Охрид ги губи туристите од кои преживува

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
Член од
20 мај 2010
Мислења
78
Поени од реакции
78
Може ли некој статистички да го поткрепи тврдењето на кое се заснова темава, „Охрид ги губи туристите од кои преживува“
Колку туристи има сзонава, колку имало пред две години, колку пред 5 години? итн...
мислам дека во септември излегуваат тие податоци, освен ако нема некои месечни...

На темава, Охрид навистина има проблеми, но кога ќе прочитам дека некој се жали зошто во охрид не ги оставиле да спијат 100 луѓе во една соба, не знам што да речам... Сигурно ти смета што и од шведската маса не можеш да си спакуваш нешто за ужинка или за ручек :)
Мислам дека најголемиот проблем во Охрид е што туристичките објекти се контролирани од луѓе што абер немаат од туризам зошто претходно имале други бизниси... И бидејќи кафаните почнаа да стануваат многу профитабилни, почнаа со тоа да се занимаваат, без да вработат соодветно едуциран кадар кои можат да ги водат успешно тие кафани...
Лани, ручавме во еден ресторан во Охрид, и нормално сопственикот на ресторанот (како вистински Охриѓанец) почна да ни ги кажува проблемите од неговиот бизнис... и јас му предложив да вработи некој млад дипломиран менаџер по туризам, мотивиран, компетентен итн... и го добив најчудниот одговор на светот “овие новиве деца што завршуваат факс ништо не знаат“... па добро му предложив да земе некој со долгогодишно искуство што веќе работел во големите хотели и добив одговор дека “на времето, во 90тите кога влегував во кафана никој од тие експерти не ми обрнуваше внимание, па сега нека ме молат тие за работа“... позбунета фаца во живот немам склопено :) додека се лечат фрустрации и комплекси со отворање на бизнис, ништо од бизнисот :)

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
gi gubat koga vo paralijai leptokarija dolu na egejsko cenite se poeftini od faking amejzing ohrid

Член од
2 октомври 2009
Мислења
958
Поени од реакции
238
И кога долу на егејско мора да трпиш секакви навреди .
a koj toa te navreduva tamo?????????????sekoja godina po 3 pati idam vo grcija na more ama bas nikoj ne me ima navredeno, moze tebe da te navredile ako si bil izrod,, inace vo ohrid kaj sto e 300 den krevet koj mislis deka ke se raspadne od 1944 godina e,, pa uste stavile i sajka na cesmata namesto da kupat pa da ja smenat,

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.225
Поени од реакции
34.519
Ова може да го каже само некој што не бил во Грција на море. Баш спротивно, охридскиот туризам ја навредува интелегенцијата на нас како македонски туристи и потрошувачи. Во Грција си бркаат работа и гледаат ти да бидеш задоволен како турист, без разлика од каде доаѓаш. Барем јас имам таков впечаток. Е сега, ако му ја ебале на некој колата со спреј - тоа е ризик што повеќето се спремни да го прифатат. Вжештени глави и дилајли има секаде, не само во Грција.

Но, да не биде муабетот дека Грција е подобра од Охрид. Стојам на тоа дека секаде во соседство е поефтино и има поубави услови од Охрид. Тоа е жалната реалност. Не дека не сакам да биде поинаку, Охрид е прекрасен град. Ама едноставно, никогаш нема да научат како се работи и дека туристите секогаш треба да се на прво место. Наместо да се почестени што некој решил да им ја даде својата тешко заработена плата и заштеда на нив, они си играат курташак. Океј, затоа има голем избор, затоа постои интернет, онлајн букирање, фотографии и видеа од местата кои планирате да ги посетите...Информирајте се што може да добиете за вашите пари.

