Ножеви

Член од
30 јули 2008
Мислења
4.320
Поени од реакции
2.846
Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Не не. Ептен мерак ми прави а и го почекав малку подолго. Ако сакаш може да си нарачаш
http://www.aliexpress.com/item/Elf-Monkey-B102-Outdoor-Survival-Pocket-Folding-Knife-Hunting-Knife-440C-Plating-Titanium-Blade-Steel-Aluminum/919602481.html

Еве линк сега дури и поевтино е јас за 9,9 го зедов.

Ај па може ќе си го нарачам. За колку време ти стигна?

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
Може ли некој да ми каже со сигурност,бидејќи имам слушнато дека до некој одреден цм,односно кога ќе ги споиш прстите на дланката,доколку сечилото не надминува,тогаш нема да ти прават проблем џандари/алфи ако те сопрат,меѓутоа ако е над тоа,наводно може да јадеш казна...исто ме интересира и за оние палки на расклопување,односно телескопски пендреци,дали може да се јаде казна за нив ?

Ако има закон со кој се забранува,колкави се казните и парични и дали може и кривично да се одговара ? и доколку е дозволено толкаво сечило да се носи,препорачајте ми некои ножеви до таа големина бидејќи освен швајцарец,други немам појма :D

Член од
17 ноември 2013
Мислења
26
Поени од реакции
4
Може ли некој да ми каже со сигурност,бидејќи имам слушнато дека до некој одреден цм,односно кога ќе ги споиш прстите на дланката,доколку сечилото не надминува,тогаш нема да ти прават проблем џандари/алфи ако те сопрат,меѓутоа ако е над тоа,наводно може да јадеш казна...исто ме интересира и за оние палки на расклопување,односно телескопски пендреци,дали може да се јаде казна за нив ?

Ако има закон со кој се забранува,колкави се казните и парични и дали може и кривично да се одговара ? и доколку е дозволено толкаво сечило да се носи,препорачајте ми некои ножеви до таа големина бидејќи освен швајцарец,други немам појма :D
Znaci vaka razgovarav so ispektor od mvr ne noz bilo kakov zasilen predmet da nosis na javni mesta sobiri itd ce se smeta za kaznivo a DODEKA kaj pocket knife ima glranica od 10 sm se sto e ogolemo e zabraneto a se sto e pod 10 sm e dozvoleno da se nosi i ne bi trebalo da ti pravat problem, se razbira dokolku frizurata ti e vo granicite na normalata i ne nosis iskinata farmerki,

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
Znaci vaka razgovarav so ispektor od mvr ne noz bilo kakov zasilen predmet da nosis na javni mesta sobiri itd ce se smeta za kaznivo a DODEKA kaj pocket knife ima glranica od 10 sm se sto e ogolemo e zabraneto a se sto e pod 10 sm e dozvoleno da se nosi i ne bi trebalo da ti pravat problem, se razbira dokolku frizurata ti e vo granicite na normalata i ne nosis iskinata farmerki,
Kakov e toj pocket ? Na preklopuvanje ili ?

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.832
Еве уште нешто:
Lauri SS сечиво, венге, месинг, црн вулканфибер:

Каресандо карбон сечиво, месинг, бубинга, рог од ирвас, бел вулканфибер:
.

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.917
Поени од реакции
11.288
Чисто информативно, што е поквапитетно и лично твоја преференца за нож. Рачката да е изработена од дрво или вака нешто како рогови од елен и слично? Гледам дека користиш претежно дрво зашто е позастапено и поевтино или грешам?

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.832
Дрвото дава многу повеќе простор за работа (можеш да го обликуваш како сакаш). Со рогот има многу големо ограничување, рогот си има форма и може само малку да се брусне по краевите како е вообичаено, и скоро е невозможно рачката да е права и да има идеално заоблување за подобро да лежи. Рогот од нашиот елен (Европски елен) во внатрешноста има сунѓераста маса и уште повеќе ограничува. Последниов нож има рог од ирвас, тој е целосно полн и поцврст од овие нашиве. Рогот е исто така и малку потежок од дрвото.....и малку поскап нормално.
Обично ловците сакаат нож со рачка од рог.
Лично рачките од рог ми се многу убави, ама па и има преубави дрва. Имам направено компромис, неколку ножеви со рачка од рог, неколку со дрва, неколку со G10....;).

Член од
17 ноември 2013
Мислења
26
Поени од реакции
4
Последно уредено од модератор:
Член од
7 октомври 2013
Мислења
74
Поени од реакции
26
Здраво дечки, се зачленив на кајгана само ради едно прашање. На другар мој му се ближи роденден и е љубител на ножеви за фрлање. Е сега јас не знам ништо околу тоа па ако може некој да ми каже каде можам да најдам и цените како им се движат (не сум милионерка, некоја по пристојна цена молам).
знам дека каснам со одговорот, јас би ти го препорачал:

го имам ножот и истиот е одлично балансиран за фрлање и може да се користи како борбен нож со одредени техники затоа што е со две сечива.

Член од
7 октомври 2013
Мислења
74
Поени од реакции
26
Денес на поклон добив Gerber Bear Grylss нож, па поради тоа што веќе еден имам овај сакам да го продадам, ако е некој заинтересиран нека пише пп. Ножот е на преклоп.

Kajgana Shop

На врв Bottom