Зошто вакви муабети правите не знам.Демек луѓево за инат на ДПМНЕ што им забрани алкохол после 7/9 почнаа повеќе да пијат? Наголемен е и бројот на ајвани со коли во Скопје, а ајван со кола оди рака под рака со возење под дејство, затоа реков проблемот е пред се во менталитетот на луѓето тука, не дека сме единствена земја со ваков закон и странците не можеле да ни се изначудат. Се дур имаш луѓе кои го преебуваат законот и ич не им чуе али кога е у прашање нивен интерес/потреба се први да лајат за некаква правичност тури му курот на такво општество. Прашањето беше чисто да се види во која ситуација/муабет кои ни се приоритетите, за сега сигурно е дека се држиме до двојните аршини.
За ваков народ не би било лоша идеја воопшто, иако може да се почне со тоа да возење под дејство да биде кривично дело, каде покрај парична казна ќе си лежиш и затвор, а и возачката ќе ти биде суспендирана на неколку години, исто и ќе плаќаш изгор скапо осигурање.
Менталитетот не е само до навиките при возењето.Очигледно не дочитуваш што имам напишано, идејата е дека секој закон треба да се почитува, ние живееме во држава во која сите работат обратно од она што треба. Немам статистика, ниту ми треба, ако јас се прашувам на секој што ќе биде фатен дека вози пијан би му ја одземал доживотно возачката дозвола и би го праќал да крши камења со ќускијата во каменолом за да му дојде паметот, на овој народ само со камшик може да му дотераш памет, очигледно со арно е залудно, не за џабе Турците ни седеле 5 века тука.
Ниту полиција, ниту граѓани, ниту политичари и да не набројувам си ја бркаат својата работа, додека луѓето ги кршиме самите законите на секој чекор, не очекувај да стане ситуацијата подобра.
Сигурно си видел како некој лета по улиците, зошто не си дигнал телефон да го пријавиш во полиција, можеби ќе спасиш некоја сообраќајка помалку?[DOUBLEPOST=1496945884][/DOUBLEPOST]
Ние сме единствен библиски народ каде што поголемиот дел се покажуваат мажи со способноста да „крепат и да се очукаат“ и каде сите се чукаат по гради и се фалат дека возат подобро пијани, отколку трезни. Секој втор ти е во оваа категорија, мислиш со ист калап си ги праел.
Нема ефекти, еве се слагам, како укинувањето на законот ќе го намали бројот на сообраќајќи? Пошто главниот проблем е што скап бил алкохолот и дуќанчињата се напуниле со пари, како евтин и лесно достапен алкохол ќе го смени сето тоа?Зошто вакви муабети правите не знам.
1.Дали после донесувањето на законот бројот на сообраќајки се намали?
2.Дали после донесувањето на законот се намали бројот намалолетници кои пијат алкохол?
Ако одговорот на двете прашања е дека бројот останал ист, тогаш законот е промашај.
Ако одговорот е дека не само што не се намалиле бројките туку се зголемиле, тогаш законот е фантастичен промашај.
А менталитетот не се менува со закон. Освен иритирање на граѓаните овој закон нема никакви ефекти.
Дали има контра ефекти не знам, веројатно не, но и без тоа е потполно бескорисен.
Зошто вакви муабети правите не знам.
1.Дали после донесувањето на законот бројот на сообраќајки се намали?
2.Дали после донесувањето на законот се намали бројот намалолетници кои пијат алкохол?
Ако одговорот на двете прашања е дека бројот останал ист, тогаш законот е промашај.
Ако одговорот е дека не само што не се намалиле бројките туку се зголемиле, тогаш законот е фантастичен промашај.
А менталитетот не се менува со закон. Освен иритирање на граѓаните овој закон нема никакви ефекти.
Дали има контра ефекти не знам, веројатно не, но и без тоа е потполно бескорисен.
Менталитетот не е само до навиките при возењето.
Ете го на сцена и низ муабетов одве сега, значи сите бегате од одговор дали има резултати од законот после овие 8 години и читаме бескрајни текстови само за да се избегне одговор.
Законот не спречува никого да пие, или пак да вози пијан. Само ги иритира оние кои навистина почитуваат закони, ништо повеќе.
Ако не, нека направат нов закон, не до 19.00 туку до 18.47.
Е дури тогаш ќе има резултати
Што конкретно ќе го направи животот поубав и поквалитетен кога ќе се укине законот?Да, но за да се начукаш во дискотека како од продавница ќе ти требаат едно 6-7 пати повеќе пари, па наместо секој втор да се направи стока вечерта, вака ќе го имаш секој 20ти, автоматски помал број на пијани.
