Општи вело муабети, прашања, совети

Miss.Independent

Me,Myself & I
Член од
26 јуни 2013
Мислења
1.383
Поени од реакции
3.393
Гледам да е секој ден, во зависност од тоа колку време имам. Кога ми е кнап гледам по 2-3 км да провозам чисто да се одморам а кога имам доста време на располагање се вози и те како по 20тина километри па и повеќе.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.705
Поени од реакции
1.106
Имаа ли и женско друштво? Досега немам чуено, затоа и прашувам а имам желба да го завртам цело езеро.
Незнам зошто во сите групи нема жени велосипедисти:(
Две или три девојки имаше на турата. Искрено од Струга кон Ќафасан патот е тежок, но после македонско-албанска граница имаш спуст во кој можеш да достигнеш и 45/50km/h. Интересна тура беше со поголема пауза во Поградец и Св.Наум. Ја оценувам како тешка но преубава 95км. :)[DOUBLEPOST=1495888661][/DOUBLEPOST]
Турата е мање-више 100 километри, и иако ја немам возено, би ја категоризирал во тешки. Искрено не ми се гине на точак, а околу езеро е или удав жешко без сенки или корне ветер.
Како и да е, за авантуристичките души е перфекција, секоја голема водна површина го загасува уморот :)
Зошто да се гине ? Напротив перфектна беше и безбедна. Возиш во група каде што не можеш да останеш сам (освен ако не возиш 2km/h :) ) Велосипедистите се коректни доколку има некој потреба од пауза се групираат тие што треба да застанат и тоа е тоа. Силен спуст имаш само после Ќафасан каде може да се достигне брзина од 45/50/55 km/h, тоа е единствено најопасниот дел од турата.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Времево килаво и денес, па да не го јадам по дожд на подалеку, тркнав до Пантелеј :)

IMG_2186.JPG

Охридско ми е во план да го свртам летово.

Утре ако не врне, можеме да се организираме да извозиме некоја.

Член од
4 ноември 2016
Мислења
15
Поени од реакции
5
Drugari za covek so visina 183 cm podobro li e da zeme hardtail ramka XL so 29ki trkala ili L ramka isto so 29ki?

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
180 cm висина е како некоја граница помеѓу големини на рам. Ама не е само висината во прашање, туку пропорциите на твоето тело (нозе, торзо, раце). Правилен избор ќе направиш кога ќе пробаш ист модел на точак со двете големини на рам, ќе си осетиш на кој ти е поудобно возењето. Кога ќе пробуваш извози ги убаво, не кругче од 10 метри :) Јас на пример сум висок 180 cm, двата точаци кога ги купував поудобно се чувствував на поголем.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Каде може да најдам навлака за седиште по Ск, барав во Џамбо Веро ама ги потрошиле. И во локалните бајк шопови не најдов.

ПС. Не ми го спомнувајте Златко

Martinmkd

Roadie
Член од
20 мај 2009
Мислења
296
Поени од реакции
412
Drugari za covek so visina 183 cm podobro li e da zeme hardtail ramka XL so 29ki trkala ili L ramka isto so 29ki?
Отвори на страницата на производителот, си имаат за секој модел табела на големини :) Јас би одел на помалиот, полесно е на помал рам да сместиш повисок човек, отколку на поголем рам понизок човек.

Зошто да се гине ? Напротив перфектна беше и безбедна. Возиш во група каде што не можеш да останеш сам (освен ако не возиш 2km/h :) ) Велосипедистите се коректни доколку има некој потреба од пауза се групираат тие што треба да застанат и тоа е тоа. Силен спуст имаш само после Ќафасан каде може да се достигне брзина од 45/50/55 km/h, тоа е единствено најопасниот дел од турата.
Си зборев субјективно, за себе со MTB со 2.2 mtb гуми. Да е со road, задоволство ќе ми биде, ама со оваа постава сега ми е гинење без потреба.

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.705
Поени од реакции
1.106
Си зборев субјективно, за себе со MTB со 2.2 mtb гуми. Да е со road, задоволство ќе ми биде, ама со оваа постава сега ми е гинење без потреба.
Еве фала му на Бог, јас со 29х2.1 ја извозив :) Ништо страшно.

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.705
Поени од реакции
1.106
Каде може да најдам навлака за седиште по Ск, барав во Џамбо Веро ама ги потрошиле. И во локалните бајк шопови не најдов.

Од Aliexpress. Јас имам од таму.

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.705
Поени од реакции
1.106

Од Aliexpress. Јас имам од таму.

Член од
7 јуни 2013
Мислења
158
Поени од реакции
86
Некој да препорача некој евтин и солиден degreaser? Гледав по страниве и се што најдов е Joe's Bicycle Bio-Degreaser во Outdoor. Дали можам со него да извадам се што се собрало во ролерите и пиновите?

И дали има некој што користел Zefal dry lube? Колку трае и на колку време се нанесува пак?

M

MD_

Гостин
Електролити во форма на шумливи таблети имате сретнато некаде низ продавнициве за суплементи ?

Kajgana Shop

На врв Bottom