Охрид ги губи туристите од кои преживува

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
V

Vollstandig

Гостин
Бев пред некое време низ охридот, шо да кажам...скап прескап е. Смештајот што сум го наоѓал поодамна во крајна сезона од 250 денари беше полн, а и имав потреба од малку мир над глава, наместо поделен спрат, па изнајмив мал,скромен апартман, за 4 дена, за “само“ 3200 денари пакет апартман, кој вклучуваше, 5 минутна блискост со езерото, мирна локација, кревет и купатило.Да си касниш од гзот кога се досадуваш а пред тебе го гледаш само белиот ѕид, и од навика го чкрапаш мобилниот да видиш шо има на тв.
Екстремните цени, се причина се повеќе домашните туристи да идат на море, според примерот “Барем сум на море и странство за истите пари“ што истата теза се покажа доста добра,а една од по-посетуваните локации се црна гора, заради разбирливоста со јазикот, и албанија, за оние многујазичните.
Плажите,како плажи си ги знаеме, исполнети со песок,камчиња и милиони цигари недогасени, а од жешкото сонце, и тешко се прави разлика дали те печи цигарата од некој несовесен пушач или вжештените камења. Како идеална плажа ја препорачувам на сите Лагадин, во случај да идите.Мирно, тивко, полно природа ,зеленило,дрвја за сенка... единствена маана е што плажата има во вода камења, со кои мака ќе мачите да влезете во езерото, после првите 3 метра веќе е до гуша длабочина.
Плажарината исто е доста скапа, одев обично кај 16 часот, и ми бараа по 300 денари за лежалките, па веднаш намалуваа на 200. Првите 2 пати им платив а после тоа се правев на удрен.Во црна гора после 15:00 часот никогаш не ми наплатија за лежалка, иначе ја имаше истата цена 2 лежалки + чадор = 5 еура.

И да не заборавам, имаат крајно глупави цени на сувенирите. 200 денари едно мало пирамидиче од стакло, со сликче “охрид“. Низ центар или шеталиште како се вика, тоа дуќаните скапи се изгор,купив едино чибук од кај еден ориентален дуќан, и тоа беше целото трошење за пари.
Да ги пофалам казината, емперијал и астра, поради туризмот нон стоп се полни со пари, а и има добра исплата.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
In other news:

„Корендон“ в година воведува 6 чартер линии до Охридскиот аеродром неделно

Холандскиот тур-оператор „Корендон“ во 2013 година ќе го зголеми бројот на чартер летови кон Охридскиот аеродром„Св. Апостол Павле“ од сегашните четири на шест aвиони неделно.
Ова доаѓа како резултат на зголемениот интерес на туристите од БЕНЕЛУКС за одмор на охридската ривиера. По тој повод претставници на „Корендон“ деновиве престојуваа во Охрид, каде со партнерот во Македонија „Фибула Ер-Травел“ и претставниците на сместувачките капацитети каде престојуваат туристите од Бенелукс потпишаа Договор за соработка за уште три сезони, како и зголемување на бројот закупени места во хотелите за аранжманите на холандскиот тур-оператор.
- Договорот со „Фибула Ер-Травел“ решивме да го продолжиме за уште три години. Од идната сезона воведуваме уште два чартер-летови седмично што ќе летаат од Брисел, што значи дека за Македонија ќе работиме со шест авиони седмично односно планираме да донесеме во Охрид повеќе од дваесет илјади туристи од земјите на Бенелукс, изјави Атилај Услу, сопственик и менаџер на Одделот за агенциско работење на групацијата „Корендон“.
Заклучно со минатата седмица се продадени 72 отсто од закупените аранжмани за летување во Македонија за оваа година. А проценките се дека оваа сезона на Охридско-струшкото крајбрежје ќе летуваат над 15 илјади туристи од земјите на Бенелукс.
--- надополнето: 14 јули 2012 во 20:18 ---
--- надополнето: 14 јули 2012 во 13:56 ---
Добро ај тоа за собите си тераш некој твој муабет.
А за 150 евра шо било во страиот дел ,абе пријателе тебе некој пиштол ти става на чело да престојуваш таму.Имаш во строг центар,кај стара автобуска на 2 мин од плоштадот пешки апартмани за 4-5 лица за 30 евра.
Охрид било изгор скапо.Па во грчките селца од типот на Ханиоти,Неи Пори и Полихроно плаќате 3-4 евра за кафе,а во Охрид 1-2 евра било скапо.Абе ајде...

