Паралелен/повеќедимензионален свет/универзум(и)

Дали верувате Дека постои друга димензија паралелна на нашата?

• да

Гласови: 172 74,8%
  • не

Гласови: 58 25,2%

• Вкупно гласачи
    230

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
Интересни постови прочитав до сега, дефинитивно пишуваме за нешто шо не се докажува барем уште некои 30-50 години сепак никој мене неможе да ме разубеди дека живеам паралелно со некои други суштества или луге незнам како да ги наречам но исто така неможам никој да разубедам дека непостои паралелен живот на нашава планета се надевам дека ке бидеме живи и здрави кога ке ја преминат бариерата на двата света и едноставно ке можеме да видиме тоа што сега не го гледаме

Член од
12 декември 2005
Мислења
32
Поени од реакции
3
NikolaP напиша:
Јас сум физичар бате, а се изгубив веќе кај 3, 4 реченица...
Каква p, какви црни технологии?
Шефе, дај прочитај малце Scientific American или некоја слична ревија. Они имаат пишувано надолго и нашироко за ваквите работи, и тоа од малце понаучен аспект. Целиот твој пост ми е некако филозофски а помалце научен. Освен за сликите. Стварно има интересантни по нетов. :wink:
Јас сум информатичар, а по природа материјалист (не за пари, туку се водам по идејата дека за се што постои има научна основа за тоа т.е. не верувам во глупости). Тој мој текст се базираше во голем дел на математика и мал дел на филозофија (па Филозофијата ја има во секој наука, иначе како би ги искажал претпоставките ?!?!?). Ако не си го разбрал ти како физичар, пробај да го прочиташ уште еднаш, притоа користејки ги твоите знаења што ги имаш стекнато по елементарна математика и физика (од факултет т.е. што е множество, референтен систем и т.н., терминот “преброиво множество“ не соодветствува на неговата математичка дефиниција, но доколку кажев “конечно“ многу ке го сватеа како нешто мало), па ке сватиш што е тоа p (како претпоставка).
А како објаснување за “црните технологии“ т.е. злоупотреба на технологија и техника, повлечи паралела со доморотците-американци, кои дознале за постоење на понапредна цивилизација (Европјани), чии технолошки развој овозможил да патуваат на поголеми растојанија. Значи доморотците дознале токму од Европјаните дека тие (Европјаните) постојат.
Јас не сум професионален научник, но сум професионален програмер и академски граганин, што не ја исклучува множноста да дадам мое мислење за нешто (па макар и некој да не се сложува со тоа). И ајде да чуеме некое мислење и од физичар за оваа проблематика, па макар да е прераскажана од некоја од тие ревии, признавам дека ти си по компетентен.
Инаку јас никогаш нереков дека тој текст претставува научен доказ, туку како што реков на почетокот “една логичка теза (барем за мене)„.(во еден пост напишав дека доказ сепак постои, но ние може и нема да доживееме да го видеме туку некој наш пра-пра.. внук ке го дознае)

П.С. Несакам ова да прерасне во лично препукување, туку да размениме мислења за оваа темата и да претставиш некоја теза која ке се базира на физика.
Баба (јас) колку знае толку бае. :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:
П.П.С. Овој вашиот проф. Митре Митревски душа ми извади со тие референтни системи :)

CopyOfDeath напиша:
ке бидеме живи и здрави кога ке ја преминат бариерата на двата света и едноставно ке можеме да видиме тоа што сега не го гледаме
Зошто баш два света, нека бидат три :) .

