Обновливи извори на енергија

  • Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
Член од
7 јануари 2018
Мислења
3
Поени од реакции
2
Пред некој година бев заинтересиран во инвестирање на соларни панели но тогаш имаше проблеми со продавањето на електричната енергија.

Дали денес некој има информација плус за тоа дали може да се продава електричната енергија?
 
Член од
11 март 2018
Мислења
1
Поени од реакции
0
РЕШЕНИЈА КАКО ДА СЕ СПРЕЧИ ЕКОЛОШКАТА И ЕКОНОМСКАТА КАТАСТРОФА

Трката на човекот кон се поголем профит, чуството за толерантно користење на природните богатства, недоволно проучување на законите на природате претставува опасност за постоење на нашата цивилизација.

Во сето оваа може да помогне пронајдокот така наречена МАШИНА ЗА ВЕШТАЧКО ТОРНАДО“.

Машината се состои од ротационен сад и статор. Статорот е топлински изолиран, и ако околината е менлива во Со степени на функцијата на машината не и пречи било какви околности и надворешни влијанија. Со сигурносен вентил се одржува константна температура прилагодена до точка на издржливост на машината. Ротациониот сад е дијаметрално преграден, ставаме флуид 80% го стартуваме со електро моторен погон. Природното торнадо користи маса во гасовита агрегатна состојба, а пак машината за создавање на вештачко торнадо користи маса во течна агрегатна состојба. Затоа има поголем притисок и вакум (под притисок) ротационен сад со мал дијаметар а создава вештачко торнадо во кој се појавуват повеќе природни појави. Ќе наведеме неколку едноставни практични примери кои во природата ги има многу.

1.На загреана рингла ставаме ѓезве со флуид(течност) го загреваме до точка на вриење и во тој момент се гледа хаотично движење на молекулите по целата површина на флуидот предавајќи ја топлината на околината. Потоа течноста во ѓезвето ја ротираме, но сега гледаме дека при забрзување на ротацијата хаотичното движење на молекулите се насочуват во центарот на ѓезвето. Оваа појава спротивно на претходната се појавува под дејството на гравитационата сила и Е.С сила. Со оваа појава се докажува дека топлината кумулативно се движи кон центарот во обратна насока на движењето на топлината во споредба со класичната теорија во термодинамика (до денес). 2. Исто така за појава на движење на капка вода врз загрејана плоча е дејството на гравитационата сила и центрифугалната сила. Па затоа во Е.С сила кога се работи со маса флуид има отстапки во позитивна насока а отстапките се мистерија за науката досега. Дејство на гравитиционата сила на тело во движење дејствува кон негово запирање предавајќи ја енергијата на својата околина. Но двете сили кога дејствуват на тело телото попримува енергија од околината. Пример за торнадо и бермутски триаголник како и претходните примери се од иста природа. Помеќу торнадо и бермутски триаголник има мала разлика,затоа ќе ја опишеме појавата и десјството на торнадото. Од дејството на гравитационата сила врз топол и ладен воздух и дејство на две струји на воздухот се појавува Е.С а од дејството на гравитационата сила и Е.С сила. Од дејството на гравитационата сила при одредени услови во простор се појавува Е.С сила од која зависи големината и обликот на дијаметарот на торнадото во кој на периферните делови се создава притисок Р.1 а опаѓа кон центарот (слободен столб) вертикално се појавува вакум простор, топлината од целиот простор на дијаметарот преминува кон центарот до периферијата на вакум просторот (слободен столб) каде во истиот момент се трансформира во топлинска енергија користејќи ја топлинската енергија, гравитационата сила и Е.С дејствуваат како спрег на сили во форма на ротационен момент на инерција обновувајќи ја силата на торнадото. (Затоа логикно е за појава на движење потребно е паралелно дејство). Дејствувајќи и на забрзување и зголемување на дијаметарот на Е.С сила на торнадото. Вакум Просторот претставува топлински изулатор во кој не дејствува гравитациона сила па затоа нема услови за појава на центрифугална сила. Во истиот момент во околината на слободниот столб на торнадото се зголемува и попримува поголема количина на топлина. Потпомогната од Е.С сила и гравитационата сила топлината се движи вертикално. Појавата на природно торнадо зависи од гравитациона сила Е.С сила до одредена минимум форма, под тој минимум нема појава на торнадо. Со максимална Е.С сила и условите од слободното движење на двете сили се нарушува паралелната рамнотежа за постоење на торнадо ,го снемува.

