Петиција: Пиво после 19/21 ч.

Член од
14 јануари 2015
Мислења
5.725
Поени од реакции
7.859
А зошто не дадете некој добар предлог како да се намалат сообраќајните несреќи, како да се намалат будалите што летаат по улици со 150 на саат, како да се направи државава подобро место за живеење и за тоа да се покрене петиција, прецизно што и како, па да собереме потписи и да мора да биде ставено на дневен ред во собранието.
Ете ако овој закон не вродил успех да најдеме друга алтернатива, нека се дава пиво и после 24 часот, но да речеме дека и за возачи со искуство дозволено да биде 0 промили алкохол, дури и со едно пиво да има казни од над 500 евра, а со се што е повисоко да се одзема возачката на одреден период и не да се прави притисок врз полицијата да се кината казните туку да се прави притисок да не се кинат, дај да ги спуштиме малку на земја пичлемињата што мислат дека го фатиле горнио за јајца и дека закон за нив не важи.
 
Член од
7 април 2015
Мислења
1.258
Поени од реакции
639
А зошто не дадете некој добар предлог како да се намалат сообраќајните несреќи, како да се намалат будалите што летаат по улици со 150 на саат, како да се направи државава подобро место за живеење и за тоа да се покрене петиција, прецизно што и како, па да собереме потписи и да мора да биде ставено на дневен ред во собранието.
Ете ако овој закон не вродил успех да најдеме друга алтернатива, нека се дава пиво и после 24 часот, но да речеме дека и за возачи со искуство дозволено да биде 0 промили алкохол, дури и со едно пиво да има казни од над 500 евра, а со се што е повисоко да се одзема возачката на одреден период и не да се прави притисок врз полицијата да се кината казните туку да се прави притисок да не се кинат, дај да ги спуштиме малку на земја пичлемињата што мислат дека го фатиле горнио за јајца и дека закон за нив не важи.
Зголемување на старосната граница за купување на алкохол како и негово служење во угостителските објекти на 21 година. Како и поголеми контроли, замисли студентска забава без алкохол, но сепак ова е добро решение бидејќи од 21 па нагоре младите се попаметни, барем за мене тоа беше случај. И ова ако се добро спроведе може да има добри резултати. Има многу млади студенти што се прават дрво и потоа возат 150+ на булеварите во 3 часот по полноќ.
 
Член од
14 јануари 2015
Мислења
5.725
Поени од реакции
7.859
Зголемување на старосната граница за купување на алкохол како и негово служење во угостителските објекти на 21 година. Како и поголеми контроли, замисли студентска забава без алкохол, но сепак ова е добро решение бидејќи од 21 па нагоре младите се попаметни, барем за мене тоа беше случај. И ова ако се добро спроведе може да има добри резултати. Има многу млади студенти што се прават дрво и потоа возат 150+ на булеварите во 3 часот по полноќ.
Ок е како предлог, но сеуште имаме парцијално решение, земи ги во предвид само сообраќајките што се случија последниве 2 години и ќе видиш дека доста повозрасни од ова беа причинителите.
 
Член од
7 април 2015
Мислења
1.258
Поени од реакции
639
Ок е како предлог, но сеуште имаме парцијално решение, земи ги во предвид само сообраќајките што се случија последниве 2 години и ќе видиш дека доста повозрасни од ова беа причинителите.
Зависи од имплементацијата, доколку некој нема допир со алкохол до 21 година многу тешко ќе му биде после да започне, бидејќи нема смисла реално, но ако неможе да се контролира примената на овој закон како во УСА на пример, тогаш секако ќе нема никаков ефект (погледни статистика пред и после донесување на закон). Знам дека на мене многу ми беше интересно да си пивнувам на 16, 18-19 години, но потоа на факс изгубив желба, не можев мангуп да се праам во друштво. Немаше смисла друг беше миндсетот. Еден убав пример со добра имплементација на оваа старосна граница има во Јапонија.
 
