Бугариве се комедија жива. Абе кога ќе запнат да те убедат во нешто...Еве гледајте како ги примија во Европа, за сега по автопати бандити да ограбуваат автомобили...Како да читам вести од Дивиот Запад, низ прерии каубојци ограбуваат возови...
Ми спомнуваш некој се обидел да ти земе 20 денари во Мекдоналдс во Скопје, или да те закрпи на автобуската станица во главниот град...
Ова е таа стапка на криминал која ќе ја најдеш (горе долу иста или поголема) со Милано, Берлин, Амстердам или Барселона. И таму и ваму на прометни места ќе се најде некоја битанга да ти извади 5 евра за да купи цигари.
Се случува и низ Балканот и низ Шведска и низ Чешка да ти украдат автомобил. Нема да го заклучиш, странски табли, скап автомобил...И ќе исчезне од некој паркинг. Имаш КАСКО, кое патем, САМО за Бугарија не важи.
Значи ситни кражби се случуваат. Секаде. И не можат да се искоренат. Меѓутоа, во ниедна европска земја со висока стапка на криминал не сум прочитал дека се случило вакво разбојништво, со киднапирање, со лишење од слобода, палење на колата, тоа се трауми бе! Во која земја туку-така некој ќе те киднапира од автопат? Па во Албанија (што до 1997 година имаше граѓанска војна) не сум слушнал да се случуваат слични работи бе! Разбираш колку голем престап е ова, значи нема фактор кој ги контролира автопатите, нема кој воведува ред во Бугарија. Во било која европска земја нешто слично да се случи, мислиш туку-така ќе помине, како една кражба на паричник во Мекдоналдс?
Едвај чекам да се распространи ова, да прочитаат европјаниве твои какви земја сте. 2008 година пирати крстарат по европска Бугарија и палат коли. Баш последна дупка од Балканот...по секој пропис.
И не ширам омраза за бугарите низ форумов. Немам ништо против, немам никаква причина. Она на што реагирам во иста мерка, се вашите провокации, често пропагандни и навредливи за мене и останатите македонци. И веќе од денес, пљачкосувањата од типот на Али Баба и 40-те разбојници...