Омилен режисер

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Акира Куросава....
Седумте самураи, Рашомон.......нема утнато филм

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
Ајде и јас малку на темава:

Значи прво и основно, дедо Clint Eastwood. Да се разбереме, има режисери со многу подолг стаж и со култни остварувања зад себе. Но она што ми се допаѓа кај дедо Клинт е прво, што нема промашувања, филмовите му се во најмала рака добри, а некои од нив се навистина инзвонредни. Понатаму, сите негови филмови имаат содржина, имаат приказна која тој ја обработува на свој карактеристичен начин: Клинт не е 10-та копија на некој друг режисер. Клинт е Клинт. Јеботе кое име го одбрал, Клинт (оригиналното поинакво ќе да беше). Ама како и да е. Нема блокбастери кај него, нема ефекти, нема милиони фрлени долари за експлозии и галама. Има приказна, обично мал буџет (во споредба со останатите големи филмови кои се прават во холивуд), често работи со анонимни актери од кои извлекува максимум. Million Dollar Baby (2004), Mystic River (2003), Unforgiven (1992) се според мене ремек-дела, филмови кои ќе ја обележат неговата режисерска кариера. Покрај нив, Changeling (2008), Gran Torino (2008) а сега и Invictus (2009) се навистина добри остварувања. Можеби не ми се допаднаа на исто ниво и Letters from Iwo Jima (2006) и Flags of Our Fathers (2006), но ја потврдија неговата оригиналност: барем јас немам сретнато до сега пример да се снимат два филма од истата приказна, гледани од спротивен агол. Веројатно оригинална идеја.

Не викам дека старецот е најдобар режисер евер, но мене ми се допаѓа најмногу начинот на кој работи, уживам во неговите филмови и се надевам ќе го служи здравјето за да сними уште многу филмови.

Друг пат ќе пишам и за некои други режисери.
одличен пост 100% се согласувам со тебе
да можев и зеленко ќе ти мавнев :smir:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.744
Поени од реакции
18.494
Ридли Скот,

Nuff said!

Мада имам и многу други оминлени у моментов сум под вилијание на него бидејќи само што го изгледав Ејлиeн по 30 пат :)

Болиглава

A cold fact
Член од
16 јуни 2007
Мислења
4.701
Поени од реакции
2.353
Немам стриктно омилен.
Ги почитувам Кристофер Нолан, Дејвид Финчер, Аронофски до негде... :)
Од постариве: Скот, Иствуд, Спилберг.

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.561
Поени од реакции
2.524
Вонг Кар Ваи (или Кар Ваи Вонг, пошто Вонг му е презимето :)

Не сакам љубовни драми ама неговиве многу ми се свиѓаат. Уникатен режисер, нема друг како него. Користи некои чудни кадри на моменти, интересни бои, имаат некој стил неговите филмови

penkaloto

......
Член од
17 април 2010
Мислења
412
Поени од реакции
269
Вонг Кар Ваи (или Кар Ваи Вонг, пошто Вонг му е презимето :)

Не сакам љубовни драми ама неговиве многу ми се свиѓаат. Уникатен режисер, нема друг како него. Користи некои чудни кадри на моменти, интересни бои, имаат некој стил неговите филмови
Фала што ме потсети, еден од најинтересните режисери во денешницава.Fa yeung nin wa (2000) го имам само изгледано и ме остави без здив, а сега ги ставам на доунлоад другиве. :smir:

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.561
Поени од реакции
2.524
Фала што ме потсети, еден од најинтересните режисери во денешницава.a yeung nin wa (2000) го имам само изгледано и ме остави без здив, а сега ги ставам на доунлоад другиве. :smir:
Чим ти се свиѓал Fa yeung nin wa, ќе уживаш и во 2046.:) Oвие 2 филма заедно со Days of Being Wild претставуваат трилогија, ама не мора да се гледаат по ред. Мy Blueberry Nights му е најслабиот филм, не знам што му требаше да се ''продаде'' и да сними таков, холивудски филм. Од кратки филмови, погледај ги ''There's only one sun'' и ''The Hire: The Follow'' (со Мики Рурк, Клајв Овен, Адриана Лима, Форест Витејкер), ги има и двата на Јутуб.

Иначе, од постари режисери ги поштувам Хауард Хоукс (кои филмови ги правел за тоа време, перфекционист), Били Вајлдер, Кјубрик...

penkaloto

......
Член од
17 април 2010
Мислења
412
Поени од реакции
269
Фала за предлозите! A за овие тројцава последни што ги наброја,посебно Кјубрик, доволно е да му се погледнат филмовите за да се види за каков режисер се работи,такво чувство за простор во филм ретко кој режисер поседува.Wildler е исто многу интересен :Double Indemnity ,The Lost Weekend (kako реј миланд ја одигра улогава алал да му, го заслужил оскарот)Sunset Blvd.,Ace in the Hole ,Sabrina , Witness for the Prosecution, Some Like It Hot се филмовите кои сум ги изгледала и ги препорачувам.

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.561
Поени од реакции
2.524
Вајлдер има многу добри филмови... Хауард Хоукс штета што не се родил покасно :), увек вадел максимум во своите филмови, на пр. Скарфејс од '32, доста насилен филм за тоа време, од кој ДеПалма позајми некои работи како тој знакот The World Is Yours, или His Girl Friday - иако е од 1940 може да се носи со било кој филм од 50тите, со сценариото, глумата, интересните дијалози ..За еден таков визионер / иновативен режисер како Кјубрик koj се докажа у разни жанрови што да се каже...да не поверуваш дека 2001 е од '68, кога ќе го изгледаш продолжението 2010, само уште повеќе го цениш 2001....:)

GrouchoMarx

Мочко
Член од
26 јануари 2008
Мислења
2.907
Поени од реакции
469
Woody Allen, Stanley Kubrick, Steven Spielberg.

Н

'Никола'

Гостин
Чичковците Спилберг и Лукас. They changed my perspective of life.

Opsessive fangirl

Безнадежен интелектуалец.
Член од
14 декември 2009
Мислења
291
Поени од реакции
137
Дејвид Финчер, Џо Врајт, Том Хупер, Кјубрик.

Kajgana Shop

На врв Bottom