Член од
14 јануари 2015
Мислења
5.725
Поени од реакции
7.859
Зависи од имплементацијата, доколку некој нема допир со алкохол до 21 година многу тешко ќе му биде после да започне, бидејќи нема смисла реално, но ако неможе да се контролира примената на овој закон како во УСА на пример, тогаш секако ќе нема никаков ефект (погледни статистика пред и после донесување на закон). Знам дека на мене многу ми беше интересно да си пивнувам на 16, 18-19 години, но потоа на факс изгубив желба, не можев мангуп да се праам во друштво. Немаше смисла друг беше миндсетот. Еден убав пример со добра имплементација на оваа старосна граница има во Јапонија.
Според мене е потребно многу измени:

1. Воспоставување на систем од камери низ цела држава, на толку милиони вложени во глупости е греота да не се вложат уште одредена сума на пари и да се допокрие целата територија, а веќе поставените да почнат да работат, камерите ги зедоа од Израел и колку што сум запознае се моќни да ти видат дури и што носиш на задно седиште, а не да ти сликаат таблица кога правиш прекршок.
Јас сум за казнување на секој тип на прекршок, од погрешно паркирање, возење над дозволеното, возење по лента наменета за јавниот превоз, поминување на црвено, претрчување на пешаци, мотори и точаци и сите можни варијации и казните да стигаат како честитки на домашна адреса со слика дека е напревен прекршок да нема бегање, така ќе се намали селекивната правда и секој ќе размисли два пати дали да направи прекршок или не.
2.Радарски системи и камери на автопатите на одредена оддалеченост исто честитки на домашна адреса.
3. Поголеми рестрикции во казнувањето под дејство на алкохол, ако може за професионалците со Д и Е категорија да биде дозволено 0 промили алкохол за управување со возило, може и за тие со пониските категории, еве јас ако планирам да се напијам одам или со јавен превоз или со такси, спротивно ја загрозувам својата и безбедноста на останатите.
 

Dumbledore

Професор
Член од
24 октомври 2013
Мислења
5.573
Поени од реакции
4.998
Јас воопшто не пијам алкохол, па затоа петицијава не ми значи ништо. Но колку што знам Законот е за забрана за продажба на алкохолни пијалоци, а не стриктно забрана за продажба на пиво, па затоа ако веќе правите петиција, барем барајте или да се покачи старосната граница за купување алкохол и да се отфрли забраната, или временски таа да се покачи неколку часа (пр. од 23.00-06.00), или тотално да се отфрли затоа што не вродува со плод.

Ми се допаѓа идејата за 0 промили, доколку се вози. А ми се допаѓа и забраната за продажба на алкохол после 19 (или 21) ч., но само ако се почитува од страна на сите. Вака Законот е како решето, од сите страни капе, а сакаме функционалност. Причините зошто се случива тоа се многу јасни- злоупотреба од страна на малите продавници за некаков профит.

Најидеалното решение би било да бидат дозволеми пијалоците кои содржат многу мал процент на алкохол (24/7), а рестикциите да продолжат и понатаму.
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.805
Поени од реакции
5.466
А зошто не дадете некој добар предлог како да се намалат сообраќајните несреќи, како да се намалат будалите што летаат по улици со 150 на саат
Камери кои функционираат, сообраќајна полиција на сите страни, кој вози 150 на саат се фаќа (дали ќе го бркаат или ќе го најдат попосле), ќотек квалитетен најбрутален, одзимање на автомобил и возачка за секогаш, затворска казна 5 години.

Тоа јавно, нека до има на ТВ и интернет, таму на тој големиот екран на плоштад како плачи од ќотек.

Се тоа ќе е џабе ако не се искорени корупцијата и непотизмот од полицијата и секако соодветни добри кадри кои ќе си ја вршат должноста.
 
