешто у меѓувреме, завеси неам поим свашта се збори. Мислиш знаеле дека не е океј? Не знаеле и не било нивно да знаат.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.996
Поени од реакции
11.491
Е да си ми жив и здрав за ова што го рече!!!
Коренот на сите упропастени генерации ученици, кои потоа завршуваа на истиот УКИМ, за пак да уништуваат следни генерации ученици, и така во магичен круг!
Ова за педагошките и наставни насоки..

За економија и право па воопшто и да не зборуваме... дувло на дегенеризам, апашлук, криминал и анти-државно однесување...
Се што ни се случува, со сите кадри од 91'ва наваму е произлезено баш од тој УКИМ!
Со мал исклучок на пастирот, што ни вујче владика не можеше да го направи "магистер" таму, па у Прилеп го "устручаваа" :rolleyes:

П.С. со чиста свест и совест го пишувам ова како нивни дипломец :unsure:

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.414
Поени од реакции
22.056
sega mene bas i ne mi e jasno kako od taa cold spark mashine nastana pozarot, (jasno vidovme od niv bese od iskrite), izgledav nekolku videa na yt , velat isfrla ladni iskri, luge so race gi fakjaat, da ostava ko tocki no ne se izgorenici,i ne se voopsto opasni, opasno e vo oci da vlezat //, gi koristat i vo zatvoreni prostorii
i sega navistina ic ne mi e jasno kako predizvika pozar
ete pr ovoj , a mislam istite se ?
Тоа дали била баш таква опремата за прскалиците, може да знае само обвинителството. Можеби била некоја кинеска верзија, можеби е некој дефект, можеби и да не била толку "cold" машината...

И без разлика каква била, требало малку осет да се има, да не се пушта до плафон горе знаејќи дека тој е обложен со акустичен сунѓер. Доволно било и две метри во висина да го пуштат, но тоа е тоа сега, никој не претпоставил дека може да дојде до ваква трагедија. Се надевам во иднина, поучени од трагедијава, ќе се дигне малку свест и за вакви работи.

Kajgana Shop

На врв Bottom