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
kako ne toa ne bidi budala osven srbi i makedonci nema nisto drugo po plazite i nikoj ne te giba ili gnjavi
ako si patriot i ete ednostavno ne sakas da odis tamu eve odi albanija tamu pa ti e uste poeftino i mozda poubavo
a ohrid nas nabil venecijanski ceni ili otprilka hrvatska se tie ceni i crna gora na jadransko more e pa ohride treba da si ja spustis cenata i gostite pak ke se vratat

Член од
5 јануари 2012
Мислења
9.288
Поени од реакции
4.961
kako ne toa ne bidi budala osven srbi i makedonci nema nisto drugo po plazite i nikoj ne te giba ili gnjavi
ako si patriot i ete ednostavno ne sakas da odis tamu eve odi albanija tamu pa ti e uste poeftino i mozda poubavo
a ohrid nas nabil venecijanski ceni ili otprilka hrvatska se tie ceni i crna gora na jadransko more e pa ohride treba da si ja spustis cenata i gostite pak ke se vratat
Не се секирај ти .. гостите не се заминати .. не мора да се враќаат старите идат нови секоја година во поголем број . сега е полн градов а после 20 јули ке нема место за спиење на туристите .

Член од
24 декември 2011
Мислења
150
Поени од реакции
24
Вчера дојдов од Охрид, градот нема врска со тоа што беше пред 4-5 години. Живо пиле нема, секој што ќе каже поинаку, греши.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.213
Поени од реакции
6.261
Охридскиот кревет двојно поскап од грчкиот

Не се памети кога Охрид во овој период од летната сезона имал толку малку гости. Неофицијално, на ривиерата ги има неколку илјади, а можности за сместување има за околу 30 илјади туристи.
Хотелите се исполнети со 80 отсто од расположивите 4.500 кревети. Голем број апартмани што никнаа последниве години се полупразни или празни. Градот е полн само за викендите.
„Не можам да ви кажам колку туристи има моментално на ривиерата. Хотелите се исполнети со 80 отсто, преку договорени аранжмани со Холанѓани, Белгијци и со Финци. Индивидуалните угостители што нудат апартмани, на Саемот во Белград излегоа со цена од 10 евра за кревет, а Грците ја симнаа цената на пет евра за кревет во апартман. Треба да размислат и за претставувањето на саемите пред сезоната. Јас ги молев тоа да го направат неколку месеци пред почетокот на сезоната", вели Дончо Танески, претседател на ХОТАМ.
Туристичките работници постојано повторуваат дека квалитетот на понудата е тоа што ги привлекува гостите.
„Јас ќе ви кажам еден бизарен пример. Грците служат бифтек за 400 денари, а гостинот е со нозете во море, негазирана вода и еспресо за 1,5 евро и скара за двајца за 12 евра. Покрај другото, и ова е една од причините што многу наши и гости од другите земји одлучуваат да одат на одмор во оваа земја", нагласува Танески.

sankerce

прогресиФ
Член од
6 март 2009
Мислења
3.072
Поени од реакции
4.942
Во Охрид , одат оние 5 до 12 шо им е , шо немаат кај да одат , или па кој немал пасош , па ајде на земја ке спиеме у Охридон за 200 денара шо ... денес , и Хрватска ( давам пример ) стана ефтина дестинација за 10 дневен одмор , колку толку сендвичот/пивото за 30 % им е поевтино од колку во Охрид ... шо вика еден член пред мене , "Ак не ви чинит не идајте" ... па не им идам кој ке стигне веќе моча во езерото + почнаа и цигани многу да идат.

Член од
9 јуни 2005
Мислења
211
Поени од реакции
23
јас бојкотирам еве..веќе 15-тина години:) поубаво и поевтино Струга или Црна Гора.:)

келнерот не ги одредува цените бе, од каде ли само ти дојде таа идеја?:) и тој работи за една цркавица која верувам дека и ќе му ја преполовите кога треба да ја земе:)
Lani se vrrakam od rabota po svetot i odam ohrid so zena mi , sednuvame galerija po pivo ok , sednuvaat do nas norvezani ili svegani ne e bitno , poracuvat na angliski devojkata ne razbira shto e toa ice tea , zenata i pokazuva preku dve masi stoi limenka od leden caj , taa se uste ne svaka sho i se poracuva i jas so mojot ispran hotel hospitality mozok im prijdov gi prasav sho sakaat i objasniv na devojkata na makedonski i taa donese dve limenki leden caj na koj pisuva ICE TEA

