Перпетуум Мобиле во Македонија

Член од
25 декември 2008
Мислења
867
Поени од реакции
79
Сепак не си сигурен што точно правиш, камо среќа да успееш, јас искрено не гледам перспектива во твојава скаламерија. Инаку за патентирање примаат таму се живо и диво да се патентира, ако платиш.
Mnogu dobro znam sto pravam a uspehot e veke na povrshina a greshish shto mislish deka se zivo primaat vo zavodot no jas odam so zastapnik ili toj prvo pregleduva i ja prouchuva ideata a posle se zavzema da podgotvuva dokumenti a toj znae dali ovaa nova ideja dali navistina e nova i toj nema da dozvoli da se bruka pred Zavodot a ako reshish sam da prijavuvash tochno e deka ke ti go primaat podnesokot no shto fajde od toa bidejki od nivna strana ke ti bide otfrleno ako nee dovolno potkrepeno so dokazi ,nacrti ili za niv ne svatlivo.

Член од
25 декември 2008
Мислења
867
Поени од реакции
79
Generatorot go opraivme ili elektro motorot od 10 kw shto go imam veke pocna da proizveduva struja so pomosh na 6 kondenzatori e sega snagata e mala na mashinata bidejki koga generatorot pochne da proizveduva struja odma ja zakochuva mashinata no toa e znak deka dava mnogu struja e sega nemame izmereno kolku e toa mnogu bidejki edna sijalica ne moze da go ukochi bidejki i koga ne sveti sijalicata pak kochi pa sega mora da ja pojacham snagata na mashinata i ke bide se po plan a ako beshe po mal generatorot ke raboteshe slobodno mashinata so taa snaga.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Generatorot go opraivme ili elektro motorot od 10 kw shto go imam veke pocna da proizveduva struja so pomosh na 6 kondenzatori e sega snagata e mala na mashinata bidejki koga generatorot pochne da proizveduva struja odma ja zakochuva mashinata no toa e znak deka dava mnogu struja e sega nemame izmereno kolku e toa mnogu bidejki edna sijalica ne moze da go ukochi bidejki i koga ne sveti sijalicata pak kochi pa sega mora da ja pojacham snagata na mashinata i ke bide se po plan a ako beshe po mal generatorot ke raboteshe slobodno mashinata so taa snaga.
Мое мислење е дека ќе го укочува се додека
|силата добиена од потенцијалот на водата = (не стане еднаква) отпорот на генераторот |. Брзината на запчаниците е само брзина, може и 200 пати во минута да се врти но кога ќе му се стави и најмал отпор (по определено време) значително ќе се намали бројот на вртежи.
Во таков случај најИДЕАЛНО би се добило претварање на потенцијалната сила на водата во електрична енергија при што во реални услови нема да биде целосно туку со загуби.

Ова е мое мислење но ќе бидам повеќе од среќен доколку успее тоа што го правиш.

Член од
25 декември 2008
Мислења
867
Поени од реакции
79
Мое мислење е дека ќе го укочува се додека
|силата добиена од потенцијалот на водата = отпорот на генераторот |. Брзината на запчаниците е само брзина, може и 200 пати во минута да се врти но кога ќе му се стави и најмал отпор значително ќе се намали бројот на вртежи.

Во таков случај најИДЕАЛНО би се добило претварање на потенцијалната сила на водата во струја при што во реални услови нема да биде целосно туку со загуби.

Ова е мое мислење но ќе бидам повеќе од среќен доколку успее тоа што го правиш.
Znam od praksa veke deka ke go kochi trkaloto a i pretpostavuvav deka ke se soocham so toj problem ili toa nee i nikakov problem bidejki taka mora da bide e sega trebe da i dodadam snaga i ke nema nikakov problem bidejki so dopolnitelnata snaga ke so sovladam otporot a mozam da ja svedam i zagubata na minimum ili da bide voopshto neznachitelna no ima mnogu rabota ili toa ke go ostavam za druga prilika ili potoshno se prashuvash kako e vozmozno DA i toa mnogu ednostavno bidejki po inercija vodata koga izleze od komorite na dolnata strana ili nivo pod inercija istata se iskachuva do polovinata od trkaloto i istata trebe da ja fakam po skales pat i odma so crevo da ja vratam od drugata strana pak da vleze vo koritoto i taka se pojachuva mashinata so pomosh na zagubata,
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 20:21 ---
Ako vo toj sluchaj soodnosot e eden prema 21 togash ke beshe sega se idealno bidejki potopnata pumpa shto e od 550w istata za da ja potroshi taa energija trebe vodata da ja kachi na 7m a dijametarot na generatorot od 10kw e 33sm ili ako se pomnozi toj dijametar so 21 iznosot e priblizno do 7m.

d r a g a n

Чаве
Член од
13 мај 2009
Мислења
352
Поени од реакции
82
po inercija vodata koga izleze od komorite na dolnata strana ili nivo pod inercija istata se iskachuva do polovinata od trkaloto i istata trebe da ja fakam po skales pat i odma so crevo da ja vratam od drugata strana pak da vleze vo koritoto i taka se pojachuva mashinata so pomosh na zagubata,
Војо, тука е сумирано се’ за оваа машина.