Член од
14 јануари 2015
Мислења
5.725
Поени од реакции
7.859
Камери кои функционираат, сообраќајна полиција на сите страни, кој вози 150 на саат се фаќа (дали ќе го бркаат или ќе го најдат попосле), ќотек квалитетен најбрутален, одзимање на автомобил и возачка за секогаш, затворска казна 5 години.

Тоа јавно, нека до има на ТВ и интернет, таму на тој големиот екран на плоштад како плачи од ќотек.

Се тоа ќе е џабе ако не се искорени корупцијата и непотизмот од полицијата и секако соодветни добри кадри кои ќе си ја вршат должноста.
Ова во комунизмот, сега најдобар ќотек е квалитетно удирање по џеб.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
11.946
Поени од реакции
5.830
150 на саат се фаќа (дали ќе го бркаат или ќе го најдат попосле), ќотек квалитетен најбрутален, одзимање на автомобил и возачка за секогаш, затворска казна 5 години..
многу будалаштини напиша..
Прво, опасноста од брзината сама по себе е Релативна од условите на патот.
Бркање со пресретнувач е воведено неодамна во Хрватска, но се спроведува po одредени правила, ако возилото ja надмине максималната дозволена брзинаа на тоаа место за одреден процент.. така на автопатот им е дозволено 130км/ч ( а мислам и кај нас ќе биде на Смоквица) а од медиумите дознаваме дека пресретнувачот бркал возила кој се движеле со брзини над 170км/ч... а имам читано дека пресретнувачот бркал возило што возело 130км/ч, ама на пат каде било дозволено 80км/ч
Друго а и поважно, е гонење на возила кој возат во спротивна насока.
Затворска казна за возила што ја надминале максималната брзина а НЕ направиле сообраќајна несреќа НЕ можеме да воведеме. УСА има во некој држави притварање и задржување една ноќ во станица, ( тие што ја надминале за 30% макс.брзина), исто како што ги клаваат алкохолизираните, без судска одлука и пресуда ( паричната казна е плус).
Но и ова не може НИЕ да го уведеме, не сме ние УСА, ние сакаме да влеземе во ЕУ а УСА не сака... УСА има и смртна казна а Турција морааше да ја укине одамна кога аплицираше за ЕУ.
Значи остануваат само строги парични казни, но да бидат доследни...А има и трета работа, пред да влезе во ЕУ Хрватска имаше проблеми, а и сега, со странски државјани од ЕУ кој правеа разни сообраќајни и други прекршоци и инциденти кога полиција ги фаќаше... сега се во ЕУ и не ги вртат, но додека не беа ги тинтраа...
б,т,в., дали нашата полиција во овие 25 години притвори во Битола а суд казни, некој грчки државјанин за користење на проституција, посебно малолетна ?????????

Што се однесува до Пивото, има една друга рабора...Зошто се третира ПИВО со 0% алкохол како алкохолен пијалок ????????? ( во ист фриз е со алкохолните, не смее да го става кај коккаколите...)
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.805
Поени од реакции
5.466
многу будалаштини напиша..
Прво, опасноста од брзината сама по себе е Релативна од условите на патот.
Се знае колку се вози в град, сигурно не над 100 км/ч.[DOUBLEPOST=1497167763][/DOUBLEPOST]
Ова во комунизмот, сега најдобар ќотек е квалитетно удирање по џеб.
Нема ни да има по џеб - се кинат казни.

Или ако сум од овие министерите (бивши) кои беснеат ако ме удрат по џеб само ќе ми ги почешаат јајцата (уствари јас сам) додека вадам кеш за да ја платам казната.

Да возиш над 100 во град треба веднаш да изедеш ќотек како некое стопанско говедо, одзимање на автомобил и возачка (засекогаш) и затворска казна до 5 - 6 години па ќе видиме дали некој друг ќе загрозува туѓи животи.

Како и да е, законот не е директно поврзан со нашата сообраќајна култура или воопшто нивото на култура на однесување и почитување на законите а пред се туѓите животи.
 
Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
11.946
Поени од реакции
5.830
Се знае колку се вози в град, сигурно не над 100 км/ч.
лице од МВР со возило УСМРТИ момче и девојка кој се возеа на моторче на раскрсницата кај ЦрвенКрст..мислам дека беше пред 7-8 години, можеби и порано, но не е битно; ја затворија работата дека тие биле на црвено, а измислија дека лицето добило ИТНА наредба да дојде на Аеродромот, па поради тоа возел со огромна брзина... се се заташка набрзинка, никакви шарени протести ни по медиуми не пишуваше... и Х слични случки во последниве 60 години во оваа државаа, а ти бараш 5 години затвор и одзимање на возила без да има сообраќајка ????
По кој закон ??
А возило не може да одземеш дури и да направи сообраќајка, мешаш поим сопственост и управување на возило...
Имаше неодамно во Сараево почнале да запленуваат возила на возачи кој не платиле со години казни, но тоа е можно само ако возилото е негово , се разбира со судско - извршителска постапка, не со полициска акција...
 
Член од
14 јануари 2015
Мислења
5.725
Поени од реакции
7.859
Се знае колку се вози в град, сигурно не над 100 км/ч.[DOUBLEPOST=1497167763][/DOUBLEPOST]

Нема ни да има по џеб - се кинат казни.

Или ако сум од овие министерите (бивши) кои беснеат ако ме удрат по џеб само ќе ми ги почешаат јајцата (уствари јас сам) додека вадам кеш за да ја платам казната.

Да возиш над 100 во град треба веднаш да изедеш ќотек како некое стопанско говедо, одзимање на автомобил и возачка (засекогаш) и затворска казна до 5 - 6 години па ќе видиме дали некој друг ќе загрозува туѓи животи.

Како и да е, законот не е директно поврзан со нашата сообраќајна култура или воопшто нивото на култура на однесување и почитување на законите а пред се туѓите животи.
Тоа ти зборувам де, целосно автоматизиран процес, секоја направена слика како прекршок си има свое ID кое нема да ти биде дозволено да го бришеш од база, па и началник да си.
Автоматски баце, правиш прекршок,ти доаѓа веднаш на домашна адреса со слики и време од прекршокот и колку треба да си платиш, системот самиот да ги препраќа казните со минимална проверка од човек и доколку системот погрешил со детален извештај до кој би имала пристап и јавноста да се образложи зошто е скината казната.[DOUBLEPOST=1497168764][/DOUBLEPOST]
лице од МВР со возило УСМРТИ момче и девојка кој се возеа на моторче на раскрсницата кај ЦрвенКрст..мислам дека беше пред 7-8 години, можеби и порано, но не е битно; ја затворија работата дека тие биле на црвено, а измислија дека лицето добило ИТНА наредба да дојде на Аеродромот, па поради тоа возел со огромна брзина... се се заташка набрзинка, никакви шарени протести ни по медиуми не пишуваше... и Х слични случки во последниве 60 години во оваа државаа, а ти бараш 5 години затвор и одзимање на возила без да има сообраќајка ????
По кој закон ??
А возило не може да одземеш дури и да направи сообраќајка, мешаш поим сопственост и управување на возило...
Имаше неодамно во Сараево почнале да запленуваат возила на возачи кој не платиле со години казни, но тоа е можно само ако возилото е негово , се разбира со судско - извршителска постапка, не со полициска акција...
Не мора де да му го запленува, нека му стигне казна на сопственикот на возилото, во секој случај тој му го дал возилото на тој што возел на користење, па нека се пазарат тие меѓусебно кој ќе ги плати парите, а ако се пожали дека возиото било украдено, возачот има гратис уште и кражба на возило, па ќе има прилика да учи да свири клавир.
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.805
Поени од реакции
5.466
Тоа ти зборувам де, целосно автоматизиран процес, секоја направена слика како прекршок си има свое ID кое нема да ти биде дозволено да го бришеш од база, па и началник да си.
Автоматски баце, правиш прекршок,ти доаѓа веднаш на домашна адреса со слики и време од прекршокот и колку треба да си платиш, системот самиот да ги препраќа казните со минимална проверка од човек и доколку системот погрешил со детален извештај до кој би имала пристап и јавноста да се образложи зошто е скината казната.
Знам за тоа, ништо нема да смени познавајќи го менталитетот на луѓето.
Мора драконски мерки.[DOUBLEPOST=1497169333][/DOUBLEPOST]
а ти бараш 5 години затвор и одзимање на возила без да има сообраќајка ????
Некој кој вози како ненормален и не се грижи за животот на своите сопатници, другите учесници во сообраќајот и пешаци тоа за мене е еднакво на обид за убиство.[DOUBLEPOST=1497169481][/DOUBLEPOST]
А возило не може да одземеш дури и да направи сообраќајка, мешаш поим сопственост и управување на возило...
Зависи каква сообраќајка ќе направи, доколку направи поради небрежност и неприлагодена брзина сред градско подрачје (пр. бул. Партизанска +100 и нешто на саат - видовме повеќе пати) тоа за мене е нешто слично на обид за убиство.
Му се одзема автомобил и возачка засекогаш, ќотек, парична казна и затвор.

