Охрид

Член од
5 март 2018
Мислења
16.450
Поени од реакции
18.707
Aman druze ne se odjavuvaj, inaku kako ke naucime za ubavinite na Ohrid i doblesta na ohrigjani nie sto nikogas ne sme bile tamu i vaka citajki od drugi pogresen vpecatok dobivame za gradot i okolinata.
Eve kolku da si imas zanimacija sekoj den po eden post pisi za tamu nekoja crkva ili crkvice, kolku bea 365 plus minus. Taman ke mozis da go tupis cela godina za niv ;)
Автоматски споено мислење:

I so nauci od Ohrid ziti se ?
Daj spodeli sto toa tolku ti ostavi vpecatok .
P.s ti mozi odis na odmor da gledas crkvi i manastiri, da palis svekji na svetci , da legnuvas so mirisot na svezo zapalen temjan i pojma nemam tamu so, no edno dobri 99% od turistite ne odat za toa na odmor, taka da izvini ama ne si nikakov reper kako treba da izgleda eden odmor. Mozebi na nekoj od zivotot skurceno holangjani, eventualno nekoj monah ili monahinja i tolku, tie ste.

Sto dobivas vo Ohrid ? Ete vo kratki crti, promoviraj go gradot malce.
Ete imalo apartmani vo Ohrid po 30 evra prva linija tamu. I, sto so toa. Koja e poentata deka se na prva linija do ezeroto. Kakva korist ima toj nekoj sto e na prva linija od ezeroto, ke go gleda kejot, zajdisonceto sto ?
Koga ke napisi nekoj prva linija od ajde vodata( ne vi pisam moreto posto ste alergicni na sol izgleda), se misli deka direktno od soba izlegvas na plaza. Tuka sto, direktno od soba izlegvas kade , koja e prednosta sto si prv red?
Предноста е шо ќе не можиш прозор да отвориш оти ечи прегласна музика од сите страни

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.773
Поени од реакции
2.913
Ај малку помош околу пронаоѓање на Вила во Лагадин каде што бев на одмор пред 10 години, не се сеќавам како се вика, но имам слика од погледот од балкон кај што бевме сместени. Би сакала повторно да одамво истата, но не знам како се викаше.
IMG_20240728_222209.jpg

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.393
Поени од реакции
24.548
I so nauci od Ohrid ziti se ?
Daj spodeli sto toa tolku ti ostavi vpecatok .
P.s ti mozi odis na odmor da gledas crkvi i manastiri, da palis svekji na svetci , da legnuvas so mirisot na svezo zapalen temjan i pojma nemam tamu so, no edno dobri 99% od turistite ne odat za toa na odmor, taka da izvini ama ne si nikakov reper kako treba da izgleda eden odmor. Mozebi na nekoj od zivotot skurceno holangjani, eventualno nekoj monah ili monahinja i tolku, tie ste.
Vlade teraj be kaj so ti odgovara... Ne sfakam sto kisnis na temava ako tolku ne ti cini. Fakt e deka OH e prekrasen grad i deka na mal prostor imas miljarda raboti da vidis i da iskusis. Fakt e deka e prepolno i deka imas turisti od sekade, nekoj sto so decenii se vrakaat pa duri imas i takvi sto kupile imot tamu. Toa sto tebe i na ostala boranija ne vi se sviga OH ne znaci deka ne e dobro. Jas kazav i sporediv so sto za mene se relevantni sporedbi. Ako ti ne gledas ubavina u toa, teraj kaj sto tebe ti e dobro i ne se zamaraj ponatamu. Ne sfakam sto tolku hejt za zhabe. Ako vi e skapo ene vi ja grcija, siptarija, bitola ili kaj i da idete... Ako ne vi e do ezero isto, imate more na nekolku saati. Ako tebe dzamii ili bunkeri ti pravat povise keif isto imas u komsiluk toa.

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.996
Поени од реакции
12.573
Кано никој не го спореди Охрид со убавината во Албанија туку со тоа што добиваме кога плаќаме.
Храната, смештајот и слично.
Јас во една реченица напишав дека за тие пари во Албанија добиваш огромен апартман тип топ опремен на сама плажа, а во Охрид едвај една соба.

Дај пушти ми линк кои се тие апартмани во прв ред за 20 евра, јас секогаш плаќам по 40/50 евра минимум
Јас пред 10 дена се вратив од Неи Пори. Силом прилике бевме таму. Прв пат местото го посетив во 2006 и одевме редовно со години.
Го контактирав истиот смештај во кој одевме редовно, ми испрати слики, апартманите беа скроз исти како во 2006, значи не беше ни исфарбан, ни креветите беа менати, дури и завесите беа исти. Тогаш смештајот го плаќавме 20-25 еур, сеа ми бараше 80 за истиот. Го одбив, најдов друг, мада и тој беше подпросечен. Исто 80 еур, во кујната две чаши, две лажици, два ножа, две вилушки. Кујната за реновирање скроз, вцто како се направило така останало.
Село е поим за Неи Пори. Местото е ок за деца, ама освен досадни Срби и комарци не нуди нишо вау. Кога може тој смештај да се дрзне да наплаќа 80 еур ( за двајца ), не знам зошо 40-50 во центар на Охрид би било многу.

Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.383
Поени од реакции
4.309
Јас пред 10 дена се вратив од Неи Пори. Силом прилике бевме таму. Прв пат местото го посетив во 2006 и одевме редовно со години.
Го контактирав истиот смештај во кој одевме редовно, ми испрати слики, апартманите беа скроз исти како во 2006, значи не беше ни исфарбан, ни креветите беа менати, дури и завесите беа исти. Тогаш смештајот го плаќавме 20-25 еур, сеа ми бараше 80 за истиот. Го одбив, најдов друг, мада и тој беше подпросечен. Исто 80 еур, во кујната две чаши, две лажици, два ножа, две вилушки. Кујната за реновирање скроз, вцто како се направило така останало.
Село е поим за Неи Пори. Местото е ок за деца, ама освен досадни Срби и комарци не нуди нишо вау. Кога може тој смештај да се дрзне да наплаќа 80 еур ( за двајца ), не знам зошо 40-50 во центар на Охрид би било многу.
Понуда-побарувачка. Евидентно е дека за Неи Пори има луѓе што се спремни да платат повеќе во споредба со Охрид. Да не збориме за другите места во Грција.

Пак ќе кажам, давачките кон државата и стандардот на земјата си додаваат плус, или си одземаат од цената. Тој во Неи Пори има поголеми давачки за самиот апартман, за чистачки, поправки и слично. Плус што Неи Пори живее 3-4 месеци во годината, додека Охрид е град низ текот на целата година.

Ама на кого да му објасниш...

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.636
Поени од реакции
35.176
Јас идам и останувам кај што ми е добро, не разбирам зошто ти и другите на кој не ви се свиѓа си го губите времето таму?
Е ова е таа реченица. Ова е дефиницијата.:cuc:

Едни те исти луѓе плукаат по Охрид, а ја величат шќиприја и неи пори стајл.
Ако веќе си решил да отидеш било каде на одмор, тогаш оди за да ги видиш убавините на тоа место. Ако ти се допаѓа, ќе отидеш повторно. Ако не ти се допаѓа, слободно може да го прецрташ тоа место и веќе никогаш да не го посетиш, без да чувствуваш апсолутно никаква потреба да плукаш по истото. Тоа што мене ми се допаѓа, не значи дека треба на сите да им се допаѓа или тоа што мене не ми чини не значи дека не сите нема да им се допаѓа.

А бе си отишол на одмор (без разлика каде), оди одмори се. Не се замарај дали собата во која престојуваш е 1 квадрат помала или поголема. Не се замарај со сликање фискални сметки за да покажеш колку пари си го платил кафето.
Едноставно уживај.
Толку е просто.
За свои пари одиш каде што тебе ти се допаѓа и тука завршува целата приказна.

Ќе преживее Охрид и без плукачите.

П.С. Да, маани има еден куп. Никаде не е совршено. Ни Охрид не е совршен. Ама наш е и далеку поубав од сите 156 села кај јужниве и сечениве.

Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.383
Поени од реакции
4.309
Ама наш е и далеку поубав од сите 156 села кај јужниве и сечениве.
Епа не проаѓа муабетов бе кај народот повеќе... Што ако е наш, треба да го величиме? Да го ставаме на исто рамниште со светски познати дестинации? Цените да ги изедначуваме со нивните?

Ако е поубав од останатите 156 села во Грција, ќе бил попосетуван, а не обратно.

Очигледно нешто не штима, штом повеќе одат во (според вас) села како грчките. Освен оние што се од Охрид, и оние што имаат стан/куќа во Охрид, ретко кој има позитивно мислење.

Туристите не знаат кои се реалните цени споредено со останатите места во Македонија. Да знаат дека ги бричат на суво, нема да дојдат пак. Што веројатно и го прават.

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.996
Поени од реакции
12.573
Понуда-побарувачка. Евидентно е дека за Неи Пори има луѓе што се спремни да платат повеќе во споредба со Охрид. Да не збориме за другите места во Грција.

Пак ќе кажам, давачките кон државата и стандардот на земјата си додаваат плус, или си одземаат од цената. Тој во Неи Пори има поголеми давачки за самиот апартман, за чистачки, поправки и слично. Плус што Неи Пори живее 3-4 месеци во годината, додека Охрид е град низ текот на целата година.

Ама на кого да му објасниш...
Ама еве и за Охрид има луѓе кои се спремни за платат исто ако не и повеќе, со години уназад. За што е бунењето на темава, стварно не сфаќам. Демек не биле проблем цените, проблем било што се добивало за таа цена. Оди Хрватска годинава, да видиш каква услуга ќе добиеш за 10 пати повисока цена од Охрид. Мизерија.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.525
Поени од реакции
22.175
Se cudam kako na lugjeto koi kisnat deset i pokje dena na plaza ne im se skurcuva posle treti den od dosada? Cak i vo Ohrid ako sum ne sum sekoj den na plaza ama i so ogled sto vo Ohrid mozes da pomines i bez kapenje.