Со твој жаргон пиши дека водата ја враќаш во почетна состојба со помош на пумпа. За напојување на пумпата користиш енергија од генератор кој црпи од енергијата на водата.

Механички загуби, вискозност, ефикасност на генераторот, електричниот отпор - сите овие работи ги игнорираш на сопствена штета. Тој е мојот коментар.

п.с. Што повисоко се искачува водата откако ќе помине низ турбината толку помала ти е ефикасноста на турбината. Треба така да гледаш на таа работа, а не како „појачување на машината со помош на загубата“.
По цел тој бескорисен од губиш енергија, водата е вискозна.

Член од
25 декември 2008
Мислења
867
Поени од реакции
79
Војо, тука е сумирано се’ за оваа машина.

Со твој жаргон пиши дека водата ја враќаш во почетна состојба со помош на пумпа. За напојување на пумпата користиш енергија од генератор кој црпи од енергијата на водата.

Механички загуби, вискозност, ефикасност на генераторот, електричниот отпор - сите овие работи ги игнорираш на сопствена штета. Тој е мојот коментар.

п.с. Што повисоко се искачува водата откако ќе помине низ турбината толку помала ти е ефикасноста на турбината. Треба така да гледаш на таа работа, а не како „појачување на машината со помош на загубата“.
По цел тој бескорисен од губиш енергија, водата е вискозна.
Vo mashinstvoto ili potochno kaj ovaa mashina ne smee da se ignorira nishto bidejki postojat formuli koi se veke poznati .E sega shto e razlikata od ili so mene kako inovator i izveduvach na proektot e toa shto trgnav od golema mashina il so ushte po golem generator od mashinata i tuka ne mozam da se usoglasam so mashinata ,no veke koga sum stignal do toj stepen sega ja podobruvam da gi namalam zagubite so tie i drugi principi koi gi imam prethodno navedeni i dodavanje na dopolnitelni perki po obemot na trkaloto.Ili mashinata proizvaduva samata struja no nema ushte 220 w ili koga napravam spoj so zica frla varnica e sega kolku e jachinata na naponot neznam.

d r a g a n

Чаве
Член од
13 мај 2009
Мислења
352
Поени од реакции
82
Ako godades perki vodata ke ima pomala energija posle turbinata i ke treba poveke da vlozis za da ja vratis vo pocetnata polozba.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Физиката во светот на Војо.

Oпис на системот: Преклопките се движат нагоре поради воздухот што го содржат во нив (кога се во вода), а кога ќе излезат надвор тие се полни со вода и поради гравитацијата се движат надолу, значи ситемот од двете страни го придвижува сила :D

Систем : движење на возило со два магнета.

СИСТЕМ : Maчка и намачкана кришка.

Го барав тоа со пингвинот што бега и се наоѓа со када во вода но одеднаш протекува вода и го става тушот како погон за движење ама не го најдов ако му е на некој при рака.. :)

Да се нашалиме малку :)

Член од
25 декември 2008
Мислења
867
Поени од реакции
79
Ako godades perki vodata ke ima pomala energija posle turbinata i ke treba poveke da vlozis za da ja vratis vo pocetnata polozba.
Perkite ja zadrzuvaat vodata po samiot obem na trkaloto i toa kratko vreme a potoa istata voda vleguva vo koritoto i veke dobiv so tie perki 27 krugovi a edna tretina od vodata ili okolu 70 kgr voda shto ja isfrla nazad trkaloto ili aftomobilite kako shto prskaat voda nazad od gumite na trkalata taka i ovaa mashina i istata voda trebe da ja vratam povtorno od drugata strana pak da vleze vo koritata na trkaloto i se nadevam deka so ovoj nachin deka ke dobijam ushte eden krug a i tolku mi trebe da dobijam potreben broj na vrtezi vo minuta a posla za da dobijam snaga ke i stavam ushte okolu 600kgr beton i mislam deka ke bide gotovo.
--- надополнето: 24 ноември 2012 во 19:25 ---
Esega imam drug po sovrshen sistem na dvizenje na trkaloto a toj se nadevam so 100%deka ke bide po sovrsheno i od PERPETUUMMOBILE bidejki vo samoto trkalo ke bide vodata i ona pod gravitacijata ke se preleva sama vo koritoto i toa celata voda ke ja zadrzi svojata desna strana i od nikade nema da se gleda vodata a mashinata mora da se sopira so kochnica inaku nemoze nikako drugachie da zastane.

