Предлагам да се дополни насловот:
Паркови за миленици и данок за опасни миленици
Сегашниот наслов некои читатели ги наведува да мислат дека за сите миленици треба да се плаќа данок а вусшност данокот се однесува само за опасните миленици.
Насловот на темата си е во ред, затоа што никој од нас не знае како точно гласи идниот закон, а уште помалку и на кого се однесува. Значи, ако ти не си дел од тимот кој што го составува правилникот за данокот за кучиња и егзотични животни, ондак не можеш со сигурност да тврдиш како ќе гласи.
Во ниедна држава на планетата земја, кучињата (и другите животни, па макар тие биле со 98% идентична DNK на онаа на Homo Sapiens, како шимпанзите, горилата и орангунтаните) -немаат исти права како луѓето.
Без навреда, ама со овој факт ќе мора еднаш да се соочите.
Пак доаѓаме на истото: мнозинството не мора и не треба да плаќа за неесенцијалните работи на поединци.
Додека некој со проблем на дебелина може да спори дека се работи за болест, власниците на кучињата (од опасните раси или преголемите) направиле свој свесен избор. Логично е тие да ги плаќаат потребните трошоци за кои пишував предходно.
Идните власници на кучиња ќе имаат јасен избор, ќе можат да одберат некоја 99% раси кучиња за кои не се плаќа данок или... ќе си одберат раса за која се плаќа данок.
За сегашните власници, мислам дека би требало да има некакви олеснувања.
Факт е дека во поразвиените земји, кучињата (читај-животните) немаат исти права како хомо сапиенсот, кој слободно можеме да го нарекуваме човек зашо имаме македонски термин за тоа,
туку имаат поголеми права од луѓето. Затоа што, живеат во средина каде што некој друг одлучува за нив, односно ги сметаат за неспособни да се грижат сами за себе во урбани средини-со тоа добиваат поголема заштита конкретно од човекот, кој ги злоупотребува додека они немаат право на глас, да кажат дали го сакаат тоа или не. Ова е факт, непобитен. Во Париз, во ресторанот кај што ручав, господата до мене, седеа и ручаа на маса заедно со нивното куче, за кое имаше посебна кучешка столица. Иако за мене тоа е бизарно, али сепак го има.... затоа французите плаќаат данок, за да уживаат во правата на своите миленици.
Никој не бара од многузинството да плаќа за потребите на другите, али само да те потсетам дека ,
ти секојдневно плаќаш за нечиви потреби, па пак не си се побунил против истите.
Со ова, мене ми станува очигледен твојот проблем, кој се однесува стрикно на твоите
тн. опасни раси. Треба ти да се помириш со фактот, дека овие раси
постојат и дека
ќе постојат без разлика дали тебе ти се свиѓа тоа или не. Мене, моето куче, кое што ти го нарекуваш опасно, ми е совршено куче и комплетно ми одговара на карактер. Дали мислиш, дека некој данок мене ќе ме натера да се откажам од оваа раса, ако земеш во предвид дека сум се вратила од друга страна на светов, само за да бидам со моето куче? Сигурна сум, дека мнозинството би се откажало од истите овие кучиња, али тоа нивно откажување тебе ќе ти направи само поголем проблем. Ако до сега, имаше глутница од џукели, утре на улици ќе имаш глутница од питови и ротови. Па ајде да те видам, што тема ќе ископаш тогаш. За каков данок ќе зборуваш, и дали би било правилно сите да плаќаат за да се отстранат тие глутници од улиците или само тие што ги чуваат овие раси треба да паќаат.... истиот момент со парното, актуело е сега, се надевам ќе ја најдеш компарацијата.
Инаку данок за дебели во одредени форми веќе постои. Некои земји веќе спремаат закони со кои дебелите плаќаат повеќе за здравствени услуги и имаат многу поскапи осигурувања. Многу авиокомпании им наплаќаат двојна карта на тие што се дебели над одредена граница..
Изгледа комплетно си ми го утнал сарказмот, кој воедно имаше одредена поената. Ова што ти ми го кажуваш за законот за дебели луѓе, врска нема со мојата поента. Не зборам за дебели, зборам за поголеми од мене, а во тој случај, сигурна сум дека 90% од народов во нашава јадна Република, е поголем од мене, што за мене претставува потенцијална опасност. Според мојата логика, ТИ конкретно треба да плаќаш данок, но нели, тебе тоа нема да ти одговара и ќе се буниш против тоа, нели? Ќе се обидуваш да се објасниш со сите како мене, кои ќе форсираат на такво праќање на данок, дека ти не си опасен за околината, дека иако си голем немаш тенденции кои насилство, и покрај тоа што (лупам, не е ништо конкретно наменето за тебе) татко ти дома ја тепал мајкати... ја ќе тврдам дека тебе агресијата ти е у ген... дека кога тогаш тој твој ген, ќе излезе на виделина... би плаќал ваков данок? И јас не сакам да плаќам, зашто немам агресивно куче, али според твојава логика- морам!
Сигурна сум дека не би плаќал.. али ти одговара да кажеш дека е ок, за нешто што ти не си засегнат и немаш потреба да плаќаш, не џабе е речено - по туѓ грб и 100 стапа не болат....