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
Majestic напиша:
Тој мој текст се базираше во голем дел на математика и мал дел на филозофија (па Филозофијата ја има во секој наука, иначе како би ги искажал претпоставките ?!?!?).
Математика е апстрактна наука, у њума све е могуќе. Физика е малце пореална. Односно физика тој и е. Природна математика.
А како објаснување за “црните технологии“ т.е. злоупотреба на технологија и техника, повлечи паралела со доморотците-американци, кои дознале за постоење на понапредна цивилизација (Европјани), чии технолошки развој овозможил да патуваат на поголеми растојанија. Значи доморотците дознале токму од Европјаните дека тие (Европјаните) постојат.
За овој не ми се збори, кој кога просветлија и кој бија у што понапредан. Само би кажаја дека би било боље за њима, ако не би ги откриле.
П.С. Несакам ова да прерасне во лично препукување, туку да размениме мислења за оваа темата и да претставиш некоја теза која ке се базира на физика.
Баба (јас) колку знае толку бае. :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:
Таман работа за лично препуцавање.
Ја заврши свое на овуј тему и немам намеру да шпекулирам даље. Сг за сг е чиста филозофија пошто појма немамо што у ствари се дешава. Има више хипотезе и ако те интересира обрни некој Scientfic American или потражи на интернет.
П.П.С. Овој вашиот проф. Митре Митревски душа ми извади со тие референтни системи :)
А г.проф. Митре Митревски и покрај оригинално име и презиме никад не ми бија професор. Мои професори се одазивав на Žumer, Podgornik, Blinc, Legiša...
Т.е. предавав на Univerza v Ljubljani, Fakulteta za matematiko in fiziko куде што и студирам моментално :wink:

Член од
9 ноември 2005
Мислења
170
Поени од реакции
3
Не верувам дека постојат,но навистина е загадочна помислата дека постојат.За момент си замислив дека постојат уште неколку исти личности како мене кои живеат неколку различни животни приказни.Што знам,можеби во некоја друга димензија моментално ја мувам Анџелина Џоли,или сум роднина на Аце Македонски и имам провинција под моја власт...8~)

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
Mungos напиша:
Не верувам дека постојат,но навистина е загадочна помислата дека постојат.За момент си замислив дека постојат уште неколку исти личности како мене кои живеат неколку различни животни приказни.Што знам,можеби во некоја друга димензија моментално ја мувам Анџелина Џоли,или сум роднина на Аце Македонски и имам провинција под моја власт...8~)
А зошто мислиш ека имаш двојник во друга димензија не го барам тоа во оваа тема не барам наши двојници у димензиите туку друг народ во нашава планета не барам паралелни планети универзуми замислете дека нашава планета е единствена населена но населена по повеке агли

Член од
9 ноември 2005
Мислења
170
Поени од реакции
3
CopyOfDeath напиша:
А зошто мислиш ека имаш двојник во друга димензија не го барам тоа во оваа тема не барам наши двојници у димензиите туку друг народ во нашава планета не барам паралелни планети универзуми замислете дека нашава планета е единствена населена но населена по повеке агли
Знам,но навистина е загадочна помислата,да се случува некое извртување на просторот и времето баш кога ни се случуваат некои клучни мигови од животот.На пример,денес одлучив каде ќе славам Нова Година.Тоа беше одлука која носеше повеќе решенија.Што ако при тоа решение моето постоење се поделило на две.Едниот Мунгос ќе слави на едно место,значи јас ќе славам на тоа место и ќе искусам одредена иднина.Што ако друг Мунгос живее една секунда подоцна и одлучил да слави на друго место.Што ако на тоа место ја сретнал Анџелина Џоли и ја измувал а со тоа станал славен 8~)Незнам колку е ова разбирливо,но јас во никој случај не мислам дека таа друга паралелна димензија се случува на друга планета,само во друг агол на времето а со тоа и на просторот.

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
затоа цело време и јас зборам во темава но сите одлетаа во паралелни светови и Универзуми.
немислам дека се имам раздвоено како шо велиш ти еден таму друг таму замисли си дека си единствен примерок непостои друг како тебе туку некои x сустества X Простор

Член од
9 ноември 2005
Мислења
170
Поени од реакции
3
Не би можел да го замислам тоа постоење,зошто незнам колку би било материјално тоа возможно.Ако тие х суштества постојат во тој х простор тогаш би морале да имаат некаков материјален отисок врз просторот во кој ние живееме.Единствено ако тоа се објасни од аспект на нематеријалното,апстрактното,може да има смисла.

Член од
9 ноември 2005
Мислења
170
Поени од реакции
3
Но сепак,доколку е физички возможно да постои таа 4та димензија е тогаш може да е за верување и постоењето на тие суштества и други нации и сл.Зошто ако постои уште еден атрибут на просторот тогаш суштествата кои се инкарнирани во него сигурно не би имале контакт со нашето постоење а и ние со нивното.Тоа пак значи дека ние мораме само да го претпоставуваме нивното постоење,да набројуваме милиони тези но никогаш нема да бидеме физички способни да го чувствуваме и гледаме тој дел од просторот.Но мислам дека и тие не би можеле да контактираат со нас,зошто се во друг де од просторот во кој ние физички не постоиме како и тие што не постојат во нашиот дел од просторот.