Која е придобивката ако го немаш законот?
така бе брат, им недостига локалната кооперација, тоа им е останато во генот уште од времето пред да станат градски луѓе, пред да се доселат во град од свирипичино. Шала на страна ама инетересно е што многу ликови овде што пена фатија против законот, на некоја друга тема толку многу се исмејаваат со некој други ликови за седење пред кооперација , а всушност овие биле изгорени за пред кооперација со пивце,месни нарезак и кромид.Тоа бе им фали, никако да сфатиш, вешто се кријат,Што конкретно ќе го направи животот поубав и поквалитетен кога ќе се укине законот?
Си признавам јас сум глобален сељак. уживам да пијам пиво кога сум пред жолтава виртуелна кооперација во глобалното село.така бе брат, им недостига локалната кооперација, тоа им е останато во генот уште од времето пред да станат градски луѓе, пред да се доселат во град од свирипичино. Шала на страна ама инетересно е што многу ликови овде што пена фатија против законот, на некоја друга тема толку многу се исмејаваат со некој други ликови за седење пред кооперација , а всушност овие биле изгорени за пред кооперација со пивце,месни нарезак и кромид.Тоа бе им фали, никако да сфатиш, вешто се кријат,
за тебе знам, ти не се криеш.Си признавам јас сум глобален сељак. уживам да пијам пиво кога сум пред жолтава виртуелна кооперација во глобалното село.
Пиво и наполитанки им е главна шема или како на циганите пиво и мелени домати од шише со многу вегетатака бе брат, им недостига локалната кооперација, тоа им е останато во генот уште од времето пред да станат градски луѓе, пред да се доселат во град од свирипичино. Шала на страна ама инетересно е што многу ликови овде што пена фатија против законот, на некоја друга тема толку многу се исмејаваат со некој други ликови за седење пред кооперација , а всушност овие биле изгорени за пред кооперација со пивце,месни нарезак и кромид.Тоа бе им фали, никако да сфатиш, вешто се кријат,
Тоа со пивото, децата и економијата правопропорционална корелација да ти имало, а?Да, ја поддржувам.
Пивото не ти е некој жесток алкохол и ако сакаш да се здрмиш ти требаат многу пива, економски е неисплатливо. Друго, мислам дека помага при опуштање (pivce za zivce), одиш лево - десно дејт мејт, тука настанува привлечност, љубов, деца, 3то дете, економија, популација, македонија ќе се спаси од злите сили.
Така да, пиво 24/7 it's a must!
П.С. дури и жестоко да е до 9 е глупо.
Секој има ракија дома, тинејџеирите купваат некои вина од пластики или металиките оти се клошари и седат во парк, слушат ирон мејден и не возат автомобили ниту се тепаат или прават било какви деликти освен несоодветно уринирање. По цели вечери дискутираат за некакви си рифови или митолошки теми, видео игри. Чат пат ќе клецнат по нешто (повеќе меѓусебе). Раперите се глупи а трансерите пушат марикуана.
Исто, нека се легализираат сите дроги, кој сака нека се дрогира и нека умре ми чуе таквото.
П.П.С. се спомнаа сообраќајки и жртви.
Тие битанги кои возат како ретардирани низ Скопје или низ цела Македонија и предизвикуваат сообраќани незгоди или газат пешаци не купуваат пиво или вино од пластика (да праат шприцер) од маалски дуќани или маркети после 9ч. Се праат кичми низ кафани, кафичи и барови. Обично оние кои купуваат од дуќани после 9ч или пред како и да е - не се баш добро ситуирани и не беснеат со нивните автомобили. Зошто воопшто ги немаат.
Во тоа бидете сигурни.
Има како нема, не си пробал?[DOUBLEPOST=1497079980][/DOUBLEPOST]Тоа со пивото, децата и економијата правопропорционална корелација да ти имало, а?
Уф, има.Не знам зашто све ми делува дека си околу 30 или над 30. Па да те прашам колку деца склепа и издржаваш до сега после милион пијанки?
Зошто да ми е шубе?Не ти е шубе на син ти/ќерка ти овој муабет да им го праиш или скраја да е да ги собере под тркала некој лик ко татко им. Знам дека е смешно, особено кога не ти се десило такво нешто.
Хммм.Единствената разлика меѓу тебе и тие битангите е една од следниве ствари
Имаш помалце приходи од битангите
Имаш различен вкус за музика
Имаш различен круг на пријатели
Мајндсетот ви е копи-пејст.
Секоја чест за претпоследната реченица, ако е така тогаш си малцинство. Ја искрено не гледам проблем и да си купиш пред 7/9 и да го ставиш да се лади. Ваквиот закон ако беше функционален ќе беше идеален за оние млади (особено тие кои тазе положиле) и имаат од 18 до 25, кои немаат своја кола, немаат свој стан/куќа, ја зима колата од неговите, а сака да се здрви јако пред 11 кога ќе влага некаде, а таму кај што влага пиво му е минимум 150 денари да речеме и нема толку пари да се напраи летва, па нормално не може дома да го чува пиењето. Барем кога јас бев во тие години таква беше шемата.Има како нема, не си пробал?[DOUBLEPOST=1497079980][/DOUBLEPOST]
Уф, има.
Дал госпо.[DOUBLEPOST=1497080103][/DOUBLEPOST]
Зошто да ми е шубе?
Пешки одам секаде или такси, си зимам пиво од дуќан, пијам, дружба и никому ништо.
Нзнам што е толку страшно да земеш алкохол после 9ч. кога слободно може да се збрчкаш во некоја кафана, кафиќ, бар и пак да возиш кола. Како што спомнав погоре друг тип на луѓе зимаат или барем ги засега оваа прашање. Битангите со автомобили како прво се добро ситуирани, се збрчкуваат по кафани, кафиќи итн (после 9ч.) а гооолем процент од нив се неодговорни учесници во сообраќајот не само поради алкохолот туку ради и врските или моќта/престижот отаде ставот (супер его) дека никој ништо не им може па ајде ќе се однесуваме без грам одговорност. [DOUBLEPOST=1497080238][/DOUBLEPOST]
Хммм.
Тука некаде си но има една разлика - кога пијам ли пушам од лулето на мирот прво - не возам, второ - ако возам, возам одговорно (препорачувам такси или пешки), бавно и предпазливо а тоа да возам ретко се случува. Немам никаква потреба кога сум под дејство на нешто да изигравам Шумахер.
Нема ништо лошо ако зимаш алкохол после 9ч. и си културен.
Фала и кај вас.Секоја чест за последната реченица, ако е така тогаш си малцинство. Ја искрено не гледам проблем и да си купиш пред 7/9 и да го ставиш да се лади. Ваквиот закон ако беше функционален ќе беше идеален за оние млади (особено тие кои тазе положиле) и имаат од 18 до 25, кои немаат своја кола, немаат свој стан/куќа, ја зима колата од неговите, а сака да се здрви јако пред 11 кога ќе влага некаде, а таму кај што влага пиво му е минимум 150 денари да речеме и нема толку пари да се напраи летва, па нормално не може дома да го чува пиењето. Барем кога јас бев во тие години таква беше шемата.
Веќе рековме, да не се враќаме назад, дека законот е комично неуспешен. Негово укинување нема да промени ништо во врска со сообраќајките но неговото постоење ќе иритира луѓе кои почитуваат закони така што ти треба да наведеш зошто тој закон треба да постои. Знаеш оние на кои им е срам да одат во 21часот и 19 минути и да го мољакаат продавачот за шише вино, да се смилува или пак да му нудат мито.Нема ефекти, еве се слагам, како укинувањето на законот ќе го намали бројот на сообраќајќи? Пошто главниот проблем е што скап бил алкохолот и дуќанчињата се напуниле со пари, како евтин и лесно достапен алкохол ќе го смени сето тоа?
Ок, нека се укине. Која би била алтернативата тогаш? Да се оданочат производителите на алкохолни пијалоци и да се дигне акцизата на увозните така што лименка скопско би била 300 ден. Дали тогаш би било боље? Или кривично одговарање, со одземање на дозволата без право на полагање 5 години ако те фатат дека возиш под дејство?Веќе рековме, да не се враќаме назад, дека законот е комично неуспешен. Негово укинување нема да промени ништо во врска со сообраќајките но неговото постоење ќе иритира луѓе кои почитуваат закони така што ти треба да наведеш зошто тој закон треба да постои. Знаеш оние на кои им е срам да одат во 21часот и 19 минути и да го мољакаат продавачот за шише вино, да се смилува или пак да му нудат мито.
Законот се носи со одредена цел. Ако таа цел не само што не ја исполнува туку резултатите се поразителни тој закон треба да се укине.