Паркови за миленици и данок за опасни миленици

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
452
Законите за миленициве ќе се спроведуваат тогаш кога ќе се изградат фабрики за рециклирање и обработка на отпадот од депониите во Македонија. :гик: Исто толку ригорозно колку што сега се спроведува постоечкиот закон за носење на заштитни маски. А данокот веројатно ќе се плаќа ,,кога ќе ги добиеме парите од тутунот и субвенциите,,;)
 
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.084
Поени од реакции
8.217
Звучи едноставно нели? Не е ракетна технологија и не мора да си Ајнштајн за разбереш дека 600грама и 60 кила не се исто...Подобро ќе беше ако се работеше за некое Дого Аргентино?
Не зборам само за големината на лузната, туку за фактот дека сега можеби немаше да има кој да носи (лузната)... ;)

Најдобро ќе беше воопшто да нема лузна.
Нема подобро/полошо.

Јас практикувам маска да ставам на кучето, иако во ниту една категорија не спаѓа во ,,опасни раси,, , меѓутоа, уште еден агресивен пекинезар, на кучето мое нема да му треба маска.
Сама ќе го ишутирам и пекинезерот, и газдата.

Ако е мало кучето не значи дека може што сака да прави.
 

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
7.833
Поени од реакции
14.615
Супер :) ќе си земеш 4 пит була и ќе плаќаш како за 1 бернардинец. Повеќе забава за истите пари :)
Ако можат покаканите бебешки памперси да одат во обична корпа за ѓубре, може и заврзана кеса со кучешки какушки. И така корпите се празнат во истите контејнери и со истите камиони се носат на истата депонија како и сето останато ѓубре. Во парковите секогаш има недостаток на корпи за ѓубре, а камо ли па посебни корпи за кучиња. Ако добро се сеќавам, кога првпат се поставија посебни корпи за кучешки измет во паркот во Скопје, се користеа од луѓето како и секоја обична корпа за ѓубре,а и не се празнеа баш редовно (n). Според мене нема потреба за претеризми од типот посебни корпи, доволно е градските служби да си ја работат работата за која се платени и да обезбедат доволно корпи за отпадоци.
Не ја читав темава од почеток,а не дека не ги сакам кучињата,напротив мили ми се.
Незнам дали за оваа појава сте зборувале-пишувале(освен за парковите).
Тие што живеат во куќи имаат подобри услови за чување на овие миленици.Знаеме.
Но што со останатите каде и газди и кучиња живеат ви стан.
Тоа е нивна работа,внатре како сака нека си живеат и нека си ручаат и спиат заедно ако им одговара не ми смета.
Но што ми смета.
Ќе се пристемни,ќе залади малку, значи за ова летно време зборам,и газдите а така и моиве нови комшии си ги вадат-носат милениците на прошетка. Морам да напишам дека се донекаде културни и тие и тие. Некои и им ставаат маски на муцките.Не за да касне некого,туку за да не касне нешто фрлено за јадење ми вели комшијата. И се разбира и дека кучето едвај ја чека оваа прошетка надвор. И веднаш бара некое дрвце да се течно испразни,но се почесто тоа е бандажот на мојата кола и тоа се истиот бандаж,веќе попрскан и обележан дека е за таа намена,од нив милиничињата.
А пак за тврдо празнење,зборите дека во паркот треба тоа да се собере,а тоа овие кученца го прават околу зградите,на тревниците и игралиштата за децата,сигурно тоа потоа никој не го чисти и останува таму да се гази со чевлите.
Ова сигурно сте го забележале до сега, на пример во новите игралишта, паркови и шеталишта во Аеродром и Ново Лисиче.Секојвечерно е исто. Треба и снимки знам.
 
Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.284
Не ја читав темава од почеток,а не дека не ги сакам кучињата,напротив мили ми се.
Незнам дали за оваа појава сте зборувале-пишувале(освен за парковите).
Тие што живеат во куќи имаат подобри услови за чување на овие миленици.Знаеме.
Но што со останатите каде и газди и кучиња живеат ви стан.
Тоа е нивна работа,внатре како сака нека си живеат и нека си ручаат и спиат заедно ако им одговара не ми смета.
Но што ми смета.
Ќе се пристемни,ќе залади малку, значи за ова летно време зборам,и газдите а така и моиве нови комшии си ги вадат-носат милениците на прошетка. Морам да напишам дека се донекаде културни и тие и тие. Некои и им ставаат маски на муцките.Не за да касне некого,туку за да не касне нешто фрлено за јадење ми вели комшијата. И се разбира и дека кучето едвај ја чека оваа прошетка надвор. И веднаш бара некое дрвце да се течно испразни,но се почесто тоа е бандажот на мојата кола и тоа се истиот бандаж,веќе попрскан и обележан дека е за таа намена,од нив милиничињата.
А пак за тврдо празнење,зборите дека во паркот треба тоа да се собере,а тоа овие кученца го прават околу зградите,на тревниците и игралиштата за децата,сигурно тоа потоа никој не го чисти и останува таму да се гази со чевлите.
Ова сигурно сте го забележале до сега, на пример во новите игралишта, паркови и шеталишта во Аеродром и Ново Лисиче.Секојвечерно е исто. Треба и снимки знам.
Овде не гледам никаков проблем со кучиња. Гледам само проблем со неписмени газди на истите. Збори им Анчо, во секоја прилика кога ќе ги видиш. Можда и ќе им развиеш совест. Ако не совест, барем срам.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
10.271
Поени од реакции
9.818
Совест? Срам?
Тука?? :ROFLMAO:

Луѓево наши имаат капацитет да бидат пофини и од Финците, да бидат многу културни и големи почитувачи на законите... НО САМО АКО РЕДОВНО ГИ МАВААТ ПО ЏЕБОТ!!!
Од проповедање и зборење нема фајде, може само сеир да му маваат на Анчо.

 
Член од
16 јануари 2013
Мислења
76
Поени од реакции
43
Не ја читав темава од почеток,а не дека не ги сакам кучињата,напротив мили ми се.
Незнам дали за оваа појава сте зборувале-пишувале(освен за парковите).
Тие што живеат во куќи имаат подобри услови за чување на овие миленици.Знаеме.
Но што со останатите каде и газди и кучиња живеат ви стан.
Тоа е нивна работа,внатре како сака нека си живеат и нека си ручаат и спиат заедно ако им одговара не ми смета.
Но што ми смета.
Ќе се пристемни,ќе залади малку, значи за ова летно време зборам,и газдите а така и моиве нови комшии си ги вадат-носат милениците на прошетка. Морам да напишам дека се донекаде културни и тие и тие. Некои и им ставаат маски на муцките.Не за да касне некого,туку за да не касне нешто фрлено за јадење ми вели комшијата. И се разбира и дека кучето едвај ја чека оваа прошетка надвор. И веднаш бара некое дрвце да се течно испразни,но се почесто тоа е бандажот на мојата кола и тоа се истиот бандаж,веќе попрскан и обележан дека е за таа намена,од нив милиничињата.
А пак за тврдо празнење,зборите дека во паркот треба тоа да се собере,а тоа овие кученца го прават околу зградите,на тревниците и игралиштата за децата,сигурно тоа потоа никој не го чисти и останува таму да се гази со чевлите.
Ова сигурно сте го забележале до сега, на пример во новите игралишта, паркови и шеталишта во Аеродром и Ново Лисиче.Секојвечерно е исто. Треба и снимки знам.
Се ова убаво звучи од твоја страна, ама ако не вршат нужда во паркчињата во населба молим те кажи каде?Имаме во секоја населба посебни паркови?Или да ги пуштиме да какаат на сред улица?Стварно не ве разбирам.Одете кажете у општините да ни направат у секоја населба по едно заградено паркче и само таму ќе ги носиме.Јас демек не знам дека треба на посебно место да какаат и мочаат.
Јас ве разбирам и вас ама нема услови за кучињата ама апсолутно никакви.
 
