Нов амбициозен тим во здравството, ќе донесе ли промени?

Очекувате ли новиот тим во Министерство за здравство да воведе ред во здравството?

• Да

Гласови: 30 24,6%
  • Не

Гласови: 92 75,4%

• Вкупно гласачи
    122
П

Пепси_

Гостин
Се правеше џек на оние дека нема да им го купе по скапиот лек,и утре дента како претепано кутре со изјава дека ќе го набави истиот. По голема ретарда нема од овој,ама изгледа најдобро му го лиже газот на груевски после тешка серка и е универзален за се го бива. Абе утре министер за одбрана да го стават одма се ќе среде шо прајте муабет.
Му се восхитувам како не поеба со компјутерите во образованието и со измислениот проект "електронски табли" ги лапна парите а таблите назад у немачка.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Ајде да погледнеме малку логички на работите - министер не може да направи ништо како поединец, ниту како владин функционер - доколку Владата (читај - премиерот) нема волја која резултира со одлуки да се направи нешто.

Министерот од било кој ресор ќе направи онолку колку што Владата е подготвена да направи.

Министерот од било кој ресор колку и да има волја, идеи и визија да направи нешто, доколку тоа отстапува од она што го има зацртано Владата - ќе се соочи со неуспех или губење на ресорот.

Министерот како функција, во било кој владин ресор - е само извршител на одлуки кои ги носи друг. Која автономија на самостојно донесување одлуки ја имаат министрите? Мислам на стратешки одлуки, не на небитни одлуки на секојдневно оперативно ниво.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Ајде да погледнеме малку логички на работите - министер не може да направи ништо како поединец, ниту како владин функционер - доколку Владата (читај - премиерот) нема волја која резултира со одлуки да се направи нешто.

Министерот од било кој ресор ќе направи онолку колку што Владата е подготвена да направи.

Министерот од било кој ресор колку и да има волја, идеи и визија да направи нешто, доколку тоа отстапува од она што го има зацртано Владата - ќе се соочи со неуспех или губење на ресорот.

Министерот како функција, во било кој владин ресор - е само извршител на одлуки кои ги носи друг. Која автономија на самостојно донесување одлуки ја имаат министрите? Мислам на стратешки одлуки, не на небитни одлуки на секојдневно оперативно ниво.
Грешка си.
Реформи не може којзнае какви да прави министеров па ако сака нека е вундеркинд што се раѓа еднаш во 10 илјади години, зошто државава ни е дужна ко Грчка и е неспособна да продуцира вредности хенс малиот буџет, башка што здравството генерално важи за новчана ламја јаде финансиски средства како руска Волга.
Едноставно бидете реални.
Не можеме да имаме клима уред во секоја соба и насмеана медицинска сестра во бело облечена затоа што сето тоа кошта многу пари.

Ама !
Затоа министерот има должност, и треба да испобрка се што е чкарт по клиникиве да го исчисти олошот што паразитира и еднаш за засекогаш да ги разбие семејните бизниси и тезги.

Ако ти си доктор, а син ти е стручњак не е непотизам да биде вработен по некаква ургенција, ама ако е креле сите ние како потенцијални пациенти сме го кркале.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308

Според овој муабет министри нема потреба да има. Све ќе решава Гадафи.

Инаку, дури и да е муабетот вистинит, Грујо не може све да реши сам, едноставно не е возможно. Тоа е и една од поентите на имање министерство за различни работи. Луѓе способни и кадарни БИ требало да го водат секторот. Точно, на крај секоја одлука на министерството треба да помине преку премиерот и реално, ако премиерот има некоја желба да се напраи нешто, може да биде доволно влијателен за министерството да изработи она што тој сака, ама реално, министерот и министерството под него има и тоа каква моќ да ги направи работите како што мисли дека треба да бидат направени.

И тоа не го зборам теоретски, него у наши македонски услови. Штосот е што ниту еден министер нема цел да направи нешто, туку да се збогати, без разлика дали се работи за љубимците или опонентите на љубимците на Цитро и Сити. Уопште не е важно дали е млад или стар, ако сака да работи и да поправи нешто, треба да одвои од парите коишто се крадат, а ако го напраи тоа, ќе биде сменет. Ја сум камен математика, ама оваа математика е чиста како солза.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Според овој муабет министри нема потреба да има. Све ќе решава Гадафи.
Нема да решава Гадафи, ама сигурно нема да решава ни Тодоров сам на своја рака, освен како што реков - одлуки кои се од минорно значење и се носат на оперативно ниво. Не ме сфаќајте погрешно, не само Тодоров, туку сите министри, во сите влади во секоја држава.

