Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Полека колега атеист (колку и страшен да ти изгледа зборот, во основа и ти си). Никаде не реков дека не сакам дуку дека не верувам. Кај мене исто не постои зборот верувам (без презир)
Боговите се богови од која и да е религија или митологија. Дали ти веруваш во некој таков?
Хептаграм не е вистински атеист, во најтесна смисла на зборот. Иако атеизмот се дефинира како отсуство на верба во Бог како личност, тоа оди рака под рака со неверување во постоењето на ентитет наречен душа, како и во бесмртноста на тој ентитет. Хептаграм верува во реинкарнација, и со самото тоа во постоење и бесмртност на душата...
--- надополнето: Sep 27, 2011 9:07 PM ---
Премина од мистик во агресивен теист?

Е ако де...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Секако дека не сум повикан да зборам у негово име, али баш ми е гајле.
Он не е атеист.
Ако стварно се држи до тоа што го пишува на форумов - сигурно е само едно, а тоа е дека он не е атеист.
Хептаграм не е вистински атеист, во најтесна смисла на зборот. Иако атеизмот се дефинира како отсуство на верба во Бог како личност, тоа оди рака под рака со неверување во постоењето на ентитет наречен душа, како и во бесмртноста на тој ентитет. Хептаграм верува во реинкарнација, и со самото тоа во постоење и бесмртност на душата...
Реков во основа е. Нека се изјасни самиот. Дали верува во некој од 5000 богови? Сето друго околу душите не спаѓа во атеизам.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.268
Поени од реакции
84.374
Премина од мистик во агресивен теист?

Е ако де...
Мистик?
Ја не ни знам што точно значи тоа. Некој што не се придржава до догмите, or somethin', а сепак оди по тој пат?

Иначе ништо ново за мене. Според мене, одувек сум бил агресивен теист.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Реков во основа е. Нека се изјасни самиот. Дали верува во некој од 5000 богови? Сето друго околу душите не спаѓа во атеизам.
Бог и постоењето на душата се лице и наличје на едно исто учење. Бог не е потребен во свет во кој што не постои душа како ентитет...
--- надополнето: Sep 27, 2011 9:14 PM ---
ДОСАДНО. Сите дискусии за религијата се на смрт досадни. Се е кажано, само се верглаат истите муабети...

Потребна е нова вера, нерелигиозна... :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
Полека колега атеист (колку и страшен да ти изгледа зборот, во основа и ти си). Никаде не реков дека не сакам дуку дека не верувам. Кај мене исто не постои зборот верувам (без презир)
Боговите се богови од која и да е религија или митологија. Дали ти веруваш во некој таков?
Кажав јас не верувам, спознавам... Ако ти кажам да верувам, ти и твојата матрица на спознание ќе ме класифицирате во групата верници...
Ако кажам пак сеуште не сум спознал доволно за да кажам дека има или нема богови, ќе идам во која група? :) Научник? :)

п.с. Можам да зборувам јас и како верник, и како атеист, и како научник... Едно е што зборуваш друго е што правиш. А што правам, не се опишува на форум, и на непознати. :)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
ко ти кажам да верувам, ти и твојата матрица на спознание ќе ме класифицирате во групата верници...
Нормално. Исто како што и оној кој верува во биг-бенг би го сместил во група верници.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
Бог и постоењето на душата се лице и наличје на едно исто учење. Бог не е потребен во свет во кој што не постои душа како ентитет...
--- надополнето: Sep 27, 2011 9:14 PM ---
ДОСАДНО. Сите дискусии за религијата се на смрт досадни. Се е кажано, само се верглаат истите муабети...

