Паркови за миленици и данок за опасни миленици

• Креатор на темата Deleted member 55587
  • Време на започнување
Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
1200 квадрата паркче било доволно? Ај ве молам кажете ми дали некој шарпланинец од 70 кила ке се изнатрча тука со 30+ кучиња?
Или некое агресивно куче се потакчи со некое друго,што ќе биде тоа? Општа тепачка.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Сигурен си дека не е лукзуз,ама кој ти е крив изгледа не си добро информиран и прошетан затоа што има далеку поефтина опрема за обезбедување,која има далеку помали трошоци за тековно одржување.
Нема да го евидентираш и даноци и казни нема да плаќаш,ама кога ќе ти го соберат шинтери да не ти биде криво.Тогаш сигурно во шинтерница ќе го бараш.
Кој е тој што ќе дојде во двор па да ми каже што да правам ако сакам гол ќе се шетам.
И нема шинтерска служба овде кај нас :icon_lol:.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Се читаш што пишуваш,данокот и казните се да се постигне целта да не се чуваат кучиња и со тоа нема да се создаваат бездомни кучиња.По твојата логика излегува дека ако платиш казна за сообраќаен прекршок,тие пари ќе одат за сообраќајни прекршоци.
Ај ти се молам:facepalm:
--- надополнето: 6 април 2012 во 22:45 ---

Сигурен си дека не е лукзуз,ама кој ти е крив изгледа не си добро информиран и прошетан затоа што има далеку поефтина опрема за обезбедување,која има далеку помали трошоци за тековно одржување.
Нема да го евидентираш и даноци и казни нема да плаќаш,ама кога ќе ти го соберат шинтери да не ти биде криво.Тогаш сигурно во шинтерница ќе го бараш.
Не може да ми го земат шинтери, бар не во догледно време :)
Тогаш кога ќе се чипуваат кучињата, тогаш може да расправаме за даноци.
Вака, не постои систем со кој ќе го евидентира, а јас ќе се тужам со нив само влакно да му фали на кучето.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.287
Поени од реакции
34.874
Кога ќе ви стане јасно на сите дека, во Скопје има повеќе кучиња, кои не можат да се соберат на исто место?
У реду е цела иницијатива за правење на парк за кучиња, али реално, кој некогаш ги праша сопствениците на кучињата од каков парк имаат потреба? Дали некој ги разгледа големините на кучињата и нивните потреби? Како моето куче од 40 кула, кое има потреба од дневно трчање од минимум 10 километри треба да ја истроши својата енергија во 1200 м. квадратни со уште 20 000 други кучиња?
Дали треба да има повеќе вакви паркови?
Да, ама останува прашањето кој ќе плати за тоа... и зошто некој што нема ништо заедничко со чување кучиња би требало да плаќа за изградба на паркови за кучиња во иста мера како сопствениците на кучиња.

Наместо да се поздрави првиот парк за кучиња, се пљука и се пцуе. А всушност проблемот не го имате со условите во паркот туку со фактот дека има најави за конечно почнување на примена на законот за домашни љубимци (маска, ланец, забрана за дефецирање (шетање) по тревни површини во парковите).

А, кој е луксузот со чување куче?
Имам I-phone, па ајде, тоа е луксуз и се курчам со истиот па ајде сега да плаќам данок? Која е таа логика?
Логиката е дека твојот I-phone не дефецира по тревни површини (за разлика од кучето).
Ти можеш да ни кажеш дека го собираш изметот по своето куче ама купиштата измет по парковите велат дека 99.9999999% од власниците на кучиња не го прават тоа.

Логиката исто така вели дека твојот I-phone нема 40 кила телесна маса и потенцијално не може да повреди некој додека ја „троши енергијата„ слободно пуштен без маска и ланец по јавни зелени површини како што се парковите и кејот.

Ако не успеа да најдеш НЗС, поентата е дека твојот I-phone не предизвикува додатни давачки за градските власти. (кои некој треба да ги плати нели)

L

Lu

Гостин
Уште еднаш ќе повторам, оваа тема е наменета за парковите за кучиња ... слободно можете да си го кажете вашиот став околу парковите наменети за кучиња, али немојте да го мешате законот за плаќање на данок за милениците бидејќи си постои друга ТЕМА наменета за тоа.
Доколу сакате да одговорите на некој пост од оваа тема кој што е поврзан со данокот за миленици, цитирајте го мислењето и постирајте го во ТЕМАТА наменета за данокот и таму одговорете.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Не може да ми го земат шинтери, бар не во догледно време :)
Тогаш кога ќе се чипуваат кучињата, тогаш може да расправаме за даноци.
Вака, не постои систем со кој ќе го евидентира, а јас ќе се тужам со нив само влакно да му фали на кучето.
Хахахааа нека те начекаат (полиција или шинтери) и да немаш документи за кучето па ќе видиш дали нема да ти го земат,а ако сакаат да изиграваат добри можат да ти пишат казна.
--- надополнето: 7 април 2012 во 21:46 ---
Кој е тој што ќе дојде во двор па да ми каже што да правам ако сакам гол ќе се шетам.
И нема шинтерска служба овде кај нас :icon_lol:.
Не бе нема списи мирно

