Знам дека не сте (сме) задоволни од многу работи поврзани со Пиволендот. Ама па од друга страна пробувам да се ставам во кожа на организаторите. Од една страна имаш лимитиран буџет. Од друга страна сакаш фестивалот да ти има голема посетеност, ама па од трета страна не сакаш да створиш репутација на сељачизам и ренесанса како што е Прилепскиот фестивал или овие некои нови фестивали што ги прават по Струмица, Охрид секаде. Тоа те става во многу незавидна позиција, Енглезите викаат Бегерс кент би чузерс. Соочен со овие дилеми, изборот ти се сведува на забавњаците од комшилук кои не се милион, па се знае ако оваа година се Чорба и Рамбо, наредната година ќе бидат Дубиоза и Лолобриџида. Не може да очекувате Мадона или Ролинг Стоунс да ви ги донесат на Пиволенд. Од друга страна ептен ми се смешни некои предлози и имиња на демек алтернативни бендови, па зошто не ги викнале нив. Добро стварно ли мислите дека освен вас и уште 30тина редовни клиенти на Ла Кања, некој сака да слуша некој ултра геј постпанк, построк и синтпоп од кој ти иде да се обесиш на бандера претходно пиејќи цијанид?
Локацијата е дефинитивно катастрофална, паркинг и асфалт не воопшто пригодни за таков настан. Калето беше топ локација не знам зошто го сменија, претпоставувам поради масивност или слично. Сепак и тука постои дилемата ако си организатор, каде ќе најдеш доволно голем отворен простор а да е во рамките на Скопје поради пристапност, нели не е финтата да биде во Зелениково каде што треба ем бензин да трошиш ем да се змараш со организација за одење. Мене во моментот ми текнува само на оној делот позади базен Карпош, да се ишишаат тоа тревите таму и ќе се добие убав амбиент како што е Белградскиот на Ушче. Градски парк е втората локација, ама ќе го направат лом и отпаѓа како опција, а третата е плоштадот кој поради пренатрупаноста со штоливеќене може да организира само фестивалчиња од помал калибар како Виноскоп, Баскерфест и слично и мислам дека Пиволендот скроз ќе го закрчи плоштадот и обратно. Дајте некој предлог за подобра локација, кој знае може некој што треба ја чита темава па ќе се чукне по глава.
Цените се ужас и промашена поента. Претпоставувам дека самите пивари и увозници ги креираат цените. Како што и многу луѓе кажаа, поентата на пиво фестивалите во светот е ПРОМОЦИЈА на брендовите, и скоро секаде е пракса снижување на регуларните цени како би можеле посетителите да дегустираат што е можно повеќе пива, бидејќи буџетите ни се и повеќе од ограничени. Ама тука веќе повеќе е проблем на македонскиот табиет. Пошто сме си овчички има да не стрижат, исто како што е со поскапувњата, гласањата на избори и се останато што кукаме. Така да нормално и јас да сум од пивариве, ако можам да лупнам и милион денари за лименка 0.5 и ако има луѓе кои се спремни да ја плаќаат таа цена има да дебело да се искеширам па ич око нема да ми трепне. Проста економија-понуда и побарувачка и максимизација на профит кога играјќи си со цена и квантитет го добиваш оптимумот. Така да апсолутно ги сфаќам и поддржувам сите оние кои планираат од продавница да си носат пиво а на фестивалот да одат само поради музиката. Претпоставувам дека поради фестивалот пивариве набавиле поголема количина за залиха па кога ќе им останат пивата во фрижидерите, а пивата се роба со рок на траење и пожелно е да имаш добра продажба оти прекумерните залихи треба да ги фрлаш после, (за разлика од да речеме пазарот за садови за домаќинство каде што го нема овој проблем) е тек тогаш ќе видите како на последниот ден на пиволенд пивото ќе оди три за сто и тоа големите. Ама тоа е до нас и колку ние тивко ќе бојкотираме со некупување за да сфатат дека не можат курот да си играат и да не ебаваат. Ако некоја фирма од производните и увозничките излезе коректна и ги намали цените и тоа во најлоша верзија на ниво на супермаркетни цени, да се купува пиво од таму за другите да немаат продажба. Истото важи и за пренапуманите цени а ништо посебно квалитетната скара од Жи-Ва.
Пиволендот е стварно добра замисла и идеја, и фестивал кој му треба на Скопје. Барем јас кој воопшто ретко пијам пиво оти не ми лежи за време на фестивалските денови супер сум си проаѓал, сум се гледал со многу луѓе кои не сум ги видел одамна, цел град е таму и се забавува, има еуфорија, позитвност, релаксираност и онаа убава атмосфера, едноставно убава забава и поминато време и штета би било да го нема. Затоа очекувам конструктивна дебата на темава. Не е само пу да им ебам мајката. Ставете се во кожа на спротивната страна и размислувајте аутсајд д бокс, како да сте вие дел од организацијата. Не ви чини локацијата, посочете поприкладна, не ви чинат бендовите пиште зошто не ви чинат и кого би донеле ама да е релативно добро прифатлив за масите а не некои блекметалци. Мрчењето за да речеме Нокаут е стварно и повеќе од на место, докурца веќе. Ако има добри предлози, може да се организираме и да им пишеме еден мејл со најдобрите предлози и да им го испратиме, 5 минути работа е тоа. Ако се бизнис ориентирани и сакаат (како што велат) да се со прозападњачка филозофија према муштеријата слушајќи ги неговите предлози и сугестии можеби и ќе им текне да прифатат и сменат нешто. Ако не сменат а ние случајно (пу, пу скраја да е) се опаметиме, ќе се соочат со посетеност само кај бендовите кои стварно вредат да бидат посетени, а пиво претходно секој ќе си купува од локалните гранапчиња. Отворањето е денес и добра можност е да се стекнат првични импресии. Ако се паметни може да биде вин-вин-вин ситуација, и организаторите добиле масовна посетеност, и пиварите извадиле некоја пара+стекнале идни купувачи, и посетителите се забавувале, дегустирале и со душа чекаат да дојде следниот пиволенд.