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Па во грчките селца од типот на Ханиоти,Неи Пори и Полихроно плаќате 3-4 евра за кафе,а во Охрид 1-2 евра било скапо.Абе ајде...
Не за друго, во Охрид никој не им се обратил со Фиромјани.Можда им е некој мазохистички фетиш.За некои дури и пари вреден.Иначе Пештани - Охрид 50 минути пред малце.Пошо е празно :)

Член од
5 јануари 2012
Мислења
9.288
Поени од реакции
4.961
In other news:

„Корендон“ в година воведува 6 чартер линии до Охридскиот аеродром неделно

Холандскиот тур-оператор „Корендон“ во 2013 година ќе го зголеми бројот на чартер летови кон Охридскиот аеродром„Св. Апостол Павле“ од сегашните четири на шест aвиони неделно.
Ова доаѓа како резултат на зголемениот интерес на туристите од БЕНЕЛУКС за одмор на охридската ривиера. По тој повод претставници на „Корендон“ деновиве престојуваа во Охрид, каде со партнерот во Македонија „Фибула Ер-Травел“ и претставниците на сместувачките капацитети каде престојуваат туристите од Бенелукс потпишаа Договор за соработка за уште три сезони, како и зголемување на бројот закупени места во хотелите за аранжманите на холандскиот тур-оператор.
- Договорот со „Фибула Ер-Травел“ решивме да го продолжиме за уште три години. Од идната сезона воведуваме уште два чартер-летови седмично што ќе летаат од Брисел, што значи дека за Македонија ќе работиме со шест авиони седмично односно планираме да донесеме во Охрид повеќе од дваесет илјади туристи од земјите на Бенелукс, изјави Атилај Услу, сопственик и менаџер на Одделот за агенциско работење на групацијата „Корендон“.
Заклучно со минатата седмица се продадени 72 отсто од закупените аранжмани за летување во Македонија за оваа година. А проценките се дека оваа сезона на Охридско-струшкото крајбрежје ќе летуваат над 15 илјади туристи од земјите на Бенелукс.
--- надополнето: 14 јули 2012 во 20:18 ---
А за 150 евра шо било во страиот дел ,абе пријателе тебе некој пиштол ти става на чело да престојуваш таму.Имаш во строг центар,кај стара автобуска на 2 мин од плоштадот пешки апартмани за 4-5 лица за 30 евра.
Охрид било изгор скапо.Па во грчките селца од типот на Ханиоти,Неи Пори и Полихроно плаќате 3-4 евра за кафе,а во Охрид 1-2 евра било скапо.Абе ајде...
Кој 2 евра кафе .. во центар 70 ден најскапо макијато е .. е сега ако сакаат елитни да се нека плаќаат нека одат кај што има од 100 ден макијато ..

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
kakvi 4 evra be kafe vo gejcija, od 1.5 do 2 evra e,pivo od pola litar krigla od 1.2 do najmnogu 2.2, trokrevetna soba 20 evra, lezalki-sator ne se naplaka, gi dobivas so kafeto-sokot-pivoto. ne gi mirisam ama ic, ama na gejcive mozete vie ohridjani voda da im nosite.da ne zboruvam deka gazdata nema ni da go vidite, a ne kako vo Orid da mi sedni na masa so mene i moite i da me true kako bilo vo Orida mnogu ubavo i evtino :) jas licno, godini ima odkako raskrstiv so Orid :) sto pati podobro i poubavo Struga nego li Orid :)

Член од
5 јануари 2012
Мислења
9.288
Поени од реакции
4.961
kakvi 4 evra be kafe vo gejcija, od 1.5 do 2 evra e,pivo od pola litar krigla od 1.2 do najmnogu 2.2, trokrevetna soba 20 evra, lezalki-sator ne se naplaka, gi dobivas so kafeto-sokot-pivoto. ne gi mirisam ama ic, ama na gejcive mozete vie ohridjani voda da im nosite.da ne zboruvam deka gazdata nema ni da go vidite, a ne kako vo Orid da mi sedni na masa so mene i moite i da me true kako bilo vo Orida mnogu ubavo i evtino :) jas licno, godini ima odkako raskrstiv so Orid :) sto pati podobro i poubavo Struga nego li Orid :)
Затоа си земаш апартман во Охрид и газдата не ти се меша а не да одиш во некоја куќа и на прв спрат газдата да седи а на втор да бидиш сместен ти .

F

FuckYouAll

Гостин
Кај е то Орид ?

Тишка

Кротитељ
Член од
1 јуни 2011
Мислења
6.951
Поени од реакции
9.581
Kako да ви кажам кога би одел на одмор и би се одлучил да биде Охрид би бил луд
Подобро би отишол во Албанија на море(некам во Гејција) цените исти дури и поефтино + добивате МОРЕ
а не Езеро
И најбитното во Охрид ко ке слезиш на Автобуска не те гледаат како човек туку како ИНВЕСТИЦИЈА и гледаат само како да ти ги земат парите.Еднаш си идав за дома од Прилеп ( од Струга сум ) и таму пред автобуска да не објаснувам сега кој бил знае како стојат работите ме прашвит една жена за соба и и викам НЕ и пак упорна НЕ и викам и ми викат "Кај ке спиеш на улица" и само се завртив " Kaj ќерка ти" и да видите дали праша уш еднаш :D.
Охрид единствено убо шо е шо имат добар нокен живот
Искрено кажано да не бев од Струга Никогаш не би дошол ни во Охрид ни во Струга на летување зато шо за истите пари мојш да си појш на море и ко чоек да истераш еден одмор

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Со ова "+ добивате Море" ептен сте ко некои неизживеани сељаци.Аман не го споредувајте Охрид со грчките селца од типот на Ханиоти.

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Мала лименка Скопско 100 денари.. Многу некако ми дојде :S

Член од
5 јануари 2012
Мислења
9.288
Поени од реакции
4.961
Куба Либре. :)
Јас пак си реков во продавница ти наплатиле толку ... па толку е пивото .. мало шише како што даваат на журките ти е 100 ден скопско .

katalonec5

Mes que un club
Член од
8 декември 2008
Мислења
1.020
Поени од реакции
121
Охрид ми беше хитче 1-2 втора година средно, кога гајле ми беше за се и свашта, кога планет беше местоТО, кога гајле ми беше на која плажа ќе отидам и дали е средена, кога идеш со другари и наоѓаш смештај за 200 денари од вечер, кога таксито беше исто за сите, без разлика дали си од Скопје или не....

Сеа, освен 1-2 викенди во годината, Охрид не ме гледа. Не сакам ни јас него да го видам повеќе од тоа. Толку арогантност(секоја чест на исклучоци) нема нигде, во ниту еден друг град во земјава. Се осеќам како иљадарче кога ќе отидам таму, иљадарче кое и вака и така ќе се потроши али они сакаат го искинат бре во најкус можен рок. Со напомена дека ова во лето е најизразено, а не би требало да е така. Било кое друго време да отидеш, како да си отишол на друго место, кај и да седнеш, културата преовладува, пошо нели, боље едно кафе ќе наплати денес него ли ниедно.

Како и да е, нек си уживаат новите генерации средношколци таму. Охрид е секако место кое морате да го поминете у животот. Тие што искористија цени како што доликува на место како Охрид си поминаа многу убаво. Новиве малце поскупо ќе ги кошта, али то је то. Постарите паметни луѓе секако, сумњам дека би уплатиле во Охрид, кога за истите пари ќе си најдеш аранжман за место на кое стварно би можеле да одморат, без разлика кај се наоѓа.

Како што кажав, викенд место, за 2 август - стрикно за журка и било кој викенд само да не е преку лето.

Kajgana Shop

На врв Bottom