Пожар во Кочани, диско Пулс.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.957
Поени од реакции
35.995
Во случајов во Кочани повеќето кренаа паника кога се проширил пожарот и почнало да се гаси со ПП апартот. Јас не видов многу луѓе премногу да врескат и паничат кога почна малку да гори.

Јас да сум би испаничил да го видам огнот дури уште не проширен. Овие беа лабаво.

Точно дека толку луѓе не можат да излезат и скалите на влезот се мали ќе се потепаат ама уште на почеток можеше барем тие што се многу поблиску до влезот/излезот мирно да излезат.
Едно е сигурно, ако не ич тогаш дека многу помалку жртви ќе имало.
Она е веќе поодмината фаза каде пожарот е проширен на плафонот а гостиве се однесуваат како тоа да е дел од програмата... Се разбира дека тука кривите се од управата и обезбедувањето, буквално на првото пламенче требало да ја испразнат дискотеката. Криви се од власта што вака се работи под стандарди, што се замижува на пропусти заради корупција. Но на крај секој е одговорен за себе да направи што може во очигледни ситуации кога никој друг нема да го спаси.
Автоматски споено мислење:

Pazi, treba da se predava vo sredni, za kako da se spravuvame vo substandardni objekti, ili tie substandardni objekti ne treba da postojat zatoa sto plakame danok za toa?
Ајде сега не ги заменувај тезите. Сите треба да го гледаат она и да се едуцираат. Менаџмент на клубови и обезбедување - како показен пример што се дешава ако нема навремена евакуација и за да научат дека нема заeбaвање со пожар. Обичните луѓе за да научат дека нема заeбaвање со пожар... И крајно властите, исто како показен пример како умираат луѓе од неспроведување стандарди.

Ти плаќаш данок и некој треба мора и треба да те пази, ама во твој интерес е и да се едуцираш за корисноста од мајка Бежанија во такви ситуации.

Затоа е корисно тоа видеото што го критикуваш. Снимачот буквално е до бина, ама едно 15-20 секунди пред другите почнува да се движи кон излезот. Буквално во тоа време на реакција била разликата меѓу живот и ужасна смрт... Ако тоа не е доволно едукативно за тебе, тогаш ок. Твоја работа.

Последно уредено:
Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.843
Поени од реакции
4.549
По видеата што ги гледам можело ова да заврши со најмалку или можеби 0 жртви а само материјална штета. Значи додека малку гореше и го приметија си седеа лабаво наместо да го напуштат локалот. Дури и на Панчо кога му кажуваат он не е свесен дека најдобро е да се напушти одма локалот. Можеше Панчо одма да каже на микрофон ќе го напуштиме локалот и без туркање многумина ќе напуштеа.

Веројатно мислеле брзо ќе земе некој да го изгаси и ќе продолжи забавата, не свесни дека се шири огнот за неколку минути.

Друго во тој момен сигурно некој биле во вецето најчесто девојки се задржуваат повеќе и кога излегле огнот веќе бил проширен.
Мислам имаше видео од Панчо каде што самиот вика „излезете сите па ќе го изгасиме пожарот и ќе се вратиме сите забавата ќе продолжи“ што сигурно влијаело и врз гостите под дејство на алкохол и сл да не ја сфатат ситуацијата толку сериозно.

Член од
11 октомври 2024
Мислења
502
Поени од реакции
901
Член од
14 октомври 2021
Мислења
190
Поени од реакции
449
Има кај Боган Илиевски на Фб студенти како го договарале протестов утре.
Усра работа тој шупакот.. не ги прљајте студентите бе. Говеда!

Nik20

Неверификуван член од немаштија
Член од
13 јули 2009
Мислења
5.558
Поени од реакции
7.175
Има кај Боган Илиевски на Фб студенти како го договарале протестов утре.
Усра работа тој шупакот.. не ги прљајте студентите бе. Говеда!
Го знае форумов Богдан, и Богдан го знае форумов :)
Постарите членови ќе се сетат што правеше Богдан на времето, како од ОТПОР стана комита:pos:

Член од
23 август 2010
Мислења
40.127
Поени од реакции
117.698
Уште една во низата работи кои никогаш не се случиле. Веруваш ти на причава?