Еве во овој преглед се претставени спротивностите на

Земјината топка која претставува голем ротационен сад машина вештачко торнадо.Земјина топка

ротационен сад кога ротира

1. Гравитициона сила

Центрифугална сила

2. Нема статор

Има статор

3. Е природна

Е вештачка

4. Голема

Мал

5. Тежата на масата неменлива

Менлива

6. Дијаметарот неменлив

Менлив

7. Т2 неменлив

Менлив

8. Тежа кон центарот

Кон периферија

9. На маса флуид Р.1 кон центарот

Р.1 на периферија

10. Топлината приминува кон периферија

Преминува кон центарот

11. Премин на топлина неменлив

Премин на топлина менлив

12. Гравитационата сила е неменлива

Е.С сила е менлива

13. Гравитциата ја одржува во стабилен облик

Е.С сила се стреми кон деформација

14. Ротирајќи се подместува од центарот

Ротира строго во центарот

15. Топлинската состојба во центарот неменлива

Во центарот менлива

16. Не е преграден

Диаметрално преграден

17. Предава енергија на околината и прима

Прима енергија од околината и предава
Како резултат на овој пример се јавува :

1. Појава на топло и ладно тело,

2. Различни притисоци,

3. повеќе моменти на инерција

4. Дел од флуидот стално кружи центар периферија и периферија центар наидувајќи на дејство на центруфугална сила и дејство на гравитациона сила, флуидот кружејќи во секој момент ја менува енергетската вредност. Од енергетската вредност на флуидот се добива механичка и топлинска енергија и други природни појави кои се појавуваат во ротационен сад. За да се навлезе во суштината на вештачкото торнадо потребно е да се навлезе во суштината на претходните по едноставни примери.

Угарчев Слободан с Стојаково

Република Македонија
 

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
5.867
Поени од реакции
10.739
Скоро половина од струјата во Германија периодов е од ветер, 30-40GW
WindPowerDE.png
 
Член од
25 декември 2008
Мислења
782
Поени од реакции
47

thisisnoizy

Good things take time
Член од
29 јули 2010
Мислења
1.978
Поени од реакции
2.022
Пред некој година бев заинтересиран во инвестирање на соларни панели но тогаш имаше проблеми со продавањето на електричната енергија.

Дали денес некој има информација плус за тоа дали може да се продава електричната енергија?
Dali ima nekoj informacii za prashanjevo??? Sistem za kompenzacija so EVN mozhebi?
 

Стев

Word Bearer of the New World Chaos
Член од
19 декември 2019
Мислења
2.358
Поени од реакции
2.252
Dali ima nekoj informacii za prashanjevo??? Sistem za kompenzacija so EVN mozhebi?
Што ќе ти кажам, не ме земај за збор. Ако сакаш да продаваш енергија(како електроцентрала), треба да направиш 2 -3 ствари што се многу битни. Да имаш имот без спорови, и другите 2 побитни, да ти направат мерење на изводливост(да не има пречки, или тапа сончеви часови), како и да видиш дали има потреба(колку далеку приклучок, напонска состојба итн) со ЕВН или мепсо...
Соларниве панели (како мини централа) се корисни кога..незнам , во рурална средина креваат напонско ниво. Или таму каде што има потрошувачла
Иначе треба да бидат прикачени на преносниот систем како сите електрани ,а не на дистрибутивниот. Така да не може било каде да ги ставиш и да се исплати.....
Ако сакаш домашно(на кроф), ЕВН дели некакви си субвеннциии за толку и толку да платиш, и ти одбиваат произведената од потршената енергија. Ама финтата е што они поставуваат куп услови и де факто го поседуваат системот.
 