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Во државава диригира еден чоек. Директорска/министерска па и претседателска функција се фиктички, а фактички е усмена/писмена наредба од еден чоек.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.342
Поени од реакции
26.334
Во државава диригира еден чоек. Директорска/министерска па и претседателска функција се фиктички, а фактички е усмена/писмена наредба од еден чоек.
Еден човек, со 20-тина одлични советници и десетина доверливи соработници кои не вршат јавни функции. Така е тоа секаде за битните прашања. Сепак, добар извршител (министер или директор) е потребен за да може да ги реализира наредбите.

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Еден човек, со 20-тина одлични советници и десетина доверливи соработници кои не вршат јавни функции. Така е тоа секаде за битните прашања. Сепак, добар извршител (министер или директор) е потребен за да може да ги реализира наредбите.
Toa може негде на друго место, у МК нема шанси. Директорите и министрите имаат идеи, ама тие треба прво да ги одобри пастирот.
Факт е дека ако ти не си задоволен од работата на докторот тој нема да лета од работа ако е со книшка од владејачката гарнитура, ама ако нема книшка и у затвор ќе го пикнат.
Амбициите на министрите/директорите се едно, ама амин за нивно спроведување е друго.
Колку директори се курчеле ја ова ќе напраам, ја вака ќе работам, па коа им ја "продрмале" главата од горе, "забораиле" на ветеното.

S

Shellshock nam67

Гостин
Toa може негде на друго место, у МК нема шанси. Директорите и министрите имаат идеи, ама тие треба прво да ги одобри пастирот.
Факт е дека ако ти не си задоволен од работата на докторот тој нема да лета од работа ако е со книшка од владејачката гарнитура, ама ако нема книшка и у затвор ќе го пикнат.
Амбициите на министрите/директорите се едно, ама амин за нивно спроведување е друго.
Колку директори се курчеле ја ова ќе напраам, ја вака ќе работам, па коа им ја "продрмале" главата од горе, "забораиле" на ветеното.
ovaa letargija i bez izleznost od situacijata e zastiten znak vo makedonskoto opstestvo, se dodeka ne se biraat kadri vrz osnova na nivna strucna naobrazba a ne (improvizacija koj ja ima nasekade, i neprofesionalizam) makedonskoto opstestvo ce tone i ponataka,(nema ni edno ministerstvo vo koe nema problemi, problemoto e koga tie problemi stanuvaat glavna tema vo mediumite, i navidum resnijata koi se predlagaat a koi vo stvarnost ne resavaat ni eden problem, aktuelen na ministerstvoto)
ne moze da se pravi tim od neprofesionalci i ( i ponatamu da ne se snosi niedna odgovornost makar i moralna ) so ednostavni takanareceni dzudzicu potezi da se dovede zdravstvoto vo najdobar red, ne mi e jasno kako eden nedokazan ministerski kadar se stava na eden osetliv del od makedonskoto opstestvo kako zdravstvoto, se se plasam da ne gi snajde sudbinata na pacientite kako ucebnicite kaj ucenicite.
--- надополнето: Nov 3, 2011 3:50 PM ---
znaes li zosto Rimskata imperija opstoila tolku dolgo na svetskata scena ?
i pokraj toa sto na momenti so nea upravuvale imperatori so razni psihicki kompleksi (kako neron, kaligula i ostanati)
nekoi duri i go zapalie Rim kako neron za da mozat da izgradat svoja vila i zooloski gradina, i za toa da najdat vinovnik vo redovite na hristijanite
blagodarenie na cinovnickiot kadar koj sepak bil profesionalen i se grizel za svojata drzava i nejzinata idnina
--- надополнето: Nov 3, 2011 3:53 PM ---
Не сакам да зазема страна, ама многу често го споменувате искуството. Досега сме имале неколку Министри за здравство што имаа еден тон искуство, тука се:

Владо Димов - што направи?
Имер Селмани - што направи?
Ѓорѓи Оровчанец - што направи?
pa ni minatite ni segasnite pa ni idnite nemaat kapacitet da go napravat zdravstvoto podobro za gragjanite