Чао пријатно.
Следејчи.
 
Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
11.946
Поени од реакции
5.830
Не мора де да му го запленува, нека му стигне казна на сопственикот на возилото, во секој случај тој му го дал возилото на тој што возел на користење, па нека се пазарат тие меѓусебно кој ќе ги плати парите, а ако се пожали дека возиото било украдено, возачот има гратис уште и кражба на возило, па ќе има прилика да учи да свири клавир.
не си прајте бајрам со умот...запленуваат воизила кој се користени во криволов и на диво секачи, ама ако е на друг сопственик ќе си ги врати... па може да земеш РЕНТаКар и да возиш пребргу, да ловиш риба во криволов или незаконски да сечеш дрва...
 
Член од
14 јануари 2015
Мислења
5.725
Поени од реакции
7.859
не си прајте бајрам со умот...запленуваат воизила кој се користени во криволов и на диво секачи, ама ако е на друг сопственик ќе си ги врати... па може да земеш РЕНТаКар и да возиш пребргу, да ловиш риба во криволов или незаконски да сечеш дрва...
Каде прочита дека јас би ти запленил возило?
Јас би одземал возачка дозвола и би праќал честитка со дебела сума на домашна адреса, прво ќе дојде честитката и ќе мора во рок од седум дена да се појавиш во најблиската станица на министерството за внатрешни работи, каде што ќе треба да пополниш изјава дали си управувал со возилото ти или некој друг и каде ќе ти ја земам возачката ако бил прекршокот поголем.
Ако не се појавиш во тие седум дена (повеќе само поради отсуство од државата или ако здравствената состојба во меѓувреме се променила, па да лежиш во болница), ќе ти ја замрзнам сметката. Еве дури и ти да не си бил во возилото туку да бил твојот син или брат ќе те натерам да си го решиш самиот случајот, јас ќе те бркам тебе, а ти ќе се бркаш со твоите или пак ќе седнеш на жешкото столче каде што ќе пополниш изјава дека возилото си го дал или ти било украдено без прашање од лицето АБ, па јас како служба ќе го побарам тоа лице со плус неколку ставки за одговорност.
Не на раскрсница да се бркаат кој побргу да влезе на жолто-црвено, не да се тркаат по улица со 100ка, кој сака нека биде честитката ќе му стигне на домашна адреса, а ако нема постојано место на живеење самиот ќе ме побара, оти за 7 дена сметката ќе му замрзне, па ќе мора да си бара чаре да ја одмрзнува ;)
 
На врв Bottom