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
a koj toa te navreduva tamo?????????????sekoja godina po 3 pati idam vo grcija na more ama bas nikoj ne me ima navredeno, moze tebe da te navredile ako si bil izrod,, inace vo ohrid kaj sto e 300 den krevet koj mislis deka ke se raspadne od 1944 godina e,, pa uste stavile i sajka na cesmata namesto da kupat pa da ja smenat,
Никој не те навредува во Грција, затоа што лажете дека сте од Србија или некоја друга држава, а никогаш не кажувате дека сте од Македонија, затоа што ви мрзне гомно на самата помисла да кажете дека сте од Македонија.И, немој да ми тврдиш дека не е така.
--- надополнето: Jul 20, 2012 3:16 AM ---
kakvi 4 evra be kafe vo gejcija, od 1.5 do 2 evra e,pivo od pola litar krigla od 1.2 do najmnogu 2.2, trokrevetna soba 20 evra, lezalki-sator ne se naplaka, gi dobivas so kafeto-sokot-pivoto. ne gi mirisam ama ic, ama na gejcive mozete vie ohridjani voda da im nosite.da ne zboruvam deka gazdata nema ni da go vidite, a ne kako vo Orid da mi sedni na masa so mene i moite i da me true kako bilo vo Orida mnogu ubavo i evtino :) jas licno, godini ima odkako raskrstiv so Orid :) sto pati podobro i poubavo Struga nego li Orid :)
Ај, не треси глупости цело време.Има разлика од место до место во Грција.Имаш изгор места во Грција .Не се сите Парајлија каде што летуваат шизофренични старци од 85 години.Иди на Родос, Миконос, Кипар и ред други места, па види колку е евтино таму.
--- надополнето: Jul 20, 2012 3:56 AM ---
Ова може да го каже само некој што не бил во Грција на море. Баш спротивно, охридскиот туризам ја навредува интелегенцијата на нас како македонски туристи и потрошувачи. Во Грција си бркаат работа и гледаат ти да бидеш задоволен како турист, без разлика од каде доаѓаш. Барем јас имам таков впечаток. Е сега, ако му ја ебале на некој колата со спреј - тоа е ризик што повеќето се спремни да го прифатат. Вжештени глави и дилајли има секаде, не само во Грција.

Но, да не биде муабетот дека Грција е подобра од Охрид. Стојам на тоа дека секаде во соседство е поефтино и има поубави услови од Охрид. Тоа е жалната реалност. Не дека не сакам да биде поинаку, Охрид е прекрасен град. Ама едноставно, никогаш нема да научат како се работи и дека туристите секогаш треба да се на прво место. Наместо да се почестени што некој решил да им ја даде својата тешко заработена плата и заштеда на нив, они си играат курташак. Океј, затоа има голем избор, затоа постои интернет, онлајн букирање, фотографии и видеа од местата кои планирате да ги посетите...Информирајте се што може да добиете за вашите пари.
Охрид е град заштитен од Унеско, Охридското езеро е заштитено од Унеско како светско природно благо, Охрид е град на словенската писменост, Охрид е град на православието, културата и уметноста.Во Охрид го имаш фестивалот Охридско лето со светски реномирани класични, џез, рок музичари, имаш еден куп концерти од рок до турбофолк звезди и ти очекуваш дека некој таму ќе ти изнајми кревет за 150 денари?Малку повеќе претерувате друже.Што ти нуди тебе Грција, па таму фрлате еден куп пари?Забава со мртви пијани Англичани и надркани Срби?Во Скопје колку го плаќаш пивото, па цел ден се полни кафаните и кафичите.Таму не кукате, ама во Охрид ви сметало што пивото е 100 денари.На Охрид не му се рамни ни 70% од местата за летување во Грција, но тие имаат море(многу познат тој сељачки муабет за дегенерици).Македонците одат во Грција и Црна Гора на одмор не заради тоа што таму има море, туку затоа што таму Македонките можат да се растураат од ебење и никој да не ги гледа, а после ќе се врати и ќе зборува колку Англичаните биле дивјаци и тие кутрите биле многу уплашени од нив.

