NikolaP напиша:
Јас сум физичар бате, а се изгубив веќе кај 3, 4 реченица...
Каква p, какви црни технологии?
Шефе, дај прочитај малце Scientific American или некоја слична ревија. Они имаат пишувано надолго и нашироко за ваквите работи, и тоа од малце понаучен аспект. Целиот твој пост ми е некако филозофски а помалце научен. Освен за сликите. Стварно има интересантни по нетов. :wink:
Јас сум информатичар, а по природа материјалист (не за пари, туку се водам по идејата дека за се што постои има научна основа за тоа т.е. не верувам во глупости). Тој мој текст се базираше во голем дел на математика и мал дел на филозофија (па Филозофијата ја има во секој наука, иначе како би ги искажал претпоставките ?!?!?). Ако не си го разбрал ти како физичар, пробај да го прочиташ уште еднаш, притоа користејки ги твоите знаења што ги имаш стекнато по елементарна математика и физика (од факултет т.е. што е множество, референтен систем и т.н., терминот “преброиво множество“ не соодветствува на неговата математичка дефиниција, но доколку кажев “конечно“ многу ке го сватеа како нешто мало), па ке сватиш што е тоа p (како претпоставка).
А како објаснување за “црните технологии“ т.е. злоупотреба на технологија и техника, повлечи паралела со доморотците-американци, кои дознале за постоење на понапредна цивилизација (Европјани), чии технолошки развој овозможил да патуваат на поголеми растојанија. Значи доморотците дознале токму од Европјаните дека тие (Европјаните) постојат.
Јас не сум професионален научник, но сум професионален програмер и академски граганин, што не ја исклучува множноста да дадам мое мислење за нешто (па макар и некој да не се сложува со тоа). И ајде да чуеме некое мислење и од физичар за оваа проблематика, па макар да е прераскажана од некоја од тие ревии, признавам дека ти си по компетентен.
Инаку јас никогаш нереков дека тој текст претставува научен доказ, туку како што реков на почетокот “една логичка теза (барем за мене)„.(во еден пост напишав дека доказ сепак постои, но ние може и нема да доживееме да го видеме туку некој наш пра-пра.. внук ке го дознае)
П.С. Несакам ова да прерасне во лично препукување, туку да размениме мислења за оваа темата и да претставиш некоја теза која ке се базира на физика.
Баба (јас) колку знае толку бае.
П.П.С. Овој вашиот проф. Митре Митревски душа ми извади со тие референтни системи
CopyOfDeath напиша:
ке бидеме живи и здрави кога ке ја преминат бариерата на двата света и едноставно ке можеме да видиме тоа што сега не го гледаме
Зошто баш два света, нека бидат три
.