Прво, бил у диско и туку така му текнало да пријавува малолетни лица дека има во диското, нема проблем. Ја у диско кога идам баш тоа гледам, а не да се напијам и да си поминам убаво болејќи ме кур за се.

Второ, обезбедувањето го тргнало на страна и го провоцирале чекајќи реакција од него за да може да го тепаат. Ок, нема проблем, ако те приметат дека нешто мрчиш ќе те акнат од земја и ќе испариш во вид на прдеж од дискотеката.

Трето, кога видел дека нема каде им рекол дајте еден по еден доаѓајте пошо ја сум сам башка од друг град. :pos: :pos: :pos: :pos: Мајко мила.

Четврто, журката се прекинала и дискотеката била испразнета, нема проблем и за ова.

Петто, отвори му го профилот на ФБ, гомно од партијата Левица кое шири невистини, треска зелени и сака да ја искористи ситуацијава што се дешава моментално за да го разбесни народот уште повеќе, како и неговиот смрдлив лидер, да му ебам коренот јас на него, гнида.

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.843
Поени од реакции
4.549
Постарите членови ќе се сетат што правеше Богдан на времето, како од ОТПОР стана комита:pos:
Од такви „комити“на батерии за пари како Богдан правите патриоти си отидоа од партијата, или ги тргнаа на страна

Член од
14 октомври 2021
Мислења
190
Поени од реакции
449
Не знам
Не знам ни со која партија е, не ме интересира. Ме разочара видеото..
Утре гледам Слободен Печат организираат мирен собир во Парк, може на тоа да одам. Со протестов ја усраа.. преку деца еј сакаат да делуваат.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.199
Поени од реакции
3.454

Прво, бил у диско и туку така му текнало да пријавува малолетни лица дека има во диското, нема проблем. Ја у диско кога идам баш тоа гледам, а не да се напијам и да си поминам убаво болејќи ме кур за се.

Второ, обезбедувањето го тргнало на страна и го провоцирале чекајќи реакција од него за да може да го тепаат. Ок, нема проблем, ако те приметат дека нешто мрчиш ќе те акнат од земја и ќе испариш во вид на прдеж од дискотеката.

Трето, кога видел дека нема каде им рекол дајте еден по еден доаѓајте пошо ја сум сам башка од друг град. :pos: :pos: :pos: :pos: Мајко мила.

Четврто, журката се прекинала и дискотеката била испразнета, нема проблем и за ова.

Петто, отвори му го профилот на ФБ, гомно од партијата Левица кое шири невистини, треска зелени и сака да ја искористи ситуацијава што се дешава моментално за да го разбесни народот уште повеќе, како и неговиот смрдлив лидер, да му ебам коренот јас на него, гнида.
Пиши му на фејсбук кога си го пронашол да ја прикачи пресудата да видеме архивскиот број, па ќе ја пронајдеме на сајтот за пресуди дали навистина има таква пресуда, многу е лесно да докаже дали ја зборува вистината.

Член од
23 август 2010
Мислења
40.127
Поени од реакции
117.698
Пиши му на фејсбук кога си го пронашол да ја прикачи пресудата да видеме архивскиот број, па ќе ја пронајдеме на сајтот за пресуди дали навистина има таква пресуда, многу е лесно да докаже дали ја зборува вистината.
Одма еве баш тоа ќе праам. За жал за овие работи нема доказ, зборам за тоа дека им рекол 1 на 1 да му доаѓаат и слично, а сите овде знаеме дека се измислени и неточни.

Член од
12 март 2009
Мислења
21.074
Поени од реакции
17.302

Верувам дека има сега разни правокатори, ама вистина е дека кај нас ако пријавуваш нешто, па и кражба на точак, повеќе ќе бидеш малтретиран од крадецот...не е до полицијата...ј
Зошто не се Разгледуваат Анонимни пријави за Општи работи ???
На пример во болницата ги нема цревата во ормарчињата за хидрантска мрежа ??
Полиција казнуваше кај тутунски на раскрсница, ама само 2 дена, Престанаа, а тука на 100 метра е сообраќајна полиција!!
Знам што е, запрале некој Моќник па тој се јавил итн...
Уште Пред 30 години, пајак дигнал кола на моќник, по неколку дена Моќникот пратил градежна инспекција и булдожер и ја Срушил Бараката на Пајак службата кај Нова Македонија !!!