thisisnoizy

Good things take time
Член од
29 јули 2010
Мислења
1.978
Поени од реакции
2.022
Што ќе ти кажам, не ме земај за збор. Ако сакаш да продаваш енергија(како електроцентрала), треба да направиш 2 -3 ствари што се многу битни. Да имаш имот без спорови, и другите 2 побитни, да ти направат мерење на изводливост(да не има пречки, или тапа сончеви часови), како и да видиш дали има потреба(колку далеку приклучок, напонска состојба итн) со ЕВН или мепсо...
Соларниве панели (како мини централа) се корисни кога..незнам , во рурална средина креваат напонско ниво. Или таму каде што има потрошувачла
Иначе треба да бидат прикачени на преносниот систем како сите електрани ,а не на дистрибутивниот. Така да не може било каде да ги ставиш и да се исплати.....
Ако сакаш домашно(на кроф), ЕВН дели некакви си субвеннциии за толку и толку да платиш, и ти одбиваат произведената од потршената енергија. Ама финтата е што они поставуваат куп услови и де факто го поседуваат системот.
Fala ti mnogu na informaciite Stev.

Jas sum zainteresiran da si stavam na krov, gledam deka trosham okollu 330-350kw mesechno. Sakam da si stavam sistem 2.5-3kw jachina shto mozhebi kje proizveduva neshto povekje od shto mi treba. EVN prodava i montira solarni paneli? Nemozham da najdam nishto na nivniot vebsajt za toa..
 

Стев

Word Bearer of the New World Chaos
Член од
19 декември 2019
Мислења
2.358
Поени од реакции
2.252
Fala ti mnogu na informaciite Stev.

Jas sum zainteresiran da si stavam na krov, gledam deka trosham okollu 330-350kw mesechno. Sakam da si stavam sistem 2.5-3kw jachina shto mozhebi kje proizveduva neshto povekje od shto mi treba. EVN prodava i montira solarni paneli? Nemozham da najdam nishto na nivniot vebsajt za toa..
Имаат контакт центар, прашај таму. Знам дека делеа субвенции или нешто лани...
 
Член од
17 август 2011
Мислења
5.706
Поени од реакции
8.606
Fala ti mnogu na informaciite Stev.

Jas sum zainteresiran da si stavam na krov, gledam deka trosham okollu 330-350kw mesechno. Sakam da si stavam sistem 2.5-3kw jachina shto mozhebi kje proizveduva neshto povekje od shto mi treba. EVN prodava i montira solarni paneli? Nemozham da najdam nishto na nivniot vebsajt za toa..
Не мести ЕВН, има приватни фирми. ЕВН ти дава само дозвола за приклучок доколку ги исполнуваш условите. Треба да се распрашаш убаво од некој што работи таму, мислам дека 4КW беше минимум како производител.
 

thisisnoizy

Good things take time
Член од
29 јули 2010
Мислења
1.978
Поени од реакции
2.022
Не мести ЕВН, има приватни фирми. ЕВН ти дава само дозвола за приклучок доколку ги исполнуваш условите. Треба да се распрашаш убаво од некој што работи таму, мислам дека 4КW беше минимум како производител.
Fala Dimitar na odgovorot.

Bash denes mi vratija mejl od Arese Solutions za fotovoltaicen solaren sistem, 4kW. Voedno toa e najgolemata mokjnost koja moze da se instalira za domakjinstva soglasno pravilnikot za obnovliviizvor na energija so koj se ovozmozuva eventualniot visok na proizvedena elektricna energija da se vrakja i prodava nazad vo distributivnata mreza.

Prikaciv slika od ponudata, ne mi izgleda tollku skapo, pllus nudaat 15godini garancija na kvalitet na rabota i 25godini garancija na materijali - site materijali se od EU proizvodvsto.

arese.JPG
 
Член од
17 август 2011
Мислења
5.706
Поени од реакции
8.606
Fala Dimitar na odgovorot.

