- Член од
- 22 декември 2011
- Мислења
- 1.291
- Поени од реакции
- 1.285
И сакаш да кажеш дека, ако се воведе данок, кога на моето куче ќе му се постави микро чип со мои податоци во него, тоа јас нема да го платам, поради фактот што плаќам данок за опасен миленик? Е па, и тоа и тоа ќе треба да го платам, али кога веќе зборуваш за поразвиени земји со подобра законска структура, ондак немој да заборавиш дека, ако некој плаќа одреден данок, добива бенефиции од истиот, или пак ужива некои права со тој дакон. А што права ќе уживаме ние со тој данок? Никакви! Само трошок повеќе... ништо нема да се добие со овој данок... само поднапунет буџет. Во моја одредена посета на САД, бев сведок на плаќање на ваков данок, но затоа пак сопствениците добиваат бенефиции од истиот. Поевтини ветеринарни прегледи, бесплатни вакцини, паркови на секој пола саат, простории во кои е дозволено да влезат кучиња како угостителски локали, супер маркети (што кај нас е не могуче) ... реално, не видов никој да има маска на устата на кучето, единствено за што бев сведок е дека при прошетка треба да биде на поводник... ако веќе се угледуваме на некои поразвиени земји (зборам конкретно за Илиноис Чикаго).100% се согласувам со донесување на ваков данок.
Не видов тука никој да напише дека за што навистина ќе се користат средствата од овој данок. Во сите земји каде се донесени вакви даноци, собраните пари стриктно наменски се користат во процесот на евидентирање и контролирање на чувањето на ваквите опасни миленици. (што се регулира преку соодветен закон)
Конкретно кучињата од декларирано опасните раси и вооедно секое куче над одредена килажа се потенцијална опасност за тешки телесни повреди и соодветно на тоа подлежат на вградување микрочип и други мерки за редовно надгледување, но и постапки за добивање на дозвола за чување (неполнолетни лица, осуденици, психички нестабилни, итн не можат да добијат ваква дозвола).
Целта е јасна, примероците кои покажуваат (или направиле) опасна агресија или нападнале човек, да се одстранат како опасност за луѓето. Нема повеќе да има ситуации од видот: куче од таа и таа раса искасало деца и шинтерите го фатиле ама нема кого да обвинат зошто не знаат кој е сопственикот (кучето ќе има микрочип со податоци за власникот, вакцинации итн итн).
За ваквите мерки требаат пари а кој друг треба да ги плати тие пари ако не токму сопствениците на опасните миленици?
Комплетно го поддржувам твојот став за дозволите на кучиња, и јас би сакала тоа да е реално и да може да се оствари, но ете не може, само поради фактот, што ете замисли, постојат еден тон сериски убијци, педофили... кои секојдневно се шетаат покрај нас, кои работат во државни служби, и никој не ги открил дека се педофили или убијци...и како би се спровело тоа, дозволи за психички нестабилни личности? Ако се мисли, на конкретни лудаци или луѓе со ментално заостанување у реду, али па во светов тоа е спротивно. Баш таквите луѓе чуваат кучиња, а тие кучиња се нарекуваат социјални работници. И да, за твое изненадување, најчесто се од расите- ротвајлер, доберман, германски овчар, стафорд териер, како и лабрадори и ретривери... пак не можам да извлечам НЗС, иако очајно се трудам и сакам да го направат тоа, да замислам бар за момент како би изгледало совршено општество, во кое ќе нема психопати кои ќе ги малтретираат кучињата или ќе ги прават убијци.... али, таа слика ми доаѓа само како флеш бел, и пак си иде, зашо ебенава наша реалност, никогаш нема да го дозволи тоа совршено место за живеење.