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.084
Поени од реакции
8.217
Не ја читав темава од почеток,а не дека не ги сакам кучињата,напротив мили ми се.
Незнам дали за оваа појава сте зборувале-пишувале(освен за парковите).
Тие што живеат во куќи имаат подобри услови за чување на овие миленици.Знаеме.
Но што со останатите каде и газди и кучиња живеат ви стан.
Тоа е нивна работа,внатре како сака нека си живеат и нека си ручаат и спиат заедно ако им одговара не ми смета.
Но што ми смета.
Ќе се пристемни,ќе залади малку, значи за ова летно време зборам,и газдите а така и моиве нови комшии си ги вадат-носат милениците на прошетка. Морам да напишам дека се донекаде културни и тие и тие. Некои и им ставаат маски на муцките.Не за да касне некого,туку за да не касне нешто фрлено за јадење ми вели комшијата. И се разбира и дека кучето едвај ја чека оваа прошетка надвор. И веднаш бара некое дрвце да се течно испразни,но се почесто тоа е бандажот на мојата кола и тоа се истиот бандаж,веќе попрскан и обележан дека е за таа намена,од нив милиничињата.
А пак за тврдо празнење,зборите дека во паркот треба тоа да се собере,а тоа овие кученца го прават околу зградите,на тревниците и игралиштата за децата,сигурно тоа потоа никој не го чисти и останува таму да се гази со чевлите.
Ова сигурно сте го забележале до сега, на пример во новите игралишта, паркови и шеталишта во Аеродром и Ново Лисиче.Секојвечерно е исто. Треба и снимки знам.
Жалосно е што во Ново Лисиче со сигурност знам дека постојат специјални корпи за измет на домашни миленици.
Нормално е кучето да заврши работа на земја - голема нужда - а исто така е нормално сопственикот да си го собере тоа, бил во човечки парк, кучешки парк или на улица.
Едино разбирливо ми е да е во природа, онаму каде што не шетаат луѓе баш (или уште почесто, и самите си ја олеснуваат душата) и каде што изметот никому не пречи.

Што се однесува до малата нужда, веројатно урината на миленикот е најчистото нешто што ти го допира бандажот, да бидеме реални :)
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
10.271
Поени од реакции
9.818
Дури не ни шпекулираат како дошло до намалувањето на нападите од кучињата. Заебани ова Чесите, си ги чуваат тајните.
 
Член од
9 јули 2017
Мислења
381
Поени од реакции
81
Во Скопје има голем број ндомашни миленичиња и ние работиме на овозможување подобри услови за нив и нивните сопственици. Во таа насока град Скопје гради специјални паркови за миленичиња, каде последен ваков парк е овој во Ново Лисиче, долж булеварот АСНОМ. Овој парк ќе биде завршен во наредниве неколку дена, каде треба да се постават дополнителни елементи, во вид на реквизити и содржини за кучињата и урбана опрема, изјави скопскиот градоначалник Трајановски.
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
6.298
Поени од реакции
4.956
Каков е законот незнам дали може кучето да се пушта слободно да шета во двор значи околу куќата на сопственикот/ците ... дворот е заграден и има знак пази куче на капијата ... но ете во случај да речеме некое комшиско дете да биде каснато или гребнато бидејќи се пентарат и бесат на оградата и го закачаат кучето постојано мавајќи го со камчиња, сливи, дрвени прачки и сл. пружајќи му раце и нозе ... кој ќе биде виновен ... некои викаат дека дворот е приватен имот и може слободно кучето да се шета во рамките на тој приватен имот (двор) но исто така имам слушнато од некои лица и дека дворот не е приватна туку јавна површина и во случај на некаков немил настан т.е. некој да биде гребнат или каснат сопственикот ќе биде виновен, но чисто ме интересира каков е законот за домашни миленици т.е. кучињата смеат или несмеат слободно да се шетаат во дворот од сопственикот/ците ?!
 

Kajgana Shop

На врв Bottom