Перпетуум Мобиле во Македонија

Член од
25 декември 2008
Мислења
867
Поени од реакции
79
Vojo Ushevski напиша:

На основа на оваа ЈАВНА изјава побарав понуда за инсталација 1000 KV, 380V, 60 Hz , монтирана и пуштена во работа на припремени подлоги по твои упатства. И не се шегувам...Има ли шанси да се добие такво нешто и која е цената. Или..., ако ти е проблем електричната , генератор.., плус итд.страна на машината , дај само комплет до излезно вратило, а со вртежен момент во рамките на таа снага. За детали мојот мејл го имаш...
NA OSNOVA NA OVAA JAVNA IZJAVA KE DOBIESH PONUDA.
Tvojata pobaruvachka od taa jachina na mashina ke te koshta okolu 20 - 25 iljadi evra e sega mora so tvoja ekipa od majstori na drebonzi , na zavaruvachi inzinjer no praktichar a ne teoretichar bidejki e mozno ako e potkovan teoretski no trebe da e voveden i vo praktichna rabota ,ti trebe dobar crtach da se nacrta mashinata ,statichar da ni kaze koi profili ,kukishta ,kaishnici ,kaishi ,zapchanici ,koi lanci ke odgovaraat da ni kaze koja debelina na lim trebe da se upotrebi za akumuliranje na voda vo zatvoren prostor umesto betonot shto e upotreben kaj mojata mashina za da moze da se rasklopuva i transportira na pogodno mesto ili se izrabotuva se na edno mesto a potoa se montira na sakanoto mesto dali vo dvor , zgrada na prirodno techenie ako sakash ili bilo kako.E sega taa cena tie do vratiloto kade shto trebe da se zakachi generatorot ili od struja ne se razbiram a vazno ke dobie mashinata tolku sila i obrtai kolku e potrebno.I trebe da mi dadesh dijametar od rotorot na generatorot shto sakash da go prikluchish za da mozam da go odredam krakot na mashinata ili dijametarot na golemoto trkalo.No mora prvo da se sretneme ako si zainteresiran ili i nekoj drug koj e zainteresiran a za mene ke ja odredish ti cenata ili vrednosta koja otcenish deka sum ja zasluzil no za mene e naj vazno da trgne rabotata a od posle moeto ke si dojde.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
NA OSNOVA NA OVAA JAVNA IZJAVA KE DOBIESH PONUDA.
Tvojata pobaruvachka od taa jachina na mashina ke te koshta okolu 20 - 25 iljadi evra e sega mora so tvoja ekipa od majstori na drebonzi , na zavaruvachi inzinjer no praktichar a ne teoretichar bidejki e mozno ako e potkovan teoretski no trebe da e voveden i vo praktichna rabota ,ti trebe dobar crtach da se nacrta mashinata ,statichar da ni kaze koi profili ,kukishta ,kaishnici ,kaishi ,zapchanici ,koi lanci ke odgovaraat da ni kaze koja debelina na lim trebe da se upotrebi za akumuliranje na voda vo zatvoren prostor umesto betonot shto e upotreben kaj mojata mashina za da moze da se rasklopuva i transportira na pogodno mesto ili se izrabotuva se na edno mesto a potoa se montira na sakanoto mesto dali vo dvor , zgrada na prirodno techenie ako sakash ili bilo kako.E sega taa cena tie do vratiloto kade shto trebe da se zakachi generatorot ili od struja ne se razbiram a vazno ke dobie mashinata tolku sila i obrtai kolku e potrebno.I trebe da mi dadesh dijametar od rotorot na generatorot shto sakash da go prikluchish za da mozam da go odredam krakot na mashinata ili dijametarot na golemoto trkalo.No mora prvo da se sretneme ako si zainteresiran ili i nekoj drug koj e zainteresiran a za mene ke ja odredish ti cenata ili vrednosta koja otcenish deka sum ja zasluzil no za mene e naj vazno da trgne rabotata a od posle moeto ke si dojde.
Фер одговор, веднаш на почетокот на Септември ќе контактираме...