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Хахахааа нека те начекаат (полиција или шинтери) и да немаш документи за кучето па ќе видиш дали нема да ти го земат,а ако сакаат да изиграваат добри можат да ти пишат казна.
Многу филмови американски гледаш :icon_lol:.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.287
Поени од реакции
34.874
Јас пред една недела земав питбул, и не се согласувам со законот. Прво ради тоа што јас ги подмирувам сите трошоци за одгледување на кучето, а не владата, второ расата како раса може да биде опасна, но ако кучето е издресирано како што треба и ако не е опасно за околината не гледам причина да се прават екцеси со плаќање на даноци и слично.
Изговорот е секако дека законот е со цел да се заштити доброто на газдата и околината, и дека законов е спроведен и во Кина и во скоро сите европски земји.
Јас мислам дека е уште еден трик на власта за да се извлечат што повеќе пари од граѓаните.
Што мислите вие што чувате опасни раси на кучиња? Се согласувате или не?
100% се согласувам со донесување на ваков данок.

Не видов тука никој да напише дека за што навистина ќе се користат средствата од овој данок. Во сите земји каде се донесени вакви даноци, собраните пари стриктно наменски се користат во процесот на евидентирање и контролирање на чувањето на ваквите опасни миленици. (што се регулира преку соодветен закон)

Конкретно кучињата од декларирано опасните раси и вооедно секое куче над одредена килажа се потенцијална опасност за тешки телесни повреди и соодветно на тоа подлежат на вградување микрочип и други мерки за редовно надгледување, но и постапки за добивање на дозвола за чување (неполнолетни лица, осуденици, психички нестабилни, итн не можат да добијат ваква дозвола).
Целта е јасна, примероците кои покажуваат (или направиле) опасна агресија или нападнале човек, да се одстранат како опасност за луѓето. Нема повеќе да има ситуации од видот: куче од таа и таа раса искасало деца и шинтерите го фатиле ама нема кого да обвинат зошто не знаат кој е сопственикот (кучето ќе има микрочип со податоци за власникот, вакцинации итн итн).

За ваквите мерки требаат пари а кој друг треба да ги плати тие пари ако не токму сопствениците на опасните миленици?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
--- надополнето: 7 април 2012 во 21:46 ---

Не бе нема списи мирно
Kој те тоа лажеше?
:)

Немој мене да ми зборуваш за кучиња и шинтери, и со едните, и со другите, имам работа повеќе од тебе ;)

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Дали треба да има повеќе вакви паркови?
Да, ама останува прашањето кој ќе плати за тоа... и зошто некој што нема ништо заедничко со чување кучиња би требало да плаќа за изградба на паркови за кучиња во иста мера како сопствениците на кучиња.

Наместо да се поздрави првиот парк за кучиња, се пљука и се пцуе. А всушност проблемот не го имате со условите во паркот туку со фактот дека има најави за конечно почнување на примена на законот за домашни љубимци (маска, ланец, забрана за дефецирање (шетање) по тревни површини во парковите).

Логиката е дека твојот I-phone не дефецира по тревни површини (за разлика од кучето)....
Изгледа, слабо ме прочита што напишав, а уште помалку и си ме сфатил. Не плукам по идеатата, како таква. Плукам по реализацијата на истата. Доколку сакаш да направиш нешто, кое што ќе им го олесне секојдневниот терор на еден добар процент од народот кој чува кучиња, ондак тоа треба да го реализираш на пристоен начин, ако целта ти е навистина да сакаш да помогнеш со изградба на ваков парк. Но, доколку правиш нешто, само за останатиот дел од народот да земе сила и да јаде бурек на овој претходниов народ, дека кучињата треба да се шетаат само во тој одреден простор, кој реално не е доволен, ондак си ја утнал работата. Ако веќе се прави парк (а се направи, каков-таков), треба малку да се распрашаш, од што имаат потреба сопствениците. Значи, тој парк, според мене, е наменет само за мали кутриња.
1. Оградата е премногу ниска, моето куче може да рипне повеќе, причина прва зашто не би го пуштила таму.
2. Просторот е премногу мал, џабе патот ми е да идам до тој парк, кога дома имам поголем двор од паркот за кучиња.
3. Пренатрупан е со триста чуда и врагови кои, едноставно немало потреба да бидат таму.

Единствена добра работа е што, бар има фонтана за кучиња, и тоа е единствената причина поради која ја би влегла со моето куче во тој тн. парк.

Доколку, јас знам дека и да дадам одредена сум на пари и тие пари ќе се користат за павилни цели (извини Аргаси), ондак не би имала проблем со тоа да платам за таа изградба, а да, тие што немаат кучиња, немаат ни потреба да плаќаат за изградба на повеќе паркови? Ондак, ако и тие не сакаат да плаќаат, нема ни што да се бунат за тоа дека кучињата се шетаат и по други тревни површини. Ако гледаш така, јас немам никаков ќар од проектов 2014, па пак и јас сум придонела за да се изгради еднакво како тој што има ќар од истиот.

Мојот проблем не е до најавата за зацврстување на законите, затоа што мислам дека сум и единствена која што ги почитуваше истите, пред да се казнува за нив (маска, ланец, забрана за дефицирање....), моето куче не оштетува ниту една јавна површина, туку (ако може да се нарече а не е така) оштетува моја лична приватна површина, за кој јас си ги сносувам трошоците за одржување. Мојот проблем е конкретен, а тоа е изградба на нефункционален парк за миленици. Али тука останува пак тој прашалник, можеби наредниот ќе биде подобар (ма да не верувам)...и сигурна сум дека сите одговорни сопственици на кучиња го делат моето размислување...

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.287
Поени од реакции
34.874
Мојот проблем не е до најавата за зацврстување на законите, затоа што мислам дека сум и единствена која што ги почитуваше истите, пред да се казнува за нив (маска, ланец, забрана за дефицирање....), моето куче не оштетува ниту една јавна површина, туку (ако може да се нарече а не е така) оштетува моја лична приватна површина, за кој јас си ги сносувам трошоците за одржување.
Нема потреба да дискутираме конкретно за тебе, за твојот миленик и за твоето почитување на законите. Фактите покажуваат дека 99.999% од сопствениците на кучиња не ги почитуваат овие закони.
Тоа предизвикува проблеми кои бараат соодветни мерки и закони за решавање на истите.

Напишав на темата за данок за опасни миленици директен одговор на повеќето работи на твојот пост. Како што побара модераторот понатамошната дискусија од тој аспект би требало да се продолжи натаму. (иако овие две теми се тесно поврзани)

Во однос на паркот за кучиња, сите сме свесни дека има повеќе пропусти кои може и треба да се исправат.
Оградата на пример дефинитивно треба да биде повисока но паркот дефинитивно не може да биде поголем. Сигурно не очекувате резерват за кучиња на сред центар од главниот град?

Повеќе вакви паркови може и треба да има на различни места од градот.
Но не треба сите да плаќаат за тоа. Дел може да покријат безбројните невладини органицазии за заштита на животните но најголемиот дел од трошоците треба да биде на терет на сопствениците на (опасните видови на) кучиња.

А за логиката со која велиш дека сите ние како граѓани на државава треба да плаќаме за тоа (зошто замисли сме сакале чисти паркови) можам само да се чудам на едностранста и тесноградоста на твоето размислување. Кое воедно го делат и голем дел од другите дискутанти тука.
Според таа логика, некој може да побара и „паркови„ за домашни животни (говеда, овци, кози, итн) и сите да треба да плаќаме за тоа. Некој може да посака да чува и слонови или жирафи и ние сите, ако сакаме чисти и безбедни паркови, ќе треба да се сложиме на плаќање трошоци за место каде овие миленици ќе може безбедно да „ја истрошат„ енергијата.
Само зошто ти да плаќаш за слонови, жирафи, говеда, овци или кози кога не чуваш ништо од тоа?
Заради истота таа причина нема зошто ни јас да плаќам за кучиња ако не чувам кучиња.

Свесен сум дека аналогијата во пасосот погоре не ми е претерано интелегентна ама за среќа не е ни твојата „логика„.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Ванлок, во повеќето земји тоа така функционира - СИТЕ плаќаат даноци за службите за бездомни животни (ака шинтерници) и сите плаќаат за кучешки паркови. Нема посебен данок, зошто никогаш не можеш да ги преброиш точно сопствениците на животно. Од друга страна, сите држави настојуваат кон вдомување на што поголем број на животни, затоа што луѓето нема да вдомат, ако имаат големи законски давачки. Од тој аспект, Македонија е и веројатно, единствената земја, каде што можеш да посвоиш куче, а да не платиш ниту за вакцините кои ги примило.
Друга работа. Светов не е исклучиво место, само и само за луѓето. Сите животински видови имаат право на користење на земјата. Што треба, ако тебе ти прдне да одиш во џунгла, веднаш да се приберат сите лавови, оти тебе ти текнало? Кучињата не можат да живеат во дивина, нивниот живот е тесно врзан за животот на човекот. Од тој аспект, треба и мора да има посебни паркови, и поголеми паркови, за кучиња. И да, во Центар, во периферија, секаде. Тоа се места каде што кучето може слободно да шета, без поводник.

На сите други места е дозволено носење на куче (пример парк), со тоа што мора да има поводник и маска. Додека седиш во трева во парк (што не би требало да го правиш, тревата не е наменета за газење и оставање смет од ,,несфатените,,) кучето може да седи до тебе, врзано и со маска. Не можеш да го пуштиш слободно да се истрча. Во поглед на сметот на животното, истото правило важи без оглед дали си кај тебе пред двор, на улица или во парк. Секаде мораш да го чистиш.

Само се надевам, дека еднаш ќе биде казнет некој родител, што си го ,,носи по нужда,, детето во сред парк.

Еднакво ми е одвратно :гомце: од човек и куче.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.287
Поени од реакции
34.874
Секако не предлагаш пола од паркот да биде заграден за милениците, фифти-фифти? Или можеби ќе направиме некој нов рамковен договор? :)

Поентата ми беше дека конечно се тргна од нула, ги ислушаа барањата на власниците на кучиња и направија кучешки парк... и за возврат има само бурек јадење. Коментариве тука во најголем дел се далеку од конструктивна критика.

За трошоците за бездомните животни се согласувам, ама за финансирање на парковите за кучиња не. Сметам дека не треба да плаќаат сите за неесенцијална одлука на малцинска група на граѓани да чуваат одреден вид на животно во строго урбана средина.
Иронијата е дека градот донел таква одлука без да ги консултира граѓаните и сега бефакторите од таа одлука (и метафорички и буквално) какаат на подарокот.

Само се надевам, дека еднаш ќе биде казнет некој родител, што си го ,,носи по нужда,, детето во сред парк.

Еднакво ми е одвратно :гомце: од човек и куче.
Како што стојат работите сега, правата на Homo Sapiens се загрозени во однос на тие на Canis Lupus Familiaris.
Овие вториве имаат јавно место за легално дефецирање во паркот. :-P

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Но не треба сите да плаќаат за тоа. Дел може да покријат безбројните невладини органицазии за заштита на животните но најголемиот дел од трошоците треба да биде на терет на сопствениците на (опасните видови на) кучиња..
Изгледа, и покрај толку страни од твојата тема за тн. опасните раси, сеуште не ти е јасно дека како такви- не постојат. Постојат индивидуи од секоја раса кои се агресивни поради негрижа на сопствениците. Али тоа не е за тука, имаше доволно страни таа тема. Е сега, ако трошоците треба да ги сносат сопствениците на тн. опасните раси, дали тоа значи дека останатите тн. неопасни раси помалку серат или можеби серат цветови (се извинувам за речникот)? Или, кога веќе сме тука, они не ги шетаат кучињата во парковите? Спротивна е реалната слика, бар ако си искочил еднаш до парк и ќе ти биде јасно. Сопствениците на тн. неопасни раси имаат опасни кучиња кои ги пуштаат да скитаат сами во парк, без поводник па ни маска, додека пак, сосптвениците на тн. опасни раси имаат мирни кучиња, на поводници и не ги пуштаат во прекрасниот (сарказам, во случај да не не се разбереме) парк за миленици. И сега, според мојава логика која не држи место (според тебе нели), кој треба да плаќа за парковите за кучиња? Просветлиме со твојата интелегенција...

Логикава твоја испаѓа- ја не возам кола, па зашто ондак треба да плаќам за Патишта и улици?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.287
Поени од реакции
34.874
Е сега, ако трошоците треба да ги сносат сопствениците на тн. опасните раси, дали тоа значи дека останатите тн. неопасни раси помалку серат или можеби серат цветови (се извинувам за речникот)?
Ова се однесуваше на данокот за опасни миленици, го образложив накнадно во соодветната тема на овој подфорум.

Логикава твоја испаѓа- ја не возам кола, па зашто ондак треба да плаќам за Патишта и улици?
Има есенцијални и неесенцијални потреби.
Моторните возила се есенцијална потреба, чувањето животни -конкретно кучиња, во урбана средина не е есенцијална потреба.

Ти можеби немаш автомобил, ама тогаш секојдневно користиш јавен транспорт кој нели, користи патишта и улици?
Производите кои секојдневно ги купуваш се превезуваат преки истите тие патишта и улици до дуќаните во кои пазариш... безброј аспекти од твојот секојдневен живот зависат од сообраќајот на патиштата и улиците.

Затоа е логично единствено сопствениците на кучиња да плаќаат за потребите на своите миленици. И затоа не е логично да плукаат на подарокот кој го добиле во вид на парк за миленици.

Kajgana Shop

На врв Bottom