Inace sigurno cesto ovde se ima pisano ama Ohrid ne e mesto za masoven turizam. Nema infrastruktura za toa. ocnuvakji od aerodrom do patista, hoteli pa cak i goleminata na gradot, kade se desava seta guzva.

Korekcija na ceni sekako ama toa sto nedostasuva e cesto kvalitetot sto se nudi za tie pari. Ne e problemot nestovo da e efetini ako ne cinit i toa e skapo. Tuku ako vekje se davaat pari da se dobie za vozvrat kvalitet.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.499
Поени од реакции
37.332
еве пример ќе ја земам Албанија не мора подалеку а сум била насекаде.
...што ти е примерот човек да заплаче, доста не ви се тука такви кричери уште одите таму да ги слушате пајт нан'ас, пиши мор за Шпанија, Франција, најде пример да дадеш :facepalm: ами, шо не ојш Струга ебати, поубооо ќе ти бидит и поевтино од Охрид!

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.849
Поени од реакции
23.206
Vlade teraj be kaj so ti odgovara... Ne sfakam sto kisnis na temava ako tolku ne ti cini. Fakt e deka OH e prekrasen grad i deka na mal prostor imas miljarda raboti da vidis i da iskusis. Fakt e deka e prepolno i deka imas turisti od sekade, nekoj sto so decenii se vrakaat pa duri imas i takvi sto kupile imot tamu. Toa sto tebe i na ostala boranija ne vi se sviga OH ne znaci deka ne e dobro. Jas kazav i sporediv so sto za mene se relevantni sporedbi. Ako ti ne gledas ubavina u toa, teraj kaj sto tebe ti e dobro i ne se zamaraj ponatamu. Ne sfakam sto tolku hejt za zhabe. Ako vi e skapo ene vi ja grcija, siptarija, bitola ili kaj i da idete... Ako ne vi e do ezero isto, imate more na nekolku saati. Ako tebe dzamii ili bunkeri ti pravat povise keif isto imas u komsiluk toa.
Sedi be Kano, poleka,ne prskaj do tolku, ne se kurci. Imame eden vizantiec na forumot, ne ni treba uste eden i toa kengurski vizantiec.
Pa uste i boranijata, demek ti so plava krv nesto. Iskreno tvojot muabet kako ete si go sakas odmorot me potsekja na baba mi ko navleze vo nekoj poodminati godini pa pocna da ja interesira crkovna strucna literatura, pa pocna da posti, da zapazva verski praznici, pa zelba golema da posetva manastiri i crkvi. Da si bara mir i tisina.
Abe ista babami bog da ja prosti si stanal. Ne ti legnaja bas tie kovid vakcinite a? Pocna da isklucvas :( .
I citkaj malce, pred nekoja strana napisav zosto i kako. Sigurno nema da mu go opravam turizmot na ovie umrenite ko Sase i tamu random samobendisan ohrigjanec. Uste so ne napisa ohridskiot dijalekt da se proglasi za kulturno nasledstvo oti bil ohridski. Koj pacienti gi krepi tamu zemjata, nek je bog sa nama :facepalm:.
P.s a mnogu kulturno te prasav sto toa tolku ti ostavilo vpecatok pa se zakrena od tamu djenem da kisnis vo oh. Sto tolku nauci vo ohrid? Nemoj samo da mi recis deka dijalektot si go naucil :cautious:
Уште споредвите езеро со море?
Pa gi sporedivme so ezera tuka lokal, ama se ljutat. Sakale so more da se tokmat i ete da im udovolime.
Znam glup e muabetot ali ajde ohridska rabota.

Предноста е шо ќе не можиш прозор да отвориш оти ечи прегласна музика од сите страни
Pretpostavuvam od oblznata opera i balet, a tamu malce podolu na kaj centarot valcer igrat turistite. Levo od niv se cita poezija i proza, zavisi koj so si donesol oddoma :toe: . Ohrid ti e be za odbrano drustvo, ne e za boranijata belosvetska.

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: A__
Член од
5 март 2018
Мислења
16.450
Поени од реакции
18.707
...што ти е примерот човек да заплаче, доста не ви се тука такви кричери уште одите таму да ги слушате пајт нан'ас, пиши мор за Шпанија, Франција, најде пример да дадеш :facepalm: ами, шо не ојш Струга ебати, поубооо ќе ти бидит и поевтино од Охрид!
Шпанија со Охрид не мом да ја споредам. Имам сто пати кажано дека е поефтино да се летува таму отколку Охрид, проблем се летовите

• Ми се допаѓа
Reactions: A__

Kajgana Shop

На врв Bottom