Перпетуум Мобиле во Македонија

К

Кнез Мишкин

Гостин
Ма какви инструменти бре, он можда конструирал машина што би извршила корисна работа, ништо не ми е чудно, може да му ја признаат под секакво име. Изгледа во бирото таквите машини ги нарекуваат перпетуум мобиле. (пошто има поголема излезна работа од вложената енергија) :D
Он како и да е внесува енергија во системот, не му е изолиран, наместо толкава скаламерија можел барем нешто покомпактно да контруира. ;)

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Ма какви инструменти бре, он можда конструирал машина што би извршила корисна работа, ништо не ми е чудно, може да му ја признаат под секакво име. Изгледа во бирото таквите машини ги нарекуваат перпетуум мобиле. (пошто има поголема излезна работа од вложената енергија) :D
Он како и да е внесува енергија во системот, не му е изолиран, наместо толкава скаламерија можел барем нешто покомпактно да контруира. ;)
. Не те сфатив баш. Контрадикторно ми е твоето мислење.

К

Кнез Мишкин

Гостин
Што е контрадикторно? Човекот направил машина што е перфектна спротивност од замислата за перпетуум мобиле, нема што да се испитува да се мери и слично. Едноставно таква машина не е можно да се контруира, како што не е можно да имаме со машина која би работела со 100% ефикасност како Карновата и слично.
Згора на тоа што системот му е отворен, има размена на енергија, он внесува енергија, процесот можеби е цикличен ама енергијата не се зачувува.

Направил машина, си ја крстил перпетуум мобиле и толку. Ако мислиш за она што сум пишал дека можеби добива поголема излезна работа од вложената енергија, можеби он направил таква машина, но тоа не е никаква новост, насекаде гледаме такви машини, како што е лостот, хидраулична машина (дигалка) или слично...

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Само едно прашање ме мачи, дали Војо е "скрејнат" како повеќето што го сметаат ИЛИ е само итар и креативен лажго (лисец - но не добро начитан!) кој сака публицитет!
perpetuum un mobile е СОСЕМА различно од неговите иноваци, всушност не е ни малку близо до нештата кои ѓи нарекува perpetuum un mobile.

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Само едно прашање ме мачи, дали Војо е "скрејнат" како повеќето што го сметаат ИЛИ е само итар и креативен лажго (лисец - но не добро начитан!) кој сака публицитет!
perpetuum un mobile е СОСЕМА различно од неговите иноваци, всушност не е ни малку близо до нештата кои ѓи нарекува perpetuum un mobile.
Размисли сам, ако таа "машина" му работеше немаше да има потреба да ја покренува, туку едноставно ќе врти со години... Е сега клучното прашање или публицитет или лудост нема друго.

К

Кнез Мишкин

Гостин
Размисли сам, ако таа "машина" му работеше немаше да има потреба да ја покренува, туку едноставно ќе врти со години... Е сега кучното прашање или публицитет или лудост нема друго.
Да беше во научниот свет, одамна ќе му залепеа етикета. :icon_lol:

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
Војо, како оди со изумиве? Ќе биде ли до нова година?

К

Кнез Мишкин

Гостин
Колку си сигурен дека одамна не му е поставена дијагнозата, овај етикатета ?
Незнам, незнам. Човекот е полн со самодоверба, прави грешка уште на почеток на научната кариера. Него да не испадне оговарање. :icon_lol:

Член од
25 декември 2008
Мислења
867
Поени од реакции
79
Vie slobodno gledfajte i mislite so nedoverba kon mojata mashina no na kraj ke bidete posrameni od efikasnosta i nejzinata moknost.Ili mashinata trebe da ja pushtam da proizveduva struja ovie denovi a trebeshe i do sega no generatorot ne mi pushta struja a mozno e da e elektro motor a na istiot postignav 720 obrtai ili vrtezi no nema struja pa izleda ke mora da mu se postavat kondenzatori i ako pushti struja ke vi postiram klip na Forumot no trebe da znaete deka ovoj elektro motor koj navodno kog postigne 701 obrtaj trebe da dade struja e od 10 kw i nee bash mal a ako imav generator od 5 kw do sega se ke beshe gotovo.POZDRAV

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Vie slobodno gledfajte i mislite so nedoverba kon mojata mashina no na kraj ke bidete posrameni od efikasnosta i nejzinata moknost.Ili mashinata trebe da ja pushtam da proizveduva struja ovie denovi a trebeshe i do sega no generatorot ne mi pushta struja a mozno e da e elektro motor a na istiot postignav 720 obrtai ili vrtezi no nema struja pa izleda ke mora da mu se postavat kondenzatori i ako pushti struja ke vi postiram klip na Forumot no trebe da znaete deka ovoj elektro motor koj navodno kog postigne 701 obrtaj trebe da dade struja e od 10 kw i nee bash mal a ako imav generator od 5 kw do sega se ke beshe gotovo.POZDRAV
Тогаш зошто не ставиш нешто мало 500W многу лесно може од домашен уред да се преправи да го врти онака за забава да светат 5 сијалици?

Член од
25 декември 2008
Мислења
867
Поени од реакции
79
Imav mali problemi okolu prijavuvanjeto na mashinata no se se zavrshi dobro bidejki na lice mesto uvidoa deka takva mashina ili takvo trkalo ne postoi nikade do sega a moze da bide korisno kako za proizvodstvo na elektricna energija i za drugi nameni vo industrijata.Istata e prijavena vo zavodot na 12 ovoj mesec a se vika
VODENA TURBINA --TRKALO POGONUVANO OD VODA SO POSEBNO IZVEDENI KOMORI ZA PRIEM NA VODATA
--- надополнето: 3 ноември 2012 во 20:53 ---
Тогаш зошто не ставиш нешто мало 500W многу лесно може од домашен уред да се преправи да го врти онака за забава да светат 5 сијалици?
masinata veke troshi 500w a za da bide uspeshna trebe da izvadi poveke od vlogot a kolku ke bide poveke koga se pusti struja ke se izmeri no taa osovina shto e pred generatorot jas so cela moja sila probam da ja zakocham mashinata no nema shansi i toa za vreme na dvizenjeto i na generatorot pa zatoa pred vreme ne mozam da kazam kolkava ke bide razlikata od vlogot i dobivkata.

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Imav mali problemi okolu prijavuvanjeto na mashinata no se se zavrshi dobro bidejki na lice mesto uvidoa deka takva mashina ili takvo trkalo ne postoi nikade do sega a moze da bide korisno kako za proizvodstvo na elektricna energija i za drugi nameni vo industrijata.Istata e prijavena vo zavodot na 12 ovoj mesec a se vika
VODENA TURBINA --TRKALO POGONUVANO OD VODA SO POSEBNO IZVEDENI KOMORI ZA PRIEM NA VODATA
--- надополнето: 3 ноември 2012 во 20:53 ---

masinata veke troshi 500w a za da bide uspeshna trebe da izvadi poveke od vlogot a kolku ke bide poveke koga se pusti struja ke se izmeri no taa osovina shto e pred generatorot jas so cela moja sila probam da ja zakocham mashinata no nema shansi i toa za vreme na dvizenjeto i na generatorot pa zatoa pred vreme ne mozam da kazam kolkava ke bide razlikata od vlogot i dobivkata.
Сепак не си сигурен што точно правиш, камо среќа да успееш, јас искрено не гледам перспектива во твојава скаламерија. Инаку за патентирање примаат таму се живо и диво да се патентира, ако платиш.

Kajgana Shop

На врв Bottom