MEDDLE
уставен кривичар
- Член од
- 19 февруари 2008
- Мислења
- 1.995
- Поени од реакции
- 1.406
Не прочитав добро, можеби некој веќе спомнал, сеедно, но стварно штета што е тешко (па денес мислам дури и сеуште невозможно) да се одгледуваат лисичарки, рујници и паразоли (срнечки грб)...
Сезонски се, али се многу вкусни,, особено последнава - Паразола... не знам како е надвор од државава, али претпоставувам дека единствено лисичаркава ваљд се одгледува, али за рујницава и паразолата, чисто сумњам.. потребни се посебни услови, а и карактеристиките на овие печурки се специфични, па не знам дали денес може вештачки да се реплицира нивната природна средина, а како би можеле да се одгледуваат. За паразолата да не збориме, таа веднаш штом се набере, мора да се јаде, едвај ден два ако ја задржува својата големина на чадорот.... после тоа се собира....
Ако некој нешто прочитал плус, или видел негде надвор да се одгледуваат овие печурки, нека пише, баш ме интересира...
Еве ги..
1. лисичарка
2. рујница
3. Паразола
И оваа е интересна.. - јајчарка...
Сезонски се, али се многу вкусни,, особено последнава - Паразола... не знам како е надвор од државава, али претпоставувам дека единствено лисичаркава ваљд се одгледува, али за рујницава и паразолата, чисто сумњам.. потребни се посебни услови, а и карактеристиките на овие печурки се специфични, па не знам дали денес може вештачки да се реплицира нивната природна средина, а како би можеле да се одгледуваат. За паразолата да не збориме, таа веднаш штом се набере, мора да се јаде, едвај ден два ако ја задржува својата големина на чадорот.... после тоа се собира....
Ако некој нешто прочитал плус, или видел негде надвор да се одгледуваат овие печурки, нека пише, баш ме интересира...
Еве ги..
1. лисичарка
2. рујница
3. Паразола
И оваа е интересна.. - јајчарка...