Член од
25 декември 2008
Мислења
867
Поени од реакции
79
kAKVI CHUDA I MOZNOSTI SODRZI TRKALOTO E DA SE CHUDISH NO PREDHODNO TREBE DOBRO DA MU GI RAZRABOTISH SITE VARIJANTI I SE IZVLEKUVAAT MNOGU DOBRI RESHENIJA - TOA E STVARNO NAJ ZANIMLIVO I NAJ INTERESNO DA SE PROUCHUVA I ISTRAZUVA.
--- надополнето: 3 декември 2012 во 16:37 ---
E sega - imam edna molba ili baranje do vas ili koj e vo moznost da odgovori na moeto baranje ili vo kratki crti baram nekoj od vas ili vash rodnina ili prijatel ili chovek so firma da mi podgotvi dva proekta so site dimenzii po razmer ili se naj profesionalno da mi izgotvi dva proekta za ovaa mashina za da podnesam do Vladata da gi finansira proektite za da istite se izrabotat vo nekoja firma.Bidejki vchera izjavi potparolot na Vladata deka posli nova godina Vladata ke formirala fond za inovacii i po proekt ke se dodeluvaat do 10 iljadi evra.A jas za izgotvuvanjeto na proektite no da bidat so pechat ke si platam a ke se dogovorime dali predhodno ili ako e mozno ke platam od odobrenite sretstva ako go dozvoli toa Vladata no ke zavisi od cenata na chinenjeto na podgotovkata na proektot.Koj moze da mi pomogne neka pisha slobodno ili da mi dade upatstvo kako i kade e naj dobro.

Член од
29 октомври 2012
Мислења
224
Поени од реакции
70
Војо не постои перпетуум мобиле. И неможеш да вложиш помалку а да добиеш повеќе енергија. А пак со дрвени тркала, лопатки, генератори нема шанси. Или ајде да проработи тие лежишта што го држат роторот поради триењето помеѓу осовината и куглиците еден ден ќе отидат јабана и сакал нејќел ќе престане да работи.

Член од
25 декември 2008
Мислења
867
Поени од реакции
79
Војо не постои перпетуум мобиле. И неможеш да вложиш помалку а да добиеш повеќе енергија. А пак со дрвени тркала, лопатки, генератори нема шанси. Или ајде да проработи тие лежишта што го држат роторот поради триењето помеѓу осовината и куглиците еден ден ќе отидат јабана и сакал нејќел ќе престане да работи.
Neka pchne da raboti pa neka nee PM

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Neka pchne da raboti pa neka nee PM
:pos:
НЕ бре човеку дефинитивно не си саглам,тенџерињата ги избегнуваш вешто ама кај и да е ќе мора да сркаш.
Абе толку лине разбра дека никогаш нема да “ РАБОТИ“ ?
Мислам топрво ги откриваш можностите на моментум дискот или тркало како што го викаш ти,ајде за некоја деценија ваљда ќе ја откриеш и магијата на трансмисиониот редукторски систем. :pos:
--- надополнето: 3 декември 2012 во 23:16 ---
kAKVI CHUDA I MOZNOSTI SODRZI TRKALOTO E DA SE CHUDISH NO PREDHODNO TREBE DOBRO DA MU GI RAZRABOTISH SITE VARIJANTI I SE IZVLEKUVAAT MNOGU DOBRI RESHENIJA - TOA E STVARNO NAJ ZANIMLIVO I NAJ INTERESNO DA SE PROUCHUVA I ISTRAZUVA.
--- надополнето: 3 декември 2012 во 16:37 ---
E sega - imam edna molba ili baranje do vas ili koj e vo moznost da odgovori na moeto baranje ili vo kratki crti baram nekoj od vas ili vash rodnina ili prijatel ili chovek so firma da mi podgotvi dva proekta so site dimenzii po razmer ili se naj profesionalno da mi izgotvi dva proekta za ovaa mashina za da podnesam do Vladata da gi finansira proektite za da istite se izrabotat vo nekoja firma.Bidejki vchera izjavi potparolot na Vladata deka posli nova godina Vladata ke formirala fond za inovacii i po proekt ke se dodeluvaat do 10 iljadi evra.A jas za о izgotvuvanjeto na proektite no da bidat so pechat ke si platam a ke se dogovorime dali predhodno ili ako e mozno ke platam od odobrenite sretstva ako go dozvoli toa Vladata no ke zavisi od cenata na chinenjeto na podgotovkata na proektot.Koj moze da mi pomogne neka pisha slobodno ili da mi dade upatstvo kako i kade e naj dobro.
Јас можам да ти помогнам бе војче еве јас, пошто си сигурен во твојот изум,ќе ти средам да земеш кредит 15 000 евра, и отпојке ќе ти бидат тие пари, ќе стаиш куќата под хипотека , кога ќе проработи машината експресно ќе си ги земеш парите и ќе го исплатиш кредитот .
Еве ти понудив помош ти пружам рака.
Единствената машина која што е и приближно до перпетум мобиле е оваа, и тоа призната од сите релевантни фактри како таква. Е сега колку е искористлива,и колку може да се искористи тоа е веќе друго,сепак има непрекинато движење.

Kajgana Shop

На врв Bottom