Подобро се учи од свои или од туѓи грешки?

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.141
Поени од реакции
10
Ако имаш развиена и моќна перцепција....ама цело време ќе го приметуваш тоа ...дека секогаш некој греши со нешто .
Пред се ќе судиш со здрав разум и ќе согледаш дека не би требало да следиш нечиј пример..:)

МОЌТА НА ПЕРЦЕПЦИЈАТА си ја употребувам за креативни цели
неспособноста односно неснаодливоста на поединецот не треба да се потенцира
кога ќе созрее ќе роди плод

што е тоа здрав разум ?

секој поединец се гради и учи од околината во која живее...
критериумот на согледувањето, бистрината, емоциите и многу други работи во дадени моменти губат контрола...

всушност грешките и непостојат, постои само повреда на емоцијата...

Од самото однесување и реакција на оној кој направил некоја грешка, а ти си се нашол во негова близина, или пак можеби те прашал за совет, сакал само да си олесни и ти раскажал што се случило.:wink:
таков човек не сум сретнала и навистина не разбирам што претставува грешка во животот ?!

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Хм... Едно е да се знае што како, а друго е да се осети тоа на своја кожа. Сепак тоа на својата кожа некако подобро се осеќа и се учи. Теоријата е теорија, но праксата е закон :)

С

Сатори

Гостин
~*~

Има една реченица која што ја прочитав и ме замисли,а идеше отприлика вака:

Будалите учат од сопствените грешки,а мудрите од туѓите.
Не секогаш е така, тоа е нешто што би требало да важи само во теорија, но ретко е така во праксата т.е. реалниот живот.
:vesterce:

Треба ли да осетиме нешто на своја кожа,за да сфатиме дека е погрешно па да се поправиме или пак подобро е да ги гледаме туѓите грешки па да се трудиме да не ги направиме истите?
Добро е да знаеме да учиме од туѓите грешки, тоа би дошло како „присвојување на туѓото искуство“, но вистинското значење на некоја болка најдобро го чувствуваме на своја кожа.
Покрај се тоа не прави поиздржливи, јас овде би цитирала:
„Тоа што не не убива, не прави посилни.“
:smiz:

Дали човек подобро може да ги увиди работите и своите грешки ако него му се случат или не е тоа така?
Секогаш е така.
Премногу би ни бил едноставен животот ако научиме се од останатите, каде би било тогаш местото за подобрувањето на личноста и стекнувањето искуство.

Дали ако учиме од туѓите грешки,не можеме да стекнеме повеќе искуство или напротив?
Да не се повторувам, можеме да го „присвоиме“, да, но ретко ќе го сфатиме вистинското значење.За тоа е потребно ние да го доживееме.

--**ЕмА**--

take me as i am
Член од
14 ноември 2007
Мислења
380
Поени од реакции
11
Најмногу учам од своите грешки на жалост , и тоа е така изгледа дека никогаш не слушам други совети , многу сум тврдоглава и после влагам у гомна и тогаш си ја сваќам грешката, си ја мразам таа особина ама едноставно не може никој да ме увери дека лошо е тоа што го правам се додека ради истата работа јас сама не се заебам...

Desire

Refuse,Resist
Член од
25 декември 2007
Мислења
1.823
Поени од реакции
284
Подобро се учи од свои грешки, зошто обично викаме ако му се случило нему немора да значи дека ке ми се случи и мене,затоа додека не осетиш на своја кожа нема да научиш.Јас редовно се зафркнувам за вакви работи бидејќи често си го користам тоа мото.И обавезно си ја признавам грешката.

Член од
22 август 2007
Мислења
550
Поени од реакции
16
Јас мислам дека подобро се учи на свои грешки, затоа што друго е кога ќе го осетиш на своја кожа, многу полесно ќе го запамтиш.

Etushko! :)

блажо <3 all
Член од
24 ноември 2007
Мислења
346
Поени од реакции
1
многу се учи од свои грешки.. а за од другите , сите се различно воспитани :toe:

bebush

Portable Heater
Член од
4 септември 2007
Мислења
4.468
Поени од реакции
5.166
од своите..ние грешиме..ние постапуваме погрешно..мораме да научиме да не ги повторуваме истите грешки во иднина и да бидеме повнимателни:pipi:

Billa Bong

I love Basketball
Член од
14 август 2006
Мислења
6.590
Поени од реакции
11
"Додека не ти изгори јајцето...нема да научиш како се пржи.."

Зборот ми беше секој си учи од својте грешки...

Некогаш учиме и од туѓите грешки но пред се својте грешки нема да ги
исправиме ако не сме поминале низ нив..

Д

Демијан

Гостин
Па мислам дека од свои грешки подобро се учи.Викаат дека најдобро се осеќа на своја кожа!

Член од
29 ноември 2007
Мислења
1.149
Поени од реакции
38
Повеќе се учи од своите грешки отколку од туѓите,од проста причина што туѓите не не болат нас и брзо ги забораваме,а додека своите си ги памтиме.

Batistuta

..пак од скриен број...
Член од
16 февруари 2005
Мислења
1.945
Поени од реакции
50
Факт е дека најдобро се учи од свои грешки. Ама ако некој си дозволи таков луксуз да учи само од свои ќе ја загуби партијата. Веројатно мора да се балансира.

BiG_kIsS

You talk too much... Let me shut you up
Член од
4 септември 2007
Мислења
3.414
Поени од реакции
2.923
Од своите, ама така е поболно... Најдобро би било да можеме да учиме од туѓите исто колку и од нашите.... Ама тоа е.... Штета што некои ни од своите не учат.....

F i l i p

·٠•● DoN FiLiP ●•٠·˙
Член од
23 декември 2007
Мислења
50
Поени од реакции
0
Jas licno obicno ucam i od svoite i od tugjite greski...vikaat uci od postariot ama ne odi po nego...nvm, najubavo e da se pravat sto pomalku greski zasto nekoi ostavaat golemi posledici..

Mlad_man

Sine Qua Non
Член од
20 април 2007
Мислења
3.475
Поени од реакции
207
За грешките никогаш човек не може да научи само од своите или само од нечии други грешки. Секогаш мора да се комбинра.

Kajgana Shop

На врв Bottom