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.581
Фер одговор, веднаш на почетокот на Септември ќе контактираме...
Еве јас ви стојам на услуга како цртач. Ке го нацртаме до последно штрафче со секоја димензија, стрес анализа и на крај анимација ке му напраиме за да го изрекламираме малку, како Скопје 2014 што го изрекламираа со анимацијата ;)
А можеме и во Адамс една симулација да напраиме.

Член од
25 декември 2008
Мислења
867
Поени од реакции
79
Еве јас ви стојам на услуга како цртач. Ке го нацртаме до последно штрафче со секоја димензија, стрес анализа и на крај анимација ке му напраиме за да го изрекламираме малку, како Скопје 2014 што го изрекламираа со анимацијата ;)
А можеме и во Адамс една симулација да напраиме.
Od moja strana prifateno i te drzam za zbor.

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Војо, тркалово на видеово може да го движи било што. Не е баш како да ни даваш увид и преглед во машинава. Претпоставувам дека откако си ја пуштил не си ја запрел. Би немало логика да ја запреш нели? Веројатно и во моментов таа работи, така?
Патем, ќе патентираш пред да те ловат илуминатите или?

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Пред некоја недела бевме со некои другарчиња кај Војо, и ни ја пушти машината. :icon_lol:

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.586
Пред некоја недела бевме со некои другарчиња кај Војо, и ни ја пушти машината. :icon_lol:
Како си го пишал ова, човек да помисли оти ви ја пуштил на глава -.-

Дај кога веќе ви ја.... пуштил, опиши што виде.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Како си го пишал ова, човек да помисли оти ви ја пуштил на глава -.-

Дај кога веќе ви ја.... пуштил, опиши што виде.
Имам слики и видео, ама веќе имаше видео претходно имаше ставено некој.
Епа има систем од запчаници поврзани и забетонирани, и едно големо тркало кое е придвижено од водата, водата нагоре се носи со пумпа(моторче за вода) така ваљда се викаше. И го придвижува тркалото кое поради тежината од бетонот има голема инерција и ги придвижува другите запчаници исто така со голема тежина поради бетон и се создаваат големи вртежи со голема сила.
Е сега како он што ни прикажа изгледаше реално од таа брзина што се вртеше крајниот запчаник да се извади поголема струја. Но јас додека не видам на инструмент да се измери како резултат поголема струја отколку што троши моторчето не можам ништо да кажам.

btw, денес ми кажа еден другар дека не сакале да му го патентираат и конечно му го патентирале.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.586
Хехе ок, само ми требаше некој да пише конкретно дека го видел она што Војо го прикажува, бидејчи ретко кој бил кај него и рекол нешто позитивно порано.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
E сега не се разбирам многу во генератори, и колку обртаи им е потребно и колку отпор даваат. Но мое мислење е колку и да има инерција сепак силата на водата што го придвижува тркалото, тоа му доаѓа нејзината маса по земјиното забрзување ќе може лесно да се совлада без разлика на тие запчаници затоа што тоа е усфари само пренесување на енергијата секако со загуби, односно малку сум скептичен иако сакам да верувам дека не е така.
Како и да е се надевам во скоро време ќе дознаеме :icon_lol:

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Абе Војо што направи, уште малце ќе фатат ледови и нема да може да ја пушти машината.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Имам слики и видео, ама веќе имаше видео претходно имаше ставено некој.
Епа има систем од запчаници поврзани и забетонирани, и едно големо тркало кое е придвижено од водата, водата нагоре се носи со пумпа(моторче за вода) така ваљда се викаше. И го придвижува тркалото кое поради тежината од бетонот има голема инерција и ги придвижува другите запчаници исто така со голема тежина поради бетон и се создаваат големи вртежи со голема сила.
Е сега како он што ни прикажа изгледаше реално од таа брзина што се вртеше крајниот запчаник да се извади поголема струја. Но јас додека не видам на инструмент да се измери како резултат поголема струја отколку што троши моторчето не можам ништо да кажам.

btw, денес ми кажа еден другар дека не сакале да му го патентираат и конечно му го патентирале.
Што има да видиш на инструмент, види дали има кабли што му ја носат струјата дома или уште им плаќа на ЕВН?:pos::pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom