Паралелен/повеќедимензионален свет/универзум(и)

Дали верувате Дека постои друга димензија паралелна на нашата?

• да

Гласови: 172 74,8%
  • не

Гласови: 58 25,2%

• Вкупно гласачи
    230

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
Mungos напиша:
А во врска со душата,мислам дека доколку постои начин да се оправда постоењето на реинкарнацијата тогаш следствено мора да се оправда и постоењето на повеќекратна душа.Зошто?Затоа што нели реинкарнацијата е постоење на истата душа повеќе пати низ времето.А бидејќи времето може да се претстави како безброј помали единици на време значи можно е во секоја таа мала единица да постои едно егзистирање на таа духовна супстанција,но на различен начин.Значи тоа би била истата душа но со различен животен пат без разлика дали егзистира во делче од времето кое се наоѓа во минатото или иднината.
Да ама, зависи како на времето гледаш. Дали како дискретизирано или како поврзано. А и да е дискретизирано, дискретизирано е у мали единици на време. Така да тоа не ти држи вода.
А духот иако се реинкарнира(ако се), тоа го прави повржано, а не испрекинато. Гарант.

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
За се треба време времето ке докаже дали постои нешто од ова шо пишуваме

Член од
12 декември 2005
Мислења
32
Поени од реакции
3
NikolaP напиша:
Баш ова сакав да го кажам, ама со метафизички аргументи. Душата е уникатна! Не може да се дели. Затоа и го исклучувам постојањето на некој ист јас, и двоење на панталоните на времето кога на секој нешто ќе му текне да се одлучи.

Ако постои паралелен универзум тоа го замислувам како универзум соседен на нашиот но сепак различен.
Со различни својства и константи. Не мора да е во друга димензија, а и може. Не е тоа толку важно.
Интересно би било, ако у паралелна димензија се пеколот, земјата и рајот. Тоа би објаснило многу работи.
Искрено, многу поинтересно е што просторот е искривен и што има на другата страна на црните дупки, него некоја хтра димензија.
Ма дај Никола, најмалку што очекувам од тебе како физичар е да зборуваш за душа, рај и пекол. За каква друга страна на црните дупики!?!?!. Дај расчитај у тие твои ревии ке видиш како науката реално гледа на нив, и како се објаснети.
Па ајде некој друг да зборува за такви работи, ами ти, физичар!?!?
Ке се повторам уште еднаш: црните дупки се небески тела (звезди) со огромна густина која повлекува огромна маса и гравитација, па од нејзиното гравитационо поле неможе да излезе ниту фотонот (носечка единица на светлината). Бидејки фотоните кој поминува или рефлектираат од тие тела, се привлечени од гравитацијата, па тоа тело не е извор или рефлектор на светлина и затоа се викаат Црни дупки.

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
Хе хе, ама црните дупки и не се баш толку црни. Исијаваат ама малце, и има повише теории зашто. Да не ги кажувам сега. Широк нетов.
Ама ја мислев за wormholes, кои се прават од црни дупки(се е ова у теорија). Знаеш ли дека скоро секоја галаксија има во средината црна дупка. И дека скоро од секоја има два млаза на материја која се ослободува.
Углавном, една од теориите е дека црната дупка го дупчи просторот односно толку го искривува(можеби и другите димензии што не ги чувствуваме), што е можно на другиот крај да постои излез, кој е многу многу светлосни години одалечен. На тоа мислев.
А што мислиш ако јас сум физичар дека сум ограничен само на тоа?
Духовниот свет еднакво ме интересира како и материјалниот. Метафизиката подеднакво како и физиката. Можеби и повеќе. Физика студирам. Метафизиката не се студира.

Lucifer

Devil in a females body
Член од
7 мај 2006
Мислења
300
Поени од реакции
1
CopyOfDeath напиша:
А да објасни некој зошто се препирате на паралелни светови универзуми а никој не пишува за тоа шо прашав

Дали нашата планета е населена во повеке агли или ја како шо напишав во паралели дали има паралелна димензија овде на планетата Земја а несакам да се коментира за универзуми и други работи туку по улицата која пешачиш дали јас и ти ја гледаме правилно дали на таа улица под некој друг агол има друга слика други луге суштества:raz:
Abe copy toa sto tie go objasnuvaat e paralelna dimenzija ti ocigledno ne si svatil nesto.Toa sto ti go prasuvas moes da go vidis u filmot fantastik 4 t.e. dali postojat sustestvata sto mozat da gi izvrtuvaat aglite okolu sebe i sonceto na ne se odbiva od nivnite tela?Ne nemoze ipak razmisli toa e nevidlivost a ko ti si gi izvrtil aglite okolu tebe si postignal samo soncevite zraci da ne se odbivaat od tebe sto ne znaci deka nema da se odbie(ili ucuka u)tebe nikoj od minuvacite.Taka da promaftaj niz vozduhot i ke primetis ako ima nekoj takvi(a nema):icon_lol:

Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
StormAngel напиша:
Вие се заебавате, нели?

Го знаете она, ако му кажеш на човека дека има 300 миљарди звезди на небото одма ќе ти поверува, но ако му кажеш дека клупата е свежо обоена ќе треба да ја пипне за да поверува.
Едноставно морав да го цитирам Сторми. Во право е човекот. Сакам да верувам,ама, ако може некако да проверам,а?:) Му дадов и зелено,да се разбереме.:)

На темата:
Од многу лични причини, сакам да постои паралелен свет.Не само од аспект на сопственото паралелно постоење.Повеќе од аспект на паралелно постоење на некои драги лица,што повеќе ги нема.Можеби се тука,до мене,а јас не ги гледам.Можеби комуницираме на некој начин,па имам понекогаш некои чудни доживувања.Безмерно многу би сакала да ми се покаже,самото да ми се каже,но ете нема доказ. Значи ли тоа дека нема и паралелен свет,ако јас не сум ја пипнала свежо обоената клупа? Некој можеби ја допрел.Зошто никој не му верува? Од страв? Од ужас?:raz:

D

DJ_DEXTER

Гостин
Па мислам дека постои од една причина. Пр. по смртта на некоеј човек незамислива ми е иднината на душата. Мислам дека душата на покојникот можеби ќе се внесе во друг човек, ама во минато, или иднина.
Мислам дека со патувањето на душата се постигнува паралелната дименција ( моментот на смртта и раѓањето во друга димензија)

Член од
25 јуни 2006
Мислења
759
Поени од реакции
11
abe ova so se crnive dupki tie da smukuvaat se okolu sebe no kao so ja smatram nemoze cela planeta ili pak cel univerzum da goltne ali se sto vlaga izlaga kao molekuli a za paralelen svet imam slusnato no ne i doslusnato deka neso si kao crvlja dupka kade ova so go praime nie u momentov go praat i oni e sea so znam dali na planetava zemja ili si mozda miljarda svetlosni godini od nas ali mozda kao sto vikame paralelen svet tie se do nas praat isto sto i nas ali ne gi gleam e a ni oni nas

SteF

I love this Kich
Член од
19 март 2006
Мислења
2.183
Поени од реакции
1
шо знам, ја така повеке се осврнувам на физиката и мислам дека не постои, мислам не е логично,

замисли дома кај мене во соба има уште некој шо ми мава паралела, и ја сум си ги наредил работите како што јас сакам, а ко за беља на него не му се свигаат....

или па и он си ги има наместено работите како што сака и ја како што сакам...

а ако па станува збор за две различни нешта ич не ме интересира дали неговиот двор е мојата кука, или мојот двор е неговата кука, кога не е никаков фактор во мојот живот.

K

kicodarker

Гостин
i koga bi imalo kako bi izgledala i kade se naoga voopsto i dali postoi?
ovie prasanja se i ke ostanat misterija za nas denesnite ziteli na planetata zemja pa koj ke odgovori na ova ke bide idniot anjstajn( na ova ni ajnstajn nema odgovoreno) pa so sreka oklou pronaoganjeto na odgovorot

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
Тема за научно фатастични филмови, чиста имагинација

Член од
19 март 2007
Мислења
6.574
Поени од реакции
163
Да ви кажам право, не верувам!

KohlBass

Dechak iz vode
Член од
1 јуни 2006
Мислења
1.485
Поени од реакции
36
Огледалото е битна ствар... Којзнае што има од другата страна... :)

E

`EsCaPe`

Гостин
Ja samo ke kazam deka veruvam..a za tie sto ne veruvaat moze da ja procitaat knigata 'Paralelen svet' od B.D.Benedikt ( na srpski e , mislam deka ja nema na Mak. ) , i veruvajte vlijae na psihata...:smir: ..pozz

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Ja mislam deka paralelna dimenzija na nasata postoi.. Inace kako bi gi objasnile site onie paranormalni raboti?.. Dobro no ja taa dimenzija ja gledam kako skloniste na site tie duhovi.. Vishi sili.. Progoneti dusi.. Padnati Angeli.. A se slucuvaat paranormalni pojavi koga negde nasata i nivnata dimenzija ke se poklopat.. Barem toa e moj stav za taa rabota.. Veruvam deka na primer duhovite sto gi imaat videno nekoi licnosti, Ili senkite navecer sto gusat.. Se del od taa druga dimenzija.. Go pravat toa sto go pravat samo poradi faktot deka oni znaat deka nie postoime, a nie za niv ne veruvame mnogu mnogu, a ne gi ni gledame.. Tie mozat da ne vidat nas.. Mozat da vlijaat na nasata psiha.. No ne i nie nad nivnata.. Moe mislenje.. P.S. Ne me napagajte deka si praam bolni fantazii.. Moj stav e ova :->

Kajgana Shop

На врв Bottom