Прочитај малку српски портали и види што кажуваат за Охрид Србите дека е премногу евтин и за ситни пари можеш да се иживуваш таму.На татко ми другар од Хрватска на Охридски аеродром ја бакнуваше земјата.Му викаше дека ваков рај за толку евтини пари никогаш не видел.Истото да било во Хрватски 10 пати би било поскапо.Во Хрватска без 700-800 евра неможеш да поминеш одмор, а тоа е една доста добра хрватска плата.Значи ни Хрватите неможат да си дозволат баш одмор таму.

Во Грција немаш ризик доколку кршиш јазик на англиски и лажеш дека си од Србија, а инаку на еден куп што ги познавам Грци им вртеле грб во продавница и не сакале да ги услужа кога им кажувале дека се од Македонија.
--- надополнето: Jul 20, 2012 3:59 AM ---
Тоа што има се помалку Македонци во Охрид е доволен доказ дека во Македонија стандардот се крева и сите имаат кеш да одат надвор на одмор.Еден куп ги има што тераат и два одмора, еден со родителита, а друг сами.Во туристичките агенции аражамните за Турција, Хрватска, Шпанија се исполнети до даска, а таму испод 700 евра неможеш ни да стапнеш, па после сите ќе ти кажуваат како народот нема леб да јаде, а владата само споменици правела.

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
Ај, не треси глупости цело време.Има разлика од место до место во Грција.Имаш изгор места во Грција .Не се сите Парајлија каде што летуваат шизофренични старци од 85 години.Иди на Родос, Миконос, Кипар и ред други места, па види колку е евтино таму.
--- надополнето: 20 јули 2012 во 05:56 ---
факт е дека има разлика од место до место, факт е дека има некаде и хотели за 1000 евра по ноќ, факт е дека не си ни помирисал паралиа кога велиш дека летуваат шизофренични старци и факт е дека Охрид е одличен град, прекрасен, е се што му треба, тоа е да се извезат негде охриѓани, а да се увезе друг, многу покултурен, поинтелегентен и погостопримлив народ:P кога наплаќаат ВЛЕЗ ВО ЦРКВА, се е јасно, не треба повеќе везење:)
и сеа, прочитај уште еднаш што си ми напишал, и прочитај овде пак-не одам јас кај педерине јужни, си одам во Црна Гора.и не сум јас од Скопје да ми брчиш колку сум го плаќал пивото и кафето во Скопје.:P

Член од
5 јануари 2012
Мислења
9.288
Поени од реакции
4.961
факт е дека има разлика од место до место, факт е дека има некаде и хотели за 1000 евра по ноќ, факт е дека не си ни помирисал паралиа кога велиш дека летуваат шизофренични старци и факт е дека Охрид е одличен град, прекрасен, е се што му треба, тоа е да се извезат негде охриѓани, а да се увезе друг, многу покултурен, поинтелегентен и погостопримлив народ:P кога наплаќаат ВЛЕЗ ВО ЦРКВА, се е јасно, не треба повеќе везење:)
и сеа, прочитај уште еднаш што си ми напишал, и прочитај овде пак-не одам јас кај педерине јужни, си одам во Црна Гора.и не сум јас од Скопје да ми брчиш колку сум го плаќал пивото и кафето во Скопје.:P
Чекај малце .. тоа што наплаќаат влез во некои цркви не ги земаат парите за нив луѓето што наплаќаат .. одат за црквата .

Kajgana Shop

На врв Bottom