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.199
Поени од реакции
3.454
Одма еве баш тоа ќе праам. За жал за овие работи нема доказ, зборам за тоа дека им рекол 1 на 1 да му доаѓаат и слично, а сите овде знаеме дека се измислени и неточни.
Таа работа може да ја измисли, да кажува колку е силен 1 на 1, ама ако е осуден, па и да не е осуден, мора да има предмет со уникатен архивски број, постои сајт каде можат да се гледаат пресудите и ќе видеме што точно пишува таму, по кое образложение е опоменат, ако ја зборува вистината нема причина да не ни ја покаже пресудата.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.616
Поени од реакции
31.453
Ајде сега не ги заменувај тезите. Сите треба да го гледаат она и да се едуцираат. Менаџмент на клубови и обезбедување - како показен пример што се дешава ако нема навремена евакуација и за да научат дека нема заeбaвање со пожар. Обичните луѓе за да научат дека нема заeбaвање со пожар... И крајно властите, исто како показен пример како умираат луѓе од неспроведување стандарди.

Ти плаќаш данок и некој треба мора и треба да те пази, ама во твој интерес е и да се едуцираш за корисноста од мајка Бежанија во такви ситуации.

Затоа е корисно тоа видеото што го критикуваш. Снимачот буквално е до бина, ама едно 15-20 секунди пред другите почнува да се движи кон излезот. Буквално во тоа време на реакција била разликата меѓу живот и ужасна смрт... Ако тоа не е доволно едукативно за тебе, тогаш ок. Твоја работа.
Секогаш го дискредитираш секој соговорник дека ти менува тези, баш исто вака.
Тоа видео да го гледа обезбедување е во ред и пожарникари и сопственоцо на клубови ок. Во спротивно е шокантна содржина, и нема корисни информации за спасување.
Просечен човек должност му е да се наведне и да бега ползејќи или да се наводени.

Но сето тоа е џабе ако нема излез.
А нема излез затоа што има една врата, нема прозори, нема хидрант, нема пп апарати, нема прслкалки, нема аларм за пожар и илјада други пропусти што не се моја обврска.

newcastle

Shearer
Член од
23 декември 2014
Мислења
534
Поени од реакции
418
Брат му на Миле Лефков му бил адвокат на газдата на Пулс! Ете зошто бил заштитен како бела мечка, се кинеле пломби, се работело на диво! Затоа ли добиле лажна лиценца? Затоа ли Миле Лефков се крие? Затоа ли се мачат да ја насочат истрагата кон други луѓе. Срамота будали не прават.

Attachments

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.957
Поени од реакции
35.995
...и нема корисни информации за спасување.
Абе буквално видеото го снима човек кој останува жив само затоа што почнува да бега десетина секунди пред сите други... Ако тоа за тебе не е „корисна информација“, ок. Но за сите што се разумни тоа е корисна информација која објаснува дека кога ќе видиш пожар во затворен објект полн со (пре)многу луѓе: БЕГАЈ ВЕДНАШ НАДВОР.

А нема излез затоа што има една врата, нема прозори, нема хидрант, нема пп апарати, нема прслкалки, нема аларм за пожар и илјада други пропусти што не се моја обврска.
Така е, тоа што го наведуваш е обврска на газдите и на државата. Секако дека тоа не е е твоја обврска... Но немаш ни обврска да погинеш ако можеш сама да се спасиш.

Секогаш го дискредитираш секој соговорник дека ти менува тези, баш исто вака.
Па не те дискредитирам тебе лично, аман.
Ти го дискредитирав ставот кој со аргументи го покажав дека е погрешен... Ајде би ти се извинил што го направив тоа (не дај боже во дискусија да се дискутирало), ама всушност ти почна мене да ме цитираш и да го наметнуваш твојот став.

Kajgana Shop

На врв Bottom