Потребна е нова вера, нерелигиозна... :)
Хептаграм кажа дека не го сака зборот верува. И подобро е да се користи зборот инкарнација.
Инаку постои вера, нерелигиозна. Се тркала натаму наваму околу земјината топка...
Нели, Методот на науката, цел на религијата. ;)
--- надополнето: Sep 27, 2011 9:19 PM ---
Нормално. Исто како што и оној кој верува во биг-бенг би го сместил во група верници.
Работата е во тоа што, ништо не е нормално :)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Хептаграм кажа дека не го сака зборот верува. И подобро е да се користи зборот инкарнација.
Инаку постои вера, нерелигиозна. Се тркала натаму наваму околу земјината топка...
Нели, Методот на науката, цел на религијата. ;)
--- надополнето: Sep 27, 2011 9:19 PM ---

Работата е во тоа што, ништо не е нормално :)
Целта на религијата е апотеозата. Како до апотеоза по научен пат? Тоа мене на трансхуманизам ми личи...:)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
Целта на религијата е апотеозата. Како до апотеоза по научен пат? Тоа мене на трансхуманизам ми личи...:)
Не е битно на што личи... битно е да се работи и нормално, да се сработи.
Човештвото пред се (така вели чичко Ал) ! :)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Хмм, богот во нас, или богот над нас. Клучната дистинкција во христијанството која Војводата одбива да ја види. Два комплетно разлини патишта, да не речам дека се исклучуваат. И третиот пат, атеистичкиот презир кон обата патишта...

Весело...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
Нормално или не, верување не е својство на атеистите
Па ти спомена дека не веруваш во науката... Во наука не се верува, науката се изучува, а со тоа се спознаваат законите на светот. Ако не изучуваш некоја научна дисциплина, како ќе знаеш и спознаеш? Останува само да веруваш на твоите сетила и ум кој што како што посочив еден пример, лесно може да ја извртуваат моментално избраната реалност... Реалноста е зајак.
Науката дава моментални конечни спознавања, кои ако добро се разберат (да не се градат митови околу научни достигнувања) даваат добра основа каде да се стои кога ќе се гледа нагоре (или навнатре). Верата ја подржува науката. На едно место еднаш остана овде по форумов една недовршена пирамида ставена како додаток од мене... најди ја можеби ќе ти се разјасни.

Да беше реалноста лесно достапна немаше да биде светот во оваа каша што е денес.
Луѓето се научени да веруваат, а не да спознаваат и да проверуваат што спознале. Умот ги научи да бидат мрзливи и да мислат дека тие го управуваат него, а всушност тој мрзливо си легачи и не спознава и не проверува ништо.
Толку брзо и лесно прифаќаат и одбиваат нешто денес луѓето, човек страв да го фати.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Па ти спомена дека не веруваш во науката... Во наука не се верува, науката се изучува, а со тоа се спознаваат законите на светот. Ако не изучуваш некоја научна дисциплина, како ќе знаеш и спознаеш? Останува само да веруваш на твоите сетила и ум кој што како што посочив еден пример, лесно може да ја извртуваат моментално избраната реалност... Реалноста е зајак.
Науката дава моментални конечни спознавања, кои ако добро се разберат (да не се градат митови околу научни достигнувања) даваат добра основа каде да се стои кога ќе се гледа нагоре (или навнатре). Верата ја подржува науката. На едно место еднаш остана овде по форумов една недовршена пирамида ставена како додаток од мене... најди ја можеби ќе ти се разјасни.

Да беше реалноста лесно достапна немаше да биде светот во оваа каша што е денес.
Луѓето се научени да веруваат, а не да спознаваат и да проверуваат што спознале. Умот ги научи да бидат мрзливи и да мислат дека тие го управуваат него, а всушност тој мрзливо си легачи и не спознава и не проверува ништо.
Толку брзо и лесно прифаќаат и одбиваат нешто денес луѓето, човек страв да го фати.
Потполно точно и кај ти е проблемот со мене?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
Потполно точно и кај ти е проблемот со мене?
Па немам проблем... :)
Ако не потикнев со тебе ваков муабет, друг ќе се најдеше... :)
Зошто веднаш мислите дека некој има проблем со вас... Разговараме, дебатираме... :) Ете, тоа е тоа што јас го зборувам :)

Kajgana Shop

На врв Bottom