Член од
24 март 2010
Мислења
15.342
Поени од реакции
26.334
Не ме разбра. Не мислев дека директорите и министрите имаат идеи кои им се закочени од „горе“. Баш напротив, идеите од тимот на премиерот, наидуваат на катастрофална реализација од истите директори и министри. Во случајов советници на Груевски се Жан Митрев, Сашко Кедев и уште неколку еминентни лекари. Сепак од нив можеш да добиеш одлични идеи, а на крајот на краиштата, со вакво ужасно здравство не треба и да смислуваме ништо ново, треба да ги копираме успешните држави.
Јас не сум убеден дека Тодоров ќе успее да спроведе се што му е „наредено“ баш затоа што ја имам во предвид неговата тврдоглавост. Со глава не се руши ѕид. Во здравство треба малку пософистициран пристап. Ама Тодоров ако не успее од прв пат, зема поголем залет и се лупа пак. Затоа ќе бидеме сведоци на некои трагикомични случки во овој ресор. Докторите се препаметни за да ги уплашиш со „булдожер“ политика, а и доста солидарни.
Селективноста е еден од најголемите проблеми на општествово во целина и полека но сигурно го руши од внатре, во тоа сме согласни. За директорите-курчачи, верувај од никого не биле спречени да ги спроведат добрите идеи, едноставно немале капацитет и тоа е наједноставниот изговор, ме спречија од горе.

S

Shellshock nam67

Гостин
Не ме разбра. Не мислев дека директорите и министрите имаат идеи кои им се закочени од „горе“. Баш напротив, идеите од тимот на премиерот, наидуваат на катастрофална реализација од истите директори и министри. Во случајов советници на Груевски се Жан Митрев, Сашко Кедев и уште неколку еминентни лекари. Сепак од нив можеш да добиеш одлични идеи, а на крајот на краиштата, со вакво ужасно здравство не треба и да смислуваме ништо ново, треба да ги копираме успешните држави.
Јас не сум убеден дека Тодоров ќе успее да спроведе се што му е „наредено“ баш затоа што ја имам во предвид неговата тврдоглавост. Со глава не се руши ѕид. Во здравство треба малку пософистициран пристап. Ама Тодоров ако не успее од прв пат, зема поголем залет и се лупа пак. Затоа ќе бидеме сведоци на некои трагикомични случки во овој ресор. Докторите се препаметни за да ги уплашиш со „булдожер“ политика, а и доста солидарни.
Селективноста е еден од најголемите проблеми на општествово во целина и полека но сигурно го руши од внатре, во тоа сме согласни. За директорите-курчачи, верувај од никого не биле спречени да ги спроведат добрите идеи, едноставно немале капацитет и тоа е наједноставниот изговор, ме спречија од горе.
prijatele Ribata od glava smrdi ne od opaska taka veli nasiov narod :)

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Една третина сметаат дека новиот тим ќе донесе промени, но не прочитавме ниту едно образложение зошто мислат така.

Може некој да образложи, па да слушнеме и некое такво мислење?

Член од
24 март 2010
Мислења
15.342
Поени од реакции
26.334
prijatele Ribata od glava smrdi ne od opaska taka veli nasiov narod :)
Види јас не ја амнестирам главата, на крајот на краиштата таа ги бира министрите и директорите, само глупи ми се изговорите дека тие биле многу способни способни, ама ете некој не им дозволил па затоа не направиле ништо. Па, поднеси оставка тогаш, не си венчан за столчето.

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Нема никого конкретно да опоменам, но си знаете кои си пишувате некои зборови кои упатуваат навреди кон некого.
Аман припазете на изразувањата.

Едни плачете како Ве отпукала сестрата у болница други муабетат дан бил подобар Селмани.... смешно е дечки смешно на оваа последна страница прочитав нешто ко што треба, другото само тоа како Ви смеќава што да и да се направи во државава одма го тупите. Епа одете Вие и сменете ги работите на подобро. Ок?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Здравството ни е во лоша состојба. Очекувате ли дуото Тодоров - Парнарџиева конечно да воведе ред?
Јас веќе се осеќам поарен, како да имам појќе енергија, сила, а и пршата ми се намали.

Kajgana Shop

На врв Bottom