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
CopyOfDeath напиша:
затоа цело време и јас зборам во темава но сите одлетаа во паралелни светови и Универзуми.
немислам дека се имам раздвоено како шо велиш ти еден таму друг таму замисли си дека си единствен примерок непостои друг како тебе туку некои x сустества X Простор
Баш ова сакав да го кажам, ама со метафизички аргументи. Душата е уникатна! Не може да се дели. Затоа и го исклучувам постојањето на некој ист јас, и двоење на панталоните на времето кога на секој нешто ќе му текне да се одлучи.

Ако постои паралелен универзум тоа го замислувам како универзум соседен на нашиот но сепак различен.
Со различни својства и константи. Не мора да е во друга димензија, а и може. Не е тоа толку важно.
Интересно би било, ако у паралелна димензија се пеколот, земјата и рајот. Тоа би објаснило многу работи.
Искрено, многу поинтересно е што просторот е искривен и што има на другата страна на црните дупки, него некоја хтра димензија.

Член од
9 ноември 2005
Мислења
170
Поени од реакции
3
Не гледам никакви аргументи за тоа дека душата е уникатна.А во врска со искивувањата на просторот и црните дупки признавам дека е тема за која и јас сум длабоко заинтересиран.Тоа е мистерија која сеуште не е разрешена.

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
Уникатна е. Во смисол душата твоја си е твоја душа. Сега, можда се реинкарнираш па и многу други животи живееш во времето.
Една хипотеза која доста ми се свиѓа е дека ние доаѓаме надвор од материјалниот свет, и овде се раѓаме за да живееме и да збираме искуства кои потоа ги оставаме таму од кај што сме дошле и пак по некое време се раѓаме.
Ако би нашол начин да исконтактираш со остатокот од тебе или што и да е што ги чува твоите искуства, би можел да се сетиш или пак да видиш инсерти од своите претходни животи. Џек Лондон има напишано добар роман за претходните животи. Star Rover aka The Jacket.

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
Да и јас сум заинтересиран за црните дупки но понтата не е за црните дупки туку секојдневните струња кога минуваш низ улицата мирно евремето тишина со своето движење го сечеш воздухот осекаш ветерче се загледуваш во најблиското дрво лисјата мируваат а ти сепак го имаш почуствувано тоа струење

Член од
9 ноември 2005
Мислења
170
Поени од реакции
3
Не верувам дека тоа се искуства со некои х суштества.Можеби тие постојат,еве да земеме претпоставка во другиот дел од извртениот простор,но на тој начин ние никогаш не би можеле да ги пожувствуваме.Мислам дека во врска со чувствувањето ветерче и(ми се случува) да не се чувствувам сам(иако сум скрос сам) мислам дека треба да се бара во апстрактното,во духовното.Мислам дека овие феномени можат да се видат во постоењето на духови и сл. но не можам да замислам дека постојат материјални остварувања а природата кои ние можеме баш така да ги почувствуваме.Ако тие се толку блиски со нас за да можеме да ги пожувствуваме тогаш тие не се во друга димензија туку рефлектираат светлина на начин што ги пави невидливи но сепак не се наоѓаат во друга димензија.

Член од
9 ноември 2005
Мислења
170
Поени од реакции
3
А во врска со душата,мислам дека доколку постои начин да се оправда постоењето на реинкарнацијата тогаш следствено мора да се оправда и постоењето на повеќекратна душа.Зошто?Затоа што нели реинкарнацијата е постоење на истата душа повеќе пати низ времето.А бидејќи времето може да се претстави како безброј помали единици на време значи можно е во секоја таа мала единица да постои едно егзистирање на таа духовна супстанција,но на различен начин.Значи тоа би била истата душа но со различен животен пат без разлика дали егзистира во делче од времето кое се наоѓа во минатото или иднината.

Kajgana Shop

На врв Bottom