Bash denes mi vratija mejl od Arese Solutions za fotovoltaicen solaren sistem, 4kW. Voedno toa e najgolemata mokjnost koja moze da se instalira za domakjinstva soglasno pravilnikot za obnovliviizvor na energija so koj se ovozmozuva eventualniot visok na proizvedena elektricna energija da se vrakja i prodava nazad vo distributivnata mreza.

Prikaciv slika od ponudata, ne mi izgleda tollku skapo, pllus nudaat 15godini garancija na kvalitet na rabota i 25godini garancija na materijali - site materijali se od EU proizvodvsto.

Прегледај го приврзокот 257263
Има една заебанција што не ти ја кажале веројатно. За да ја добиеш дозволата да продаваш вишоци како физичко лице, мора да излезеш на слободен пазар за електрична енергија. Моментално си на унверзален снабдувач,ЕВН. За домаќинство цената на слободен пазар е поскапа него таа што ти ја нуди ЕВН.

Значи кога ќе ти фали струја , а ќе ти фали сигурно со 4кВ , истата ќе ја плаќаш повеќе него сега и тоа ќе ти ја измести математиката. Мое мислење е да почекаш да заврши целосно либерализацијата, ако заврши воопшто, и потоа да вложиш пари. Вака сум сигурен дека ќе бидеш у загуба финансиски. Ако имаш фирма, тогаш е друга математика (ама и тука не е сјајно:D).
 
Член од
25 ноември 2017
Мислења
179
Поени од реакции
170
Сите алтернативни системи се прескапи.Парите од струјата која ќе се заработат од таков систем за време на неговиот работен век се гарант помали од трошоците.Тоа пие вода на бизнис план само во мутно здружување со владини проекти и слични гешевти. Или евентуално панели или друго како бекап при распад на систем, или кога едноставно нема можност за врзување со мрежата.Во однос на политика тоа е сосема друга работа. Таму бизнис логоката и пазарот не важат.
 

thisisnoizy

Good things take time
Член од
29 јули 2010
Мислења
1.978
Поени од реакции
2.022
Има една заебанција што не ти ја кажале веројатно. За да ја добиеш дозволата да продаваш вишоци како физичко лице, мора да излезеш на слободен пазар за електрична енергија. Моментално си на унверзален снабдувач,ЕВН. За домаќинство цената на слободен пазар е поскапа него таа што ти ја нуди ЕВН.

Значи кога ќе ти фали струја , а ќе ти фали сигурно со 4кВ , истата ќе ја плаќаш повеќе него сега и тоа ќе ти ја измести математиката. Мое мислење е да почекаш да заврши целосно либерализацијата, ако заврши воопшто, и потоа да вложиш пари. Вака сум сигурен дека ќе бидеш у загуба финансиски. Ако имаш фирма, тогаш е друга математика (ама и тука не е сјајно:D).
Vo pravo si, ne mi go spomnaa "detaljov".... Shto ti e zaebana drzhava druzhe...
 
Член од
25 март 2012
Мислења
7.256
Поени од реакции
3.062
Здраво кајганџии,
Сум заинтересиран да инсталирам фотоволтаична фарма,нештонад 100кв.
1. Дали има царини за овие панели?
2. Дали уште дава субвенции министерството за економија?
3.Ако има некој искуство колку се плаќа отприлика кв, колку субвенционира државата?
 

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
4.359
Поени од реакции
10.374
Здраво кајганџии,
Сум заинтересиран да инсталирам фотоволтаична фарма,нештонад 100кв.
1. Дали има царини за овие панели?
2. Дали уште дава субвенции министерството за економија?
3.Ако има некој искуство колку се плаќа отприлика кв, колку субвенционира државата?
1. За палеоилири нема царина, тоа само за каурите.
2. Министер е Крешник Бектеши. Сигурен сум дека ќе средите нешто.
3. Затоа што се работи за загрозен вид очекувај субвенција од околу 100%.

You're welcome.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom