Одгледување јагоди

Член од
31 јули 2007
Мислења
1.580
Поени од реакции
39
Диме оди на повеќе од декар, оди на хектар или два - три, за пласманот јави ми се, познавам луѓе во таа работа од србија...
Би ти препорачал да одбериш некоја сорта и да ја мрзниш во прилеп во комори под закуп..
Колку е сигурен тој пласман? Како се движат цените пиши нешто подетално...

А да почниш одма со хектар мислам дека е преголем ризик и преголема инвестиција ...

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
фабрика во во во... заборавив, одма првиот град после граница, врање мислам се викаше.. ама не сум сиг.
се знаам со човекот, и имам контакт...
цените на тие производи се менуваат од година во година, од момент во момент.. не може точно да се дефинира... ама можеш да видиш кај нас како би биле, прашај во една фирма во скопје мислам дека беше, виталиа се вика или така нешто, тие работат доста добро со обоено овошје, исто и антарес од кочани

значи малце по-чкарт сорта од онаа која е дирек за на пазар, ама и малце по добра од индустриска која е за сок... некоја средна сорта која ќе сае мрзни во прилеп, во вреќи од по 50 кг, па ќе се продава за понатамошна преработка.

Член од
27 мај 2008
Мислења
20
Поени од реакции
2
што ве нема толку од бизнисот? јас знам дека една г-ѓа (ја имаше на TV)од источна Македонија почнала со одгледување на јагоди во саксии една врз друга со што на иста површина се одгледува 6-7 пати повеќе корени систем на наводнување капка по капка доста исплатлив но вложила 20000 Е
набавувала саксии од србија но сега и кај нас имало во форма на детелина и во 1 саксија може 4 корења да се насадат еден корен чинел 10 д имала и нејзин сајд направено инф. мислам дека можеш да добиеш од уредникот на емисијата фармер што е во недела.А ти и со толку да почнеш не е лошо а за берење немај гајле кајганџии на пракса ќе земеш за да се навежбаат и они да одгледуваат јагоди.А ако мораш нешто да насадиш брокула или прокељ(не мрзне и можеш цела зима да го береш)е мој предлог.:smir:
Сум заинтересиран за почеток на една работа од која воопшто немам искуство (освен што јадам)

Одгледување јагоди.

Значи ме интересираат неколку работи:
  • искуство
  • колку е исплатливо во Македонија
  • и да не познавате некој кој продава садници?
Значи многу за ова читав на една хрватска страна http://jagode.org/ на која најдов многу корисни информации. Но сепак, би сакал повеќе лични искуства како и информации од каде би можел да купам садници

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
http://www.stat.gov.mk/pdf/2008/5.1.8.16.pdf
добар е и нашиов пазар...
малопродажни:
охрид најчеста цена(мода) - 185 денари / кг
битола најчеста - 104 ден /кг
просек на република - 85 ден/кг

големопродажни... модални
мај 2007 - 32 ден/кг
- понудено од 3500 - 8500
мај 2008 - 56 ден/кг
- понудено од 6500 - 15000
индекс 175!!!!
75% поскапување за една година....

исплатлив бизнис е дефинитивно..
хмм баш ми текна.. ќе спремам ексел фајл да видам како ќе изгледа 5-6 години уназад..

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Август - септември таа работа. ТОгаш е најдобро време за засадување на јагоди

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
исплатлив бизнис е дефинитивно..
хмм баш ми текна.. ќе спремам ексел фајл да видам како ќе изгледа 5-6 години уназад..
Прикачи го тука баш да видиме.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
што ве нема толку од бизнисот? јас знам дека една г-ѓа (ја имаше на TV)од источна Македонија почнала со одгледување на јагоди во саксии една врз друга со што на иста површина се одгледува 6-7 пати повеќе корени систем на наводнување капка по капка доста исплатлив но вложила 20000 Е
набавувала саксии од србија но сега и кај нас имало во форма на детелина и во 1 саксија може 4 корења да се насадат еден корен чинел 10 д имала и нејзин сајд направено инф. мислам дека можеш да добиеш од уредникот на емисијата фармер што е во недела.А ти и со толку да почнеш не е лошо а за берење немај гајле кајганџии на пракса ќе земеш за да се навежбаат и они да одгледуваат јагоди.А ако мораш нешто да насадиш брокула или прокељ(не мрзне и можеш цела зима да го береш)е мој предлог.:smir:

Da da ova e dobar predlog ja gledav emisijava i interesno zvuci e da treba malku vlozuvanje na pocetok

Попај

Буржоазија
Член од
10 јуни 2006
Мислења
699
Поени од реакции
9
Тие што работат со тоа или коишто имаат познавање со тоа,ако може да ми кажете каде можам да набавам саксии за садење,такви во детелинеста форма или пак,за садење во висина (како што работи оваа жената од А1) и корени од каде можам исто така да најдам?

Попај

Буржоазија
Член од
10 јуни 2006
Мислења
699
Поени од реакции
9
Тие што работат со тоа или коишто имаат познавање со тоа,ако може да ми кажете каде можам да набавам саксии за садење,такви во детелинеста форма или пак,за садење во висина (како што работи оваа жената од А1) и корени од каде можам исто така да најдам?
И заборавив уште...
на пример: ако сакам да посадам 10 саксии во должина и 10 во ширина по 4 корени во секоја, така во висина 6-7 реда колку финансии би требало и колку пари ви чинело наводнувањето капка во капка,или пак целата работа околу тоа колку би излегла?

Попај

Буржоазија
Член од
10 јуни 2006
Мислења
699
Поени од реакции
9
Август - септември таа работа. ТОгаш е најдобро време за засадување на јагоди
Тогаш е најдобро да ги засадаш во вид на семе,па да растат,или пак готови корени да ги пресадеш во саксиите?

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Тогаш е најдобро да ги засадаш во вид на семе,па да растат,или пак готови корени да ги пресадеш во саксиите?
Има во документот на првата страна + на тој хрватскиот сајт

filipmakedonski

Македонец
Член од
25 ноември 2007
Мислења
1.278
Поени од реакции
31
премногу побарувачка има во ЕУ за овошје и зеленчук од растително потекло...
пробај јагодите што ке ги произведеш да ги произведеш органски , т.е. само со природно губриво , без пестициди , гермициди и фунгициди.
сеа ти е совршен период да бараш странски извозни партнери

Член од
17 мај 2010
Мислења
2
Поени од реакции
2
сосема случајно ја најдов темава, па ме интереира дали после 2 години има нешто од работава?

би сакал да стапам лично со некој производител на јагоди.

поздрав.

Член од
12 март 2010
Мислења
389
Поени од реакции
42
Никој не одговара, изгледа на пазар се продаваат. Шо бара ваква тема во економија, ова за земјоделство е.

Kajgana Shop

На врв Bottom