Подобро се учи од свои или од туѓи грешки?

Ashley

بين الحياة والموت
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.043
Поени од реакции
35
Најубаво од туѓите грешки да се учи, да не ставаме рака во оган кога веќе некој пред нас се изгорел. Многу пати сум учела од туѓите грешки, но не и секогаш. За некои работи додека сам не увидиш, не ти се случи неможеш да знаеш.

MaRyJaNe-poison

Beauty in Black
Член од
11 септември 2007
Мислења
2.722
Поени од реакции
168
Најправилно и најдобро е да се учи од туѓи грешки...
Бидејќи боли кога се учиме од своите... Но токму поради тоа, подобро се учи од своите грешки, мислам, после тоа сигурно два пати ќе помислиме пред да направиме нешто... бидејќи убаво сме осетиле на своја кожа како е!
Зависи кај кого како.... јас на пример кога сум осетила на своја кожа после тоа ептен внимавам да не ми се повтори...
а кога е од туѓа грешка, не обрнуваш многу внимание!
мада, боли кога е од своја :nesum:
Значи најдобро се учи од своја грешка, а подобро е да се учиме од туѓите!

Член од
4 февруари 2007
Мислења
1.640
Поени од реакции
16
Учиме повеќе од своите затоа што е осетено на наша кожа,но и од туѓите.Сепак,од туѓите само гледаме,а на нашите осеќаме.:)

Маца_мк

♫♥good girl gone bad♥♫
Член од
13 февруари 2007
Мислења
6.421
Поени од реакции
464
отсекогаш ми викале: учи од туѓите грешки
ама за џабе.секогаш нешто мора прво да осетиш на своја кожа за да се опаметиш и да знаеш како да го избегнеш наредниот пат

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Ние луѓето пред се се ситиме на туѓите грешки и пропости.

Учиме исклучиво од своите грешки.
Лошо е кога ќе ти се случи една грешка, да дозволиш тоа да се повтори уште еднаш-тоа е знак дека не си доволно зрел и дека уште не сфатил и разбрал дека се она што ти се случува во животот можеби е случајно но сепак е школо за понатаму.

Член од
18 ноември 2007
Мислења
609
Поени од реакции
41
Pametnite luge se ucat na tugite greski ,za zal, poveketo se ucime od sopstvenite.:smir: :smir: :smir:

ПрИтИ_гРл

Unforgivable ♥
Член од
6 јуни 2006
Мислења
2.554
Поени од реакции
22
На туѓи грешки само може да се увиди, што не значи дека ти нема да ја направиш истата таа грешка. Се прават грешки и се повторуваат, но најмногу се учи кога ќе се почуствува на сопствена кожа!

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
а како можеш да се учиш од туѓи грешки , кога никој не ти кажува каде и кога згрешил ?!
E да, има луѓе кои ги кријат своите грешки, т.е. не ги признаваат. Гордост, најверојатно.

Учам и од туѓите (не сечии) грешки и од своите. Без разлика што не ги чувствувам директно на своја кожа, сепак последиците од некоја туѓа грешка несакајќи ги доживувам блиску. Не сум рамнодушна кога некој ми ја доловува грешката и така учам. А сопствените грешки гледам да не ги повторувам. Од друга страна пак, може да се случи да знам за туѓа грешка, а да сакам самата да искусам. Некогаш чувствувам дека треба да ризикувам и јас без разлика што некој имал лошо искуство во врска со истото.

Ги имам предвид туѓите грешки, а се трудам да не ги повторувам сопствените.

Скулгрл

Queen of the superficial::..
Член од
17 јануари 2006
Мислења
5.059
Поени од реакции
69
Од туѓите грешки единствено нешто што можам да извлечам како корисно е некаков вид на искуство. Може да ми се најде корисно некогаш (пример, да бидам во иста/слична ситуација и да си кажам „Еј да беее, на оваа и оваа и се деси тоа, дај ќе бидам претпазлива.) Сепак, шансите да се сетам на тоа се минимални кон непостоечки, освен ако личноста не ми е премногу блиска или фамилија.

Згора на тоа, кога некој друг ќе згреши, секогаш си викам дека нема шанси и мене да ми се случи истото, и не толку обрнувам внимание на туѓите последици. Нормално-затоа што се туѓи.

Од друга страна, кога јас лично ќе се изгорам еднаш, ретко ја повторувам истата грешка (ретко исклучок да ми се деси да се изгорам по втор пат, ама се дешава :icon_lol:).

Се` на се`, подобро се учи од сопствените грешки.

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.406
Поени од реакции
5.973
Од сопствените.

Кога ќе почувствувам нешто на своја кожа тешко дека ќе се обидам да го направам пак, последиците од грешката паѓаат врз мене, а со тоа и претпазливоста да не ја повторам истата.
„Кој еднаш се изгорел од врело млеко, дува и на матеница“. :)

Од туѓите грешки се учи исто така, ама повеќето од нас не обраќаат внимание, не ги засега, не ги допира туѓата болка.
„На туѓ грб и сто стапа се малку“. :)

Член од
8 април 2007
Мислења
725
Поени од реакции
6
Најубаво се учи од своите сопствени грешки...После секоја направена, знаеш дека мораш да се трудиш да не го повториш тоа шо си го направил и она кое си го згрешил..И тогаш стануваш свесен за тоа и сигурно ако си се изгорил еднапш не си будала да се изгориш по втор пат..

Chombe_United

Да ми бричите ташаците!
Член од
14 декември 2007
Мислења
8.809
Поени од реакции
452
Најубаво се учи од своите сопствени грешки...После секоја направена, знаеш дека мораш да се трудиш да не го повториш тоа шо си го направил и она кое си го згрешил..И тогаш стануваш свесен за тоа и сигурно ако си се изгорил еднапш не си будала да се изгориш по втор пат..
Во целост се согласувам. Но некогаш треба да се учи и од туѓи зошто и тое е едек квалитет на личноста.Поз.

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
Od sostveni normalno. Tie imaat pogolem i direkten efekt vrz tebe. Trgnuvajki od egoisticnosta na covekot sekogas poveke boli koga ti samiot si sgresil otkolku nekoj drug.

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.141
Поени од реакции
10
E да, има луѓе кои ги кријат своите грешки, т.е. не ги признаваат. Гордост, најверојатно.

Учам и од туѓите (не сечии) грешки и од своите. Без разлика што не ги чувствувам директно на своја кожа, сепак последиците од некоја туѓа грешка несакајќи ги доживувам блиску. Не сум рамнодушна кога некој ми ја доловува грешката и така учам. А сопствените грешки гледам да не ги повторувам. Од друга страна пак, може да се случи да знам за туѓа грешка, а да сакам самата да искусам. Некогаш чувствувам дека треба да ризикувам и јас без разлика што некој имал лошо искуство во врска со истото.

Ги имам предвид туѓите грешки, а се трудам да не ги повторувам сопствените.
токму така
егото

само прво дефиниција за поимот ГРЕШКА

jass

Aut viam inveniam aut faciam!
Член од
25 август 2007
Мислења
328
Поени од реакции
4
ucenje od tugite grseki-teorija